Witam!
Od wczoraj mam dziwne problemy z wifi w macbooku - nie chce się łączyć z siecią WPA2-PSK a od wcześniej (od grudnia) nie miał z tym problemu. Do tego jakoś zdarza mu się nagle gubić zasięg. Do tego zalogowanie po dłuższej nieobecności zmusza do resetowania AirPortu.
W czym może tkwić problem? Dodam, że Macbook PRO łączy się z siecią tylko z szyfrowaniem WEP lub bez, co nie jest mi na rękę. Więc to raczej nie wina modemu, tym bardziej że moje dwa stacjonarne obsługuje bez problemu.
A wifi to TP-Link 300M Wireless N Router i nie jest to jakiś słaby model, wszystko działało dobrze do wczoraj. Od tamtego czasu coś tak średnio macbookowi idzie.
Proszę o pomoc...

Macbook PRO mid 2010 i problem z wifi
Rozpoczęty przez
iTrzeci
, 21 sty 2011 20:35
7 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 21 stycznia 2011 - 20:35
Napisano 21 stycznia 2011 - 20:48
skoro i ap i pozostały sprzęt działa ok, to jednak zaczął bym od mbp, może coś z anteną? odległość jakoś ma znaczenie na działanie/niedziałanie?
Napisano 21 stycznia 2011 - 20:54
//moj blad nie doczytalem. prosze skasowac posta.
Napisano 21 stycznia 2011 - 21:13
Router mam 2 metry ode siebie - internet się przy WPA2 łączy ale w przeglądarce mam "nie odnaleziono serwera"

Napisano 30 stycznia 2011 - 20:46
a jak z mocą sygnału? i co znaczy "się łączy", przydziela Ci IP? Bo może konfiguracja access pointa... Czasem z przyczyn środowiskowych access pointy wariują... np. za dużo sieci WiFi w pobliżu, zbyt dużo zakłóceń itd...
Napisano 06 maja 2011 - 12:25
Ktoś znalazł rozwiązanie problemu? W google mnóstwo wątków o problemach macbooków pro mid 2010 z wifi ale zero rozwiązań konkretnych. Jak kupiłem macbooka to miał system w wersji 10.6.3, wszystko śmigało bez problemu i zająknięcia na WPA2, w okolicy nie ma żadnych sieci wifi. Gdy tylko mi się system zaktualizował do 10.6.7 to internet zaczął zwalniać. Był połączony ale np pinki miałem koło sekundy a prędkośc 5kb. Mój iphone 3g podpięty do tego samego routera nie ma problemu. Router jest w tym samym pokoju co macbook i iphone. Na windowsowych lapkach nie było nigdy problemu z internetem, łącze mam 6MB. Jak podłączę się po kablu problemu nie ma, ale na wifi teraz nie da się pracować. Próbowałem poprzestawiać w routerze różne rzeczy, wróciłem w końcu do stanu wyjściowego ale dla odmiany czesto mam timeouty i nie mogę się podłączyć...
Napisano 06 maja 2011 - 19:46
Problem z doświadczenia polega najczęściej na tym, że tworzy się hasło niepoprawne według danego szyfrowania i maczek to wypluwa. Jeżeli wystąpi problem, że w ogóle nie można się połączyć to wystarczy na przyszłość wyłączyć usługę AirPort, a następnie włączyć.
Drugie może nie rozwiązanie, ale problem może polegać na gryzących czyli nie współgrających ze sobą chip'setów karty WiFi laptopa z routera. Często pomaga zmiana szyfrowania na inne.
Napisano 06 maja 2011 - 19:51
Już odkryłem w czym problem i dlaczego nie miałem go na początku. Kupiłem nieoryginalną przejściówkę z dvi na mini displayport w ispot bo musiałem szybko podłączyć drugi monitor. Kabel mam ekranowany ale jednak gdy podłączam monitor to wifi siada, po odpięciu jest idealnie. Kupię przejściówkę na HDMI i zobaczę, może będzie lepiej. Przy biurku mogę mieć kabelek, nie boli mnie to specjalnie, cieszy mnie tylko że sam komp nie ma problemu jako taki, chodź taki problem też nie jest normalny. jest to jednak znana wada
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych