Błąd synchronizacji mobile me oraz iPhone z iTunes
Rozpoczęty przez
Macmaniak
, 10 sty 2011 10:40
2 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 10 stycznia 2011 - 10:40
Pewnego pięknego dnia na totalnym kacu :roll: postanowiłem przeczyścić trochę caches - niefart chciał że usunąłem biblioteki, po przelogowaniu zauważyłem swój błąd i postanowiłem go naprawić (na szczęście nie usunąłem jeszcze bibliotek z kosza) udało mi się je przywrócić z innego konta i prawie wszystko zaczęło działać jak dawniej.
Zauważyłem jednak że system zmienił sobie przywileje - które zmieniłem ręcznie, a część naprawiłem też narzędziami dyskowymi itd...
Próbowałem robić rebuilda z innego maka, kasowałem pliki adress booka z preferencji i application support... nic nie dało...
Najprostszym sposobem było by przeinstalowanie systemu, natomiast zastanawia mnie czy ktoś może zna rozwiązanie czy zetknął się kiedyś z takim problemem.
[ATTACH=CONFIG]7711[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]7712[/ATTACH]
Napisano 10 stycznia 2011 - 19:32
Zauważyłem jednak że system zmienił sobie przywileje - które zmieniłem ręcznie, a część naprawiłem też narzędziami dyskowymi itd...
Jakie, np. podaj jakiś przykładowy ze ścieżką, jeśli przykładowo zmieniałeś uprawnienia czegoś w /etc to opcja Naprawy uprawnień przywróci je do domyślnych. A jeśli coś w Twoim Home to system tego na pewno sam nie ruszył. Co masz na myśli w tym zdaniu pisząc "itd".
Pewnego pięknego dnia na totalnym kacu postanowiłem przeczyścić trochę caches - niefart chciał że usunąłem biblioteki
Jakie biblioteki, localizację podaj ~/Library, /Library, czy /System/Library, czy może coś z /usr/lib? Konkret byłby wskazany.
Jeśli już je przywołałeś z powrotem na innym użytkowniku to czy mają odpowiednie prawa?
Acha i podstawowe pytanie, o co chodzi, co jest źle i w czym problem bo tego nie napisałeś. Chodzi o te uprawnienia tylko? Czy o co?
Napisano 11 stycznia 2011 - 08:43
Do katalogów i plików w homie nie miała dostępu ani grupa Admin ani użytkownik który jest administratorem dodałem do folderu /usr/library uprawnienia bo ten katalog przez przypadek został usunięty wcześniej
Problem:
Przy próbie uruchomienia synchronizacji mobile me w system preferences lub próbie zmian w zaawansownych - błąd jak w zrzucie ekranu - synchronizacja niedostępna
Przy próbie synchronizacji iPhone w iTunes przede wszystkim kalendarzy i kontaktów - "syncing cannot be enabled on this computer"
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych