Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Macbook Air 11/Macbook Pro 13

• Zamknięty Temat jest zamknięty
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 exec

exec
  • 43 postów

Napisano 23 stycznia 2011 - 21:09

Witam. Jestem studentem pierwszego roku architektury. Rok temu zakupiłem monitor Eizo oraz Maca Mini 2,26 GHz 2GB i jestem z niego bardzo zadowolony. W najbliższym czasie planuję wsadzić do niego jeszcze dodatkowo 2GB ramu, myślę że póki co to wystarczy żeby komfortowo pracować na takich programach jak Autocad, Photoshop itp. Jako że potrzebowałbym również mieć możliwość pracy poza domem (nic szczególnego, podglądanie plików, niewielkie korekty w projektach) zacząłem się rozglądać za laptopem. Właśnie pojawiła się możliwość przywiezienia kompa przez znajomego z USA. Mam ogromną chrapkę na nowego Air'a 11 tylko zastanawiam się czy ten w podstawowej konfiguracji poszerzony do 4GB ramu, spełni moje oczekiwania i da rade przy niezbyt wymagających pracach graficznych. A może lepiej wybrać podstawowego Maca Pro 13? Może Wy macie jakieś sugestie, jakiego laptopa i z jakimi bebechami wewnątrz wybrać? Może najlepszym wyjściem będzie Air 13, większy ekran to duża zaleta, tylko czy 2GB da radę, bo wersja 4GB jest juz troche zadroga? Dodam że cena jest tu również dość istototna i wolałbym wydać coś bliżej 3000zł (1000$) niż 4000zł (1300$). Pozdrawiam!

#2 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 24 stycznia 2011 - 07:44

Myślę że najlepszym rozwiązaniem był by MBAir 13. MBP13 w stosunku do niego to już trochę przestarzała konstrukcja i czekamy na odświeżenie :D Sprawdź czy i jak można dodać RAM w przyszłości gdyż to da się zmienić w przeciwieństwie do ekranu. I czy droższa wersja nie ma większego dysku SSD? Weź też pod uwagę że Air ma lepszy ekran o większej rozdzielczości i jest bardzo wydajny dzięki szybkiemu dyskowi SSD, brakuje mu jednak podświetlanej klawiatury. 11 też da radę skoro masz dobry zewnętrzny monitor. Ekran ma taka samą rozdzielczość co MBP13. Pozdr! PS: Najlepiej pojedź sobie do jakiegoś iSpotu i popracuj sobie na tych komputerach ;-)

#3 szad

szad
  • 431 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 24 stycznia 2011 - 08:54

air 11" ma maly wyswietlacz, poza tym wg testow z sieci Air'y srednio radza sobie z obrobka grafiki... dostaja czkawki przy wiekszych plikach.. wg mnie lepiej isc w MBP 13", albo chwile zaczekac na nowszy model :)

#4 Erykos

Erykos
  • 2 847 postów

Napisano 24 stycznia 2011 - 16:34

Jak możesz to kup Macbook'a air 13,3"- powinien wystarczyć do tego co robisz. Ale także Ci radzę- idź do iSpotu, pomacaj, wymacaj sobię ten sprzęcik i dopiero. ;)

#5 szad

szad
  • 431 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 24 stycznia 2011 - 16:37

co ma macanie do mozliwosci obrobki grafiki?

#6 Erykos

Erykos
  • 2 847 postów

Napisano 24 stycznia 2011 - 16:40

O jeju, to była taka przenośnia. Naprawde nie zrozumiałeś? Chodziło, aby sobię wytestował. :D

#7 szad

szad
  • 431 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 24 stycznia 2011 - 16:42

wpadnie do ispota z installka photoshopa, autocada i ilustratora i se wytestuje? :D powaznie nie zrozumialem.

#8 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 24 stycznia 2011 - 16:43

co ma macanie do mozliwosci obrobki grafiki?

To że można sobie zabrać kilka fotek na pendrive i pobawić się nimi na MACach w iSpocie bo często mają zainstalowane Aperture, Photoshopa itp.

#9 Erykos

Erykos
  • 2 847 postów

Napisano 24 stycznia 2011 - 16:45

Ja tak zawszę robię. Jak coś mam kupić to pół godziny będę to oglądał, testował aż dopiero kupię.

#10 Mikey124

Mikey124
  • 550 postów

Napisano 24 stycznia 2011 - 17:36

Nie za bardzo znam się na wydajnością komputerów w programach graficznych ale wziąłbym MacBooka Air 13", ze wszystkich recenzji które czytałem wychodzi na to, że nawet 11 powinna sobie poradzić z podstawowymi zadaniami z racji specyficznej budowy dysku. Jedynym problemem może być stosunkowa duża ilość pikseli na cal, mało widać, ale to już sobie musisz zobaczyć w iSpocie itp :)

#11 szad

szad
  • 431 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 24 stycznia 2011 - 17:43

Apple MacBook Air 13,3” – test [część 2]

Na pierwszy rzut oka aplikacja ładuje się o niebo szybciej. W mgnieniu oka importuje zdjęcia, ładuje podglądy miniaturek – na oko kilkakrotnie szybciej od mojego MacBooka. Komputer przyciął się kilka razy na parę sekund przy ładowaniu kilku gigabajtów zdjęć oraz filmów, ale na ogół import przebiegał bez jakikolwiek zakłóceń. Do tego momentu nie dostrzegłem większych różnic, porównując komfort pracy na najnowszym iMacu z Core i5.
Im głębiej w las, tym ciemniej… MacBook Air na ogół nieźle radził sobie z obróbką 12-megapikselowych RAW-ów. Podstawowe operacje, typu zmiana ekspozycji czy temperatury barwowej były wykonywane bardzo płynnie i szybko. Klonowanie, punktowa edycja, kadrowanie potrafiły już mocno przyciąć mobilnego notebooka. Kilkukrotnie komputer zamarł na kilkanaście sekund, raz zawodząc mnie w bardzo ważnym momencie – kiedy prezentowałem zdjęcia klientowi.
Najnowszy Air sprawiał takie problemy głównie wtedy, kiedy pracował bez restartu przez kilka dni, tydzień. Zauważyłem znaczącą poprawę wydajności pracy w Aperture zaraz po ponownym uruchomieniu komputera. To żadna nowość, ale w przypadku Aira różnica była bardzo duża.
Podsumowując, praca w Aperture 3 na nowym MacBooku Air jest bardzo płynna i przyjemna do momentu bardziej zaawansowanych czynności. Mimo to komputer zachowuje się o wiele sprawniej niż stary MacBook alu i tylko odrobinę słabiej od współczesnego podstawowego MacBooka Pro.

jest tez niepelny test 11"
Apple MacBook Air 11″ – test – maluch, który zadziwia [część 1]

#12 exec

exec
  • 43 postów

Napisano 24 stycznia 2011 - 17:46

Hmm, spróbuję zrobić tak jak mówi rybak-17, przejdę się do iSpotu z pendrivem. To jest naprawdę ciężki wybór, bo każdy z tych laptopów ma dla mnie tyle samo plusów co minusów. Najchętniej wybrałbym chyba Air'a 13" w podstawowej konfiguracji, z tym, że to razem z podatkiem koszt ok. 4000. Z zakupem poczekam chyba do czasu odświeżenia Macbooków Pro i wtedy podejmę decyzję. Może nowe Pro 13" okaże się strzałem w dziesiątkę. Dziękuję bardzo za porady. Jeśli ktoś miałby jeszcze ochotę napisać, jak jego zdaniem, poradzi sobie z drobnymi pracami graficznymi Air, to nie pogardzę. Może ktoś już ma, bawi się czasem photoshopem, podzieli się wrażeniami? Miłego wieczoru! Edit: Dzięki wielkie szad, przydatne linki! :)

#13 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 24 stycznia 2011 - 18:00

Tzn zastanawiałem się nad mba11 kupiłem mba13 bo miałem do tej pory 9" netbooka i to jest ciut za mało, obawiałem się że 11" będzie za mało, po za tym różnica (ceny pl bo tu kupowałem) to było 4400 za najtańszą 11 vs 5500 za najtańszą 13" więc "tylko" 1100zł ale w zamian - ssd 64GB vs 128GB - cpu 1.4GHz/3MBcache vs 1.8GHz/6MBcache - 1360x768 vs 1440x900 - większa bateria koszt: większy i cięższy, no ale nie aż tak dużo, za 1100zł nie miałem oporów bo ww 4 punkty do mnie się pchały "rencami i nogami" :D

#14 _igi

_igi
  • 3 155 postów

Napisano 24 stycznia 2011 - 18:30

Miałem ten sam dylemat, z tym że na polskie warunki to Air byłby w wersji najsłabszej. Wziąłem MBP 13", ale nadal nie mogę się pogodzić, że apple nie mogło wsadzić do niego ekranu takiego, jak w Airach. Mam wersję 2,4, 4gb i 250gb dysk i muszę przyznać, że jak na laptopa to śmiga naprawdę ładnie. W Illustratorze bez stresu można pracować ~ 5 godzin, w photoshopie przy zdjęciach ~3, przy grafice ~5, w lightroomie koło 5, w premierze pro około 2-3 godzin. Pracuję zazwyczaj na dużych plikach, RAWy z 5D mark II (30 mb każdy), tiffy 100-200 mb, jak coś drukuję, to powyżej 70x50cm. Teraz robię w illustratorze mały projekcik w ramach jakiejś warszawskiej akcji, ulotka A5 w illustratorze. Ładowałem wieczorem, generalnie od 11 do 16 pracowałem na MBP, zostało mi 50% baterii. Jak dla mnie rewelacja. Komputer szybki, zwinny, można bezproblemowo dorzucić większy/szybszy dysk i RAM, do tego bateria działa jak szalona, a praca wrze :) Polecam! Na Air'a jeszcze będzie czas, na razie materiały do produkcji niego są zbyt drogie, żeby mógł być naprawdę szybki.

#15 parmenides

parmenides
  • 960 postów

Napisano 24 stycznia 2011 - 18:55

Jako bardzo zadowolony wlasciciel nowego aura 11' raczej polecam... Mb pro. Jeśli to ma być mocny uniwersalny komputer, na którym robisz odrobine cięższe rzeczy w domu (z zewnętrznym monitorem), to wybralbym pro. Tez na Twoim miejscu poczekał bym na nową edycję pro. Ja wybrałem małego air-a ze względu na specyfikę swojej pracy. Tez w terenie korzystam z ps cs5 oraz lr3 i mały air działa bez zadyszki. To naprawdę baaardzo szybki, ultra lekki komputer. dla mnie w teren ideał. Jednak nie jest uniwersalny (głównie poprzez mały dysk, brak fw). air to takie kabrio - i tak trzeba mieć dobry rodzinny duży i bezpieczny samochód. I takie są mb pro. Pozdr

#16 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 24 stycznia 2011 - 19:23

igi też mam eosy 5dmk2 i 50d i air13/1.8 robi na rawach bez problemu. To są spore pliki i tu powiem Ci że ssd tu _może_ być nawet kluczowe i dogonić mbp takiego jak Twój mimo słabszego cpu. O ekranie się nie wypowiadam, nie będę Ci siał kompleksów ;)

#17 Erykos

Erykos
  • 2 847 postów

Napisano 24 stycznia 2011 - 20:27

jest tez niepelny test 11"

Już pełny ;) :Apple MacBook Air 11″ – test malucha, który zadziwia [część 2]

#18 suprnowa

suprnowa
  • 664 postów
  • SkądRadom/Norway

Napisano 24 stycznia 2011 - 21:00

Ja mam najmocniejszą wersję 13" MBA i jestem zadowolony.Nieraz przy jakiś grach wentylator daje o sobie znać,ale ogólnie w porównaniu z najnowszym MBP który miałem obecny MBA wypada bardzo dobrze,wcześniej miałem jeszcze pierwszą wersję MBA ale to już historia i moim zdaniem nadaje się on tylko do noszenia :)

#19 exec

exec
  • 43 postów

Napisano 24 stycznia 2011 - 23:05

Dziękuję wszystkim za porady. Czas mnie naglił, bo znajomy jedzie do USA już w czwartek... okazało się jednak, że w maju też będzie tam niemal napewno, więc postanowiłem wstrzymać się do tego czasu. Liczę na to, że zdążą odświeżyć już macbooki pro. W zależności co nowego pokażą wybiorę albo MBp 13" albo MBA 13" (MBA 11" jest jednak trochę za słaby) Pozdrawiam! ;)

#20 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 25 stycznia 2011 - 15:07

Myślę że najlepszym rozwiązaniem był by MBAir 13. MBP13 w stosunku do niego to już trochę przestarzała konstrukcja i czekamy na odświeżenie :D

Pod jakim względem? Oba mają już stare, bo z Q308 procki i tą samą grafikę. RAM-em też pewnie jakoś mocno się nie różnią.

Sprawdź czy i jak można dodać RAM w przyszłości gdyż to da się zmienić w przeciwieństwie do ekranu. I czy droższa wersja nie ma większego dysku SSD?

W Airze RAM-u się nie da wymienić samemu.

#21 bartekkw

bartekkw
  • 110 postów

Napisano 27 stycznia 2011 - 12:02

MBA to mz gorszy pomysł - ani ramu nie zwiększysz, ani dysku nie zmieniesz. SSD w MBA w stosunku do SSD 2,5" obecnych na rynku to porażka. Miesiąc temu wahałem się nad zakupem MBP i finalnie kupiłem 13" 2,66 - dopakowałem mu RAM'u do 8 GB a za jakiś czas jak stwierdzę że che mi się szybciej do wstawie SSD w wersji która wówczas będzie na rynku - pewnie jeszcze lepszej niż obecne OCZ'ty, Intele i inne bajery. Czyli reasumując bierz MBP 13" albo poczekaj na nową wersję

#22 patychuck

patychuck
  • 100 postów
  • SkądSiechnice

Napisano 27 stycznia 2011 - 15:05

Ja tez myslalem nad tym samym co ty i doszedlem do wniosku ze poczekam na odswiezony model macbooka pro.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych