Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Safari nie wyświetla zdjęć i stron internetowych

• Please log in to reply
14 replies to this topic

#1 Jullka

Jullka
  • 21 posts

Posted 05 January 2011 - 00:20

Witam. Mam MacbookaPro od nie dawana i szczerze go nie znoszę. Najwięcej problemów przysparza mi ostatnio Safari, które nie otwiera większości stron w ogóle, a część od czasu do czasu. Po prostu wyskakuje okienko, że nie może połączyć się z internetem i basta. Wszystkie metody jakie znalazłam w ,,pomocy" (wyczyść cookies i inne szmery-bajery nijak się mają do rozwiązania problemu). Nie wyświetla też większość zdjęć. Też macie taki problem, czy to tylko opcja ,,hate" dla użytkowników preferujących windowsa i toshibę?

#2 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 05 January 2011 - 00:24

Ja tu widzę raczej problem z łączem, jak inne komputery na tym łączu do internetu sobie radzą? A jak masz ten jeden wy go wypróbuj na innej sieci. Są też inne przeglądarki: firefox/chrome.

#3 Jullka

Jullka
  • 21 posts

Posted 05 January 2011 - 01:19

Ah zapomniałam dodać, że stron z innymi przeglądarkami nie wyświetla cwaniaczek. Współlokatorom na innych komputerach wszystko śmiga, łącze mamy fajne i jak używałam toshiby też nigdy nie miałam problemu. Muszę spotkać chyba kogoś kto mnie przekona do macbooka, bo obecnie jestem na granicy a)wyrzucenia go przez okno b)wyrzucenia go do allegro, z powodu oczywiście szeregu innych problemów. Ale podobno to normalne, że ciężko jest się przestawić na początku...

#4 radek96

radek96
  • 758 posts

Posted 05 January 2011 - 01:25

@Jullka Problem trzeba rozwiązać, a nie od razu na allegro, mi też na tym forum pomogli. Ja tam bym polecał skuteczny format, ach te przyzwyczajenia :) Mam jeszcze jedno pytanie, to nowy macbook, czy kupiłaś używany?

#5 Jullka

Jullka
  • 21 posts

Posted 05 January 2011 - 01:33

nowy. i nie kupiłam, tylko dostałam (wiem, że to nie ma wpływu, ale czułam że muszę to powiedzieć bo jakoś nie przechodzi mi przez myśl, że mogłabym sama na to wydać ileśtam tysięcy ;) ). Wlaśnie, jest w macbookach coś takiego jak format? Gdybym jednak chciała się go pozbyć...?

#6 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 05 January 2011 - 01:37

A nie masz tam jakiegoś filtra w sieci, albo ograniczenia treści, bo raczej nie widzę powodu aby coś wybiórczo się nie otwierało. Spróbuj firefoxa, choćby tym pendrive jak już się pobrać nie da i wtedy daj znać. Aha i jeszcze co do pobierania niektórych treści (dużych) to mogą być jakieś specyficzne ustawienia tcp w sieciach dsl lub też globalnie dns (tu raczej wielkość pliku nie ma znaczenia).

#7 radek96

radek96
  • 758 posts

Posted 05 January 2011 - 01:38

Jest, a masz oryginalną płytkę z systemem i programami? Nie pozbywaj się najpierw pobaw się działającym maci'em :)

#8 Jullka

Jullka
  • 21 posts

Posted 05 January 2011 - 01:46

Te obrazki czasami wyskakują, ale przez większość czasu są w ich miejscach niebieskie znaki zapytania, nawet na tej stronie. Firefoxa ukochanego mojego już ściągnęłam, udało się :). Radek96- tak mam płytki: iLife to to? i taka z kotem w śniegu i jeszcze płytka work, oł sory iwork ;). Co do dalszej rady- czym ja mam się tu bawić? internet bez obrazków, gry nie chodzą, chyba tyko ekscytująca partyjka szachów mi została. ewentualnie jeszcze jakiś esej mogę sobie napisać, sesja nadchodzi w sam raz będzie ;)

#9 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 05 January 2011 - 01:50

ta z kotem się przyda do reinstalacji jakby co, jak firefox?

#10 B@rtasMAC

B@rtasMAC
  • 572 posts

Posted 05 January 2011 - 01:51

nie rozumiem tutaj czegoś,

Co do dalszej rady- czym ja mam się tu bawić?

ten ktoś, kto kupował tobie maca nie mógł pomyśleć nad innym komputerem, skoro nie jesteś przekonana do macbooka pro? (swoją drogą fajna sprawa dostać mbp za darmo)

na temat iwork, ilife i kota w śniegu (snow leopard) polecam google.pl

#11 Jullka

Jullka
  • 21 posts

Posted 05 January 2011 - 07:36

nie rozumiem tutaj czegoś,
ten ktoś, kto kupował tobie maca nie mógł pomyśleć nad innym komputerem, skoro nie jesteś przekonana do macbooka pro? (swoją drogą fajna sprawa dostać mbp za darmo)

na temat iwork, ilife i kota w śniegu (snow leopard) polecam google.pl

hehe myślę, że ten ktoś chciał jak najlepiej, tylko sam nie wiedział o co w tym wszystkim biega ;). Wiem, że fajnie dostać maka, w zasadzie to się mega cieszę, tylko mnie parę spraw w nim dziwi i wkurza ;) Pozdrosy!

#12 horyzont

horyzont
  • 1345 posts
  • SkądWarszawa

Posted 05 January 2011 - 07:49

Julka a jaki macie router wifi ? Bo to nie jest wina Twojego mac'a :) tzn jest ale i też nie jest. Nie wszystkie routery chcą dobrze działać z Mac'iem jeżeli jest dużo komputerów z windowsem w sieci (źle przydziela transfery) Zdarzyło mi się już kilkukrotnie jak był jakiś D-link albo TP-link że po prostu komputery z windowsem zjadały cały transfer netu (nawet jak były tylko włączone i nic na nich się nie ściągało) dając minimalne transfery dla Mac'a Odnośnie przeglądarek: Safari obok Google Chrome są najszybszymi przeglądarkami w necie. Co do gier...cóż zapraszam na prv.

#13 Witos

Witos
  • 4400 posts

Posted 05 January 2011 - 09:02

To, że system jest inny ( na szczęście ) od windy to nie powód do oddania kompa na Allegro. Ale jeśli bardzo chcesz, to proszę Cię bardzo. Tylko daj odpowiednią cenę do tego jak oceniasz ten sprzęt. Skoro jest gorszy od komputerów Twoich znajomych to daj niższą cenę. W końcu nie jest wart więcej, prawda? Nie będziesz miała problemu ze sprzedarzą. Daj znać tutaj, gdy będziesz już sprzedawać, znajdą się chętni. A jeśli postanowisz jednak zmienić przyzwyczajenia i poznać coś nowego, a może i zauważyć jego zalety, wtedy: Załóż nowe konto użytkownika i sprawdź na nim jak działa Safari. Sprawdź jak otwierają się te strony w innej przeglądarce: FireFox, Chrome. Znajdź moment, gdy wszystkie pozostałe komputery będą wyłączone i podłącz się jako jedyna, sprawdź jak działa. Niektóre tanie routery mają ograniczenie ilości połączeń WiFi, jeśli wszyscy jesteście połączenie poprzez WiFi, to kto wie. Przejdź się z maczkiem do jakiejkolwiek kafejki internetowej, podłącz się do internetu i sprawdź jak działa. Usuń plik preferencyjny /Home/Library/preferences/com.apple.Safari.plist. Wyzerujesz wszelkie ustawienia, program uruchomi się "na czysto". Zakładamy, że nie masz żadnych dodatków do Safari: pluginów, "polepszaczy" itp. Jeśli masz to usuń i sprawdź jak działa. Możliwości jest dużo zanim przeinstalujesz system. Nie wiadomo kto i co robił z tym systemem wcześniej, jeśli nowy znaczy prosto ze sklepu to spoko, ale jeśli nowy znaczy, dla Ciebie nowy a używany wcześniej, to kto wie.

#14 Jullka

Jullka
  • 21 posts

Posted 05 January 2011 - 16:52

mak mój jest nowy zesklepowy, dzisiaj akurat włączają się wszystkie obrazki. chyba przestanę próbować go rozumieć. najważniejsze, że wyhodowałam na oknie własną bazylię i teraz mogę zjeść z nią pomidora, co ja się będę komputerami przejmować... ;)

pozdrawiam i dziękuję za pomoc tak liczną :)

---------- Wpis dodano o 16:52 ---------- Poprzedni wpis dodano o 16:49 ----------

a co do sprzedaży... chyba potrafię się targować, 2 lata temu całkiem nieźle pozbyłam się macbooka białego (również prezent, ah te dalekie rodziny z usa...)

#15 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 05 January 2011 - 17:15

problemy z internetem? no to najpierw przydałaby się jakaś podstawa do diagnozy. ping wewnątrz sieci ping na bramę ping na adres ip strony ping na adres strony sprawdzenie dns'ów (dodanie opendns albo googlowskich), etc.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users