Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Przestroga dla posiadaczy Netgeara WNDR3700

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 18 stycznia 2011 - 06:32

Jeśli macie ten router to nie instalujcie najnowszego softu do niego. Poczta na imap zaczyna działać bardzo wolno, sieć się muli, są kłopoty z push notifications a w logach są wpisy, że gmail i Apple przypuszczają atak DDoS na naszą sieć (port 993 czyli IMAP). ;) Jeśli już ktoś zrobił upgrade to pozostaje wrócić do poprzedniej wersji lub zainstalować alternatywny soft - DD-WRT na przykład. Ja skorzystałem z drugiej opcji.

#2 jhartman

jhartman
  • 668 postów

Napisano 18 stycznia 2011 - 08:42

O której konkretnie wersji piszesz?

Poza tym wydaje mi się (nie mam teraz dostępu do tego routera) że jakimś tymczasowym obejściem może być wyłączenie wykrywania DoS na porcie 993.

Pozdrawiam

#3 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 18 stycznia 2011 - 12:19

1.0.6.98 to ten najnowszy, skopany firmware. Nie da się selektywnie wyłączyć ochrony dla konkretnego portu, trzeba całkowicie wyłączyć ochronę przed DDoS a tego robić nie chcę.

#4 oszołom

oszołom
  • 94 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 18 stycznia 2011 - 18:02

Od dawna było już to wiadomo, że wypuścili soft z błędami, zresztą zdjęli go, już go nie można pobrać. Zalecam też powrót do poprzedniej wersji softu, dużo mniej błędów. Z forum Netgear znalazłem wzmiankę, że testują soft o num.1.0.6.100, betatesterzy potwierdzają, że sporo błędów jest naprawionych, może wreszcie QoS na uplinku będzie działał tak jak należy. Jaki masz soft DD-wrt ?

#5 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 18 stycznia 2011 - 18:43

Nie wiem, na razie nie wracam do oryginalnego softu. Mam teraz DD-WRT v24-sp2 (12/24/10) std (build 15962) - to chyba najnowsza wersja i oprócz błędu z klonowaniem mac i pewnymi drobnymi problemami z ustawieniem szerokości kanału na 40MHz, żadnych usterek nie zauważyłem. A możliwości konfiguracji o niebo lepsze niż w firmowym sofcie.

#6 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 534 postów

Napisano 18 stycznia 2011 - 22:18

A udało Ci się zrobić dwie osobne podsieci z limitowaniem łącza w każdej (albo chociaż w jednej z nich)?

#7 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 19 stycznia 2011 - 14:10

Zacznijmy od tego, że nie są mi potrzebne podsieci, vlany itp - to sieć domowa, w której stoi jeden serwer wystawiony w świat. QoS to też na razie zbędna funkcja. Dla mnie najważniejsze: port forwarding, port trigger, szczegółowa konfiguracja WiFi (bo gęsto u mnie na osiedlu jest i trzeba się napracować żeby hulało), logi, statystyki, dostęp przez ssh, być może w przyszłości jakiś VPN. Nie obciążam łącza (25Mbps) aż tak, żebym musiał ustawiać sobie gwarantowane pasmo ze świata do serwera.

#8 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 534 postów

Napisano 19 stycznia 2011 - 15:40

Nie no, ja chciałem inaczej - też mam 25 Mbit/s, to wydzielić z tego jakieś 5 Mbit/s i puścić w eter bez zabezpieczenia, żeby sobie ludzie pokorzystali ;-)

#9 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 19 stycznia 2011 - 16:46

No możesz nawet udostępnić swój router w jakiejś sieci hotspotów:
Dołączona grafika
Możesz też tworzyć bez problemu wirtualne AP z unikalnym SSID i ustawiać sobie pasmo jak chcesz. Jeśli nie uda się z GUI to zawsze jest ssh i linuksowy shell.

#10 oszołom

oszołom
  • 94 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 21 stycznia 2011 - 17:30

Zainstalowałem na próbę 1.04.75NA czyli soft na Amerykę , testuję go drugi dzień i na razie jest ok.

#11 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 21 stycznia 2011 - 17:43

Tyle, że .75 to starszy soft, który działa. Sprawdź, czy jest opcja włączenia ipv6.

#12 oszołom

oszołom
  • 94 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 21 stycznia 2011 - 21:30

Nie, niestety nie ma. Ale zrobiłem testy szybkości Wi-Fi i niestety radio na 5GHz jest skopane, tylko średnio 4-5MBit/s, czyli połowę tego co przy 1.04.68. Wracam do tego softu. Zobaczymy co 1.04.100 przyniesie, może wreszcie zrobią bez błędów sofcik? Jak byś mógł zrobić testy szybkości Wi-Fi na tym sofcie DD-wrt to by było fajnie, ja mam różne przygody właśnie z alternatywnym softem do ruterów i właśnie często było gorzej po radiu. Będę wdzięczny.

#13 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 22 stycznia 2011 - 11:12

4-5Mbit/s czy 4-5MB/s? Bo 4-5MB/s to jeszcze w miarę normalna prędkość. Ja u siebie po 5GHz mam wewnątrz sieci właśnie jakieś 5-7MB/s czyli 40-56Mbit/s. To prędkość średnia policzona przy transferze dużego pliku wewnątrz sieci, prędkość połączenia MP to maks 130Mbit/s - ale to MP z 2006r i zdaje się nie potrafi połączyć się na 40MHz kanałach. Musiałbym mieć jakąś nową kartę, żeby to sprawdzić.

#14 oszołom

oszołom
  • 94 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 22 stycznia 2011 - 13:35

Oczywiście 4-5MBit. Jak się spieszę pisząc to zawsze zapomnę b postawić jako dużą literkę. Dla mnie prędkość po Wi-fi ma duże znaczenie, 4-5MBit to raczej kiepski wynik.:(

#15 oszołom

oszołom
  • 94 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 05 lutego 2011 - 19:39

Ukazał się nowy soft na WNDR3700. Bardzo dużo naprawili, wreszcie działa bandwidth control, QOS oraz sprawdziłem prędkość na 5GHz i jest jeszcze szybciej ! 12MB stabilnie, wreszcie router działa poprawnie. Nowy soft num. V1.0.7.98

#16 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 05 lutego 2011 - 19:43

A poczta przez imapa się nie muli? Ja chyba jednak zostanę przy DD-WRT. Doinstalowałem optware na pendrive i teraz mam wypasiony router z iptrafem, analizą ruchu, midnight commanderem itp. :)

#17 oszołom

oszołom
  • 94 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 05 lutego 2011 - 20:04

Niestety, nie mam konta pocztowego przez imap, więc nie mogę sprawdzić, chyba że założę gdzieś na chwilkę.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych