Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

głośniki hi-fi i wzmacniacz do iPhone'a

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
26 odpowiedzi w tym temacie

#1 truten

truten
  • 8 postów

Napisano 24 stycznia 2011 - 11:05

witam serdecznie wszystkich, zainteresował mnie ostatnio temat hifi do iPhone'a 4.

nie chodzi mi o stację dokującą z głośniczkiem o jakości dźwięku gorszej niż mam w słuchawkach - typu małe JBL - słuchałem i jestem zawiedziony. Chodzi mi o prawdziwe stereo hi-fi, bo wierze, że mój iphone może służyć jako źródło dźwięku bliskie audiofilskiemu.

w tym roku na AudioShow wystawiała się firma, która miała wzmacniacze hifi i kolumny do produktów Apple.
[url=http://www.frazpc.pl/aktualnosci/625721,Audio-Show-2010:-iPod-jest-wszdzie-nawet-w-high-endzie.html]Audio Show 2010: iPod jest wszędzie, nawet w high-endzie | FrazPC[/url]
[url=http://www.frazpc.pl/aktualnosci/714141,Lampa-plus-iPhoneiPod-rwna-si-Fatman.html]Lampa plus iPhone/iPod równa się Fatman | FrazPC[/url]

jednak nie miałem okazji posłuchać tego na własne uszy, a zachwalaniom dystrybutora nie ma co wierzyć. Ktoś może miał okazję posłuchać lub kupił ten sprzęt?

#2 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 24 stycznia 2011 - 11:22

W porządnym sklepie audio, jak będziesz chciał kupić i umówisz się wcześniej, zrobią Ci prezentację z prawdziwego zdarzenia z możliwością odsłuchu w dobrze przygotowanej salce odsłuchowej i to tyle czasu, ile będziesz potrzebował. Posłuchasz, porównasz, zobaczysz jak gra twoja muzyka na twoim sprzęcie podłączonym do ich zestawu.

#3 ToFFiK12

ToFFiK12
  • 146 postów

Napisano 24 stycznia 2011 - 11:26

Polecam głośniki JBL z stacją dok.

#4 radek96

radek96
  • 758 postów

Napisano 24 stycznia 2011 - 13:15

Heh, iPhone zbyt "audiofilski" nie jest, słuchałem tego fatmana(iTube), brzmi ładnie, ale za nic nie przypomnę sobie z jakimi kolumnami ;)

#5 truten

truten
  • 8 postów

Napisano 25 stycznia 2011 - 09:43

znalazłem więcej info o tym Fatmanie:
[url=http://rms.pl/audioshow-2010.html]RMS.pl - Audio Show 2010 targi sprztu audio video i kina domowego[/url]

są nawet testy
[url=http://www.whathifi.com/Review/Fatman-iTube-valve-dock/]iTube valve dock Dock system review - from the experts at whathifi.com[/url]
[url=http://www.whathifi.com/Review/Fatman-iTube-Valve-Dock-Mk-II/]Fatman iTube Valve Dock Mk II Dock system review - from the experts at whathifi.com[/url]

ale z odsłuchem jest problem w Warszawie - radek96 - możesz coś więcej powiedzieć o brzmieniu tego lampowca? bo wygląda świetnie, pytanie czy dźwięk nadąża za wyglądem.
i z tego co widzę można go podłączyć jako kartę dźwiękową do laptopa.

#6 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 25 stycznia 2011 - 09:57

W AudioForte na Rejtana w Wawie powinni mieć Fatmana. 022 646 69 99

#7 Skora

Skora
  • 70 postów
  • SkądŚwinoujście

Napisano 29 stycznia 2011 - 21:58

Panowie, własnie się zastanawiam nad kupnem Fatman iTube MkII. Oczywiscie opinie sprzedawców i.t.p. są bardzo pochlebne ale mnie interesuje opinia forumowiczy na ten temat, czyli co Waszym zdaniem powinienem wybrać: 1 - Fatman iTube MkII - pokój około 10m (to taki mój azyl) tu spędzam 90% czasu internet itp. 2 - LUXMAN L-400 - jedno i drugie przez najbliższe pół roku (brak funduszy) będzie współpracować z kolumienkami sony (dwa głośniki 1wys. i 1 nisk. tonowy) Który wybór uważacie za bardziej słuszny ? Oczywiście tego Luxmana również chcę używać do słuchania muzyki z Iphone, mp3, laptopa i.t.p.

#8 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 29 stycznia 2011 - 22:47

A ja polecam airport express podlaczony do normalnego zestawu stereo - komunikacja idzie po wi-fi n w standardzie apple lossless i mozna puszczac muze z kompa, iphone i itoucha, bez kabli, a telefon jest pod ręką

#9 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 29 stycznia 2011 - 23:02

Może opiszę z grubsza co mój tata sobie złożył i do czego sie podpiąłem z iPhonem 4 z wgranymi Apple Lossles: Wharfedale Pacific Evolution 40 Densen Beat 410 Densen Beat 340 Densen Beat 200 Okablowanie Supra, filtry prądu, customowe interkonekty i wiele rzeczy o których sam nie mam jeszcze pojęcia. O ile na słuchawkach (Shure e5c, Sennheiser HD650) iPhone 4 gra znośnie, o tyle na dużych głośnikach jest poracha :D Zupełnie nie ma sensu używać go jako źródło dźwięku w audiofilskim hi-fi.

#10 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 29 stycznia 2011 - 23:11

A ja polecam airport express podlaczony do normalnego zestawu stereo - komunikacja idzie po wi-fi n w standardzie apple lossless i mozna puszczac muze z kompa, iphone i itoucha, bez kabli, a telefon jest pod ręką

Z ograniczeniem 44/16-bit, ale w przypadku iPhone'a styknie. Ze swojej strony proponowałbym pomyśleć na Yamahą Pianocraft. Podobne pieniądze, a bardzo polecany sprzęt.

#11 truten

truten
  • 8 postów

Napisano 31 stycznia 2011 - 13:36

No i kupiłem Fatmana z Roth Oli 1. Postanowiłem się rozpisać - dla wszystkich zainteresowanych tematem.

W audioforte nie mieli tego modelu, zaparłem się i pojechałem 200km tutaj:
[url=http://sklep.rms.pl/index.php?p7400,fatman-itube-mk-ii-mk2-zestaw-stereo-wzmacniacz-hybrydowy-stacje-do-ipod-a-iphone-a-kolumny-roth-oli1]Fatman iTube Mk II (Mk2) zestaw stereo wzmacniacz hybrydowy + stacje do iPod-a, iPhone-a + kolumny Roth Oli1 :: Sklep.RMS.pl (hi-fi, kino domowe, akcesoria audio-video)[/url]

dali mi go jeszcze do porównania z tym:
[url=http://sklep.rms.pl/index.php?p2679,roth-audio-music-cocoon-mc-4-mc4-wzmacniacz-lampowy-stereo-z-stacja-iphone-a-ipod-a]Roth Audio Music Cocoon MC 4 (MC4) Wzmacniacz lampowy stereo z stacją iPhone-a, iPod-a :: Sklep.RMS.pl (hi-fi, kino domowe, akcesoria audio-video)[/url]
- jakość dźwięku super w MC4, ale nie miał DACa i w ogóle nie chcieli słyszeć o rabacie, stąd odpuściłem. Wygląda na to, że dobrze się sprzedaje, zresztą nie dziwie się.
Nie sądziłem, że takie zabawki potrafią grać jak prawdziwe hi-fi.

posłuchałem Fatmana - no i bomba! Świetne brzmienie - przede wszystkim płynne i przestrzenne, ciepłe, z mięsistą średnicą. Co ciekawe przy lampie, niezła jest dynamika i detale. To nie było to co w MC4, ale i cena inna, i wyposażenia/funkcjonalności więcej.

Zaskoczyła mnie funkcjonalność - w zestawie jest pilot - po zadokowaniu można w pełni obsługiwać playlistę pilotem - działają przejścia do góry, w dół, przełączanie między utworami, głośność. Można nawet wyłączyć pilotem stację dokującą.

Sprzęt ma faktycznie wejście wejście USB i przetwornik cyfrowo-analogowy - działa z moim lapkiem HP i pecetem - oba wykrywają go jako kartę dźwiękową. Jakość stereo jest nieporównywalna do żadnej karty dźwiękowej. Jakby się komuś zamarzyło podpiąć Blu-ray/DVD lub CD są wejścia RCA.

Jest nawet wyjście na słuchawki - jeszcze nie testowałem.

Bałem się kolumn Roth Oli 1 - miałem podejrzenia, co do tego, że chcą mi wcisnąć byle co, ale jest naprawdę ok, już po fakcie znalazłem test potwierdzający, że dobrze mi poradzili
[url=http://www.whathifi.com/Review/Roth-Audio-OLi1/]Roth Audio OLi1 Hi-fi speaker review - from the experts at whathifi.com[/url]

A cena? udało się co nieco urwać :)

Krakers - Nie porównywałbym tego sprzętu do Pianocrafta - jednak inna jakość dźwięku, wykonania i stylu. Yamaha rozdrabnia się na dużo więcej zbędnych funkcji, typu amplituner lub CD i musi oszczędzać na komponentach hi-fi i to słychać. A po co komu amplituner, kiedy mamy dużą lepszą jakość dźwięku ze streamingu internetowego.

Co do WiFi - to jednak generuje straty - wystarczy posłuchać słuchawek bezprzewodowych.

co do porównywania z Luxmanem L-400 - takie zestawienie nie ma sensu. Luxman jest oddzielnym wzmacniaczem, do którego musisz wysłać już analogowy sygnał, czyli musisz skorzystać z przetwornika cyfrowo-analogowego lub stacji dokującej. Jeśli przetwornik cyfrowo-analogowy będzie kiepskiej jakości - nic Ci nie pomoże dobry wzmak. Na tym polega konieczność zakupu np dobrego odtwarzacza CD do zestawu Hi-Fi.

#12 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 31 stycznia 2011 - 23:11

Nie porównywałem więc nie będę się spierał. O ile w żaden sposób nie jestem pesymistycznie nastawiony do chińskiej lampy bo sam taką posiadam to jednak 2000zł w polskim sklepie za taki zestaw budzi we mnie podejrzenia :) Tak czy inaczej najważniejsze, że ty jesteś zadowolony :)

#13 Skora

Skora
  • 70 postów
  • SkądŚwinoujście

Napisano 31 stycznia 2011 - 23:58

truten dzieki za opis, czyli jednak albo odtwarzacz CD do Luxmana, albo Fatman aby mieć radochę z dźwięku :-)

#14 Skora

Skora
  • 70 postów
  • SkądŚwinoujście

Napisano 05 lutego 2011 - 16:13

Nie mogę już edytować więc piszę tu, właściwie już decyzja o zakupie jest, niestety ja muszę kupić tego Fatmana w internecie bo mieszkam w Świnoujściu i nie mam możliwości odsłuchu nawet w Szczecinie. Jeszcze tylko nie wiem czy przy tak małym pokoju w którym będę słuchał tego sprzeciku, warto dopłacać do kolumn Roth Oli2, czy brać zestaw z Roth Oli1.
Różnice w cenach sa takie: [url=http://www.skapiec.pl/site/cat/34/comp/1390101?gclid=CIG589Sx76YCFYGCDgod-hghBQ]Fatman iTube Mk II 2 - Wzmacniacze - Fatman iTube Mk II 2 cena od 1350.00z

truten czy ten zestaw też poprawia dźwięk mp3 tak jak to robią zewnętrzne karty np. takie: http://allegro.pl/ze...1432344173.html
Bo prawdę mówiąc to mam kiełbie-wełbie :-)

#15 truten

truten
  • 8 postów

Napisano 07 lutego 2011 - 11:06

Skóra - dzięki za wiadomość na PW już Ci pisze co i jak: jeśli nie masz dużego pokoju to spoko będzie Roth Oli1. co do sklepów z tego Skąpca co dałeś - to jeden ma faktycznie taniej - unlimitediq.com. dzwoniłem tam także przed zakupem ale mam poważne wątpliwości - towaru nie mieli na stanie, ściągają z Wielkiej Brytanii, z dystrybutorem w Polsce nie współpracują, stąd gwarancji polskiej nie ma, serwisu nie prowadzą, części zamiennych nie mają, działają od niedawna. a różnica w cenie nie powala - chyba lepiej wybrać kogoś sprawdzonego. ten tekst o poprawianiu jakości to trochę marketing a trochę prawda. nie uzyskasz jakości hifi z kiepskiej jakości plików, z drugiej strony, lepszy sprzęt zawsze trochę podnosi jakość. mi się słucha bardzo fajnie mp3 na tych lampach - ocieplają i wygładzają brzmienie. dają muzyce kopniaka. nie ma sensu porównywać tych dwóch sprzętów: 1. karta jest 5.1, itube jest 2.0. im więcej kanałów tym słabsza jakość generowanego dźwięku. wystarczy porównać wzmacniacz stereo i w amplituner kina domowego 5.1. kolosalna różnica na korzyść wzmacniacza. 2. ta karta raczej nie ma wzmacniacza, a jeśli ma to kiepskiej jakości - nie widzę tam porządnego zasilacza elektrycznego. Warto pamiętać - prawdziwy wzmacniacz pobiera więcej mocy niż produkuje, stąd musi mieć porządny, ciężki zasilacz. mój fatman waży kilka kilogramów - ta karta to piórko przy nim. Generalnie to porównanie innych lig i innych kategorii wagowych. Krakers - też tak początkowo myślałem, ale złóż taniej sobie zestaw hi-fi do domu: - podstawowy CD - od 700zł w górę - jeśli chce podłączyć do kompa to z wejściem USB - sporo drożej; - wzmacniacz od 1000zł w górę, lampowiec to właściwie chyba powyżej 2.000 za nówkę. A kto ma czas ganiać się po forach czytać o używkach, modlić się żeby działało itd? - kolumny - od 500 zł w górę do tego stacja dokująca - co najmniej 300zł, kable etc. Tutaj mam wszystko w komplecie. podpinam jednym kablem do laptopa, wpinam iPhone'a do stacji dokującej i mam dwa źródła. i gra to jak hi-fi, a nie jak masówka od creative'a.

#16 Skora

Skora
  • 70 postów
  • SkądŚwinoujście

Napisano 07 lutego 2011 - 22:19

Właśnie wysłałem pare groszy na konto sklepu RMS. :-), teraz tylko czekać na sprzecik.

truten- jakie kable i jakiej długości sa w zestawie ?
krakers przygladałem się tej Yamaha Pianocraft (tylko w internecie) więc nie mam pewności co do granie z iphone, dzisiaj probowałm przetestować cztery takie mini stereo ale zagrało tylko onkio reszta czyli samsung, LG i jeszcze jakieś której nazwy nie pamiętam nie chciały grać z iphone (szukały ipoda) niestety onkio nie zadowoliło moich uszu ;-)

#17 truten

truten
  • 8 postów

Napisano 08 lutego 2011 - 15:14

o widzisz jak fajnie :) jakie kolumny wybrałeś? koniecznie opisz wrażenia - chętnie skonfrontuje swoje wrażenia. Pamiętaj, że kolumny jak i wzmacniacz musi pograć co najmniej ok 100 godzin, żeby się wygrzać. ja dostałem w komplecie: - usb do podpięcia do komputera, - kable RCA głośnikowe do podpięcia kolumn - kable RCA do podpięcia stacji dokującej

#18 Skora

Skora
  • 70 postów
  • SkądŚwinoujście

Napisano 10 lutego 2011 - 22:23

Wybrałem Oli2, myślę ze za około rok będzie to grało w większym pokoju. Po właczeniu myslałem że sobie strzelę w łeb :-) (cicho i zero dźwięku) nigdy wcześniej nie miałem nic lampowego więc nie wiedziałem że na efekty trzeba poczekać (ja wiem że pisałeś o wygrzaniu około 100 godz) ale nie myślałem że to ma aż takie znaczenie, teraz po około 3 godz grana jest już wiele lepiej. Zaczynają się uwydatniać dźwięki których raczej nie ma przy komputerowym systemie 2+1. Teraz słucham muzy z laptopa i nie jest źle (podłączenie USB), co do DAC to wydaje mi się że ten wzmacniacz go nie ma, ale jest możliwośc podłączenia poprzez USB, cytat z opisu: "Sam wzmacniacz posiada wejście USB dla przetworników DAC, dzięki temu, umożliwia słuchanie cyfrowej muzyki z laptopa lub komputera." więc jeśli ktoś chce poprawić dźwięk z Komputera to jednak trzeba liczyć dodatkowy wydatek na Przetwornik DAC (tak ja zrozumiałem opis).
Narazie będę wygrzewał lampy :-) więc w miare poprawy dźwieku będę się odzywał.
Albo nie umiem uruchomić tej opcji, albo nie ma możliwości sterowania balansem głośników L. P. co w przypadku (jeśli się nie mylę) jest totalnym nieporozumieniem przy dźwięku stereo.

#19 marko1

marko1
  • 7 postów
  • SkądRochdale

Napisano 10 lutego 2011 - 22:41

Jeśli ktoś poszukuje małego sytemu audio przyzwoitej marki i jakości to polecam Denona D-M38. Testowałem, posiada bardzo przyjemne ciepłe brzmienie i wbudowany port usb który obsługuje pamięci masowe oraz ipody i iPhone'a, ponadto dobrej jakości wbudowany DAC firmy Burr-Brown. Ja osobiście posiadam większy model D-F107. Pozdrawiam.

#20 truten

truten
  • 8 postów

Napisano 11 lutego 2011 - 11:46

Skora gdyby ten wzmacniacz nie miał przetwornika cyfrowo-analogowego DACa to nie byłbyś w stanie podłączyć go do komputera z pomocą USB - zapewne wykryło Ci go tak jak u mnie jako urządzenie na USB. Przez USB dostajesz sygnał cyfrowy, który musi zostać przetworzony na analogowy i dopiero wtedy wzmocniony - każdy wzmacniacz przyjmuje sygnał wyłącznie analogowy. widzisz - ja byłem w lepszej sytuacji - zabrałem iTuba, który grał na salonie i miał za sobą parędziesiąt godzin pracy. co do regulacji głośności kanałów - wszystko jest ok, tylko zaawansowane wzmacniacze mają balans lewy-prawy kanał, ale na pewno nie oddzielna głośność na kanał. Nie bardzo rozumiem jakie miałoby to mieć zastosowanie - muzyka masterowana do stereo ma już odpowiednio ustawioną głośność obu kanałów i instrumentów nań nagranych. Manipulowaniem oddzielnymi kanałami psujesz ciężką pracę inżynierów dźwięku. PS proponuje posłuchać muzyki w formacie FLAC - wtedy to jest dopiero różnica ;) pozdro!

#21 Skora

Skora
  • 70 postów
  • SkądŚwinoujście

Napisano 11 lutego 2011 - 21:50

Może źle się wyraziłem ale chodziło mi o zwykły balans P/L (znalazłem już w laptopie), co do DAC-a to w takim razie źle jest przetłumaczony opis bo z tego co napisali ja wynioskowałem że to gniazdo USB dopiero daje możliwość podłączenia przetwornika DAC. Ogólnie gra to coraz lepiej, nigdy nie miałem wzmacniacza lampowego więc albo ja sobie wmawiam, albo to wygrzewanie naprawdę kolosalnie poprawia dźwiek. I jeszcze mam pytanie czy jeśli podłączę dock ze wzmacniaczem również tym żótym kablem Video, a wzmacniacz z telewizorem kablem S-video to ekran iphone będzie widoczny w tv ? czy może to służy do czegoś innego ?

#22 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 11 lutego 2011 - 23:28

Nie jest źle opisane tylko nie jest to napisane wprost. Gniazdo USB jest właśnie od sygnału cyfrowego i kolejny układ D/A musiałby go przetworzyć. Natomiast DAC wypuszcza własnie sygnał analogowy i jego wyjścia nie podłącza się przez USB.

#23 truten

truten
  • 8 postów

Napisano 16 lutego 2011 - 15:20

Ogólnie gra to coraz lepiej, nigdy nie miałem wzmacniacza lampowego więc albo ja sobie wmawiam, albo to wygrzewanie naprawdę kolosalnie poprawia dźwiek.

I jeszcze mam pytanie czy jeśli podłączę dock ze wzmacniaczem również tym żótym kablem Video, a wzmacniacz z telewizorem kablem S-video to ekran iphone będzie widoczny w tv ? czy może to służy do czegoś innego ?

wygrzewanie lamp to proces fizyczny, więc różnica być musi. s-video służy do wyświetlania obrazu z iPhona, chociaż nie sprawdzałem jak to działa.

#24 BlackBox

BlackBox
  • 1 026 postów
  • SkądToruń

Napisano 16 lutego 2011 - 21:35

Jakiś czas temu też bardzo się nakręciłem na "lampowca" do iP/iMac'a. Niestety bardzo się zawiodłem na brzmieniu, wykonaniu i co za tym, w moim przekonaniu, idzie stosunkiem cena/jakość. Od kilku lat korzystam z jednego z pierwszych Pianocraftów, a już jakiś rok temu udało mi się kupić najwyższy dostępny w tym momencie model i jestem naprawdę zadowolony.

#25 Skora

Skora
  • 70 postów
  • SkądŚwinoujście

Napisano 21 lutego 2011 - 14:05

BlackBox może słuchałeś gdzieś nie "wygrzanego" lampowca, bo różnica jest ogromna. Oczywiście również i moim zdaniem ten sprzęt jest za drogi bo nie nadaje się do nagłośnenia dużego salonu a kosztuje tyle że spokojnie można by coś za tę kasę kupić mocniejszego. Ale zależało mi aby nagłośnić konkretnie sprzęcik apple (ipod, iphone) i miało to razem ze wzmacniaczem wyglądać jak jedna całość. I tak to właśnie teraz wygląda :-).
Co do samej jakości dźwięku, to pewnie będzie tyle zdań ilu ludzi ma wzmacniacze, pewnie są lepsze i gorsze ale ja osiągnąłem swój cel czyli jakość odtwarzanej muzyki jest tak soczysta że porównywalna do jedzenia dojrzałego soczystego owocu w środku lata :-)
Dżem akustycznie brzmi jakby się człowiek cofnął w czasie był tam wśród nich..
Ale jest też i gorycz bo w opisie wspominają o wyjściu AUX, a ja w tym miejscu mam czerwoną diodę sygnalizująca podłączenie USB.
http://sklep.rms.pl/...ipod-a-iphone-a
W zestawie jest tez kabelek z żótymi końcówkami rca który po podłączeniu do TV przekazuje zawartość (tylko zdjęcia i video) z iphone na ekran TV.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych