Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Wirusy i spyware na OS X

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
43 odpowiedzi w tym temacie

#26 menelek

menelek
  • 1 210 postów
  • Skądolsztyn

Napisano 13 marca 2007 - 08:06

kolejna prowokacja...:)

#27 Marcin_G

Marcin_G
  • 892 postów

Napisano 13 marca 2007 - 10:56

2) Co mogło być przyczyną shakowania gg:?:

Chodzi o przejęcie numeru?

#28 StarDog

StarDog
  • 418 postów
  • SkądPruszków

Napisano 13 marca 2007 - 14:42

Jak używałem Clam`a na Debianie to też znajdował wirusy. Tyle że same windosowe. Generalnie po to się używa antywirusów na linuksach żeby nie rozsyłać śmieci dalej. Na OSX jest podobnie.

Też mi się wydaje, że to był po prostu wirus Windowsowy. Podejrzewam, że jak by pojawił się pierwszy trojan niosący realne zagrożenie dla OSX, to by było już o nim głośno.
A tak w ogóle to są jakieś trojany na OSX? :shock:

#29 Dante

Dante
  • 116 postów
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Napisano 13 marca 2007 - 15:07

@Marcin_G

Po czym poznałeś że trojan jest na OSX i co zrobił w twoim kompie?

Nie wiem, czy był to wirus na OS X może i na Windows'a, dlatego zapytałem, jak je rozróżnić. Wydaje mi się, że nic takiego nie zrobił, bo chyba w miarę szybko go wykryłem i usunąłem. Po prostu sam fakt jego pojawienia na moim komputerze mnie zaniepokoił.

Chodzi o przejęcie numeru?

Tak. Ktoś z mojego numeru pisał wiadomości do nie znanych mi osób. Musiałem wyrejestrować ten numer i "założyć" nowy. Jak dostalem wiadomość z nieznanego numeru z pytaniem, czemu do niego takie rzeczy wypisuję to zeskanowałem dysk i co, znalazłem trojana :grin:

@Adler

Jeżeli chodzi o komunikator, to używałem wówczas Kadu, pare miesięcy temu przestawiłem się na Aduim (btw jestem z niego bardzo zadowolony).

Pozdrawiam

#30 kwieto

kwieto
  • 640 postów

Napisano 13 marca 2007 - 20:52

Ja się tam na GG nie znam, ale IMO to że ktoś się podszył pod Twój nr nie oznacza wcale że włamał Ci się na komputer. Tak myślałem, że rzeczywistość okaże się bardziej prozaiczna... A już miałem nadzieję że będę miał zaszczyt mieć styczność z kimś kto na własne oczy widział wirusa na OS X :/

#31 toki

toki
  • 1 211 postów
  • SkądPL

Napisano 13 marca 2007 - 21:23

to tylko niepotrzebne zamieszanie. Panowie przecież nie mamy windowsa żeby obstawiać os'a kilkoma programami pracującymi w tle tylko po to żeby było bezpiecznie. My mamy ten kawałek ramu na widgety ;)

#32 Eml

Eml
  • 54 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 13 marca 2007 - 21:31

Jak może wirus na windowsa (jeśli to był akurat taki) zrobic jakikolwiek psikus na OsX?? Może się nie znam ale to jest wg mnie niemożliwe.

#33 berus4

berus4
  • 326 postów
  • SkądSkarżysko-Kamienna

Napisano 13 marca 2007 - 21:40

Największym zagrożeniem dla komputerów nie są wirusy ani trojany tylko tzw. Użytkownicy Debile. Jako że mało Użytkowników debili korzysta z maka(liczę tych co uczą się na nich w szkole i uważają że windows jest najlepszym systemem+ osoby sprawdzające w sklepie co to jest mak na stoisku) można się czuć bezpiecznym.

#34 Dante

Dante
  • 116 postów

Napisano 13 marca 2007 - 22:16

Dzięki bardzo za wszystkie odpowiedzi ;) Uspokoiliście mnie, po prostu jak Clam wykrył mi trojana, wprowadzilo mnie to w pewne zakłopotanie. Pozdrawiam

#35 Raflo

Raflo
  • 160 postów
  • SkądDublin

Napisano 13 marca 2007 - 22:27

Watek przedni..., jak pokazalem mojemu nauczycielowi( macuserowi ) tekst o zgraniu trojana na cd i pare nastepnych dobrych tekstow to mu lzy polecialy ze smiechu, mi tez. Pozdrowienia dla wszystkich horsow i takich tam innych.

#36 Tommy_PL

Tommy_PL
  • 268 postów
  • SkądLeeds UNITED ;-)

Napisano 13 marca 2007 - 22:28

Słuchaj Dante - a może Clam ci wykrył jakiegoś przykładowego virusa / trojana, który się instaluje razem z pakietem? Jest taki jeden, ktróry można ściągnąć ze stron chyba Clama żeby przetestować czy działa. Ja też wielokrotnie korzystałem z Clama na Linuksie + Amavisd i czasami bywało tak, że baza była walnięta i poprawne pliki czytał jako zawirusowane - baza to tylko zbiór sygnaturek i jak coś podpasuje to drze się, źe WIRUS albo TROJAN, a jak poprawią bazy to zamilknie. 8-) Oczywiście powyższe odnosi się jedynie do skanowanej poczty i dysków samby (użytkowanych przez userów windowsowych). Jeszcze nie trafiłem w Uniksowym systemie na wirusa - ale może kiedyś będzie ten pierwszy raz. Nie wiem co ja wtedy zrobię.

#37 Dante

Dante
  • 116 postów

Napisano 13 marca 2007 - 22:45

Jeszcze nie trafiłem w Uniksowym systemie na wirusa - ale może kiedyś będzie ten pierwszy raz. Nie wiem co ja wtedy zrobię.

Może napiszesz o tej sytuacji w tym temacie, albo założysz kolejny o wirusach :lol: Ale wtedy napewno DoMiNiQuE wystąpi do admina o tygodniowego bana dla Ciebie;)

Pozdrawiam

#38 Tommy_PL

Tommy_PL
  • 268 postów
  • SkądLeeds UNITED ;-)

Napisano 13 marca 2007 - 23:02

Jeżeli ktoś przejął Twój numer GG to TYLKO i wyłącznie mógł to zrobić mając dostęp do Twojego koputera FIZYCZNIE - innymi mówiąc słowami siadł za klawiaturą i to zrobił (ok. 3 minut roboty łącznie z wyszukaniem w google odpowiedniego programu) - zobaczył jakie masz hasło na serwer i na pewno przeglądał archiwum GG (można odczytać nawet te skasowane wiadomości) a resztę możesz sobie dopowiedzieć. Nie wiąż tych dwóch rzeczy - otrzymanie (i odnalezienie przez ClamAv) trojana i przejęcie numeru GG - to na 99% nie idzie w parze. Jeżeli chodzi o przejęcie numeru GG - możesz napisać maila do admina GG i oni znajdą delikwenta (a przynajmniej będzie wiadomo skąd korzystał używając Twojego GG) i niezależnie czy miał stałe IP czy dynamiczne.

#39 Marcin_G

Marcin_G
  • 892 postów

Napisano 13 marca 2007 - 23:34

Jeżeli ktoś przejął Twój numer GG to TYLKO i wyłącznie mógł to zrobić mając dostęp do Twojego koputera FIZYCZNIE ....

Chyba można zdalnie. To są cytaty jakie znalazłem na zlosnik.pl :
"szczególnie, że w pewnych sytuacjach wbrew temu co mówi GG hasło jest przesyłane otwartym tekstem. Jeśli się loguje to owszem jest przesyłane zaszyfrowane, ale (chyba) przy jego zmianie i zmianie danych w katalogu publicznym jest już jawne"
"to się robi na zasadzie bramki:) przy logowaniu wysyła hasło a ja je przejmuje w tym samym momencie co ty się logujesz i już, jest jeszcze możliwość posłuchania z kim gadasz i o czym. GG to naj mniej bezpieczny komunikator. Już nie raz widziałem jak konta przejmowali i pisali głupoty, wyzywali wszystkich a potem po prostu się rozłączali" "

#40 Dante

Dante
  • 116 postów

Napisano 13 marca 2007 - 23:44

@Marcin_G Miałem do czynienia dokładnie z taką sytuacją jak opisałeś. Na szukanie sprawcy nie mam po prostu czasu, założyłem nowy numer, znajomi podali mi swoje numery i wszystko jest po staremu. A i jak już wspomniałem używałem wtedy Kadu. Pozdrawiam

#41 Tommy_PL

Tommy_PL
  • 268 postów
  • SkądLeeds UNITED ;-)

Napisano 13 marca 2007 - 23:51

ooo bez przesady - nie podejrzewasz chyba, że ktoś stosował wobec Dantego takie wymyślne metody - podpierniczyli mu hasło za pomocą GGPR i wszystko :D. Niech się nauczy, żeby nie zostawiać swoich danych byle gdzie albo nie dawać komuś dostępu do swojego profilu ...

#42 DoMiNiQuE

DoMiNiQuE
  • 1 852 postów
  • SkądOstrów Wielkopolski

Napisano 14 marca 2007 - 00:06

jak znam zycie to Dante zostawil swoj profil GG w szkole/kafejce/u znajomego i w ten piekny o to sposob zostal "shakowany" ;)

#43 Dante

Dante
  • 116 postów

Napisano 14 marca 2007 - 00:26

OT Cóż nie korzystam z gg w kafejkach (żadko w nich bywam, bo nie mam takiej potrzeby), w szkole też nie, u kolegów nie siedze na gg. ALE na jakiejś domówce ktoś mógł dobrać się do mojego Maczka, na szczęście zainstalowałem iAlert'a, więc już nikt niepowołany mi się do koma nie dobierze.:lol:

#44 menelek

menelek
  • 1 210 postów
  • Skądolsztyn

Napisano 14 marca 2007 - 07:08

trochę wątpię, aby zarzadzający gg podali nr IP gościa, który się pod ciebie podszywa. Człowiek musiałby popełnić przestępstwo gospodarcze. IP można przez gg uzyskać samemu, nie trzeba pośredników :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych