Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Outlook na mac'a problem z ważną opcją

• Zamknięty Temat jest zamknięty
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 namteh

namteh
  • 10 postów

Napisano 12 stycznia 2011 - 13:50

Witam serdecznie, jestem szczęściarzem, bo właśnie przesiadłem się z systemu windows na os x'a. Do tej pory pracowałem na programie pocztowym Outlook i jak na razie jeszcze chciałbym przy nim zostać zanim nie przyswoję choćby programu Mail, który dostaję w pakiecie z systemem. PYTANIE: Gdzie znajduje się opcja potwierdzenia dostarczenia czy odczytu wiadomości ? Aż mi się nie chce wierzyć by takowej nie było, dlatego piszę na forum. Pozdrawam

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 346 postów

Napisano 12 stycznia 2011 - 14:09

Nie ma. Ta opcja jest głupia i denerwująca.

#3 namteh

namteh
  • 10 postów

Napisano 12 stycznia 2011 - 14:31

nie ma ? to poważny błąd tej firmy :/ ... Dla jednych może być głupia i denerwująca, a dla innych mądra i bardzo przydatna, tym bardziej, że to jest (a właściwie była) to "opcja", czyli coś z czego nie trzeba korzystać. Pozdro!

#4 kojotek

kojotek
  • 112 postów
  • SkądPruszków

Napisano 12 stycznia 2011 - 15:06

Ciekawa odpowiedź... :D Ogólnie to rozumiem, że może i jest bez sensu... Ale można było to napisać ciut delikatniej... :) Np.: A po co Ci opcja potwierdzenia dostarczenia wiadomości, jak i tak, w każdym przypadku gdy wyskakiwało pytanie, czy potwierdzić przeczytanie wiadomości klika się "NIE". :) A jak się chce potwierdzić, to można odpisać na wiadomość, że się w/w odebrało i... :) Aczkolwiek przesłanie że opcja jest głupia i denerwująca popieram. :)

#5 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 12 stycznia 2011 - 15:08

To może thunderbird, tam masz zarówno potwierdzenie odczytania, jak i pozostały system dsn (potwierdzenie dostarczenia na serwer odbiorcy i potwierdzenie dostarczenia do skrzynki odbiorcy) no i klasyczne 'pytanie'.

#6 meee

meee
  • 45 postów

Napisano 12 stycznia 2011 - 15:21

Jendno pytanie bo nie wynika to jednoznacznie z pierwszego postu. Pytasz o to potwierdzanie w Outlook for Mac czy w Mail.app?

#7 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 12 stycznia 2011 - 15:26

serio, chyba się gubię trochę. czy to przypadkiem nie jest tak, że kiedy nie uda się dostarczyć wiadomości to jesteśmy o tym informowani? czy dzisiaj w ogóle zdarza się, że wiadomość nagle się 'gubi'? bo jak jest np. zapchana skrzynka i wiadomość się 'odbija' to dostajemy wtedy chyba stosowną informację? o potwierdzeniu odczytania to już w ogóle nie wspominam, bo to jest marne.

#8 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 12 stycznia 2011 - 15:45

serio, chyba się gubię trochę.
czy to przypadkiem nie jest tak, że kiedy nie uda się dostarczyć wiadomości to jesteśmy o tym informowani?
czy dzisiaj w ogóle zdarza się, że wiadomość nagle się 'gubi'?
bo jak jest np. zapchana skrzynka i wiadomość się 'odbija' to dostajemy wtedy chyba stosowną informację?

o potwierdzeniu odczytania to już w ogóle nie wspominam, bo to jest marne.

Tak, każdy błąd w dostarczaniu generuje zwrotkę do nadawcy, ale rozbudowany dsn robi 'zwrotkę' do nadawcy również na prawidłowe dostarczenie i to bez interwencji odbiorcy. Oczywiście serwery muszą wspierać DSN ale to już chyba nie ma takiego co nie wspiera, bo to już jest standard RFC.

#9 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 12 stycznia 2011 - 16:31

no to jeżeli zostaną poinformowany o tym kiedy mail nie dojdzie to po co mam być informowany o tym że doszedł? Mojej reakcji chyba wymaga właśnie sytuacja w której właśnie nie dojdzie, prawda?

#10 namteh

namteh
  • 10 postów

Napisano 12 stycznia 2011 - 19:37

@ elita: de facto jest to opcja do rozpatrzenia, popatrzę na ten program, pytanie tylko czy on synchronizuje sobie kontakty z książką adresową maca (ta systemową) ? @ mee: pytałem o potwierdzenie w outlook for mac, ale zastanawiam się do przejścia na apple Mail, więc jak tam jest to napisz, bo ja nie znalazłem... @ Roberto: ja doskonale sobie zdaję sprawę, że nie ma takiej sytuacji, w której wiadomość pójdzie "w kosmos" i w przypadku problemu z doręczeniem z różnych powodów wróci informacja, ale naprawdę dla niektórych jest to funkcja przydatna/potrzebna - opisywał nie będę, choć widzę, że niektórzy albo mają słabą wyobraźnię, albo po prostu uznają, że jeżeli im coś jest niepotrzebne to innym również... :) pzdr

#11 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 12 stycznia 2011 - 21:51

@ elita: de facto jest to opcja do rozpatrzenia, popatrzę na ten program, pytanie tylko czy on synchronizuje sobie kontakty z książką adresową maca (ta systemową) ?

Używam go na windowsie i na linuxie i na pewno syncuje kontakty z gmail-em (jest plugin pod gmail) mam też podpiętego iP i kontakty.app na mba więc mam wszędzie wszystko tak samo. Możliwe że umie też bezpośrednio się podpiąć pod kontakty na maca, nie wiem bo tu nie używam.

#12 rad3ks

rad3ks
  • 353 postów
  • SkądOberschlesien

Napisano 13 stycznia 2011 - 10:51

Nasuwa mi się przykład wychowawcy, który chce poinformować rodziców uczniów o spotkaniu z rodzicami. Wysyla takiego maila, dowiaduje się kto przeczytał. Tych, którzy nie przeczytali może poinformować telefonicznie na dzien przed spotkaniem. Proste

#13 Bajerwar

Bajerwar
  • 28 postów
  • SkądPyrlandia, Poland, Poland

Napisano 16 lutego 2014 - 15:39

jest :-P

I wcale nie jest głupia "ftpd"
Wyobraź sobie kontrakt na 560'000$ wysyłasz ostateczną ofertę do klienta, który właściwie czeka tylko na tego maila, żeby zrobić przelew, a tu ZONK, okazuje się po 2 tygodniach, że on maila nie dostał i poszedł do konkurencji bo myślał, że masz go w dooopie ;-)

więc następnym razem zastanówcie się jak uogólniacie jakieś opcje, to że dla użytkownika prywatnego coś jest głupie, nie oznacza, że innym może uratować życie ;-) :beer:

a tu link to ustawień terminala ;-) sprawdziłem, działa.

http://myapple.pl/in...html#post316787

#14 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 346 postów

Napisano 16 lutego 2014 - 18:46

Super, to jeszcze erę dinozaurów idź odśwież.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych