Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Photo
- - - - -

Co to s膮 "apki"?

• Please log in to reply
16 replies to this topic

#1 ex3v

ex3v

• 1884 posts
  • Sk膮dWarszawa

Posted 22 January 2011 - 13:01

Zak艂adaj膮c ten temat chcia艂bym pozna膰 proces s艂owotworczy oraz pow贸d u偶ywania przez coraz wi臋ksza ilo艣膰 ludzi dziwnego i troch臋 zajezdzajacego podstawowka s艂owa "apki" zamiast "aplikacje" czy tez "programy". Mo偶e na iPhone'a zaczniemy m贸wi膰 'fonik' ? :P

#2 clr

clr
  • 1326 posts

Posted 22 January 2011 - 13:03

Te偶 mi sie to nie podoba a na srtronie Apple.pl tak wlasnie jest - 偶enada :D

#3 bar-trek

bar-trek
  • 6159 posts

Posted 22 January 2011 - 13:12

taki skr贸t app store a w nim apps -> apki (:D) 艣miesznie to wygl膮da, ale w sumie mnie jest wszystko jedno... ;)

#4 Verex13

Verex13
  • 1093 posts
  • Sk膮dTczew (k. Gda艅ska)

Posted 22 January 2011 - 13:21

[kurrr... skasowa艂o mi wszystko co mia艂em napisane..] Zaczn臋 jeszcze raz: U偶ytkownicy portali takich jak MyApple.pl, kt贸rzy pisz膮 d艂ugie w膮tki przestawiaj膮 si臋 na skr贸ty wyrazowe takie jak "apki" czy "appsy", gdy偶 w moim uznaniu, nie chce im si臋 pisa膰 d艂ugiego w膮tku powtarzaj膮c przy tym d艂ugiego pe艂nego wyra偶enia. Nie wiem dlaczego si臋 dziwisz. Wed艂ug mnie nie mo偶na tego podci膮gn膮膰 pod neologizm, gdy偶 jest to skr贸t od istniej膮cego ju偶 wyrazu, a nie tworzenie nowego. Je艣li ci to przeszkadza, to niestety, ale musisz si臋 do tego przywyczai膰. Czy ty, pisz膮c zaje.... d艂ugi w膮tek chcia艂by艣 ci膮gle powtarza膰 pe艂ne wyra偶enia? bo ja nie. Powiedzmy 偶e pe艂ne wyra偶enie powtarzaj膮ce si臋 conajmniej 5 razy, pisze si臋 przez oko艂o 1 minut臋. Odpowiadaj膮c jeszcze na posty pod tematem/w膮tkiem, zn贸w powtarzasz conajmniej kilka razy wyra偶enie. Tracisz przy tym kolejn膮 minut臋, i tak w k贸艂ko. Czas jest cenny m贸j panie, i musisz go doceni膰. Pozdrawiam.

#5 TigerStyle

TigerStyle
  • 1385 posts
  • Sk膮dBournemouth / 艁贸d藕 / Planeta

Posted 22 January 2011 - 13:32

@Verex13 - pardon, ale jak komu艣 si臋 nie chce pisa膰 pe艂nego s艂owa w swoim po艣cie bo jest d艂ugi, to niech lepiej nic nie pisze. Jest to czyste lenistwo a same skr贸ty typu 'apka' to wed艂ug mnie po prostu bzdura s艂owna i tyle.

#6 iKrawiec

iKrawiec
  • 1152 posts
  • Sk膮d/root

Posted 22 January 2011 - 14:25

Stivek wymy艣li艂 apki i umie艣ci艂 je w swoim malute艅kim sklepiczku. Ludziki je kupuj膮. Stivek podbija 艣wiatek.

#7 ex3v

ex3v

• 1884 posts
  • Sk膮dWarszawa

Posted 22 January 2011 - 14:48

I wszyscy wydaj膮 pieni膮偶ki na zakupki. Jakie to prosciutkie :P A s艂owo "aplikacja", drogi vertexie, nie wiem jak Ty, ale ja, jak i wi臋kszo艣膰 u偶ytkownik贸w tego forum jestem w stanie napisa膰 nie 5, a co najmniej 20 razy na minut臋. To, 偶e pewien amerykanin (swoj膮 drog膮 na 99% nie Jobs tylko jaki艣 copywriter Jobsa) okaleczyl sw贸j j臋zyk s艂owem "apps" od "applications", nie znaczy, ze cz艂owiek stoj膮cy nad medialn膮 papk膮 stworzon膮 aby nap臋dza膰 rynek, ma zni偶a膰 si臋 do poziomu ameryka艅skiego zakompleksionego dziecka i bra膰 wszystko to, co mu sie wciska. To, ze na apple.pl jest napisane "apki" to oczywiste, bo w koncu jest to polska strona firmy, kt贸ra wymy艣li艂a "apps". Nie znaczy jednak, ze trzeba i艣膰 tym 艣ladem, tym bardziej ze nie ma firmy, ktora ma tylko dobre pomys艂y, a ten zdecydowanie IMHO do takich nie nale偶y.

#8 Verex13

Verex13
  • 1093 posts
  • Sk膮dTczew (k. Gda艅ska)

Posted 22 January 2011 - 15:20

@ex3v, @TigerStyle: Post nie mia艂 "ukrytego" przekazu co do lenistwa, ani poprawnego j臋zyka. Jednak jest to skr贸t od s艂owa aplikacja, kt贸rego cz臋sto si臋 u偶ywa. Nie chodzi艂o mi o lenistwo, lecz o ci膮g艂e powtarzanie si臋 pe艂nego wyrazu, b膮d藕 skr贸tu. Je艣li mnie nie zrozumieli艣cie do ko艅ca, to ok, ale tak czy tak nie mia艂em zamiaru pisa膰 o lenistwie, a tym bardziej 偶eby to kto艣 sobie tak odbiera艂.

#9 TigerStyle

TigerStyle
  • 1385 posts
  • Sk膮dBournemouth / 艁贸d藕 / Planeta

Posted 22 January 2011 - 15:34

@Verex13. 'Apka' to nie jest 偶aden skr贸t. Jest to j臋zykowa bzdura. Nie jest to ani skr贸t j臋zyka polskiego ani angielskiego.

Odsy艂am tutaj po wi臋cej: Edupedia - SKRACANIE WYRAZ脫W (S艂ownik poprawnej polszczyzny)

Co do reszty zgadzam si臋 z ex3v

#10 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • Sk膮dWroc艂aw

Posted 22 January 2011 - 15:37

apps to przecie偶 na takiej samej zasadzie jak execs apki to analogicznie do 'egzek贸w'

#11 ex3v

ex3v

• 1884 posts
  • Sk膮dWarszawa

Posted 22 January 2011 - 15:59

Wybacz, ale na studiach nigdy nie s艂ysza艂em o "egzekach"

#12 Thomas Percy

Thomas Percy
  • 252 posts
  • Sk膮dWarszawa

Posted 22 January 2011 - 16:05

Jako copywriter, cho膰 niestety nie jeden z 20 copywriter贸w Jobsa, chc臋 powiedzie膰, 偶e imho polski copywriter, kt贸ry tworzy stron臋 Apple.pl i mened偶er marketingu, kt贸ry akceptuje jego pomys艂y, odwalaj膮 kawa艂 wspania艂ej, 艣wiatowej klasy roboty. Nie wiem sk膮d w Was taka niech臋膰 do nowo艣ci, do s艂贸w typu "g艂adzik" czy "apka". J臋zyk polski jest 偶ywy. My, dzi艣 mamy takie samo prawo wzbogaca膰 go o nowe wyrazy, jak nasi przodkowie. Tylko, 偶e Kochanowski 偶y艂 w czasach, gdy 艂acina by艂a powszechnym j臋zykiem ludzi wykszta艂conych, wi臋c zapo偶ycza艂 z 艂aciny. Teraz j臋zykiem powszechnym jest angielski, wi臋c wzbogacamy polszczyzna kalkami z angielskiego. S艂owo apka jest super: kr贸tkie, brzmi "polsko", odmienia si臋, a co najwa偶niejsze z punktu widzenia marketingu daje now膮 nazw臋 dla nowej rzeczy. Bo apki na iOS, to z punktu widzenia przeci臋tnego u偶ytkownika co艣 innego ni偶 aplikacje na Windows. Nadaj膮c im now膮 nazw臋, unikamy nieporozumie艅, precyzyjniej si臋 potem komunikujemy.

#13 janhalb

janhalb
  • 951 posts

Posted 22 January 2011 - 16:07

Macie ludziska problemy... :-) Mnie "apki" te偶 irytuj膮, wi臋c ich nie pisz臋. Ale jak kto艣 inny pisze - to jego broszka. B膮d藕 co b膮d藕 nie mam obowi膮zku czytania... Musz臋 przyzna膰, 偶e s膮 na tym forum maniery j臋zykowe (偶e nie wspomn臋 o zwyk艂ych b艂臋dach gramatycznych, interpunkcyjnych, ortograficznych...) kt贸re mnie bardziej irytuj膮. "Live and let live"... ;-)

#14 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • Sk膮dWroc艂aw

Posted 22 January 2011 - 16:07

Wybacz, ale na studiach nigdy nie s艂ysza艂em o "egzekach"

nigdy nie robi艂e艣 plik贸w wykonywalnych pod windowsem? i zawsze nazywa艂e艣 je pe艂n膮 nazw膮?
艣wiat jako艣 s艂ysza艂:
exeki - Szukaj w Google

#15 janhalb

janhalb
  • 951 posts

Posted 22 January 2011 - 16:13

Ja nie jestem "copywriterem", ale za to jestem redaktorem i t艂umaczem. I mam drobn膮 uwag臋:

J(...)J臋zyk polski jest 偶ywy. (...)

Tak, j臋zyk jest 偶ywy - to oznacza, 偶e pewne wyrazy si臋 w nim pojawiaj膮 w spos贸b naturalny, 偶e pewne formy gramatyczne ewoluuj膮 i na przyk艂ad to, co kiedy艣 uznawano za b艂膮d, dzi艣 uznawane jest za form臋 poprawn膮. Natomiast "偶ywo艣膰" j臋zyka nie oznacza tego, 偶e ka偶dy "copywriter" czy dowolny inny amator neologizm贸w ;-) mo偶e wrzuci膰 do j臋zyka co zechce i to z automatu jest OK. J臋zyk podlega ewolucji - rewolucje w j臋zyku zawsze prowadz膮 do 艣mieszno艣ci.

No i - nie mog臋 si臋 oprze膰:

(...) wi臋c wzbogacamy polszczyzna kalkami z angielskiego.

Taaak, polska j臋zyk trudna j臋zyk... ;-)

#16 ex3v

ex3v

• 1884 posts
  • Sk膮dWarszawa

Posted 22 January 2011 - 16:39

@Robero - zwyk艂ej m贸wi膰 "plik exe" @Thomas - w wielu rzeczach sie z Tob膮 zgadzam, ale jezeli na prawd臋 jeste艣 copywriterem to powiniene艣 wiedzie膰, ze w naszym j臋zyku zdrobnienia odbierane s膮 zazwyczaj jako opisywanie jakiego艣 przedmiotu/wydarzenia/膰echy w spos贸b gorszy, niepe艂ny, niekompletny, niepowazny. Wystarczy pomy艣le膰 o skojarzeniach po us艂yszeniu s艂贸w takich jak ziemniaczki, pieni膮偶ki, komisariacik, telefonik. Jak s艂ysz膮c "apka" moge mie膰 skojarzenie o czym艣 uzytecznym i wysokiej klasy, a nie raz bardzo rozbudowanym? Jak "apk膮" mo偶na nazwa膰 takie Pages dla iPada, Project planner czy pakiety biurowe, aplikacje pomagaj膮ce lekarzom i medykom itp... Czy pracownik ochrony ogl膮daj膮c na swoim iPadzie przekaz z kamer ochrony za pomoc膮 programu za prawie 800$ (nie pamietam nazwy), zapytany o ten program odpowie "spoko apka" ? (przepraszam za ew. b艂臋dy - pisane na iPadzie)

#17 zeneczek

zeneczek
  • 1 posts

Posted 22 January 2011 - 18:18

A ja podejrzewam, 偶e za apkami nie stoi 偶aden kopyrajter, ani sztab j臋zykoznawc贸w. Apps s膮 tak偶e w iTunes i tam 偶adnych 艂apek nie ma, nie ma te偶 aplikacji, a jedynie programy.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users