Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPad i ładowanie poprzez pc

• Please log in to reply
19 replies to this topic

#1 Arise1337

Arise1337
  • 266 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 21 January 2011 - 15:48

Czy to normalne ze iPad sie nie laduje jak jest podlaczony do pc? Pokazuje sie napis "ładowanie sie nie odbywa" Troche glupie to jest bo mam zamiar kiedys kupic docka a kabel siega tylko do kompa.

#2 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 21 January 2011 - 15:49

podłączony do... bezpośrednio pod komputer? z USB 2.0?

#3 Arise1337

Arise1337
  • 266 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 21 January 2011 - 15:57

Tak, iPhone 4 laduje bez problemu a iPad nie dziala.

#4 www007

www007
  • 408 posts
  • SkądPoznań

Posted 21 January 2011 - 16:33

Czasem trzeba ściągnąć do starszych płyt głównych jakiś sterownik który umożliwiał ładowanie ipada z usb. Miałem u siebie zainstalowany ten dodoatek, ale coś się nie działalo jak powinno, tzn. ładowało ale byl problem z podłączeniem z itunes, musiałem usunąć i po aktualizacji itunes problem zniknął. Czy to była wina strownika, czy itunes nie wiem, nie chce ponownie sprawdzać, ale fakt że przez prawie miesiąc nie mogłem połączyć się z itunes na dłużej, aby zrobić synchronizację. Miom zdaniem nie warto, ładuje się strasznie wolno.

#5 Arise1337

Arise1337
  • 266 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 21 January 2011 - 16:38

No to z plyta glowna by sie zgadzalo bo moja ma jakies 4 lata. A itunes mam najnowszy wiec to odpada :(

#6 mosiek95

mosiek95
  • 413 posts
  • SkądWadowice

Posted 21 January 2011 - 17:01

Znam odpowiedź na twoje pytanie , Bo w usb jest napięcie 5w A do iPada chyba 8 Musisz ściągnąć specjalny program do podwiększenia napięcia ... Ja mam płytę główną dopiero co kupioną i też nie działa ... Pisze ładowanie nie odbywa się... Ale mi to nie potrzebne...

#7 Arise1337

Arise1337
  • 266 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 21 January 2011 - 17:12

Tak wlasnie myslalem ze ipad potrzebuje wiecej "czegos" i dlatego sie nie laduje bo nawet na ladowarce od iPhona wolniej ladowal. No trudno nie bede narazie kombinowal z programami zebym nie narobil jakis szkod :)

#8 ble123

ble123
  • 3 posts
  • SkądCieplewo, Poland

Posted 21 January 2011 - 17:18

Do starszych płyt głownych ASUS wydał "ASUS Ai Charger" używam - polecam - ładuje bez problemu :) Do innych płyt się nie orientuję.

#9 Arise1337

Arise1337
  • 266 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 21 January 2011 - 17:59

Zainstalowalem to i faktycznie iPad sie laduje :) A to czy iphona podladuje 50% szybciej to tez prawda?

#10 Fifty-50

Fifty-50
  • 3314 posts
  • SkądWarszawa

Posted 21 January 2011 - 19:28

Powiem Ci szczerze, że mi po podłączeniu iPada do komputera też wyświetla "Ładowanie nie odbywa się", a jednak parę-paręnaście procent baterii zawsze mi przybędzie. iPad potrzebuje 10W mocy, iPhone 5W.

#11 Netty

Netty
  • 123 posts
  • SkądŁódź, Poland

Posted 22 January 2011 - 00:20

Mój lap HP laduje jak zostawie iPada w spokoju, jak się coś na nim przegląda to nie laduje.

#12 Balin0

Balin0
  • 1448 posts
  • SkądKraków

Posted 22 January 2011 - 01:16

To ja zeznam co wiem na ten temat ;) 1.To, że wyświetla się napis "ładowanie nie odbywa się" oznacza, że ipad nie ładuje się wcale lub ładuje się znacznie wolniej niż powinien (łatwo to rozpoznać). 2. Problem z ładowaniem wynika z powodu zbyt niskiej wartości mocy P [W] ładowania (iPad potrzebuje 10 [W] do normalnego ładowania). 3. Uwzględniając to, że kłopoty z ładowaniem (wolniejsze ładowanie lub brak ładowania) wynikają zazwyczaj przy ładowaniu z portu USB, problemem jest niskie natężenie I [A] prądu w porcie USB. Natężenie to zależy od podłączonego do USB urządzenia (im większej mocy tym większe natężenie) oraz od ustawionego odgórnie (w celach bezpieczeństwa) limitu natężenia, powyżej którego wartość nie wzrośnie, niezależnie od potrzebnej dla urządzenia mocy. AFAIR napięcie U [V] w portach USB jest zunifikowane i wynosi zawsze 5 [V]. 4. Wychodząc z zależności P=U*I i podstawiając potrzebne wartości, uzyskujemy minimalną wartość natężenia I prądu ładowania która równa jest 2 [A]. Jeśli natężenie I w używanym przez nas porcie USB będzie niższe niż 2 [A] to pokaże się nam napis "Ładowanie nie odbywa się". Dla przykładu ja mam w każdym porcie USB limit natężenia I= 500 [mA] = 0,5[A]. Wniosek: iPada nie naładuję z pełną szybkością i wyświetla mi się napis o braku ładowania. 5. Natężenie maksymalne prądu w porcie USB zależy od: -Konstrukcji płyty głównej i podyktowanym tą konstrukcją (ustawionym chyba przez producenta) I maksymalnym. -Użytego do ładowania portu. W różnych portach USB w komputerze możemy mieć różne natężenia maksymalne. Często bywa tak, że w PC porty USB umieszczone z tyłu obudowy mają wyższe natężenie maksymalne i mogą ładować urządzenia o wyższym zapotrzebowaniu na moc, a do tych z przodu przykładowo podłączymy tylko pendriva i nic innego nie ruszy. Odpada również ładowanie iPada poprzez niezasilany z zewnątrz hub USB. Podyktowane jest to Pierwszym Prawem Kirchhoffa; dla naszego przykładu, jeśli hub USB podłączony jest do USB komputera o Imax 0,5 [A] to w portach w hubie dostaniemy maksymalnie 0,5 [A] (jak podłączymy jedno urządzenie) lub mniej niż 0,5[A] (jak podłączymy więcej urządzeń). 6. Problemom z ładowaniem przez USB można zaradzić poprzez: a) Zaktualizowanie sterowników. B) Zmianę ustawionego Imax z np.0,5[A] na 2 [A] (np poprzez program Asus Ai Charger): + udowodnione, że działa + jeden z forumowiczów poleca i twierdzi, że z baterią nic się nie dzieje. - Nie działa (chyba) z każdą płytą główną. - zastanawia mnie to szybsze ładowanie. Teoretycznie iPad nie pobierze więcej mocy niż potrzebuje, ale nie jestem do końca przekonany, czy nie weźmie więcej niż optymalne 10 [W]. W końcu gdyby się dało bezpiecznie i krócej ładować iPada (większą mocą) to Stefan na pewno by się tym pochwalił. c) Użycie zasilanego z zewnątrz hub'a USB (nie sprawdzałem i nie wiem czy da aż 2 [A], aczkolwiek powinien) Więcej grzechów nie pamiętam ;)
  • wojtkow likes this

#13 pangelard

pangelard
  • 140 posts

Posted 22 January 2011 - 17:39

u mnie asus ai charger rozwiazal problem we wszystkich komputerach i bez problemu moge ladowac ipada.

#14 mosiek95

mosiek95
  • 413 posts
  • SkądWadowice

Posted 22 January 2011 - 22:14

U mnie tez asus ai charge Rozwiązał problem . Dzięki wszystkim ... Pozdrawiam ...

#15 Fifty-50

Fifty-50
  • 3314 posts
  • SkądWarszawa

Posted 22 January 2011 - 22:15

Ja tam jednak wolałbym nie kombinować i ze spokojną głową ładuję przez gniazdko.

#16 Tapatik

Tapatik
  • 7 posts

Posted 21 November 2014 - 17:10

Jak wyjaśnić fakt, że ładowarka Samsung 2A nie ładuje ipada, a oryginalna Apple 1A ładuje? Nie potrzeba więc 2A (zresztą w oryginalnym zestawie miałem 1A). Tak jest od wersji 8.1 (na 8.1.1 również). Na wersji iOS7 nie było tego typu problemów.

#17 dawid595

dawid595
  • 493 posts

Posted 21 November 2014 - 17:29

Można to wyjaśnić tym, że Apple zablokowało możliwość używania nieoryginalnych ładowarek od wersji 8.1 aby "zwiększyć nasze bezpieczeństwo" :)

#18 Tapatik

Tapatik
  • 7 posts

Posted 21 November 2014 - 18:37

Ciekawe jest jeszcze to, że do 29% Samsung ładował i ładowanie zatrzymało się, ruszyło dopiero na ładowarce Apple.
Tutaj, żeby się nie powtarzać, trochę szczegółów:
[URL="http://myapple.pl/forum/iphone-ipad-ipod-appletv/serwis-aa/4059318-ipad-mini-po-aktualizacji-na-ios8-nie-%C5%82aduje-baterii"]http://myapple.pl/forum/iphone-ipad-...2aduje-baterii[/URL]

#19 radzion

radzion

master of disaster

• 1193 posts

Posted 21 November 2014 - 20:37

Mam w pracy wyczesanego najnowszego DELL'a (desktopa) i dupa blada. Zaden sposob niestety na ladowanie nie działa. Z zadnego portu (a jest ich chyba 7 lub 8), oraz z portow USB monitora. Nic :) Zadne sterowniki nie pomagaja. Pozostaje poczciwa ladowarka :)

#20 Tapatik

Tapatik
  • 7 posts

Posted 21 November 2014 - 21:15

...poczciwa... dedykowana :???:

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users