Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Macbook Air (stary) - Mac OS 10.6 Snow Leopard - Rescue !

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
24 odpowiedzi w tym temacie

#1 macbookair

macbookair
  • 10 postów

Napisano 13 stycznia 2011 - 09:16

Witam, Jestem laikiem jesli chodzi o komputery mac, dopiero nie dawno kupilem macbook air, zrobilem update Snow Leopard no i niebieski ekran. Wczoraj do pozna przejrzalem wszyskie fora i zrobilem szczyszenie pamieci, odpalanie z shift, naprawianie dysku, naprawa uprawnien... NIC nie pomaga! Mam wazne pliki na dysku, na pulpicie, bardzo wazna jest dla mnie historia SKYPE, maile w mozilla, dodatkowo niestety zrobilem blad i skopiowalem pare waznych plikow na dysk mac os x, ale nie do folderu usera... troche wyzej w hierarchii plików mac os x, tak luzno wrzucilem gdzies na partycje, teraz pytania: 1 .czy jesli zrobie reinstal z archwizacja to wszystkie aplikacje zostana + pliki na pulpit? 2. czy wszystko pozostale na partycji mac os x kasuje zostawiajac tylko to co w folderach, profilu usera? 3. jaki najprostszy system bootowalny z usb albo cd zeby przeniesc wazne pliki z partycji mac os x na druga partycje? 4. czy po odpaleniu macbooka z dvd mozna jakos skopiowac wybrane pliki na pendrive? ( musialbym najpierw zamontowac pendrive, nie potrafie i wtedy mozolnie kopiowac co chce uratowac ) prosze o pilna porade, nie moge pracowac a do najblizszego serwisu mam bardzo daleko, PROSZE o wyrozumialosc jesli pytania sa glupie :) naprawde dopiero sie ucze mac os x.... niestety nie mam miejsca na dysku ani dodatkowego dysku zeby zrobic backup dysku, zreszta po odpaleniu mac os x z dvd i wejscia do narzedzi dyskowych nie moge wybrac konkretnego folderu zeby go przekopiowac na druga partycje, dzizas masakra, nie ogarniam tego systemu.

#2 kraxz

kraxz
  • 341 postów
  • SkądPrudnik, Poland

Napisano 13 stycznia 2011 - 10:58

Spokojnie napewno da sie cos z tym zrobic. I jest nawet kilka opcji.

Mozesz zrobic dysk usb z ktorego odpalisz OSX.
Mozesz zrobic dysk usb z ktorego zainstallujesz OSX.
Mozesz udostepnic naped DVD w sieci z ktorego zrobisz Remote install.
Mozesz polaczyc maczka w target mode zeby zrobic backup najwazniejszych informacji.

I TO chyba cie najbardziej interesuje - po ponownym wgraniu systemu bedziesz mial tam folder Old system w ktorym znajdziesz wszystkie dane :) (po uprzednim wybraniu opcji archive and install w trakcie instalacji)

Tutaj masz linke jak zrobic USB z ktorego zainstalujesz system Install OS X Snow Leopard from a USB flash drive | Maciverse

Co do twojinch pytan:
1. Tak
2. Old System z kopia calego systemu
3. Install & Boot OS X Leopard from a USB Flash Drive | Maciverse
4. Nie

#3 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 369 postów

Napisano 13 stycznia 2011 - 11:35

Uściślając: 'Previous System', nie 'Old System'.

#4 macbookair

macbookair
  • 10 postów

Napisano 13 stycznia 2011 - 12:01

kraxz dziękuję bardzo za odpowiedz! ALE mam dalsze pytania i wielka prosbe o kontynuacje pomocy: mam naped DVD na usb z plytka instalacyjna mac os x i nie musze robic dysku USB czy tez udostepniac napedu DVD, sorry nie napisalem tego wczesniej bo samo odpalenie macbooka z plyty dvd nic mi nie daje - oprocz diagnostyki dyskow ktore niepodzialaly! 1. A Target Mode dziala tylko jesli masz firewire i drugiego mac zeby zgrac pliki? ja mam macbook air starego, nie mam firewire tylko 1 usb, mdisplay port i brak drugiego maca, chyba ze moge to jakos zrzucic przez siec wifi na notebooka HP z windowsem? 2. Jesli juz upewnilem sie ze instalacja z archiwizacja nic nie skasuje z mac os x, (chociaz teraz wpadlem ze moglem pomeczyc Terminal i przekopiowac pliki na druga partycja HDD, ale i tak bym nie widzial jakie pliki odpowiadaja np. za historie skype:) poza tym za malo miejsca na HDD) odpalilem instalke mac os x leopard z dvd usb ALE po zaakceptowaniu warnkow umowy licencyjnej gdzie wybiera sie dysk do instalacji po lewej mam TYLKO DOSTOSUJ czyli wybieram skladniki ktore maja byc zainstalowane, BRAK innych opcji takick jak instalowania i archiwizacji, SZOK:)! co robic w takim wypadku? gdzie to jest? 3. Dysk Mac os x ma 58 GB w tym tylko 11 GB wolnego miejsca, czy to wystarczy zeby zainstalowac nowy system i zrobic kopie Old system? moze tutaj jest problem i przez to nie ma opcji archiwizuj? co w takim wypadku mi doradzisz? jestem w kropce P.S. Po odpaleniu Macbooka z plyty instalacyjnej dvd na USB, odpalam Terminal, pwd - /private/var/root pokazuje, teraz jak przejsc na dysk mac os x do folderu user, po komendzie cd i nazwie folderu nie znajduje.

#5 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 369 postów

Napisano 13 stycznia 2011 - 12:42

Żaden SZOK, przestań wkładać to tyle niepotrzebnych emocji i walić milion wykrzykników. - W Snow Leopard opcja archive&install jest defaultowa, o ile dobrze pamiętam. - Musisz mieć do czego 'cd'. Bez zamontowania dysku (diskutil mount ) się nie dostaniesz.

#6 macbookair

macbookair
  • 10 postów

Napisano 13 stycznia 2011 - 13:24

ftpd dzięki za podpowiedz, ponioslo mnie, ale spoko wyrwalem klawisz wykrzyknika zeby nie kusilo ;)

-Snow Leopard ma opcje archive&install defaultowa ale czytalem ze nie do konca super dziala, jakby ktos szukal to znalazlem instrukcje : [URL="http://intlect.com/how-to-archive-and-install-os-x-snow-leopard/"]http://intlect.com/how-to-archive-and-install-os-x-snow-leopard/[/URL]

-zamontowalem bo przechodzac do /Volumes, pokazuje po ls: .Trashes, HDD, Mac OS X, Mac OS Install DVD, ale po komendzie cd Mac OS X wywala: cd: Mac: No such file or directory, do HDD przechodze bez problemu, gdzie robie blad?

#7 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 369 postów

Napisano 13 stycznia 2011 - 14:11

Jeśli nazwa jest ze spacjami, trzeba napisać cd "Mac OS X" albo cd Mac\ OS\ X.

#8 macbookair

macbookair
  • 10 postów

Napisano 14 stycznia 2011 - 13:39

pomogło, dziękuję, wszystko zgrałem przez Terminal, mam tylko jeszcze jeden problem: nazwa użytkownika ma w nazwie polską literę z 'ogonkiem' "ą", pomimo że mam ustawiony język Polski Pro, po odpaleniu macbooka przy logowaniu brak polskich liter, jak to zmienić? co dziwne po zalogowaniu się na administratora jest oczywiście ustawiony Polski Pro i są 'ogonki', proszę o pomoc

#9 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 369 postów

Napisano 14 stycznia 2011 - 13:44

W Terminalu nie masz tych liter, czy wszędzie?

#10 macbookair

macbookair
  • 10 postów

Napisano 14 stycznia 2011 - 14:08

Sorry nie napisałem że nie chodzi mi już o Terminal, postawiłem nowego Leoparda, zalogowałem się do systemu jako użytkownik który ma w nazwie polski 'ogonek' - 'ą', (system go zostawił - co potwierdza archiwizowanie w Leopardzie jako defaultowa), ale po zmianie uprawnień tego użytkownika na administratorskie, zniknęły polskie ogonki, ale tylko przy samym logowaniu - nie mogę wpisać w login żadnych polskich znaków, natomiast po zalogowaniu do systemu są. (aby to sprawdzić, logowałem się z poziomu administratora i po zmianie nazwy użytkownika - wywaleniu 'ą'.) Nie mam pojęcia co się stało, zmieniło, cały czas mam ustawiony język polski i klawiaturę Polski Pro, tak jakby sam komputer do momentu zalogowania, uruchamiał się z językiem angielskim, co myślisz? Generalnie mogę wywalić w nazwie użytkownika ten polski 'ogonek', nie robi mi. Nie wiem tylko czy zmiana nazwy użytkownika będzie miała jakiś wpływ przy wgrywaniu starych plików z folderów : System, Applications, Library itd.

#11 tbadoo

tbadoo
  • 398 postów
  • SkądGrantham, United Kingdom

Napisano 14 stycznia 2011 - 15:49

Zmiana nazwy konta będzie się wiązała ze zmianą uprawnień do wszystkiego co skopiujesz (odzyskasz) z backupu, do pupy trochę ale da się. Tzn. w sumie nie jestem pewien czy przy zmianie samej litery z ogonkiem, choć to w sumie logiczne że tak powinno być.

#12 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 369 postów

Napisano 14 stycznia 2011 - 16:38

Oczywiście, że tak. Ale to nie problem, chown -R ~ i z głowy.

#13 tbadoo

tbadoo
  • 398 postów

Napisano 14 stycznia 2011 - 17:11

Wystarczy w terminalu wpisać "chown -R ~" i to wsio?

#14 meee

meee
  • 45 postów

Napisano 14 stycznia 2011 - 17:16

nie, należy jeszcze dodać usera i grupę na zasadzie user:grupa, czyli "chown twoja_krótka_nazwa_uzytkownika:staff -R ~".

#15 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 369 postów

Napisano 14 stycznia 2011 - 19:00

Grupa jest pomijalna - jeśli wpiszesz samo user: (z dwukropkiem!), nada główną grupę tego usera. No i jeśli robisz to na plikach, których nie jesteś właścicielem (bo dopiero chcesz nim zostać) na początku komendy dodaj sudo. Oczywiście zamiast ~ możesz podać dowolny inny katalog (~ oznacza Twój katalog domowy). Przy -R zadziała dla tegoż + wszystkich podkatalogów.

#16 macbookair

macbookair
  • 10 postów

Napisano 15 stycznia 2011 - 15:37

chcę przenieść pliki Applications z backupu, ale coś poknociłem i przeniosłem nie tam gdzie trzeba i tylko część plików, jak przenieść wszystkie pliki z nadpisaniem z : /Volumes/Mac OS X/backup/Applications/uTorrent.app/ do /Volumes/Mac OS X/backup/Applications/ powinno być tak: sudo mv /backup/Applications/uTorrent.app/* /backup/Applications/* ale wywala mi albo Directory not empty albo are identical co muszę dodać do komend?

#17 tbadoo

tbadoo
  • 398 postów

Napisano 15 stycznia 2011 - 16:48

A musisz to robić w terminalu koniecznie?

#18 macbookair

macbookair
  • 10 postów

Napisano 15 stycznia 2011 - 17:08

nie muszę, mam muCommandera ale on CHYBA nie ma opcji z sudo i nie chce kopiować wszystkich plików przy kopiowaniu Address Book.app wywala, nie można zapisać pliku: CodeResources, Info.plist, PkgInfo, AB16.png itp.

#19 meee

meee
  • 45 postów

Napisano 15 stycznia 2011 - 17:23

jak już koniecznie musisz muCommanderem to uruchom go z terminala z sudo w taki sposób: sudo /Applications/muCommander.app/Contents/MacOS/JavaApplicationStub

#20 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 369 postów

Napisano 15 stycznia 2011 - 18:00

powinno być tak: sudo mv /backup/Applications/uTorrent.app/* /backup/Applications/*

ale wywala mi albo Directory not empty albo are identical

No jak Ty robisz?
Po pierwsze, .app jest katalogiem, czyli bez /* na końcu - przeniesie cały .app (katalog).
Po drugie, jak to mv [...]/*? Jaka gwiazdka?
Po trzecie, chcesz przenieść /costam/X do _tego samego miejsca_ w Twojej komendzie.
sudo mv /backup/Applications/uTorrent.app/ /lokalizacja/docelowa.

#21 macbookair

macbookair
  • 10 postów

Napisano 15 stycznia 2011 - 18:50

meee
OK odłożyłem konsolę, świetny pomysł odpalenia muCommandera z 'sudo', dziękuję bo pomogło, przenosi wszystko oprócz pliku 'CodeResources'?

Jednak mam problem z uprawnieniami, bo np. przeniosłem Skype i przy odpalaniu wywala :
"Nie można utworzyć pliku blokującego w /Users/konto/Library/Application Support/Skype/Skype.pid"

W konsoli sprawdziłem:
11-01-15 18:22:02 Skype[580] Could not save chat web view history, error Error Domain=NSCocoaErrorDomain Code=513 UserInfo=0x119ff20 "Nie masz uprawnień do zachowania pliku „ChatWebViewHistory.plist” w katalogu „Skype”." Underlying Error=(Error Domain=NSPOSIXErrorDomain Code=13 "Nie można było ukończyć tej operacji. Odmowa uprawnień")

Jak mogę to zmienić?

ftpd
Rzeczywiście źle doczytałem z tymi komendami, dzięki za pomoc, chyba będzie łatwiej dla mnie przez muCommander.

#22 meee

meee
  • 45 postów

Napisano 15 stycznia 2011 - 20:54

Ja za bardzo nie wiem o co chodzi bo nie czytałem całego wątku, odpowiedziałem Ci tylko odnośnie braku sudo w muCommanderze (#18) i to wszystko.

#23 macbookair

macbookair
  • 10 postów

Napisano 16 stycznia 2011 - 10:47

Próbowałem użyć komendy 'chown', ale chyba coś robię nie tak, bo jest cały czas bez zmian i wywala błąd, jeśli ktoś mógłbym mi pokazać użycie tej komendy na plikach programu Skype jak wcześniej pisałem, będę bardzo wdzięczny. Mam jeszcze problem z Thunderbird'em, po przekopiowaniu folderu z backupu do /Volumes/Mac OS X/Users/konto/Library/Application Support/Thunderbird, niestety otwiera program jako pusty, bez maili i kont, co jeszcze muszę zrobić żeby odzyskać stare wiadomości z plików starego programu, bo zaznaczam nie exportowałem maili, chyba że można jakoś wyciagnąć maile z tych plików i zaimportować?

#24 meee

meee
  • 45 postów

Napisano 16 stycznia 2011 - 16:29

Dodaj sudo do chown, czyli:
sudo chown twoj_nowy_user:staff -R ~/Library/Application\ Support/Thunderbird

gdzie twoj_nowy_user to Twoja krótka nazwa użytkownika.

Albo ściągnij sobie to
[url]http://www.macupdate.com/app/mac/6440/batchmod[/url]

Nie wiem czy Thunderbird nie ma jeszcze innych katalogów w ~ oprócz tego w Application Support, sprawdź to dokładnie.

#25 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 369 postów

Napisano 18 stycznia 2011 - 13:44

Usunąłem dwa posty wyżej jako niezwiązane z tematem.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych