Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Jak działa drag & drop w Macu?

• Please log in to reply
10 replies to this topic

#1 Bacio

Bacio
  • 91 posts

Posted 08 January 2011 - 21:27

Witam, Mam 2 programy otwarte na pełne okno - tj. nie mogę widzieć jednocześnie ich obu. Chcę jakiś element przeciągnąć z A do B. Łapię w A, najeżdżam na B w docku, aplikacja B zamruga i otwiera się na całe okno. Nie daje się na niej teraz upuścić elementu. Łapię w A, najeżdżam na B w docku i jak tylko B w docku zaczyna mrugać, to upuszczam element (w docku). Element jest w aplikacji B, ale nie do końca tak jak bym chciał (np. program pocztowy otwiera wtedy nowego maila z upuszczonym załącznikiem, a nie wrzuca ten załącznik do już pisanego maila). Jeżeli na jednym ekranie uda mi się otworzyć obie aplikacje - A i B to mogę przenosić elementy skutecznie tylko wtedy gdy przenoszę z okna nieaktywnego na aktywne, a nie odwrotnie. Nie rozumiem takiego działania, co wynika być może z mojego przyzwyczajenia do Windows, gdzie można było przenosić tak jak tutaj się nie udaje. Czy jest to jakoś konfigurowalne? Czy ja coś źle robię? Jaki jest sens takiego utrudniania? Bacio

#2 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 08 January 2011 - 21:30

Uruchom Expose przy przeciąganiu. F9 lub F3 zależnie od ustawień lub aktywny narożnik jeśli masz.

#3 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 08 January 2011 - 21:38

jeżeli chcesz przerzucić plik do konkretnego otwartego maila, to czemu nie przerzucisz go na konkretnego otwartego maila? drop na ikonę aplikacji to mniej więcej to samo co "otwórz w" i tyle. a nie "wykorzystaj w bieżącym dokumencie"

#4 Bacio

Bacio
  • 91 posts

Posted 08 January 2011 - 22:05

jeżeli chcesz przerzucić plik do konkretnego otwartego maila, to czemu nie przerzucisz go na konkretnego otwartego maila?

No właśnie tak bym chciał. Ale:

a) albo mam okno maila "w tle" - i wtedy upuszczenie na niego nie daje efektu (okno źródłowe ma być nieaktywne, a docelowe aktywne - jakoś bez sensu dla mnie; otwieram Outlooka, zaczynam pisać maila, chcę wrzucić załącznik z Findera, otwieram Findera, znajduję plik, muszę znowu przejść na Outlooka i dopiero wtedy przeciągnąć z Findera; dlaczego nie mogę z Findera "zrzucić" na Outlooka?),

B) albo mam okno maila zupełnie niewidoczne i wtedy jedyna *) możliwość przywrócenia programu pocztowego na ekran to najechanie na dock, a wtedy pojawia mi się główny ekran programu (Outlook), a nie pisany właśnie mail.

*) za radą macieks72 spróbuję w trakcie przenoszenia uruchomić Expose - chociaż zaprzęganie do tego klawiatury to trochę męczące... Spróbuję jeszcze Expose przez MultiTouch.

Bacio

#5 wujek_zed

wujek_zed
  • 391 posts

Posted 08 January 2011 - 22:07

chwytasz, przeciągasz na ikonę drugiego programu, pokazują sie wszystkie okna , najeżdżasz żądane okno - podświetla się na niebiesko (ramka) chwilę czekasz jak okno się maksymalizuje i wtedy puszczasz. za 4 razem zajmie ci to 2 sek. na gładziku 3 . Pozdrawiam

#6 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 08 January 2011 - 22:09

może Outlook ma jakiś problem. w Mailu normalnie działa i okno z wiadomością nie musi być aktywne. no to jak nie widzisz okna, no to expose w trakcie. albo drag nad ikonkę, czekasz, robi się expose, nad okno, czekasz, okno wychodzi na 1 plan i drop. jak zed powiedział.

#7 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 09 January 2011 - 12:03

Ja wiem, że to nie moja sprawa, ale po co używać całych okien? To jest nawyk z windows, gdzie wygodnie jest ustawić okno na maksa, ale OSX dostosowuje okna do optymalnych wielkości, co pozwala na dużo wygodniejsze korzystanie z drag&drop (można o tym poczytać na forum, bo ma sens to co napisałem, wbrew myślenia w stylu MS;) ). Do tego, możesz złapać element i CMD+TAB używać aby się przełączyć na program w którym będziesz upuszczał plik.

#8 Bacio

Bacio
  • 91 posts

Posted 09 January 2011 - 12:24

może Outlook ma jakiś problem.

Już potestowałem. Rzeczywiście Outlook 2011 inaczej obsługuje drag&drop niż inne programy. W Mail działa to zgodnie z moimi oczekiwaniami. Expose załatwia problem we wszystkich aplikacjach prócz Outlooka.

Ja wiem, że to nie moja sprawa, ale po co używać całych okien? To jest nawyk z windows, gdzie wygodnie jest ustawić okno na maksa, ale OSX dostosowuje okna do optymalnych wielkości, co pozwala na dużo wygodniejsze korzystanie z drag&drop (można o tym poczytać na forum, bo ma sens to co napisałem, wbrew myślenia w stylu MS;) ).

Nawyki z MS mam niezwykle mocne, ale z każdym dniem jest coraz lepiej. Mając MCP 13" muszę korzystać z full-screen, bo bym nic ciekawego nie zobaczył na tak małym ekranie, gdyby było kilka okien.

Dziękuję za wszystkie uwagi i pomoc.

Bacio

#9 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 09 January 2011 - 12:29

OS X ma baaardzo rozwinięty mechanizm drag&drop. Wiele zależy od developerów samej aplikacji, ale API daje całkiem duże możliwości. tylko wygląda że MS albo zapomniał, albo specjalnie nie zrobił, albo to jakiś bug - może to poprawią, jeżeli ktoś to zgłosi.

#10 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 09 January 2011 - 12:49

Dopasowywanie okien do zawartości jest do dupy jak dla mnie. Idea tego dobra, ale praktycznie nieprzydatne. Przeważnie zawartość okien się zmienia, albo wiele rzeczy jest zawinięta (schowana) i co wtedy, muszę za każdym razem klilać w ten (+) aby dopasować do nowej zawartości. Dla mnie bezsens. Przykład Finder, dopasowuje sobie okno, wchodzę w katalog gdzie jest dużo plików i znowu muszę klikać w dopasuj i tak w kółko. Safari - nie zawsze się dopasowuje dobrze, po powiększeniu tekstu znów trzeba klikać w (+). Ale na szczęście RightZoom sprawę załatwia ;) Ale spoko, co komu pasuje, tylko że naprawdę trudno mi pojąć że wam się to dopasowywanie "praktycznie" przydaje. Co innego gdyby to działało tak jak panele preferencji, czyli dopasowują się do zawartości automatycznie, to wtedy by miało sens.

#11 Bacio

Bacio
  • 91 posts

Posted 16 March 2011 - 10:04

albo specjalnie nie zrobił, albo to jakiś bug - może to poprawią, jeżeli ktoś to zgłosi.

Nawiązuję do starego tematu. Po ostatnich automagicznych poprawkach (update systemu operacyjnego, Safari, itd.) dotychczasowe moje problemy z Drag&Dropem chyba zniknęły.

To potwierdza Twoją uwagę, że był bug (feature) i szczęśliwie zniknął :)

Bacio

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users