Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MacBook Pro, iMac czy może normalny PC?

• Please log in to reply
18 replies to this topic

#1 Adrianzoo

Adrianzoo
  • 76 posts
  • SkądBielawa

Posted 10 January 2011 - 15:41

Witam! Trafiłem na tą stronę bo chciałem się dowiedzieć czegoś o Macach. Byłem kiedyś w iSpocie i bardzo spodobał mi się Mac OSX. Chcę więc sobie kupić ten komputer, tylko mam takie ograniczenia. Mam 14 lat i niski budżet, na razie wynosi około 4500zł. Na komputerze dziennie pracuję ok. 5/6 h. Aktualnie mam komputer sprzed 7 lat i czas go zmienić. Zajmuję się robieniem designów stron, pracuję w Photoshopie. Przy okazji obrabiam jakieś filmy które mam na dysku. I tu nasuwa się pytanie. Jaki komputer kupić? MacBook 13? Chciałbym go dlatego, że jest mały i poręczny. iMac 21,5? Boję się plam na matrycy. Zwykły PC? W ostateczności..

#2 zbyszek85

zbyszek85
  • 33 posts
  • SkądŚląskie

Posted 10 January 2011 - 15:49

z Imakiem nie ryzykuj... nie trafić plam to jak trafić w totka :] W twoim wieku zostałbym przy PC, a maca kupiłbym sobie później...

#3 DanielF

DanielF
  • 5786 posts
  • SkądSiedlce

Posted 10 January 2011 - 15:55

może lepiej macbooka pro 13 ze zniżką edukacyjną? chyba że poczekasz bo pod koniec roku na pewno coś odświeżą i i3/i5 wejdą do niższych modeli.

#4 Adrianzoo

Adrianzoo
  • 76 posts
  • SkądBielawa

Posted 10 January 2011 - 16:08

może lepiej macbooka pro 13 ze zniżką edukacyjną? chyba że poczekasz bo pod koniec roku na pewno coś odświeżą i i3/i5 wejdą do niższych modeli.

W sumie i racja, ale znów cena się podwyższy. Znów zależy mi żeby kupić komputer w tym okresie bo mój staruszek już powoli wysiada. Jedynym antidotum dla niego jest trzymanie go na Linuxie, tylko znów ojciec się burzy bo nie umie obsługiwać... No sam nie wiem, poczekam na razie na więcej opinii.

#5 GRZECHO

GRZECHO
  • 229 posts
  • SkądGdynia

Posted 10 January 2011 - 16:15

Zdecydowanie za tę kwotę kup dobrej klasy PC, maki wg. mnie są mocno przereklamowane słabe i mało wydajne podzespoły jedyny plus to dobry system mac os oraz wygląd. Do zastosowań jakie podałeś za wydajnego maka musiałbyś zapłacić dużo więcej a dużym plusem PC jest możliwość jego ciągłej modernizacji nie wielkim kosztem (wymiana procesora, karty graficznej it.) w maku z reguły nie ma takiej możliwości. Sam użytkuje parę komputerów mac ale następne będą zdecydowanie PC.

#6 Adrianzoo

Adrianzoo
  • 76 posts
  • SkądBielawa

Posted 10 January 2011 - 16:25

Widzę, że opinie są podzielone :D Poczekam na więcej i zobacze. Mam kolegę który ma już 4 rok MacBooka i mówi że nic mu się nie dzieje. Pracuje tyle ile ja dziennie i mówi, że jest ok, tylko za tą cene mogli lepsze parametry dać :(

#7 wieslawo

wieslawo
  • 3700 posts
  • SkądL-no/P-ń

Posted 10 January 2011 - 16:28

kup Mac'a Mini, za nadwyżkę właduj mu 8GB ramu i zmień dysk na szybszy. Do projektowania stron nie potrzeba nie wiadomo jak szybkiego sprzętu. Poza tym do przedmócwów. Nie cyferki robią prędkość komputera a optymalizacja oprogramowania. W przypadku Apple to oni dobierają sprzęt pod system, dlatego OsX jest tak wydajnym systemem. Akurat ja mam starego poczciwego Mini Early 2009 i daje w zupełności radę do dziś trzaskając druki w tym ostatnio się biedaczysko musiało napracować nad wielkim formatem i dał sobie świetnie radę.

#8 Adrianzoo

Adrianzoo
  • 76 posts
  • SkądBielawa

Posted 10 January 2011 - 19:52

Maca mini nie chcę. Nie odpowiada mi a poza tym mam za mały monitor. Zastanawiam się nad MacBookiem Pro w ostateczności i nie wiem co mam zrobić. Słyszałem że ich żywotność to około 4 lata, a ja nie mam tyle pieniędzy żeby zmieniać co 4 lata komputer. Proszę o opinie bo nie wiem co robić.

#9 imielski

imielski
  • 373 posts

Posted 10 January 2011 - 20:09

faktycznie co nowa wersja windows to konieczność modernizacji. Ja oczekuje od komputera stabilności, kreatywności, skupienia sie na pracy, a nie na rozwiazywaniu problemów z wirusami, rejestrami, niedziałającym systemem. komputer to przede wszystkim software, a nie gigaherce! mowiąc obrazowo "nasze głowy maja tysiąc razy niej gigaherców" niż najwolniejszy komputer, a radzą sobie dużo lepiej. Liczy się kreatywnośc softu i jego jakość a nie gigaherze, a tu mac wygrywa bezapelacyjnie

#10 shadowsky

shadowsky
  • 299 posts
  • SkądPleszew

Posted 10 January 2011 - 20:13

Po co ci taki drogi komputer? Do nauki projektowania graficznego wystarczy ci PC za ok 2000zł z Quadem np. q8300, q9500. Z 6gb ram, jakiś fajny sensowny monitor 24-27" na pva/ips i jest super, pędzi aż miło. Ty się uczysz projektowania a nie zajmujesz projektowaniem, wydaj max 2000zł na PC a resztę wpłać na konto, jak dorośniesz i na poważnie zaczniesz projektować, może studiować na takim kierunku to wtedy sobie kupisz coś wypasionego. W tej chwili to marnowania pieniędzy bo i tak tego nie wykorzystasz (poza tym fajnie masz 14 lat i rodzina taką kasę ci daje na kompa :) Po wypowiedziach widać, że napaliłeś się na Macbooka Pro ale do projektowania to lepiej coś z wyższą rozdzielczością np. 1920x1200 czyli w miarę duży monitor, a w macbooku tego nie uświadczysz. Jeśli chcesz koniecznie coś na OSX i musi to być Laptop to mógłbyś na allegro kupić używanego Macbooka Pro 15" starszej generacji na Core 2 Duo za ok 2000zł.

#11 Adrianzoo

Adrianzoo
  • 76 posts
  • SkądBielawa

Posted 10 January 2011 - 20:14

No w sumie tak, ale ja dziękuję jak mam dać 4500 złotych za sprzęt który mam wymienić za 3 lata to rzeczywiście wole sobie kupić taki komputer i resztę dać na konto. Pieniądze nie są od rodziców tylko zarobione przez robienie projektów i trochę od babci. Kupuję zwykłego kompa, można zamknąć temat.

#12 ddoz

ddoz
  • 18 posts

Posted 10 January 2011 - 20:19

Tak jak Panowie wyżej proponuję żebyś kupił sobie PC, i to nie za taką kwotę, za 3tyś możesz mieć sprzęt który spełni Twoje wymagania tylko wystrzegaj się gotowców z allegro bo pakują tam bebechy najgorszej jakości. Dlaczego proponuję żebyś zainwestował w PC? Napisałeś że nie masz tyle pieniędzy żeby zmieniać komputer co 4 lata - dla komputera 4 lata to bardzo długi okres i jeśli kupisz konstrukcję zamkniętą iMac / Mac Mini / MB nie będziesz mógł wymieniać sobie poszczególnych komponentów wraz z przypływem gotówki, po drugie Apple daje tylko jeden rok gwarancji na swoje produkty, a jej przedłużenie sporo kosztuje - jeśli nie przedłużysz a coś się zepsuje będzie Cię czekała kosztowna wymiana ew. zdanie się na własne umiejętności. W tym wieku zarobić tyle kasy... nieźle :D

#13 Adrianzoo

Adrianzoo
  • 76 posts
  • SkądBielawa

Posted 10 January 2011 - 20:24

Ten komputer co mam ma 7 lat. Jeśli odpalę kilka programów na raz do obróbki to jest porażka. Sam plik zapisuje ten komputer około 30 minut. Jedynym ratunkiem jest Linux na niego, ale na Linuxie nie mam odpowiednich programów do obróbki. No nic, myślałem że te komputery mają większą żywotność w takim razie kupie sobie zwykły komputer i już. Chodziło mi też o to z Makiem ponieważ mam PS3 do gier i komputer tylko do "pracy" ma służyć. Dzięki za odpowiedzi i można już zamknąć temat.

#14 Erykos

Erykos
  • 2847 posts

Posted 10 January 2011 - 20:41

Radzę kupić np. Macbook'a pro 13,3 2,4 Ghz- powinien wystarczyć, jest bardzo fajny :).

#15 GRZECHO

GRZECHO
  • 229 posts
  • SkądGdynia

Posted 10 January 2011 - 20:47

Niestety cyferki i gagahe... w przypadku użytkowania komputera do pracy w "Photoshopie. Przy okazji obrabiam jakieś filmy" będą miały duży znaczenie dla czasu jaki spędzi przy komputerze (zawsze lepiej w tym czasie popatrzeć w oczy dziewczynie... niż gapić się na logo z jabłkiem). Dla przykładu ten sam film mój macbookpro 13" konwertuje dwa razy dłużej niż imac i5 (tj. prawie 40 minut) już nie wspomnę, że po odpaleniu programów graficznych bądź mocnym obciążeniu procesora przez dłuższy czas macbookpro zamienia się w toster z wyjącym wentylatorem. Tak ja pisałem wyżej dysponując takimi środkami nie zakupi wydajnego maka. Pozostaje jeszcze kwestia zakupu dodatkowej gwarancji na dodatkowe dwa lata (też nie mały wydatek przy takim budżecie) maki niestety bywają awaryjne lub ja mam takie szczęście - imac używany od maja 2010r. dwa razy wymieniona matryca + stacja dvd natomiast w macbooku padło jedno usb (każda naprawa w cortland to około 2 tygodni). Co mac os to jest naprawdę fajny system i duży plus za brak konieczności używania antywirusa i parę innych drobiazgów ale dopowiem tylko, iż użytkuję na bootcam windows 7 64 bit, który sprawuje się wyjątkowo bezproblemowo i o dziwo piłka plażowa w macu wyskakuje mi dużo częściej niż zawiesza się winda.

#16 ddoz

ddoz
  • 18 posts

Posted 10 January 2011 - 20:52

Radzę kupić np. Macbook'a pro 13,3 2,4 Ghz- powinien wystarczyć, jest bardzo fajny :).

Tylko zwróć uwagę że autor tematu dysponuje kwotą 4,5 tyś. MBP który podałeś kosztuje 5 tyś, zakładając że kupowałby ze zniżką edukacyjną (myślałem że to jest tylko dla studentów?) i przedłużeniem gwarancji zapłaciłby 5110 zł (cena w cortlandzie).

#17 Adrianzoo

Adrianzoo
  • 76 posts
  • SkądBielawa

Posted 10 January 2011 - 20:56

Dobra, nie ma co. Kupuję zwykłego kompa. Może kiedyś się pomyśli o Macu Mini jakimś tanim, takim żeby do zabawy starczał :)

#18 Erykos

Erykos
  • 2847 posts

Posted 10 January 2011 - 21:00

No, dobrze, zgodzę się z tabą mój drogi, ale można kupić za granicą tego " Czegoś " :)
NEW Apple Macbook Pro 2.4GHz 2.4 GHz 13.3" Intel Core 2 (aukcja 390279068179) - aukcje eBay.pl | Zakupy bez granic!

Cena: 3 985,38 zł + 234,39 zł = STARCZY :D

A po co przedłużać ? Kupić ten na ebay'u, potem dzięki niestety coraz mniejszym aplitudom cenowym sprzedać, a przez czas gdy macbook pro byłby już kupiony oczywiście odkładać te pieniądze ( Tak 750zł rocznie ) i kupujesz nowy model i tak w koło ;)

#19 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 11 January 2011 - 00:00

Dobra, nie ma co. Kupuję zwykłego kompa. Może kiedyś się pomyśli o Macu Mini jakimś tanim, takim żeby do zabawy starczał :)

Bardzo trafny wybór. A budując PeCeta zgodnego z OSX, spokojnie możesz potrenować przed zakupem maka.
Nie daj się namówić na stare C2D z jabłkiem za 4 czy 5 tysięcy, bo byś się tylko z tym męczył.
Za tą kasę spokojnie i7 kupisz.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users