Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook vs "normalny" laptop

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 Adams

Adams
  • 488 postów

Napisano 14 marca 2007 - 10:40

Witam wszystkich userow forum :-) Od jakiegos czasu zastanawiam sie nad kupnem laptopa. Czytalem juz wiele postow dot. problemu czy Mac czy PC. Jednak chcialbym poruszyc ten temat w moim poscie raz jeszcze. Do zainteresowania sie MacBookiem sklonila mnie chcec zmiany czegos w codziennym uzytkowaniu komputera. Jednak zastanawiam sie tez nad standardowym PC jak np. Sony Vaio. Laptop jest tez w pewnym sensie zabaweczka :-) wiec powinien cieszyc oczy. Oba modele spelniaja te warunki - oczywiscie z przewaga Maca. Oczywiscie samym wygladem sie nie pracuje... Przechodzac do sedna sprawy. Co do codziennego domowego uzytkowania kompa nie mam wiekszych pytan. Muzyka, foto czy internet jest duzo ciekawiej i przyjemniej rozwiazany w Mac OS niz na windzie. Jedynym mankamentem jak narazie dla mnie ( z tych, ktore wyczytalem na forum ) sa rozne problemy z polonizatorem czy brakiem programow do specjalnych zastosowan. Oczywiscie system po ang nie jest wielkim problemem ale milo miec polski jezyk w zupelnie nowym srodowisku. W domu potrzebuje komputer glownie do internetu, muzyki, filmow, grafiki. Dlatego bede potrzebowac Photoshopa (czytalem, ze chodzi on wolniej niz na PC - czy to prawda? ) Mysle, ze inne rzeczy jak komunikator (sieci GG itp), poczta, skype sa dostepne bez problemow. Jednak aby nie bylo tak prosto, potrzebuje komputer rowniez do pracy. I tu zaczynaja sie schody. Zaczynajac od podstawowego Offica. Na Macka nie ma Excela po polsku. Nie mialem okazji pracowac na Excelu for Mac i nie wiem czy sie czyms rozni. Ja wykorzystuje wiele funkcji statystycznych, matematycznych. Nauczony jestem tego na wersji PL i wiem, ze przejscie na ANG nie jest juz taka prosta sprawa bo tlumaczenia nazw funkcji itp nie sa takie jednoznaczne. Kolejnym problemem sa inne programy jak Statistica, MiniTab itp. Z tego co wiem nie ma wersji na maca. Czytalem, ze mozna postawic Windowsa na MacBooku. Ale na forum jest cala masa postow piszacych o jakichs problemach. Poza tym stawianie Windowsa na Macu jest bez sensu bo lepiej juz kupic tego Sony. Dlatego chcialbym sie dowiedziec czy jest jakich inny sposob na odpalenie aplikacji windowsowych na macOS. Czytalem o Parallel (czy jakos tak :-) ) ale czy takie rozwiazanie jest stabilne a wydajnosc kompa jest porownywalne z PC? Kolejna sprawa to czy jest mozliwosc za pomoca jakiegos programu na laczenie sie z komputerem z WIN XP poprzez internet i prace na wirtualnym pulpicie. Potrzebuje laczyc sie z komputerem w polsce i prace na nim bedac np. za granica. (czy taka sama opcja jest moze tez w macOS czyli praca na kompie zony - jak kupie jej Macbooka:-) ) Jezeli zdecyduje sie na MacBooka to jaka konfiguracja pozwala na komfortowa prace? Zastanawialem sie nad 2.0 ghz oraz 1GB ramu czy bedzie to wystarczajace do PS cs2 czy potrzeba wiecej? Z gory dziekuje i pozdrawiam Adams PS. Przypomnialem sobie jeszcze o jednym. MacBook nie obsluguje PCIMCIow. Chcialbym miec internet w Orange czy Plusie lub Erze. Jak to rozwiazac? Oczywiscie nie chcialbym abym musial podlaczyc jakies peryferia bo w przypadku laptopa to jest dla mnie nie doprzyjecia :-) aby cos wisialo na kabelkach.

#2 toki

toki
  • 1 211 postów
  • SkądPL

Napisano 14 marca 2007 - 11:09

kup sony będzie mniej zamieszania skoro aż takie nawyki masz z windy...

#3 PavelM

PavelM
  • 1 535 postów
  • SkądKraków

Napisano 14 marca 2007 - 11:28

Sony + Vista + Ms Office + co tam jeszcze potrzebujesz = zadowolenie ;-)

#4 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 14 marca 2007 - 11:52

Krotko: Za kika chwil pojawi sie nowy system, juz po polsku, z pelna obsluga Boot Campa. Tak samo PS na intela.PCMCIA to przeszlosc,ale wciaz nie w zacofanej Polsce. Co do Excela pozostaje Parallels.

#5 Adams

Adams
  • 488 postów

Napisano 14 marca 2007 - 12:00

Niestety nic innego poza Pcimciami nie oferuja nasze sieci komorkowe :-/ Prosilbym tylko o informacje w takim razie czy odpalanie aplikacji z windowsa przez BootCamp lub Paralels bardzo spowajnie dzialanie ww. Chcialbym wiedziec czy MS Office i inne dzialaja wolniej czy roznica jest nieodczuwalna. Toki, chcialbym tez miec mozliwosc uzytkowania macOS. Dlatego prosilbym o rzetelna odpowiedz dot. szybkosci pracy programow. Jak wejda nowe wersje PS cs3 oraz Office 2008 (moze bedzie PL - ktos wie? ) Interesuje mnie kwestia virtualdesktop. Musze miec mozliwosc polaczenia sie z kompem z Windowsem przez internet i pracy na nim. Czy sa programy na macka, ktore to umozliwiaja?

#6 elrobsono

elrobsono
  • 1 516 postów
  • SkądBarcelona, ES

Napisano 14 marca 2007 - 12:21

Era oferuje kartę PCEXpress, pokazywali ją anwet razem z MacBookiem, wiec ten problem przestaje istnieć.

#7 toki

toki
  • 1 211 postów
  • SkądPL

Napisano 14 marca 2007 - 12:26

Toki, chcialbym tez miec mozliwosc uzytkowania macOS. Dlatego prosilbym o rzetelna odpowiedz dot. szybkosci pracy programow. Jak wejda nowe wersje PS cs3 oraz Office 2008 (moze bedzie PL - ktos wie? )

wie to może kolega Steve Jobs ;) Jak wyjdą to wtedy będziemy wiedzieli czy chodzą szybko narazie to jest takie pisanie ch... po wodzie.

#8 Adams

Adams
  • 488 postów

Napisano 14 marca 2007 - 12:40

Moze nie napisalem jasno, czy obecny office 2004 muli strasznie? Czy przy 1gb ramu bedzie hulac tak ze bedzie sie dalo pracowac bez nadmiernego stresu :-)

#9 toki

toki
  • 1 211 postów
  • SkądPL

Napisano 14 marca 2007 - 12:42

neooffice chodzi super, office 2004 muli jak XP na pentium 133

#10 AVALON

AVALON
  • 465 postów
  • SkądUK

Napisano 14 marca 2007 - 12:43

Orange też już ma kartę Merlin PCIExpress

#11 Adams

Adams
  • 488 postów

Napisano 14 marca 2007 - 12:45

Czy NeoOffice ma zaawansowane funkcje statystyczne, solver'a, VBA itp. ?

#12 clr

clr
  • 1 326 postów

Napisano 14 marca 2007 - 12:53

z tym officem to jest tak ze dziala pod czyms co sie zwie Rosetta, tlumaczy stare aplikacje pisane wprost na PPC na nowe maci na intelach.Własnie dlatego tak muli i tak ociazale dziala. Poczekaj do 3 kwartalu. Firma z Remond laskawie wyda offica 2008(?) pod nowe maci z intelem.Kupisz sobie, bedziesz szczesliwy. btw solvera do excela tez trzeba doinstalowac :D bo w office nie ma tego a tak wogole to kup sony :)

#13 voitek

voitek
  • 925 postów

Napisano 14 marca 2007 - 13:43

Od jakiegos czasu zastanawiam sie nad kupnem laptopa. Czytalem juz wiele postow dot. problemu czy Mac czy PC. Jednak chcialbym poruszyc ten temat w moim poscie raz jeszcze.

Spoko, każdy przez to przechodził. :)

W domu potrzebuje komputer glownie do internetu, muzyki, filmow, grafiki. Dlatego bede potrzebowac Photoshopa (czytalem, ze chodzi on wolniej niz na PC - czy to prawda? )
Mysle, ze inne rzeczy jak komunikator (sieci GG itp), poczta, skype sa dostepne bez problemow.

Wszystkie programy domowe to sama przyjemność. Photoshop niedługo wychodzi w wersji CS3 i nie chodzi on wolniej. Codziennie pracuję na becie.

Jednak aby nie bylo tak prosto, potrzebuje komputer rowniez do pracy. I tu zaczynaja sie schody. Zaczynajac od podstawowego Offica. Na Macka nie ma Excela po polsku. Nie mialem okazji pracowac na Excelu for Mac i nie wiem czy sie czyms rozni. Ja wykorzystuje wiele funkcji statystycznych, matematycznych. Nauczony jestem tego na wersji PL i wiem, ze przejscie na ANG nie jest juz taka prosta sprawa bo tlumaczenia nazw funkcji itp nie sa takie jednoznaczne.

Tu rzeczywiście zaczynają się schody. Bardzo chciałbym polecić Ci Maca, ale jest pewna różnica, między "da się", a "jest sens". Oczywiście, że można na parallelsach postawić wszystkie te programy, ale ma to sens w wypadku doraźnego korzystania. Jeśli intensywnie korzystasz w pracy z tych programów, to imho wpędzisz się w drobne kłopoty. Twoja praca nie będzie tak wydajna jak na Windows i liczne duperele mogą Ci uprzykrzyć życie. Będziesz poza tym w ciągłym rozdarciu między MacOS i Win. Ja na przykład również z powodu kompa powoli zrezygnowałem z jednej pracy, w której zbyt dużo kłopotów rodziła niezgodność między systemami. Ale nie żałuję, wręcz przeciwnie.
Ja zrobiłem tak, że najpierw zrobiłem ze swojej żony króliczka doświadczalnego i kupiłem jej MacBooka. Przez dwa miesiące badałem, czy dam radę bezproblemowo przeskoczyć z systemu na system bez szkody dla mojej roboty. Zainstalowałem mnóstwo programów, próbowałem pracować, sprawdzałem, czy w robocie dostają wszystko jak należy. No i robota, w której musiałbym cały czas korzystać z Office'a poszła w odstawkę, a my mamy dwa macbooki i jesteśmy bardzo zadowoleni. Zrób tak samo, kup żonie Maca, po miesiącu będzie szczęśliwa, a Ty w tym czasie dokładnie przetestujesz, czy to jest to. Nikt na Twoje pytania nie odpowie lepiej niż Ty sam, bo każdy korzysta z komputera inaczej i robi co innego. Jeśli napotkasz na trudności nie do zaakceptowania, to kupisz Vaio. Do tego czasu poza tym wyjdzie już PS CS3 i może Leopard? :)

Jezeli zdecyduje sie na MacBooka to jaka konfiguracja pozwala na komfortowa prace?
Zastanawialem sie nad 2.0 ghz oraz 1GB ramu czy bedzie to wystarczajace do PS cs2 czy potrzeba wiecej?

Imho pamięć ważniejsza niż procek. 1GB to trochę za mało, aby komfortowo korzystać z parallels i ps.

PS. Przypomnialem sobie jeszcze o jednym. MacBook nie obsluguje PCIMCIow. Chcialbym miec internet w Orange czy Plusie lub Erze. Jak to rozwiazac? Oczywiscie nie chcialbym abym musial podlaczyc jakies peryferia bo w przypadku laptopa to jest dla mnie nie doprzyjecia :-) aby cos wisialo na kabelkach.
Niestety nic innego poza Pcimciami nie oferuja nasze sieci komorkowe :-/

No ja mam podobny problem, ale zdecydowałem się kupić w przyszłym tygodniu modemik HSDPA Huwaei E220 na USB, bo przy przymiarkach okazało się, że jest na tyle mały, że nie zmniejsza przenośności komputera.

No to były moje trzy grosze.
Pozdrawiam

#14 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 14 marca 2007 - 17:31

Jednak zastanawiam sie tez nad standardowym PC jak np. Sony Vaio. Laptop jest tez w pewnym sensie zabaweczka :-) wiec powinien cieszyc oczy. Oba modele spelniaja te warunki - oczywiscie z przewaga Maca. Oczywiscie samym wygladem sie nie pracuje...

Vaio C jest całkiem fajne.
Tylko, że Sony nie ma oficjalnie w sprzedaży w Polsce.
Serwisu też brak.

Jedynym mankamentem jak narazie dla mnie ( z tych, ktore wyczytalem na forum ) sa rozne problemy z polonizatorem czy brakiem programow do specjalnych zastosowan.
Oczywiscie system po ang nie jest wielkim problemem ale milo miec polski jezyk w zupelnie nowym srodowisku.

Mac OS X Leopard będzie ponoć po polsku.

W domu potrzebuje komputer glownie do internetu, muzyki, filmow, grafiki. Dlatego bede potrzebowac Photoshopa (czytalem, ze chodzi on wolniej niz na PC - czy to prawda? )

...

Jezeli zdecyduje sie na MacBooka to jaka konfiguracja pozwala na komfortowa prace?
Zastanawialem sie nad 2.0 ghz oraz 1GB ramu czy bedzie to wystarczajace do PS cs2 czy potrzeba wiecej?

PS CS2 jest na PowerPC. Na Intelach działa przez "emulator" Rosetta.
Za dwa tygodnie będzie już PS CS3 na Intele.

Czytalem o Parallel (czy jakos tak :-) ) ale czy takie rozwiazanie jest stabilne a wydajnosc kompa jest porownywalne z PC?

Nie.

Przypomnialem sobie jeszcze o jednym. MacBook nie obsluguje PCIMCIow. Chcialbym miec internet w Orange czy Plusie lub Erze. Jak to rozwiazac? Oczywiscie nie chcialbym abym musial podlaczyc jakies peryferia bo w przypadku laptopa to jest dla mnie nie doprzyjecia :-) aby cos wisialo na kabelkach.

Niestety nic innego poza Pcimciami nie oferuja nasze sieci komorkowe :-/

Era oferuje kartę PCEXpress, pokazywali ją anwet razem z MacBookiem, wiec ten problem przestaje istnieć.

Orange też już*ma kartę Merlin PCIExpress

Tyle, że MacBook nie ma slotu ExpressCard.
Za to ma ma AirPorta i Bluetootha.
Jako modem możesz wykorzystać telefon z GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA podłączony BT.

#15 Adams

Adams
  • 488 postów

Napisano 14 marca 2007 - 23:29

Dziekuje bardzo za wyczerpujaca odpwiedz. Moze uda mi sie tak zrobic :-), ze zonie kupie macka. Ona jednak nie przepada za zmianami w konfiguracji kompa i dla niej trzymam nadal IE 6.0 bo Firefox jej nie pasuje :-D hehe Ale czego nie robi sie dla swojej lepszej polowki. Moze mac sie spodoba (od wewnatrz bo z zewnatrz juz sie spodobal :-)) Dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam serdecznie.

#16 Adams

Adams
  • 488 postów

Napisano 18 marca 2007 - 08:22

Chcialem jeszcze sie dowiedziec o gwarancje Apple. Bede kupowac kompa w stanach a dokladnie ktos mi przywiezie i nie bede mial szans zbadac czy ma bad pixele czy nie itp. Jak to jest z gwarancja w Europie?

#17 Wicko

Wicko
  • 1 405 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 18 marca 2007 - 17:43

http://myapple.pl/sh...4&highlight=usa ;)

#18 spoco

spoco
  • 1 035 postów
  • SkądWawa

Napisano 19 marca 2007 - 10:30

Chcialem jeszcze sie dowiedziec o gwarancje Apple.

Bede kupowac kompa w stanach a dokladnie ktos mi przywiezie i nie bede mial szans zbadac czy ma bad pixele czy nie itp. Jak to jest z gwarancja w Europie?

w europie spoko... a w Polsce? jak to w Polsce...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych