Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iMac dla grafika?

• This topic is locked This topic is locked
4 replies to this topic

#1 dembsky

dembsky
  • 80 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 24 January 2011 - 21:34

Siemanko

Mam kilka pytań w związku z pewnym maczkiem.

Komputery :: iMac :: Apple iMac 21,5″ 3.06GHz(i3) 4GB/500GB/ATI Radeon HD 4670 - Cortland - systemy graficzne

Chodzi dokładnie o powyższy model. Aktualnie posiadam mac mini no ale niestety nie wyrabia przy ponad 1000 warstw w photoshopie dlatego muszę mieć szybszą maszynę.

Trochę się naczytałem tych postów - i tych złych i tych dobrych - w sumie kto nie ryzykuje ten nie ma i to okej rozumiem. No ale do rzeczy...

1. Czy istnieje opcja podłączenia xboxa do imaca?
2. Jeżeli nie to czy istnieje możliwość podłączenia imaca do drugiego monitora? W ten sposób aby drugi monitor pokazywał mi pół ekranu z iMac'a?
3. No nie ukrywam że trochę się obawiam tego że to iMac to generalnie "błysk" a nie "mat" i tutaj pytanie do jakiegoś grafika - czy idzie się przyzwyczaić do własnego odbicia w matrycy? Czy faktycznie to aż tak przeszkadza? (iMac był by u mnie ustawiony tyłem do okna)
4. O co chodzi z tym kurzem (bo nadal tego nie rozumiem do końca) - jakoś trzeba specjalnie dbać o to aby komputer się nie kurzył? (codziennie biegać ze szmatką i ścierać :D?)
5. Aktualnie mam monitor 22 cale i powiem szczerze że w moim pokoju to się wydaje dosyć spory monitor - tzn. większego nie potrzebuję więc pewnie przy 21,5 też nie odczuję różnicy? (aż tak wielkiej?)

#2 bialy_ikar

bialy_ikar
  • 587 posts
  • SkądŚroda Wlkp.

Posted 25 January 2011 - 00:40

1. Do iMaca 21" nie. iMaci 27" mają możliwość podłączenia urządzenia, które będzie wyświetlać obraz (Xbox, PS3, BlueRay), ale trzeba dokupić przejściówkę, która jak na to, że jest przejściówką ponoć jest droga. Nie wiem jak jest z zamiennikami. 2. Drugi monitor można podłączyć, ale nie wiem, czy akurat w taki sposób to będzie działać. Raczej to będzie klonowanie, choć może da się podłączyć tak, aby na jednym monitorze była jedna połowa a na drugim druga połowa pulpitu. 3. Odbicia na iMacach są chyba trochę przereklamowane. iMaci mają dość mocne podświetlenie, które niweluje znacznie odbicia, poza tym wystarczy iMaca odpowiednio ustawić względem padającego światła, i odbić nie będzie. Jeśli masz ustawiony monitor tyłem do okna i go wyłączysz, to pewnie nie masz na nim żadnych odbić. Tak samo będzie z iMaciem. 4. Chodzi ci o kurz, czy też o plamy na matrycy (szare plamy podobne do kurzu)? Matryce iMaców ogólnie mają dwa problemy, żółknięcie oraz tak zwane kurzenie się. Żółte plamy wynikają z przegrzewania się komputera, te szare nie wiem od czego powstają. Problem żółtych plam był dość duży, obecnie jest różnie, część ludzi twierdzi, że problem występuje już sporadycznie. Osobiście jak bym kupował iMaca, to zastanowił bym się nad sprowadzeniem ze Stanów (i w miarę nowej rewizji), ponoć te z Polski mają takie problemy (opieram się tylko na internecie). 5. Mamy potwierdzić, czy za negować? ;) Ogólnie iMaci raczej nie są polecane do grafiki, choć wiem, że są graficy, którzy tych komputerów używają i jakoś sobie radzą.

#3 MurcieFan

MurcieFan
  • 1415 posts
  • SkądWarszawa

Posted 25 January 2011 - 15:49

bialy_ikar, nie odpowiadaj jak nie wiesz o czym mowisz(1. 2.)

ad. 1 Recenzja Kanex dla iMac 27″ | Makowe ABC

ad. 2 - oczywcie, bedzie taka mozliwosc, to sie rozszerzony pulpit nazywa. uwazaj tylko na minidisplay port

#4 bialy_ikar

bialy_ikar
  • 587 posts
  • SkądŚroda Wlkp.

Posted 25 January 2011 - 20:08

A w którym miejscu się pomyliłem, jeśli można wiedzieć?

#5 dembsky

dembsky
  • 80 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 27 January 2011 - 19:05

@bialy_ikar 3. Tak tylko teraz mam monitor matowy ;) no ale dz za info ;) 4. No ja bym z chęcią sprowadził ze stanów z tym że zapłacił bym pewno jak za zboże (poza tym też nie mam pewności że jak kupię w USA to nie będzie tych plam). Natomiast chodzi mi o kurz. Nie wiem jak to tam jest z tym iMac'iem - ale rozumiem że jest matryca i jakaś szyba (WTF :D?)? i czy kurz zbiera się pomiędzy dwoma tymi elementami. (od razu mówię że nie wiem czy tak jest dlatego pytam ;) ) Dzięki z góry za odp. :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users