Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MacBook Biały ekran

• This topic is locked This topic is locked
13 replies to this topic

#1 adasb82

adasb82
  • 7 posts

Posted 15 January 2011 - 21:34

Witam Wszystkich bardzo serdecznie, Posiadam MacBook`a (A1185). Kilka dni temu pojawił się problem z uruchamianiem Mac`a. Po włączeniu ekran jest cały biały, system się nie bootuje. W pierwszej kolejności pomyślałem, że nastąpiło uszkodzenie samej matrycy.. jednak po kilku minutach takiej białej agonii na ekranie zaczyna migać szara ikona planety ziemia :] Mija kolejne kilka minut, i zamiast ikony ziemi mamy szare logo apple a pod spodem znane Wszystkim, animację ładowania.... mija kolejne 20min, i zamiast ikony apple mamy szare przekreślone kółko... Oczywiście włożenie płytki nic nie zmienia (oprócz tego że nie mogę jej teraz wyciągnąć). Proszę wszystkich litościwych o jakąkolwiek podpowiedź.

#2 chris.zurada

chris.zurada
  • 3977 posts
  • SkądTychy, Poland

Posted 15 January 2011 - 23:15

I od dwoch lat tylko czytal nasze post... Powaznie - dysk pada.

#3 adasb82

adasb82
  • 7 posts

Posted 16 January 2011 - 10:08

I od dwoch lat tylko czytal nasze post...

Jestem oszczędny w słowach :D Jak już się odzywam na forum to na serio w ostateczności. Zresztą większość odpowiedzi jest na forach, więc po co pisać dwa razy ?? :D

A tak an serio, dysku nie słyszę. Zastanawiam się czy ja go kiedykolwiek słyszałem. Natomiast sam napęd zachowuje się dość normalnie. Wkładam płytkę... płytka się rozkręca, słychać, że optyk czyta płytę.... ale na ekranie biel... i nic więcej. Po kulku minutach czytania płyty pojawia się "japko".. a pod spodem ikonka ładowania...

[URL="http://www.clemson.edu/ccit/mac_software/images/loading.jpg"]OBRAZEK[/URL]

#4 owz

owz
  • 3360 posts
  • SkądPoznań

Posted 16 January 2011 - 10:46

Przyłóż ucho do lapka i posłuchaj czy nie wydobywa się z wewnątrz "tykanie". Bo na 99% umarł Tobie hdd.

#5 radek96

radek96
  • 758 posts

Posted 16 January 2011 - 10:47

Przyłóż ucho do lapka i posłuchaj czy nie wydobywa się z wewnątrz "tykanie". Bo na 99% umarł Tobie hdd.

Tak jak mi, ale to w jaki "epicki" sposób skasowałem dysk to już inna historia :)

#6 adasb82

adasb82
  • 7 posts

Posted 17 January 2011 - 08:38

Panowie, próbuję sprawdzić jakoś ten dysk ale bez sukcesu. Napęd nie wykrywa mi żadnej płyty. Podpiąłem zewnętrzne DVD przez adapter ATA2USB. Uruchamiam Mac`a z wciśniętym option (alt) pojawia się czarny kursor.. a po chwili grafika dysku z podpisem EFI Boot (pod spodem strzałka do wyboru). Nigdzie nie widzę napędu... w jaki inny sposób mogę sprawdzić czy jakikolwiek napęd jest wykrywany ? Dzięki za wyrozumiałość dla tuka :-)

#7 chris.zurada

chris.zurada
  • 3977 posts
  • SkądTychy, Poland

Posted 17 January 2011 - 13:35

Powinien byc na liscie obok tego efi boot. A dlaczego go nie ma? Moze zle podpiales kabelki?

#8 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 17 January 2011 - 13:50

Jak jesteś z Wro, to możesz podejść do mnie, jak nie, to powiedz czy jak uruchamiasz komputer z wciśniętym klawiszem myszki, to oddaje Ci CD?

#9 adasb82

adasb82
  • 7 posts

Posted 17 January 2011 - 16:43

@virgin71 - niestety jestem ze Szczecina.. co do oddawania płyty, to faktycznie po włączeniu Maca z wciśniętym klawiszem myszy płyta się wysuwa po 3-4min (trzymam klawisz wciśnięty do upadłego). Jeżeli odpalam bootloader (z option key) w pierwszym momencie pojawia się sama ikona dysku.. po 4...5 min pojawia się jednak ikona EFI DVD jednak po kliknięciu w strzałkę pod nią następuje zawieszenie sprzętu. Pogodziłem się już chyba z wysyłką do serwisu.

#10 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 20 January 2011 - 14:27

jeśli jest na gwarancji to można wysyłać, ale jak pojawia się ikona dysku twardego, to po co? Reinstalacja powinna pomóc.

#11 adasb82

adasb82
  • 7 posts

Posted 27 January 2011 - 11:13

Witam ponownie. Przepraszam za odgrzewanie kotleta, ale mieliście racje w Mac`u padł dysk. Gdy zamontowałem nowy instalacja poszła bez problemu wszystko działa tak jak powinno.

Z racji tego iż nie chce robić śmietnika i zakładać nowego wątku, zwracam się do Was z prośbą o pomoc w wycenie tego sprzętu na sprzedaż.

MacBook A1181 (kolor czarny):

- procesor Intel Core 2 Duo 2.16 GHz 4 MB cache
- karta graficzna Intel GMA950 64MB RAM
- ekran 13.3'' 1280x800 - pamięć 1 GB DDR2 RAM 667 MHz
- BEZ dysku twardego
- 2x USB
- Firewire
- Bluetooth
- karta sieciowa Yukon Gigabit Ethernet
- karta WiFi (AirPort wg nazewnictwa Apple)
- wbudowana kamerka

Laptop bez pudełka, płytek, gwarancji - zestaw goły. Na matrycy w dolnym lewym rogu jest mała ryska około 5mm. Na lewym rogu widać delikatne wgniecenie...

Jaka jest Wasza opinia ...czy jest on coś wart ? Z góry dziękuje za każdą sugestię.

#12 chris.zurada

chris.zurada
  • 3977 posts
  • SkądTychy, Poland

Posted 27 January 2011 - 12:39

1200-1600 zl

#13 adasb82

adasb82
  • 7 posts

Posted 28 January 2011 - 16:39

Ooo to mnie dość pozytywnie zaskoczyłeś. Celowałem bardziej między 800-1K. Dzięki :)

#14 chris.zurada

chris.zurada
  • 3977 posts
  • SkądTychy, Poland

Posted 30 January 2011 - 21:52

800 to moze nawet wyhaczysz powerbooka w tej cenie ;)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users