Jak działa drag & drop w Macu?
Posted 08 January 2011 - 21:27
Posted 08 January 2011 - 21:30
Posted 08 January 2011 - 21:38
Posted 08 January 2011 - 22:05
jeżeli chcesz przerzucić plik do konkretnego otwartego maila, to czemu nie przerzucisz go na konkretnego otwartego maila?
No właśnie tak bym chciał. Ale:
a) albo mam okno maila "w tle" - i wtedy upuszczenie na niego nie daje efektu (okno źródłowe ma być nieaktywne, a docelowe aktywne - jakoś bez sensu dla mnie; otwieram Outlooka, zaczynam pisać maila, chcę wrzucić załącznik z Findera, otwieram Findera, znajduję plik, muszę znowu przejść na Outlooka i dopiero wtedy przeciągnąć z Findera; dlaczego nie mogę z Findera "zrzucić" na Outlooka?),

*) za radą macieks72 spróbuję w trakcie przenoszenia uruchomić Expose - chociaż zaprzęganie do tego klawiatury to trochę męczące... Spróbuję jeszcze Expose przez MultiTouch.
Bacio
Posted 08 January 2011 - 22:07
Posted 08 January 2011 - 22:09
Posted 09 January 2011 - 12:03
Posted 09 January 2011 - 12:24
może Outlook ma jakiś problem.
Już potestowałem. Rzeczywiście Outlook 2011 inaczej obsługuje drag&drop niż inne programy. W Mail działa to zgodnie z moimi oczekiwaniami. Expose załatwia problem we wszystkich aplikacjach prócz Outlooka.
Ja wiem, że to nie moja sprawa, ale po co używać całych okien? To jest nawyk z windows, gdzie wygodnie jest ustawić okno na maksa, ale OSX dostosowuje okna do optymalnych wielkości, co pozwala na dużo wygodniejsze korzystanie z drag&drop (można o tym poczytać na forum, bo ma sens to co napisałem, wbrew myślenia w stylu MS;) ).
Nawyki z MS mam niezwykle mocne, ale z każdym dniem jest coraz lepiej. Mając MCP 13" muszę korzystać z full-screen, bo bym nic ciekawego nie zobaczył na tak małym ekranie, gdyby było kilka okien.
Dziękuję za wszystkie uwagi i pomoc.
Bacio
Posted 09 January 2011 - 12:29
Posted 09 January 2011 - 12:49

Posted 16 March 2011 - 10:04
albo specjalnie nie zrobił, albo to jakiś bug - może to poprawią, jeżeli ktoś to zgłosi.
Nawiązuję do starego tematu. Po ostatnich automagicznych poprawkach (update systemu operacyjnego, Safari, itd.) dotychczasowe moje problemy z Drag&Dropem chyba zniknęły.
To potwierdza Twoją uwagę, że był bug (feature) i szczęśliwie zniknął

Bacio
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users