Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Xcode 4

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
34 odpowiedzi w tym temacie

#1 wezuwiusz

wezuwiusz
  • 783 postów
  • SkądDublin, Katowice

Napisano 12 stycznia 2011 - 16:34

Czy ktos juz uzywa Xcode 4 do powazniejszej pracy niz tylko 'zobaczyc jak dziala' ? Po wydaniu preview 6 postanowilem ze bede probowal sie przesiasc (poprzednie byly bardzo niestabilne i z duza iloscia bledow) prv6 wydaje sie juz duzo stabilniejszy, dodano obsluge iOS 4.2 poprawiono duza ilosc bledow. Co prawda znalazlem i zglosilem pare rzeczy ktore w/g mnie mogly by byc poprawione, np. wlasne ikony skrotow w gornej czesci obok 'activity viewer-a', poprawienie 'snippets managera' - dodanie tytulu do ikonek w 'icon view' lub miniaturki kodu zamiast ikonki {} itp itd. Co Wy byscie jeszcze zmienili/dodali ? a moze rowniez zglosiliscie jakies sugestie ? Jak Wam sie pracuje na Xcode 4 ? sa jeszcze jakies bledy, czy czujecie ze zbliza sie powoli jego wydanie w wersji finalnej ? Jakie sa Wasze wrazenia ? Moje po 2ch dniach sa naprawde dobre, dodatkowe okno asystenta to po prostu rzecz genialna. Interface builder wbudowany a nie jako osobna aplikacja - rewelacja. Ze juz nie wspomne o drag&drop dla elementow z IB do pliku kodu gdzie tworzy sie od razu odpowiedni outlet/action... co prawda czasem nie dziala mi poprawnie podpowiadanie kodu, ale moze jeszcze gdzies sie to dodatkowo wlacza do czego nie doszedlem :) Ogolnie doszedlem do wniosku ze czas sie przesiasc na 4-ke. Mam tylko pytanie, czy nie napotkaliscie klopotow z pozniejszym wyslaniem aplikacji przez Xcode 3.x do appstore ?

#2 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 12 stycznia 2011 - 18:14

Nie odpowiem Ci na ostatnie pytanie, bo nie wysyłałem nic z XCode 4 do AppStore, bawiłem się tylko betą. Ja mam mocno mieszane uczucia, kolega który jest "PC" uważa zmiany w XCode z fajne. Mnie większość się nie podoba. Chyba jestem zbyt przyzwyczajony do stylu "starego, dobrego" XCode 3 (a wcześniej 2). Integracja z IB dla mnie ma małe znaczenie, bo staram się nie używać XIBów i tworzyć interface programowo. Ogólnie może nie jestem na nie, ale nie jestem też na tak. Mam nadzieje, że wsparcie dla 3 będzie utrzymywane po wejściu 4, bo nie będę się spieszył z migracją.

#3 wezuwiusz

wezuwiusz
  • 783 postów
  • SkądDublin, Katowice

Napisano 12 stycznia 2011 - 18:22

a bylo utrzymywane dla 2ki jak weszla 3ka ? :) znajac apple to nie liczylbym na to... pewnie z 3ki juz nawet nie beda przyjmowac appsow.. wlasnie dlatego staram sie powoli przesiadac, bo i tak nie bedzie innego wyjscia :D

#4 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 12 stycznia 2011 - 19:05

Jak była zmiana 2 -> 3 to nie byłem deweloperem (w sensie OSX), bawiłem się tylko programowaniem na maku. Nie zwracałem więc uwagi na takie detale. Też się tego boję, że wyjdzie 4, dajmy na to z SDK iOS 5, i w 3 nie da się już na to SDK pisać, bo nie będzie do niego dostępne. BTW: ja mam maka od 1997 roku kiedy rozpocząłem pracę jako deweloper pod Systemem 8.1, potem od 1999 roku do 2008 miałem przerwę, pisząc tylko na Windows (ale prywatnie używając maków), a dopiero iOS (iPhone) skłonił mnie do powrotu do zarabiania na tej platformie.

#5 JKK

JKK
  • 411 postów
  • SkądOsolin

Napisano 14 stycznia 2011 - 08:04

Chwileczkę - ale czy wyraźnie nie piszą, aby nadal do wysyłania do nich używać 3.xx XCode? Bo ja to widzę na takim żółtawym tle na stronie prewview XCode 4. Ale ponieważ projekty są zgodne, to parę razy robiłem coś w 4 (np. w IB) a resztę w 3.x i z niego kompilowalem do AS. Najbardziej mnie przeraża, że XCode 4 ledwo mieści mi się na ekranie MacBooka ;)

#6 wezuwiusz

wezuwiusz
  • 783 postów
  • SkądDublin, Katowice

Napisano 14 stycznia 2011 - 09:41

No wlasnie pisza ze wysylac z 3ki, dlatego pytam czy ktos robil w 4ce i pozniej wysylal z 3ki. ze niby zgodne... ale wiadomo jak to czasem jest z back-compatybility :) czy tylko projekty stworzone w 3ce potem obrabiane w 4ce daja sie bez problemu otworzyc i skompilowac w 3 ? czy projekty stworzone od 0 w 4ce tez sie da, i nie bedzie zadnych czkawek, uruchomic w 3 ?? JKK, ale przeciez nie musisz miec otwartych wszystkich 'pomocnikow' dzieki JumpBar masz dostep do wszystkich plikow bez otwartego navigatora. tak samo utility nie musi byc otwarte non stop. a 3ka Ci sie miesci na MB ? ;)

#7 JKK

JKK
  • 411 postów
  • SkądOsolin

Napisano 14 stycznia 2011 - 10:02

No o tym też piszą, że są (przynajmniej na razie) zgodne. Jedynie trochę inne podejście chyba mają do języków (bo musiałem coś z en i english raz kombinować). Ale chyba ostatnio już nie. Zaznaczam, że w 4 to np. zaczynam projekt, ikonki fajnie się daje - UI trochę, niewiele koduję (bo mam mały ekran) i potem wracam do 3.5x. I z tym nie było problemów.

#8 Lestek

Lestek
  • 880 postów

Napisano 14 stycznia 2011 - 17:19

Najbardziej mnie przeraża, że XCode 4 ledwo mieści mi się na ekranie MacBooka ;)

Ja już rozglądam się za dobrą a tanią przejściówką z MiniDisplay Port na DVI. Mam nieużywany LCD 20" więc jak znalazł. Nawet teraz (Xcode 3.2.5) praca na małym ekranie jest męcząca, to skakanie po oknach zabiera cenny czas.

#9 JKK

JKK
  • 411 postów
  • SkądOsolin

Napisano 14 stycznia 2011 - 18:26

No ale zewnętrzny monitor uziemi MacBooka. A ja lubię przy kominku popracować ;)

#10 OneMinuteGames

OneMinuteGames
  • 206 postów

Napisano 20 stycznia 2011 - 18:54

Osobiscie jeszcze nie probowalem wersji beta, ale Xcode 4 bardzo mi sie podoba z zapowiedzi :) Przede wszystkim integracja tych gazylionow okien w jedno. Choc jestem przyzwyczajony juz do takiego interfejsu, to nie pogardze taka integracja. No i oprocz wizualiow trzeba tez wspomniec o nowych, lepszych bebechach - LLVM jako domyslny kompilator, nowey debugger - z ich opisow i zapowiedzi wynika ze Xcode wymiecie obecnie wszystkie srodowiska do programowania w jezykach 'natywnych' :) Na codzien programuje tez w C++ pod Visual Studio na Win, wiec wiem o czym mowie. Czekam z niecierpliwoscia, choc byc moze, jezeli rzeczywiscie nie ma problemow z przenosnoscia projektow i mozna pisac pod Xcode 4 a wysylac do iTunes Connect z 3.x to sie skusze na bete ;) Co do monitorow - ja nie wyobrazam sobie deweloperki na czyms mniejszym niz 24'' monitor z 1920 pikselowa szerokoscia ekranu ;) Dwa edytory naraz - to jest naprawde swietna sprawa... Najchetniej to w ogole chcialbym miec dwa takie monitory. Ale swoja droga ja nie wyobrazam sobie juz robienia czegokolwiek 'wiekszego' na laptopie.

#11 wezuwiusz

wezuwiusz
  • 783 postów
  • SkądDublin, Katowice

Napisano 03 lutego 2011 - 21:35

dzisiaj wrzucili Xcode 4 GM (i zaraz usuneli :( ) czyli wydanie 4ki zbliza sie wielkimi krokami. Ale powiem Wam (kto jeszcze nie probowal) ze przez ostatnich pare tygodni siedze na 4ce, ale musialem wrzucic update aplikacji wiec z koniecznosci wrocilem do 3ki zeby skompilowac (przy okazji pare szybkich poprawek) i czulem sie... jakbym sie przesiadl z samochodu do bryczki :) , no moze nie az tak :D, ale 4ka jest naprawde fajna, te podwojne okienka z asystantem, juz nie ma potrzeby przeskakiwania z pliku do pliku, w koncu snippety w jakis rozsadny sposob... itp itd. nie moge sie doczekac na GM i naprawe wszystkich bledow (sam wyslalem chyba z 10 bug reportow :) jestem nim zachwycony...

#12 pio11

pio11
  • 1 700 postów

Napisano 03 lutego 2011 - 21:54

Mi Xcode 4 nie chce się zainstalować :(. Pisze, że instalacja nie powiodła. Kiedyś przy pierwszej becie odinstalowałem Xcode 4 i od tamtego czasu dostaję błąd. Instalator wciąż chce uaktualnić program, którego nie ma. Jakieś porady?

#13 wezuwiusz

wezuwiusz
  • 783 postów
  • SkądDublin, Katowice

Napisano 03 lutego 2011 - 22:02

wiem ze to banal :) ale przeczytaj dokumentacje do instalki, jest tam prawidlowy sposob reinstalacji wraz ze wszystkimi 'dodatkami' po restarcie powinno zadzialac :)

---------- Wpis dodano o 21:02 ---------- Poprzedni wpis dodano o 20:58 ----------

albo juz poczekaj na GM, skoro juz wrzucili i sciagneli, to bedzie 'ladaco' :)

#14 pio11

pio11
  • 1 700 postów

Napisano 03 lutego 2011 - 22:23

wiem ze to banal :) ale przeczytaj dokumentacje do instalki, jest tam prawidlowy sposob reinstalacji wraz ze wszystkimi 'dodatkami' po restarcie powinno zadzialac :)

No właśnie odinstalowałem to przy pomocy dokumentacji

---------- Wpis dodano o 22:23 ---------- Poprzedni wpis dodano o 22:22 ----------

spróbuję jeszcze raz

#15 wezuwiusz

wezuwiusz
  • 783 postów
  • SkądDublin, Katowice

Napisano 04 lutego 2011 - 10:08

jest, jest :) Xcode 4 Golden Master :D wlasnie sie sciaga...

---------- Wpis dodano o 08:20 ---------- Poprzedni wpis dodano o 08:09 ----------

no dobra... ledwo kapie a nie 'sie sciaga' :) chyba ich troche obciazylo :D

---------- Wpis dodano o 09:08 ---------- Poprzedni wpis dodano o 08:20 ----------

W oczekiwaniu sobie poczytalem, wiec dla tych ktorym sie nie uda zainstalowac GM a mieli 6tke :) (i nie chce sie im czytac readme ;))

Performance Measurement and Analysis
A kernel extension included with Xcode 4 Developer Preview 6 has a false version number. Future
updates to this extension are not possible unless removing the kernel extension prior to
installation.
Before installing Xcode 4.0 GM Seed, perform these actions:
In Terminal, execute these commands:
sudo rm -rf
/System/Library/Extensions/AppleProfileFamily.kext/Contents/PlugIns/AppleIntelPenrynProfile.kext
sudo touch /System/Library/Extensions

#16 OneMinuteGames

OneMinuteGames
  • 206 postów

Napisano 04 lutego 2011 - 23:28

Oo, prawdopodobnie wiec oficjalnie XCode 4 przybedzie wraz z SDK do iOS 4.3 ;) Naprawde fajna sprawa, bo z tego co sobie czytalem featury sa rewelacyjne... Ciekaw jestem jak z praktyka... ( nie jestem kory do instalowania roznych 'bet', nie ma sie co denerwowac ;) )

#17 wezuwiusz

wezuwiusz
  • 783 postów
  • SkądDublin, Katowice

Napisano 04 lutego 2011 - 23:44

OMG :) to juz nie jest beta a GM, i juz beta 6 dzialala calkiem stabilnie. na poczatku bylo jakos dziwnie sie przesiasc, ale po jakims czasie. duuuuzo lepsza moim zdaniem.

#18 JKK

JKK
  • 411 postów
  • SkądOsolin

Napisano 05 lutego 2011 - 09:14

Dokładnie. Nawet Apple podaje, że można już wysyłać tworzone nim programy do App Store.

#19 pio11

pio11
  • 1 700 postów

Napisano 05 lutego 2011 - 13:39

Włąśnie przesiadłem się na Xcode 4 :D

#20 Lestek

Lestek
  • 880 postów

Napisano 06 lutego 2011 - 11:43

Właśnie pobieram Xcode 4. Mam tylko jedno marzenie. Jeśli lada dzień pojawi się iOS 4.3 - nie będzie trzeba znów pobierać całego Xcoda z SDK, które waży niemal 4GB. Może w końcu poszli po rozum do głowy i będą się pojawiać jedynie uaktualnienia SDK? A zani pobierze mi się całość (12 godzin), powiedzcie czy jest dużo lepszy? Jak wygląda kwestia IB na 13". Można powierzchnię UI iPada jakoś zzumować?

#21 wezuwiusz

wezuwiusz
  • 783 postów
  • SkądDublin, Katowice

Napisano 06 lutego 2011 - 13:24

wg mnie lepszy, chociaz znalazlem pare rzeczy ktore w obecnym stanie mnie denerwuja. ale to moze kwestia przyzwyczajenia :) IB jako takiego nie ma. wszystko jest w 1dnym oknie teraz, czy zzomowac sie nie wiem, nie zauwazylem takiej opcji, ale na 13tce moze byc oj ciezko. w srodku widok edycji, po lewej projektu po prawej inspektora na dole asystant(konfigurowalne) + concola... to na kod zostaje Ci jakies 5 x 7 cm :)

#22 Lestek

Lestek
  • 880 postów

Napisano 06 lutego 2011 - 13:38

IB wbudowany w Xcode jakkolwiek dobra rzecz ale martwi mnie. Kilka dni temu kupiłem przejściówkę i podłączyłem zewnętrzny monitor. Po obróceniu go do pionu miałem jak ta lala cały widok iPada w iB. Nie wiem jak to będzie teraz. Ściąganie idzie bardzo powoli... więc przekonam się pewnie jutro.

#23 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 10 marca 2011 - 10:19

No i XCode 3 zniknęło ze stron deweloperskich (tzn można je pobrać ale tylko z SDK 4.3 GM).

#24 wezuwiusz

wezuwiusz
  • 783 postów
  • SkądDublin, Katowice

Napisano 10 marca 2011 - 10:54

no przeciez mozesz pobrac (jak sam zauwazyles :)) wiec nie zniknelo... ale to juz jego ostatnie minuty. mysle ze 3.2.6 to ostatni z serii 3, moze (chociaz malo prawdopodobne) wyjdzie jeszcze 3.2.7 i koniec... takie zycie. a ja juz sie calkowicie przesiadlem na 4ke i powiem ze nie zaluje. dzisiaj instalka 3ki idzie na dysk z archiwami (just in case ;)) a 4ka zajmuje jej miejsce na stale. trzeba 3ce powiedziec 'teletubisie mowia papa' :)

#25 OneMinuteGames

OneMinuteGames
  • 206 postów

Napisano 15 marca 2011 - 01:20

No i ja tez w koncu powiedzialem papa... ;) Jako ze zwykle nie testuje wersji beta, przesiadlem sie na 4 dopiero niedawno. Przyznaje ze z wielkimi nadziejami wygladalem ulepszonego XCode... No wiec, moje wrazenia: Jako ze programuje tez na inne platformy, to wielokienkowy layout Xcode3 byl dla mnie czyms "dziwnym", ale jakos szlo sie przyzwyczaic. Wiekszosc roboty i tak robilem w jednym oknie z 2 edytorami, teraz to jest tylko wygodniejsze. Tak wiec tutaj na plus. Swietny jest automatyczny asystent, otwierajacy w drugim edytorze np. odpowiadajace implementacjom naglowki. To co czesto musialem robic recznie - teraz jest z automatu. Nie zawsze jest to jednak tak bardzo sprytne jakby sie chcialo - spore pole do poprawek. Czasami po prostu fajnie by bylo jakby asysten nie mial mi nic do zaproponowania, to po prostu schowal swoja czesc. np. przy edytowaniu projektu, czy jakis skryptow ktore nie maja "naglowkow" Teraz trzeba to robic recznie przestawiajac uklad -> na szczescie jest to proste. Ogolnie interfejs jest uproszczony i dosc intuicyjny ( proste przyciski do ustawiania ukladu IDE - cos pieknego, chcialbym zeby taki Visual Studio mial cos takiego... ) Lepsza integracja z systemami kontroli wersji - nareszcie! W poprzednich wersjach integracja z SVN byla beznadziejna i strasznie zabugowana. Dodana jakby na sile. Teraz, odpukac - jakby lepiej i bardziej sensownie. Do tego obsluga Git'a - bajka :D Wszystko sprawnie pomyka, bez zadnych dziwacznych konfiguracji. Duzy plus. Lepsze podpowiadanie skladni - juz po jednym sensownym dniu pracy z kodem to widac. Jest znacznie lepiej, rozponaje np. nowe symbole w niezapisanych jeszcze plikach. Skrot otwierajacy podpowiedzi na "standardowe" dla wiekszosci IDE ctrl-spacja. Lista symboli tez jakby bogatsza, ikonki bardziej wyrazne. Do tego mozemy miec stale na boku "Quick Help" -> mniejsza koniecznosc grzebania w dokumentacji. A dodatkowo feature znany z bardziej wysokopoziomowych jezykow - wykrywanie bledow kompilacji na poziomie edytora - znany z Javy czy C#. To zapewne dzieki LLVM ;) Przydatna i wygodna rzecz -> zmniejsza ilosc "pustych" kompilacji, gdzie jedynie widzimy jakis blad skladni. Nowy organizator - tez bardziej sensowny, wygodny interfejs. Ogolnie IDE wyszczuplone o te miliardy osobnych okien, miedzy ktorymi pod OS X nawigowanie bylo dosc ciezkie. Tak wiec plus. Co na minus ? To ze na poczatku bylem zalamany - nie wiedziec czemu nie dzialal mi backspace, a XCode zabieral 1.5GB (!) RAM. Na szczescie blad z backspacem zostal rozwiazany a tak ogromna ramozernosc byla tylko na poczatku, przy instalacji wszystkich dokumentacji. W zwyczajnym uzytkowaniu widze ~180-200MB przy jednym projekcie. To mniej wiecej tyle ile 3 - tak wiec jest ok. Duuuzo mniej niz jakies 500MB ktore zabiera sobie nowy Visual Studio 10 Microsoftu ;) Kolejny minus to przyciski cofania przy edytorze. Poprzednio cofaly one nas w roznych miejscach w kodzie ORAZ miedzy plikami. Teraz jedynie miedzy plikami. Bylo to przydatne - nie wiem czy istnieje jakas opcja przywracajaca stare zachowanie. Jezeli nie, to mam nadzieje ze Apple doda takie cus w przyszlych wersjach czworki Wciaz nie bardzo kumam tzw. "Scheme" w kontekscie budowania projektow. Dla mnie totalnie niepotrzebna rzecz - wczesniej bylo dobrze. Teraz nie wiem do konca jak poprawnie moge sobie zmienic aktualna konfiguracje z Debug na Release :/ Bede musial przeczytac o tym w dokumentacji bo jak narazie strasznie mnie to irytuje. Nie widze w tym zadnego uproszczenia a jedynie probowanie stworzenia czegos na sile... O integracji Interface Buildera sie nie wypowiem bo robie gry - nie korzystam. Ale tworzylem kiedys okienkowa aplikacje na OS X i raczej ejst to na plus - prostsza integracja okien i kodu. Duzy plus za ustawienia projektu - miliard razy bardziej czytelne -> np. porownanie obok siebie roznych konfiguracji, czy wizualna wrecz edycja cech aplikacji na iOS, trywialne dodawanie ikon, ustawianie orientacji etc. Bardzo in-plus. *** Ogolnie jestem na tak, ale nie tak bardzo jak bylem czytajac opis featursow :) Bede musial popracowac jeszcze troszke dluzej. Sprawdzajac np. debugowanie, ktore jest niezwykle istotne.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych