Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Time Machine przeniesienie na nowy dysk i zmiana nazwy dysku z Windowsem

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 Pawel_pl

Pawel_pl
  • 17 postów

Napisano 06 stycznia 2011 - 22:49

Witam, napisałem tutaj bo nie za bardzo mis się chciało pisać 2 różne posty ... :wink: Stary dysk (1T) który miałem podłączony do AP chyba miał już trochę dosyć ciągłej pracy i zaczął głośno działać. Więc nie czekając na jego uszkodzenie kupiłem nowy (2T). Oczywiście pdzszedłem do sprawy ja Windowsowiec więc przekopiowałem plik i już:cool: No ale niestety nie jest tak łatwo. Niestety jak wejdę na narzędzie dyskowe to pokazuje że dysk jest 1,8T dostępne 950 a użyte 910 a po wejściu na ten dysk jest tam ten jeden plik (rozszerzenie sparsebundle) Drugie pytanie jest chyba dla kogoś kto zna ten system banalne - zainstalowałem (boot camp) windowsa i nie wiem czemu zmieniła mi się nazwa z Win na untitled? teraz mnie to :evil:. jak zmienić nazwę tego dysku? Aha, zapomniałem o jeszcze o 2 sprawach Nie mogę wykluczyć z archiwizowania dysku z Windowsem jest wyszarzany i nie da się go zaznaczyć i czy jest jakiś prosty sposób (programik - jeżeli to jakiś lik proszę do czegoś co działa) na zmianę rozmiaru partycji Windowsa i dodanie w przyszłości partycji pod Mac

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 356 postów

Napisano 07 stycznia 2011 - 00:51

Notka na przyszłość: nie rób tak, tj. nie pisz posta z kilkoma tak różnymi problemami, tylko rozbijaj na osobne wątki. Pomoże to zachować porządek i prościej Ci będzie otrzymać pomoc, kiedy cały wątek będzie na jeden temat, a nie trzy dyskusje naraz. Ten wątek niech już zostanie, natomiast wszystkie inne rób proszę zgodnie z tymi wytycznymi.

#3 Pawel_pl

Pawel_pl
  • 17 postów

Napisano 07 stycznia 2011 - 08:24

Dziękuję , trochę się z tym łamałem czy tak właśnie nie zrobić, ale to pytanie o Windowsa wydało mi się tak banalne, że pewnie każdy będzie na nie potrafił odpowiedzieć więc nie chciałem generować niepotrzebnego ruchu. Na przyszłość będę rozbijał na ataomy.:)

#4 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 356 postów

Napisano 07 stycznia 2011 - 16:44

Nazwę dysku zmieniasz w Inspektorze (japko+i na elemencie). Albo pod Windows zmieniasz 'etykietę' (tak to się chyba tam nazywa).

#5 yahol

yahol
  • 1 321 postów
  • Skąd*.#

Napisano 08 stycznia 2011 - 21:30

Co do Time Machine, to po prostu nie wiem.
Proste przekopiowanie danych z dysku na dysk, najprawdopodobniej nie skutkuje! Na wiem jak by się kopia zachowywała po przeklonowaniu CCC. Wtedy trzeba by dać "importuj obcy dysk TM". I powinno zadziałać. Ale jak mowie - nie wiem.

Zmiana nazwy dysku z "untitled" na Windows - startujesz Windowsa-Moj Komputer - PPM na Dysk - zmień nazwę.

Osobiście odradzam zmiany wielkości partycji Windowsa na Macu (boot campie) są niby programy do tego (GET Parted, Partition Magic, Acronis - wszystkie pod Windowsa) ale szczerze mówiąc, nie wierze w ich działanie na Macu.

#6 trenneman

trenneman
  • 845 postów

Napisano 09 stycznia 2011 - 20:40

Problem z Time Machine - poszukaj tematów o tworzeniu backupu TM na dyskach sieciowych bez AFP. Generalnie chodzi o to, żeby TM rozpoznała "stary" obraz jako swój backup.

O mniej więcej o coś takiego chodzi: Making Time Machine work with the ReadyNAS

Zmianę wielkości partycji Boot Camp umożiwia np. Winclone ale ja bym nie próbował :)

#7 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 356 postów

Napisano 10 stycznia 2011 - 01:34

GParted działa.

#8 ErGo

ErGo
  • 119 postów
  • SkądWrocław

Napisano 27 lutego 2011 - 09:22

Próbowałem skopiować backup Time Machine z jednego dysku na drugi (oba zewnętrzne, podłączone do iMaca) przy pomocy CCC (Carbon Copy Clonner). Program na wstępie wyświetlił informację iż pliki Time Machine nie zostaną skopiowane. Później przy kopiowaniu Finderem okazało się iż przeszkodą w kopiowaniu jest odmienny format dysku (z rozróżnianiem wielkości liter) niż na dysku źródłowym. Nie wiem teraz czy CCC też to właśnie przeszkadzało czy nie potrafi skopiować backupu TM.

Próbowałem też:

cp -Rvp stary.tm nowy.tm

ale kopia „puchła” za szybko – zamiast dowiązań były kopiowane pliki.
Sprawdziłem:

rsync -av stary.tm nowy.tm

– tworzenie listy ciągnęło się tak długo, że znalazłem wątek o kopiowaniu TM z dysku na dysk i zabrałem się za to zgodnie z instrukcją Apple.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych