MacBook vs "normalny" laptop
Napisano 14 marca 2007 - 10:40
Napisano 14 marca 2007 - 11:09
Napisano 14 marca 2007 - 11:28
Napisano 14 marca 2007 - 11:52
Napisano 14 marca 2007 - 12:00
Napisano 14 marca 2007 - 12:21
Napisano 14 marca 2007 - 12:26
Toki, chcialbym tez miec mozliwosc uzytkowania macOS. Dlatego prosilbym o rzetelna odpowiedz dot. szybkosci pracy programow. Jak wejda nowe wersje PS cs3 oraz Office 2008 (moze bedzie PL - ktos wie? )
wie to może kolega Steve Jobs
Napisano 14 marca 2007 - 12:40
Napisano 14 marca 2007 - 12:42
Napisano 14 marca 2007 - 12:43
Napisano 14 marca 2007 - 12:45
Napisano 14 marca 2007 - 12:53
Napisano 14 marca 2007 - 13:43
Spoko, każdy przez to przechodził.Od jakiegos czasu zastanawiam sie nad kupnem laptopa. Czytalem juz wiele postow dot. problemu czy Mac czy PC. Jednak chcialbym poruszyc ten temat w moim poscie raz jeszcze.
Wszystkie programy domowe to sama przyjemność. Photoshop niedługo wychodzi w wersji CS3 i nie chodzi on wolniej. Codziennie pracuję na becie.W domu potrzebuje komputer glownie do internetu, muzyki, filmow, grafiki. Dlatego bede potrzebowac Photoshopa (czytalem, ze chodzi on wolniej niz na PC - czy to prawda? )
Mysle, ze inne rzeczy jak komunikator (sieci GG itp), poczta, skype sa dostepne bez problemow.
Tu rzeczywiście zaczynają się schody. Bardzo chciałbym polecić Ci Maca, ale jest pewna różnica, między "da się", a "jest sens". Oczywiście, że można na parallelsach postawić wszystkie te programy, ale ma to sens w wypadku doraźnego korzystania. Jeśli intensywnie korzystasz w pracy z tych programów, to imho wpędzisz się w drobne kłopoty. Twoja praca nie będzie tak wydajna jak na Windows i liczne duperele mogą Ci uprzykrzyć życie. Będziesz poza tym w ciągłym rozdarciu między MacOS i Win. Ja na przykład również z powodu kompa powoli zrezygnowałem z jednej pracy, w której zbyt dużo kłopotów rodziła niezgodność między systemami. Ale nie żałuję, wręcz przeciwnie.Jednak aby nie bylo tak prosto, potrzebuje komputer rowniez do pracy. I tu zaczynaja sie schody. Zaczynajac od podstawowego Offica. Na Macka nie ma Excela po polsku. Nie mialem okazji pracowac na Excelu for Mac i nie wiem czy sie czyms rozni. Ja wykorzystuje wiele funkcji statystycznych, matematycznych. Nauczony jestem tego na wersji PL i wiem, ze przejscie na ANG nie jest juz taka prosta sprawa bo tlumaczenia nazw funkcji itp nie sa takie jednoznaczne.
Ja zrobiłem tak, że najpierw zrobiłem ze swojej żony króliczka doświadczalnego i kupiłem jej MacBooka. Przez dwa miesiące badałem, czy dam radę bezproblemowo przeskoczyć z systemu na system bez szkody dla mojej roboty. Zainstalowałem mnóstwo programów, próbowałem pracować, sprawdzałem, czy w robocie dostają wszystko jak należy. No i robota, w której musiałbym cały czas korzystać z Office'a poszła w odstawkę, a my mamy dwa macbooki i jesteśmy bardzo zadowoleni. Zrób tak samo, kup żonie Maca, po miesiącu będzie szczęśliwa, a Ty w tym czasie dokładnie przetestujesz, czy to jest to. Nikt na Twoje pytania nie odpowie lepiej niż Ty sam, bo każdy korzysta z komputera inaczej i robi co innego. Jeśli napotkasz na trudności nie do zaakceptowania, to kupisz Vaio. Do tego czasu poza tym wyjdzie już PS CS3 i może Leopard?
Imho pamięć ważniejsza niż procek. 1GB to trochę za mało, aby komfortowo korzystać z parallels i ps.Jezeli zdecyduje sie na MacBooka to jaka konfiguracja pozwala na komfortowa prace?
Zastanawialem sie nad 2.0 ghz oraz 1GB ramu czy bedzie to wystarczajace do PS cs2 czy potrzeba wiecej?
No ja mam podobny problem, ale zdecydowałem się kupić w przyszłym tygodniu modemik HSDPA Huwaei E220 na USB, bo przy przymiarkach okazało się, że jest na tyle mały, że nie zmniejsza przenośności komputera.PS. Przypomnialem sobie jeszcze o jednym. MacBook nie obsluguje PCIMCIow. Chcialbym miec internet w Orange czy Plusie lub Erze. Jak to rozwiazac? Oczywiscie nie chcialbym abym musial podlaczyc jakies peryferia bo w przypadku laptopa to jest dla mnie nie doprzyjecia :-) aby cos wisialo na kabelkach.
Niestety nic innego poza Pcimciami nie oferuja nasze sieci komorkowe :-/
No to były moje trzy grosze.
Pozdrawiam
Napisano 14 marca 2007 - 17:31
Jednak zastanawiam sie tez nad standardowym PC jak np. Sony Vaio. Laptop jest tez w pewnym sensie zabaweczka :-) wiec powinien cieszyc oczy. Oba modele spelniaja te warunki - oczywiscie z przewaga Maca. Oczywiscie samym wygladem sie nie pracuje...
Vaio C jest całkiem fajne.
Tylko, że Sony nie ma oficjalnie w sprzedaży w Polsce.
Serwisu też brak.
Jedynym mankamentem jak narazie dla mnie ( z tych, ktore wyczytalem na forum ) sa rozne problemy z polonizatorem czy brakiem programow do specjalnych zastosowan.
Oczywiscie system po ang nie jest wielkim problemem ale milo miec polski jezyk w zupelnie nowym srodowisku.
Mac OS X Leopard będzie ponoć po polsku.
W domu potrzebuje komputer glownie do internetu, muzyki, filmow, grafiki. Dlatego bede potrzebowac Photoshopa (czytalem, ze chodzi on wolniej niz na PC - czy to prawda? )
...
Jezeli zdecyduje sie na MacBooka to jaka konfiguracja pozwala na komfortowa prace?
Zastanawialem sie nad 2.0 ghz oraz 1GB ramu czy bedzie to wystarczajace do PS cs2 czy potrzeba wiecej?
PS CS2 jest na PowerPC. Na Intelach działa przez "emulator" Rosetta.
Za dwa tygodnie będzie już PS CS3 na Intele.
Nie.Czytalem o Parallel (czy jakos tak :-) ) ale czy takie rozwiazanie jest stabilne a wydajnosc kompa jest porownywalne z PC?
Przypomnialem sobie jeszcze o jednym. MacBook nie obsluguje PCIMCIow. Chcialbym miec internet w Orange czy Plusie lub Erze. Jak to rozwiazac? Oczywiscie nie chcialbym abym musial podlaczyc jakies peryferia bo w przypadku laptopa to jest dla mnie nie doprzyjecia :-) aby cos wisialo na kabelkach.
Niestety nic innego poza Pcimciami nie oferuja nasze sieci komorkowe :-/
Era oferuje kartę PCEXpress, pokazywali ją anwet razem z MacBookiem, wiec ten problem przestaje istnieć.
Orange też już*ma kartę Merlin PCIExpress
Tyle, że MacBook nie ma slotu ExpressCard.
Za to ma ma AirPorta i Bluetootha.
Jako modem możesz wykorzystać telefon z GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA podłączony BT.
Napisano 14 marca 2007 - 23:29
Napisano 18 marca 2007 - 08:22
Napisano 19 marca 2007 - 10:30
Chcialem jeszcze sie dowiedziec o gwarancje Apple.
Bede kupowac kompa w stanach a dokladnie ktos mi przywiezie i nie bede mial szans zbadac czy ma bad pixele czy nie itp. Jak to jest z gwarancja w Europie?
w europie spoko... a w Polsce? jak to w Polsce...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych