Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook White wydaje dziwne dźwięki

• Zamknięty Temat jest zamknięty
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 caly_marcin

caly_marcin
  • 9 postów

Napisano 23 stycznia 2011 - 14:56

Witam, nie wiem czy się martwić czy nie ale mam problem z dziwnymi dziękami, które wydaje mój MacBook White. 1. Zaczęło się od tego, że czasem zaczynał się grzać bardzo (od spodu po lewej stronie) np jak sobie oglądałem film w łóżku i komputer leżał na poduszce, wentylator musiał parę minut "wietrzyć" go głosno póki znowu cichutko zaczynał pracować. No to może jest normalne, że kiedy ma za ciepło to się grzeje. Ale on mi czasem robi to samo jak wcale nie jest tak zgrzany i leży na stole np. Czy to normalne? 2. Jak się wsłuchać to po lewej stronie (w okolicach przycisku "shift") docierają do ucha dziwne trzaski, pikania i specyficzne odgłosy. Ciągle jest dzwięk taki jak ze skrzynki wysokiego napięcia - tyle że cichszy o wiele. Wydaje mi się ze tam jest procesor ale czy powinien tak dziwnie chodzić? Dodam jeszcze ze komputer jest z tamtego roku ale był kupiony z 2 ręki więc nie wiem jaka jego historia była do konca, mam nadzieje ze nie miał kiedys czegos zepsutego. PS. Wiem, że pytania może głupie i banalne ale martwię się o swojego Mac'a więc pytam :P :) Pozdrawiam

#2 Smoczy

Smoczy
  • 4 066 postów
  • SkądPrzemyśl

Napisano 23 stycznia 2011 - 15:05

ad.1 - nie trzymaj bo bezpośrednio na poduszce,podkładaj coś pod białasa (np deseczkę),Maki same z siebie się lubią grzać,więc szkoda ich dobijać,zainstaluj też smcFan Control,możesz nim kontrolować temperaturę i obroty wiatraka ad.2 - u mnie nic takiego nie słychać...

#3 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1 643 postów
  • SkądTychy

Napisano 23 stycznia 2011 - 15:07

Witam, nie wiem czy się martwić czy nie ale mam problem z dziwnymi dziękami, które wydaje mój MacBook White.

1. Zaczęło się od tego, że czasem zaczynał się grzać bardzo (od spodu po lewej stronie) np jak sobie oglądałem film w łóżku i komputer leżał na poduszce, wentylator musiał parę minut "wietrzyć" go głosno póki znowu cichutko zaczynał pracować. No to może jest normalne, że kiedy ma za ciepło to się grzeje. Ale on mi czasem robi to samo jak wcale nie jest tak zgrzany i leży na stole np. Czy to normalne?

2. Jak się wsłuchać to po lewej stronie (w okolicach przycisku "shift") docierają do ucha dziwne trzaski, pikania i specyficzne odgłosy. Ciągle jest dzwięk taki jak ze skrzynki wysokiego napięcia - tyle że cichszy o wiele. Wydaje mi się ze tam jest procesor ale czy powinien tak dziwnie chodzić?

Dodam jeszcze ze komputer jest z tamtego roku ale był kupiony z 2 ręki więc nie wiem jaka jego historia była do konca, mam nadzieje ze nie miał kiedys czegos zepsutego.

PS. Wiem, że pytania może głupie i banalne ale martwię się o swojego Mac'a więc pytam :P :)
Pozdrawiam

1. Ogladajac na łozku uwazaj zeby nie zablokowac oworu wentylacyjnego ktory jest w szczelinie miedzy zawiasem ekranu a kompterem.

2. Tam znajduje sie dysk twardy i to ze podczas pracy wydaje z siebie szum oraz "chrzaka" to normalne.

#4 caly_marcin

caly_marcin
  • 9 postów

Napisano 23 stycznia 2011 - 15:24

Dzięki bardzo... hmm może mnie to dręczy bo zaczepem się nad tym zastanawiać :) porównam z innym MacBook'iem i ocenie ;] pozdro

#5 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1 643 postów
  • SkądTychy

Napisano 24 stycznia 2011 - 14:20

po lewej stronie jest dysk??? a ja zawsze myslalem ze po prawej ( tam gdzie naped CD ).

Faktycznie - zle przeczytalem jego post i myslalem ze pisal o prawej stronie jednak elektornika nigdy nie jest bezglosna i zawsze jakies odglosy z siebie wydawac bedzie. O ile nie ma innych objawow a odglosy sa ledwo slsyzalne nie powinno to byc nic wartego uwagi.

#6 caly_marcin

caly_marcin
  • 9 postów

Napisano 24 stycznia 2011 - 16:21

sprawdziłem i inny MacBook (ale Pro) wydaje podobne dźwięki tyle, że minimalnie ciszej :) może mój jest zakurzony już trochę więc będę musiał poszukac jak czysci się Mac'a z kurzu. Co do grzania komputera to wydaje mi się ze open office tak na niego działa dziwnie czasem ze musi wentylować się przez pare minut. Pozdro!

#7 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1 643 postów
  • SkądTychy

Napisano 24 stycznia 2011 - 17:48

sprawdziłem i inny MacBook (ale Pro) wydaje podobne dźwięki tyle, że minimalnie ciszej :) może mój jest zakurzony już trochę więc będę musiał poszukac jak czysci się Mac'a z kurzu. Co do grzania komputera to wydaje mi się ze open office tak na niego działa dziwnie czasem ze musi wentylować się przez pare minut.
Pozdro!

Powiem tak - ostatnio na forach OCZ czytalem post osoby ktora byla zaniepokojona bo jej dysk SSD wydaje z siebie brzeczenie. Producent zapewnil ze to normalne. Wiem z autopsji ze jak raz sie takie cos zauwazy to czlowiek sie zeczyna zamartwiac ale co trzea robic z komputerem zeby SSD uslyszec to sobie nie jestem w stanie wyobrazic (bo trzeba do dysku fizycznie przylozyc ucho) :D

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych