Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Air: nie chce się załadować system

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 cocospace

cocospace
  • 3 postów

Napisano 25 stycznia 2011 - 21:40

Witam Wszystkich! Mam MacAir i od pewnego czasu zaczął mi się wydłużać czas ładowania systemu aż w końcu od pewnego czasu potrafi przez 1,5h ładować się ( logo Apple i kółko kręcące się w nieskończoność) i nic... Naprawiałem uprawnienia, naprawiałem dysk narzędziem które jest możliwe po włożeniu płytki instalacyjnej... Najgosze jest to że mam na nim same ważne dane a jak to na "przezornego" przystało nie mam kopii... Restartowałem już NVRAM... Ale za to tu niespodzianka... jak leżał ostatnio mi z 4 dni bez próby włączania to po 10 min ładowania wystartował ale po pracy i resecie znów nie mogę go odpalić... Jak chce zainstalować Leo z płytki to krzyczy mi że nie może bo wersja zainstalowana jest nowsza niż ta na płycie... Mam kilka pytań: 1.Czy jak zaznacze żeby zrobił archiwizacje i zainstalował niższą wersje leo to czy da się wykonać kopię zapasową (pamiętając że macAir ma jedno USB pod które jest podpięte dvdrw) na dysku zewnętrznym? chyba że on kopie zrobi na wewnętrzym... 2.Czy chcąc zrestartować NVRAM po wciśnieciu opcja/alt/p/r czekam aż dwa razy komp się zrestartuje wydając dźwięk taki jak zaraz po włączeniu? 3. Może macie jakiś inny pomysł na reanimacje? Z góry dzieki za odpowiedź

#2 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 25 stycznia 2011 - 22:07

Nie, no to już zaczyna być dziwne... Który to już Mac padnięty od początku tego roku. Mój iMac właśnie padł. Najpierw były problemy z zapychającą się pamięcią na włączonym Safari, kilka twardych resetów i w efekcie śmierć dysku. Chyba, bo do końca nie jestem pewien. Odpowiadając na pytanie: 1. możesz zrobić chyba najrozsądniejszą rzecz, czyli wyeksportować profil na dysk zewnętrzny i po czystej instalacji zaimportować go z powrotem. Praktycznie zachowasz wszystkie ustawienia i programy a system będzie świeżynka. 2. naciskasz te cztery klawisze, komp staruje, restartuje, a Ty puszczasz klawisze. Wszystko. 3. o ile pamiętam to Air nie ma FireWire więc nie da się go chyba odpalić w trybie dysku dla innego komputera. Ważne pytanie, czy on w ogóle startuje? Możesz wyjąć dysk i podpiąć pod inny komputer w kieszeni USB, to nie jest droga zabawka, a powinieneś odzyskać większość danych.

#3 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 25 stycznia 2011 - 22:19

no tak kolejny mac padnięty:) ciekawe tylko z czyjej winy? mój 5 rok od kupna bez większej awarii. porady jak najbardziej ok.

#4 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 25 stycznia 2011 - 22:32

Bo to wszystko plamy na słońcu ;) Mój raczej nie padł z mojej winy, wszystkie aktualizacje, żadnego instalowania głupot (to jest komputer do pracy). Po prostu safari zaczęło zjadać RAM, aż do zatrzymania systemu. Kilka osób na tym forum też miało ten problem, tylko że u mnie zakończyło się to padem dysku. Wprawdzie test dysku niczego nie znajduje, ale dysk sam z siebie staje dęba i zatrzymuje resztę. Oddam go do serwisu niech fachowcy sprawdzą. Tak z resztą radzę również autorowi wątku.

#5 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 25 stycznia 2011 - 22:37

Nie, no to już zaczyna być dziwne... Który to już Mac padnięty od początku tego roku.

NIEMOŻLIWE. kto by pomyślał, że elektronika może się kiedyś zepsuć...

pomysł - zrobić backup, a potem się bawić.

i czemu w dziale o Snow Leopardzie piszesz o problemie ze SPRZĘTEM który ma LEOPARDA?

i wiesz, fajnie by było gdybyśmy nie musieli WSZYSTKIEGO zgadywać. MB Air'ów parę wersji jest, tak samo jak wersji OS X'a.

#6 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 25 stycznia 2011 - 22:52

NIEMOŻLIWE. kto by pomyślał, że elektronika może się kiedyś zepsuć...

A to tylko taka dygresja była ;) W każdym razie odpowiedzi autorowi udzieliłem, czuję się rozgrzeszony. Który by to Air nie był, FireWire ni ma i w trybie dysku się nie uruchomi. Natomiast nie wiem, czy nie można uruchomić z zewnętrznego dysku USB i na nim zrobić obrazu z uszkodzonego Aira.

Edit: bredzę, odpalić z płyty narzędzia dyskowe i zrobić obraz dysku na USB. Prościej będzie bo niepotrzebnie włączyłem komplikator ;)

#7 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 25 stycznia 2011 - 23:01

można zbootować z USB (jak się np. odtworzy obraz z płytki instalcyjnej na USB) różne zabawy można zrobić. można przez remote uruchomić narzędzie dyskowe i podpiąć dysk usb można podłączyć jakiś HUB USB tez zawsze.

#8 cocospace

cocospace
  • 3 postów

Napisano 26 stycznia 2011 - 09:02

Dziękuje za odpowiedź... Renqien: 1. Właśnie nie mogę zrobić eksportu profilu na dysk zewnętrzny ponieważ MacbookAir ma jedno usb i jest podłączony do niego dvdrw a jak podłączam dvdrw czy zewnętrzny dysk pod hub usb 2.0 ( już dwa próbowałem) to nie widzi ich i nie ważne czy pojedynczo czy razem są wpięte w hub. 2. dzięki zrobione ale bez efektu. 3. W macAir nie da się wyjąć dysku bez utraty gwarancji. A sytuacja wygląda następująco: po wciśnięci power włącza się, słychać dźwięk, pojawia się jabłuszko i kółeczko które się kręci i tak bez końca... W przypadku jak się odpalił to najpierw ekran robi się niebieski trwa to znów z 3 min i dopiero pojawia się okno logowania i dalej już śmiga. Roberto: Nie uważam żeby to był problem sprzętowy ponieważ jak już mi się załadował raz na 30 prób to działa bez problemu, i to na os x i na paralersie win xp, A sposób na niego żeby pracować przez kilka dni to uśpienie i normalnie działał po wznowieniu, także według mnie sprzęt odpada... chociaż mogę się mylić... Mam kolejne pytanie... Czy można i jeśli tak to jak wyeksportować profil w momencie instalacji leo na dysk sieciowy po wifi bo sieciówka lan działa tylko podłączona bezpośrednio do USB? Z góry dziękuje za odpowiedź i rady.

#9 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 26 stycznia 2011 - 11:08

możesz zrobić archive&install jeżeli masz odpowiednio dużo miejsca na dysku. jak nie masz - zawsze możesz zrobić 2 partycje na dysku USB - na jednej odtworzyć instalkę, a drugą zostawić na dane. i potem z niego zbootować. ale naprawdę - nadal nie wiemy który Air, nadal nie wiemy która wersja systemu, nadal nie wiemy czy dysponujesz jakimś innym Makiem. no i czemu jak odpalisz to nie możesz zrobić backupu?

#10 EKCI

EKCI
  • 655 postów
  • SkądWrocław

Napisano 26 stycznia 2011 - 11:35

Jak mi padł system to musiałem na pendrivie zainstalować system i z niego bootować. Potem udostpępniłem dysk i kopiowałem przez WiFi :D (dłuugo trwało) No a potem przez wifi format dysku...

#11 cocospace

cocospace
  • 3 postów

Napisano 26 stycznia 2011 - 12:07

Macbook Air 1,86 GHz Intel Core 2 Duo, 2 GB ddr3, OS X najnowszy bo komputer ma może z 6 mcy...
Problem naprawiony...
zrobiłem jak pisałeś Roberto Archve&Insal i teraz mam OS X 10.5.6 ale już update'uje także problem rozwiązany bo odpalił się w 30 sek także wykluczam raczej sprzętowy problem...
zobaczymy jak się uaktualni bo ma prawie 1,5 gb do ściągnięcia...
Pytanie mam następujące:
jak przywrócić później mojego użytkownika po tej archiwizacji, bo mam katalog z archiwum starego kompa i jestem katalog z moim użytkownikiem?
czy poza danymi wrócą też konfigi programów oraz poczta?

---------- Wpis dodano o 12:07 ---------- Poprzedni wpis dodano o 12:02 ----------

przepraszam za błędy ale pisze z telefonu w drodze...

#12 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 26 stycznia 2011 - 15:38

skorzystać z asystenta migracji, skoro nie wiesz co masz zrobić z folderem z poprzednim systemem.

#13 martaa

martaa
  • 1 postów

Napisano 21 grudnia 2011 - 18:06

Mam dokladnie ten sam problem!! wczoraj mac dzialam zupelnie normalnie i w pewnym momencie zaden z programów nie chcial się otworzyc, a po ponownym wlaczeniu komputera stalo się dokładnie to samo, co opisal autor wątku, a mianowicie pod logiem kręciło się to kółeczko ładowania. Mac stał kilka godzin i nic sie nie zaladowalo. Próbowalam juz wszystkiego zgodnie z zaleceniami apple, ale bez rezultatu. Chce, zeby się po prostu normalnie uruchomił... Pomocy!

#14 RM.Harry

RM.Harry
  • 79 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 24 listopada 2012 - 18:57

wczoraj mac dzialam zupelnie normalnie i w pewnym momencie zaden z programów nie chcial się otworzyc, a po ponownym wlaczeniu komputera stalo się dokładnie to samo, co opisal autor wątku, a mianowicie pod logiem kręciło się to kółeczko ładowania. Mac stał kilka godzin i nic sie nie zaladowalo. Próbowalam juz wszystkiego zgodnie z zaleceniami apple, ale bez rezultatu. Chce, zeby się po prostu normalnie uruchomił...

Pomocy!

Widzę, że nie tylko ja mam problem ze "swoim" air'em bo u mnie dokładnie to samo :( - tęczowe kółeczko i nic więcej się nie da zrobić :/

ma ktoś może pomysł co dalej z tym zrobić ??

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych