Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

App Store i kupowanie na firmę - NIP, VAT...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 syrakuz

syrakuz

Dr

• 1 073 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 06 stycznia 2011 - 17:17

Jak kupić coś na firmę w nowym App Store na OS X? Gdzie się dodaje dane takie jak NIP, Nazwa firmy? Czy to jest w ogóle możliwe?? Dajcie znać, co i jak?

#2 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 06 stycznia 2011 - 17:21

Zapomnij. Mi odpowiedzieli, że ich klientami mogą być TYLKO osoby fizyczne, nie prawne. Tak więc nie dostaniesz od nich faktury VAT.

#3 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 06 stycznia 2011 - 17:23

Tak jak kokos pisze, iTunes s.a.r.l Luxemburg nie wystawia faktur, więc nie ma możliwości kupna na firmę.

#4 syrakuz

syrakuz

Dr

• 1 073 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 06 stycznia 2011 - 17:31

Więc App Store nie dla mnie :) wole kupować poza sklepem.

#5 Jotek

Jotek
  • 557 postów

Napisano 06 stycznia 2011 - 18:44

A firma to działalność jednoosobowa? Jeżeli tak to możesz wprowadzać zakupy w poczet firmy...

#6 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 06 stycznia 2011 - 18:48

Licencje są na uzytek prywatny, niekomercyjny ponoć

#7 748f0da6cc

748f0da6cc
  • 311 postów

Napisano 06 stycznia 2011 - 18:49

Jaka to różnica czy jednoosobowa czy spółka 2 osobowa?

#8 Jotek

Jotek
  • 557 postów

Napisano 06 stycznia 2011 - 18:52

Jaka to różnica czy jednoosobowa czy spółka 2 osobowa?

Rzecz w tym, że kupując na rachunek, na którym widnieje Twoje imię i nazwisko na które firma jest zaresjestrowana i adres spójny z adresem firmy to taki rachunek łatwo zakwalifikować do kosztów. Ostatecznie koszt zakupu jest niższy o 19% przy podatku liniowym.

#9 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 07 stycznia 2011 - 16:44

Licencje są na uzytek prywatny, niekomercyjny ponoć

Nieprawda. W prawdzie nie mogę się dokopać teraz do oryginalnego porozumienia licencyjnego z Mac App Store, ale chyba nie różni się ono od tego z iTunes Store poza tym, że stanowi o Mac a nie o iOS.

Zamieszanie wynika stąd:

USAGE RULES

(i) You shall be authorized to use Products only for personal, noncommercial use.

Ale dalej czytamy:

APP STORE PRODUCT USAGE RULES

(i) You may download and sync a Product for personal, noncommercial use on any device You own or control.

(ii) If You are a commercial enterprise or educational institution, You may download and sync a Product for use by either (a) a single individual on one or more devices You own or control or (B) multiple individuals, on a single shared device You own or control. For example, a single employee may use the Product on both the employee's iPhone and iPad, or multiple students may serially use the Product on a single iPad located at a resource center or library.

(iii) You shall be able to store App Store Products from up to five different Accounts at a time on compatible iOS-based devices.

(iv) You shall be able to store App Store Products on five iTunes-authorized devices at any time.

(v) You shall be able to manually sync App Store Products from at least one iTunes-authorized device to devices that have manual sync mode, provided that the App Store Product is associated with an Account on the primary iTunes-authorized device, where the primary iTunes-authorized device is the one that was first synced with the device or the one that you subsequently designate as primary using iTunes.

#10 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 07 stycznia 2011 - 18:40

I w zasadzie pogrubiona część nic tutaj nie mówi. Bo zainstalować sobie możesz nawet na kilku komputerach w firmie, ale nie jest powiedziane, że możesz sobie tego używać do celów komercyjnych. Nie jest też napisane wprawdzie, że nie możesz i dlatego uwielbiam treść licencji, są pisane tak jak prawo - żeby nikt nie zrozumiał.

#11 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 08 stycznia 2011 - 00:35

Ciekawe co na to powiedzmy... Pixelmator team? Co jak co, ale ich soft to nie narzędzie do katalogowania znaczków pocztowych - to narzędzie do pracy. Nie takiego kalibru jak PS, ale jednak można tym wykonać porządną pracę i ludzie to robią. Mówię o tym, bo planują całkowicie przerzucić się na App Store, i co? Wyszłoby na to, że ludzie zostaliby z ręką w nocniku. Prawnikiem nie jestem, ale "co nie jest zakazane..."

#12 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 08 stycznia 2011 - 01:03

Nie o to chodzi. W USA nie ma żadnego VATu! Dlatego Apple, działając na mocy prawa USA, nie może odprowadzać tego podatku od oferowanych produktów. Dlatego nie dają w EU VATowskich faktur. Natomiast nie ma ŻADNEGO przewskazania do wykorzystania programów od Appla w celach komercyjnych. W studiu używamy oprgramowania z USA i faktury online BEZ VATu można zaksięgować.

#13 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 08 stycznia 2011 - 01:32

Ale Apple zdaje się jest zarejestrowane w Europie. Płatności idą przecież do Apple Luksemburg.

#14 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 08 stycznia 2011 - 01:51

Tak. I nie Niestety, nie miałem racji... przejrzałem właśnie pokwitowania ostatnich zakupów w Apple. Wystawiony natomiast: Apple Sales International INVOICE RECEIPT Hollyhill Industrial Estate Hollyhill Cork Ireland bla bla i na dole, co ciekawe; Apple Sales International VAT no. IE6554690W Czyli, de facto, jest to faktura VAT dla osoby fizycznej?

#15 caldoran

caldoran
  • 112 postów

Napisano 08 stycznia 2011 - 02:10

Znaczy żadnego przeciwwskazania, poza zapisem z warunków Mac App Store, o wyłącznie niekomercyjnym wykorzystaniu? Trzeba by zapytać chyba u źródła o ten zapis, bo różnica w cenie programów naprawdę wielka, ale wiele osób kupuje te programy wyłącznie do celów komercyjnych.. Wtedy są skazani na pośredników i kupno poza Mac App Store czy nie? Nikt chyba nie potrafi odpowiedzieć na to pytanie, bo od kiedy jest sklep, ludzie pytają, a nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Jeśli można korzystać komercyjnie np. z Pixelmatora, Sketchbooka czy Aperture to ok, bardzo fajna idea, ale jeśli tylko w domu, to znów ograniczenie grupy odbiorców do "domowych" użytkowników. A korzystanie z programu niekomercyjnie jakoś mi się nie widzi za bardzo. Pozdrawiam.

#16 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 08 stycznia 2011 - 04:13

Muszę koniecznie zgłębić tę kwestię. Trzeba zasięgnąć opinii prawnej i księgowej.

#17 syrakuz

syrakuz

Dr

• 1 073 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 08 stycznia 2011 - 10:13

O, to czekam na więcej informacji, bo np. taki soft jak Aperture czy w/w Pixelmator, ale też inne tańsze aplikację które przydają się w firmie, warto byłoby odliczyć od dochodu. Ciekawy jestem czy w prawie europejskim, tak jak w polskim, jeśli jesteśmy płatnikami VAT, musimy wystawić fakturę VAT, jeśli ktoś tego chce.

#18 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 08 stycznia 2011 - 10:18

Muszę koniecznie zgłębić tę kwestię. Trzeba zasięgnąć opinii prawnej i księgowej.

Mysle, ze warto zapytanie do Urzędu Skarbowego, to o i interpretują przepisy, lub do Radia Zet niech Wajs zadzwoni ;)

#19 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 08 stycznia 2011 - 10:35

O, to czekam na więcej informacji, bo np. taki soft jak Aperture czy w/w Pixelmator, ale też inne tańsze aplikację które przydają się w firmie, warto byłoby odliczyć od dochodu.

Ciekawy jestem czy w prawie europejskim, tak jak w polskim, jeśli jesteśmy płatnikami VAT, musimy wystawić fakturę VAT, jeśli ktoś tego chce.

Przecież fakturę dostajesz na maila, tyle że na osobę prywatną, a nie na firmę. Nie problem dopisać nazwę firmy w danych dla Apple, problem że nie da się wpisać NIP PL.

#20 vide

vide
  • 2 postów

Napisano 10 stycznia 2011 - 19:12

Witam! Ponieważ muszę kupić Aperture 3, a w Mac Store jest to tańsze, niże upgrade w normalnym sklepie (bo mam AP2), postanowiłem się poświęcić i przeczytać licencję zarówno Aperture, jak i Mac App Store, by rozstrzygnąć kwestię legalności zakupu w celu komercyjnym. Otóż cytowany przez Kolegę imrika fragment "Uage Rules" dotyczy iTunes Store - w PL nie występującego, więc, nas nie dotyczy. Poniższy kawałek (APP STORE PRODUCT USAGE RULES) dotyczy, moim zdaniem, jedynie możliwości instalacji nabytego softu na kilku komputerach. Ze względów prawnych zostało to rozdzielone na użytkowników prywatnych oraz firmowych (i instytucje edukacyjne) - aby precyzyjnie zdefiniować komputery "kontrolowane" przez użytkownika zakupującego soft. Nie wynikają stąd żadne ograniczenia dot. zastosowań oprogramowania. Co więcej, w warunkach używania Mac App Store nie ma tego typu ograniczeń. Nie miałyby zresztą IMHO żadnego sensu - inaczej niż w przypadku cyfrowych treści sprzedawanych przez iTunes. Mac App Store nie sprzedaje TREŚCI, lecz oprogramowanie do tworzenia takowych! Przeczytałem również (po polsku) pełną umowę licencyjną Aperture - nie ma tam słowa na temat ograniczeń użycia ze względu na prywatność/komercyjność. Owszem - jak w każdej umowie - jest napisane, że użytkownik musi mieć prawa autorskie lub majątkowe do przetwarzanych treści, itp. W warunkach napisane jest też, że dostarczany użytkownikowi mailem rachunek zawiera stosowny podatek VAT - nie powinien ze względów księgowych różnić się zatem od dowolnego paragonu ze zwykłego sklepu. Ergo - moim zdaniem zakup oprogramowania w Mac App Store dla celów komercyjnych jest jak najbardziej LEGALNY! Jeżeli ktoś jest odmiennego zdania - zapraszam do dyskusji! Artur

#21 Paprochwbody

Paprochwbody
  • 462 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 stycznia 2011 - 21:42

Dodam tylko od siebie, że reklama Mac App Store "Otwarty na biznes, gry i inne atrakcje", którą dostałem mailem lekko sugeruje możliwość stosowania aplikacji w biznesie. Sprawdzałem dwa razy, słowo biznes nie było w cudzysłowie.

#22 pawel.pl

pawel.pl
  • 5 postów

Napisano 09 kwietnia 2012 - 18:22

Oswiezam temat, poniewaz borykam sie z problemem otrzymania faktury VAT (prowadze jednoosobowa dzialalnosc gospodarcza). Jakis czas temu kupilem aplikacje w appstore i poprosilem support o wystawienie dokumentu. Fakture owszem otrzymalem, ale na dane prywatne, mimo tego, iz w mailu wyraznie zaznaczylem, jakie dane maja sie na niej znalezc - przez co nie bylo tam ani mojej nazwy firmy (maly problem) ani NIPu. Obecnie chce kupic liona, zabralem sie za zmiane danych na koncie i zastanawiam sie, gdzie mam wpisac NIP tak aby znalazl sie na tej fakturze? Poszperalem w sieci i Google nie wie nic konkretnego na ten temat.. Jedynie udalo mi sie znalezc skan faktury, ktora otrzymal przedsiebiorca z Bydgoszczy. Na niej jak byk widniala pozycja VAT number, nie mam pojecia jak to zrobil :).

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych