Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

niemieckie prawo jazdy

• This topic is locked This topic is locked
24 replies to this topic

#1 malynowsky

malynowsky
  • 706 posts
  • SkądWrocław

Posted 02 January 2011 - 22:34

Czesc. Zainteresowalem sie ostatnio wymianą polskiego prawa jazdy na niemieckie, googlowałem i znalazlem cos takiego:

#Jeżeli zakres uprawnień w zagranicznym prawie jazdy był ograniczony (np. prawo jazdy było określone czasowo, itp.), to wydane prawo jazdy niemieckie będzie również zawierało takie ograniczenia.
#Do ubiegania się o prawo jazdy nie są uprawnieni wszyscy obywatele polscy. Prawo to maja wyłącznie te osoby, dla których w dniu składania wniosku do dnia ustanowienia miejsca stałego pobytu w Republice Federalnej Niemiec nie minęło więcej niż trzy lata. Przebywający dłużej niż trzy lata zmuszeni są do ubiegania o prawo jazdy na zasadach ogólnych, tzn. również bez zwolnienia ze szkolenia.
#Na wydanym prawie jazdy urząd niemiecki odnotuje, że wydanie prawa jazdy nastąpiło na podstawie prawa jazdy, które nie zostało wystawione w kraju członkowskim Unii Europejskiej lub w innym kraju będącym członkiem Europejskiego Obszaru Gospodarczego.
#Niemieckie prawo jazdy wręczone zostanie wyłącznie po zdeponowaniu dotychczas posiadanego (polskiego) prawa jazdy. Urząd niemiecki wystawiający prawo jazdy odeśle przyjęte do depozytu prawo jazdy do urzędu, który je wystawił, za pośrednictwem urzędu federalnego ds. ruchu samochodowego. Dotyczy to jednak tylko przypadku, jeżeli z danym krajem obowiązuje odpowiednia umowa. W przypadku Polski takiej umowy nie ma, dlatego prawo jazdy powinno być zatrzymane w depozycie przez urząd niemiecki. Jego zwrot może nastąpić tylko po oddaniu wydanego na jego podstawie niemieckiego prawa jazdy. W uzasadnionych przypadkach urząd niemiecki może odstąpić od zabrania prawa jazdy do depozytu lub odesłania go do zagranicznego urzędu.

jednak nie znalazlem zadnych informacji,czy trzeba miec niemieckie obywatelstwo/byc zameldowanym w Niemczech. Orientuje sie ktoś jak to wyglada? Mieszkam na stale w Polsce, jednak chciałbym zamienić prawko na niemieckie, mam ciocie ktora na stale tam mieszka,wiec moze ewentualnie mogłaby mnie tam zameldować,myslicie że dałoby rade to jakoś załatwić,mimo ze tam nie mieszkam i nie jestem zameldowany?
Pozdrawiam

#2 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 02 January 2011 - 23:57

a PL prawo jazdy jest złe...:-(

#3 narkoman

narkoman
  • 4360 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 03 January 2011 - 00:01

Pewnie punkty się nie liczą na niemieckim :-P

#4 malynowsky

malynowsky
  • 706 posts
  • SkądWrocław

Posted 03 January 2011 - 00:12

dokladnie,w niemieckim prawku nie liczą Ci punktów,wiec prawka Ci nie zabiorą. A za wiele nie trzeba zrobic zeby prawko stracić, ja juz mam sytuacje podbramkową i trzeba zacząć kombinować, bo dopiero w kwietniu i we wrzesniu wygasa 2x 10pkt. A 4 punkty to nie ciężko zdobyć.

#5 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 03 January 2011 - 00:18

Zacznij jeździć normalnie, a nie jak wariat i problem z głowy.

#6 dvcam

dvcam
  • 1845 posts
  • SkądLodz

Posted 03 January 2011 - 00:28

Zacznij jeździć normalnie, a nie jak wariat i problem z głowy.

Dzisiaj za byle bzdurę dają punkty, nie mówiąc już o "dzikich" fotoradarach strażników miejskich.

PS. A na drogach coraz więcej dziur...

#7 Riddle

Riddle
  • 1631 posts
  • SkądWarszawa

Posted 03 January 2011 - 00:37

A tak na poważnie - do kwietnia nie możesz po prostu się pomęczyć i jeździć transportem miejskim(skoro uważać nie umiesz)? [mod]usunięto kretyński obrazek[/mod]

#8 malynowsky

malynowsky
  • 706 posts
  • SkądWrocław

Posted 03 January 2011 - 00:52

aktualnie chłopaki łatają dziure budżetową,więc teraz bedą za byle gowno punkty i mandaty. Odpalili vectry i skody i latają po tajniaku na mieście,a jezeli jezdzisz autem na codzien i nie robisz 10km dziennie,to zdajesz sobie sprawe ze kazdy lamie przepisy, nie mowie tu o cyrkach typu czerwone swiatlo,200km/h w miescie,tylko drobnostki za ktore są punkty;) a jezeli jezdzisz ultra przepisowo,nie łamiąc doslownie nic-to pozdrawiam, przez takich ludzi wlasnie są korki:) Dzisiaj kolega dostał 2pkt za to,ze skrecajac juz ze swiatel na parking odpiął pasy, kogut i mandat za brak pasów:)

#9 olafejs

olafejs
  • 1035 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 03 January 2011 - 01:15

I dobrze że tak jest przynajmniej selekcja na drogach jest. A dużo za dużo jest kierowców i aut jak na Polskie warunki :) Najsłabsi odpadają :P

#10 b.milewski

b.milewski
  • 4486 posts
  • SkądGlasgow

Posted 03 January 2011 - 01:21

No ja nie wiem czy nie dają ci punktów karnych. Mieszkam w UK i mam polskie prawo jazdy. Wjechałem na pomarańczowym na skrzyżowanie i kiedy już byłem na środku zapaliło się czerwone. CCTV czyli kamera zainstalowana na ulicy zarejestrowała to i po ok. 2 tyg przyszedł mi list z mandatem. Dostałem 3 punkty i 60F do zapłacenia. I nic nie stało na przeszkodzie, że miałem polskie prawo jazdy. Żyjemy w Zjednoczonej Komunie Europejskiej i takie rzeczy na pewno są brane pod uwagę. Nie liczył bym więc, że na niemieckim prawku nie złapiesz punktów.

PS. i tak nie macie co płakać chłopaki ile w Polsce jest punktów 21? w UK dobijasz do 12 i koniec zabawy. Za przekroczenie prędkości czy tak jak ja wjechanie na światłach dostajesz z miejsca 3 ptk.

Dzisiaj kolega dostał 2pkt za to,ze skrecajac juz ze swiatel na parking odpiął pasy, kogut i mandat za brak pasów:)

Nie dostał za nadgorliwość policjanta tylko za złamanie przepisu. Był na publicznej drodze i nie ważne czy jechał na parking, do babci czy kibla. Jego obowiązkiem jest zapięcie pasów. Mandat dostał słusznie.

#11 dvcam

dvcam
  • 1845 posts
  • SkądLodz

Posted 03 January 2011 - 02:43

Panowie rozgraniczmy jazdę "na wariata" od "dynamiczniejszego" poruszania w granicach rozsądku. Jestem przeciwko łamaniu prawa na drodze ale nie można przyklaskiwać strażnikom miejskim ustawiającym nieprawnie fotoradary. Również Policja daje mandaty za byle przewinienie, szczególnie teraz zimą, kiedy zamiast dwóch pasów mamy jeden - bo drugi jest od kilku tygodni nieodśnieżony.

#12 Polaaaaak

Polaaaaak
  • 133 posts
  • SkądGliwice\Augsburg

Posted 03 January 2011 - 05:12

dokladnie,w niemieckim prawku nie liczą Ci punktów,wiec prawka Ci nie zabiorą. A za wiele nie trzeba zrobic zeby prawko stracić, ja juz mam sytuacje podbramkową i trzeba zacząć kombinować, bo dopiero w kwietniu i we wrzesniu wygasa 2x 10pkt. A 4 punkty to nie ciężko zdobyć.

Ciekawe skad masz informacje, ze nie licza punktow.. hahaha

#13 bar-trek

bar-trek
  • 6159 posts

Posted 03 January 2011 - 08:53

Z TVN Turbo ;)

Właśnie w programie "Uwaga Pirat" zawsze jak ktoś popełni wykroczenie i ma prawko z innego kraju (albo tu chodzi o zameldowanie... - ?) to płaci tylko mandat, a punktów nie ma...
Nawet kiedyś była taka "babka" co miała prawo jazdy niemieckie i polskie i chciała dać niemieckie bo by punktów nie dostała :D

Poza tym... czy to aż tak trudno jeździć przepisowo tym bardziej, że teraz łapią dopiero powyżej 10km/h przekroczenia prędkości?

---------- Wpis dodano o 08:53 ---------- Poprzedni wpis dodano o 08:45 ----------

Dzisiaj za byle bzdurę dają punkty

Wczoraj jechałem do sklepu "slalomem" omijając dziury (w tym 2 razy przekroczyłem linię podwójnie ciągłą). Za mną jechała policja i akurat zatrzymała się na parkingu przy sklepie, do którego poszedłem. Myślałem, że chcą mi wlepić mandat za taką jazdę, ale jak zauważyłem, że się mną nie interesują to nawet powiedziałem, że tak myślałem. Uśmiechnęli się, powiedzieli "nie, nie :)" i... - uwaga, poszli sobie...

Także też nie tragizujmy, że policja jest zła czy coś... Dobra przyznaję czasami jak się ogląda tego typu programy jak "Uwaga Pirat" to można odnieść takie wrażanie, ale oni muszą przy kamerach robić tak jak powinno być, a w rzeczywistości aż tak surowo nie jest...

#14 magmac

magmac

• 1170 posts
  • SkądWroclaw, Poland, Poland

Posted 03 January 2011 - 09:04

Poza tym - zawsze pozostaje kurs i obniżenie 6 pkt. 20 pkt. a 14 pkt. to już jednak różnica.

#15 malynowsky

malynowsky
  • 706 posts
  • SkądWrocław

Posted 03 January 2011 - 09:56

chlopie,nastepnym razem jak masz pisac post tego typu,to wroc tutaj jak juz zdasz prawo jazdy i bedziesz jezdzil autem na siedzeniu kierowcy a nie pasazera,bo gowno wiesz. Tak jak napisal bar-trek chociazby z TVN TURBO, a jak juz wspomnialem moja ciocia mieszka w Niemczech,ma niemieckie prawko i tez jakos punktow nigdy nie dostaje, znajomy tez ma niemieckie prawko i tez punktow nie dostaje. Wiec wroc jak zdasz prawko 'hahaha'.

bar-trek wszystko zalezy od policjanta,tez czesto jezdze jak pijany wymyjajac dziury i gdyby ktorys sie przypierdzielil ze przekroczylem ciagla bo wymyjalem dziury,odmawiam przyjecia mandatu,odrazu jade w te miejsce,robie zdjecia i kieruje sprawe do sadu. Bo skoro miasto nie potrafi zapewnic dobrego stanu drog to niech oni placa za wymiane zawieszenia i innych podzespolow ktore padaja przez nasze cudowne drogi. Tez kilka razy trafilem na normalnych policjantow, nie mowie ze kazdy jest zly, kiedys przekroczylem predkosc o 40km/h to policjant tak mi poszedl na reke ze wpisal mi mandat za rozmowe przez tel - 100zł, 0pkt, a powinienem dostać 8pkt i 400zł. Ale niestety często przypierdzielają sie o glupoty.

magmac bylem juz raz na takim kursie,mozna zrobic jeden na pol roku,jak nie wykombinuje nic z tym niemieckim prawkiem to ide na kurs,bo pol roku juz minelo.

#16 jawe83

jawe83
  • 630 posts
  • SkądWarszawa

Posted 03 January 2011 - 10:25

nie mowie tu o cyrkach typu czerwone swiatlo,200km/h w miescie,tylko drobnostki za ktore są punkty;)

To za co jeszcze można jendorazowo dostać te 10 punktów (oprócz rażąco nadmiernej prędkości), o których wspominasz, że masz dwa razy?

a jezeli jezdzisz ultra przepisowo,nie łamiąc doslownie nic-to pozdrawiam, przez takich ludzi wlasnie są korki :)

Nie nie, kolego, korki to są przez cwaniaczków (nie mówię tutaj akurat o Tobie, bo nie wiem, jak jezdzisz), którzy lawirują między pasami przy większym zatłoczeniu, powodując, że auto, przed które taki się wepchnie, musi mocniej zahamować i zaczyna się reakcja łańcuchowa!

A co do punktów i prawka niemieckiego - jeśli jesteś obywatelem Niemiec, to faktycznie punktów nie dostaniesz, skoro jesteś polakiem i masz polskie prawko, to przy pierwszej lepszej kontroli patrol dowie się tego w ich systemie.... więc i tak pewnie stracisz :D

A jako ciekawostkę dodam, że ja mam 22 punkty, za własną głupotę, i od sierpnia jeżdżę po prostu normalnie.... i też muszę pojezdzić tak do kwietnia, a robię nieraz i 1,5 tysiąca km w miesiąc - więc się da!

#17 malynowsky

malynowsky
  • 706 posts
  • SkądWrocław

Posted 03 January 2011 - 11:24

Jednego dnia tez dostalem z wlasnej glupoty+pech, w jeden dzien 2 mandaty w miescie, 2x 5pkt. Raz bylem w kompletnie obcej dzielnicy wroclawia dla mnie i nie wiedzialem ze te skrzyzowanie to jedno z najbardziej dochodowych skrzyzowan, musialbym Jechac ok 6km przed siebie zeby zawrocic wiec skorzystalem ze skretu dla autobusow,oczywiscie nie stworzylem zadnego zagrozenia bo popatrzylem czy nikomu nie utrudnie zycia tym manewrem, nie tylko ja tak myslalem bo podczas kiedy jeden pies wypisywal mandaty drugi sciagal caly czas nowych podobnie myslacych do mnie, nie wyrabiali z pisaniem mandatow tyle ludzi tam lapali, drugi mandat z lenistwa i pecha=pojechalemna chwile na urodziny kolezanki zaparkowalem w miejscu gdzie stalo 30innych aut (na zakazie wjazdu w ta uliczke) no i ja jako jedyny z tych wszystkich aut dostalem mandat. Ten z wrzesnia z kolejna dycha to na drodze dwupasmowej,prostej jak cholera gdzie kazdy jedzie minumum 120( raczej bez wyjatku) jest ograniczenie do 70, nieoznakowana vectra mnie sciagnela i 10pkt:) musieli dopiero wjechac bo 2min wczesniej pytalem na cb i 6 osob powiedzialo ze czysto. Bez urazy kolego,ale moja praca nie jest jazda autem a rocznie robie srednio 40tys km, liczac to ze wyjezdzam na wakacje i auto stoi w garazu;) chyba ze jade autem na wakacje.

#18 magmac

magmac

• 1170 posts
  • SkądWroclaw, Poland, Poland

Posted 03 January 2011 - 12:56

hmm, może jednak zamiast kombinować i bawić się nie-do-końca legalne niemieckie prawo jazdy, powinieneś odpokutować ? Z tego co piszesz, nikt nie przyczepił się do Ciebie za brak pasów przy wjeździe na swoją posesję, ale właśnie za złamanie prawa i do tego dosyć świadomie... Może się nam to nie podobać, może nas wkurzać, ale skoro żyjemy w kraju w którym obowiązuje taki a nie inny kodeks ruchu drogowego, to nas obowiązuje przestrzeganie jego. Kara odebrania uprawnień za przekroczenie pewnej ilości punktów też jest wymyślona po coś, a nie tylko po to by nam utrudniać życie. Wiem co piszę, robię sporo kilometrów, nie zawsze podoba mi się zakaz skrętu albo inny durny przepis, ale jeśli je łamię, to muszę odpokutować...

#19 ftpd

ftpd

Nie.

• 24347 posts

Posted 03 January 2011 - 13:42

To w takim razie ja Ci z całego serca życzę, żebyś stracił to prawko, bo jesteś:

przekroczylem predkosc o 40km/h

skorzystalem ze skretu dla autobusow

zaparkowalem [...] na zakazie wjazdu

minumum 120 [...] jest ograniczenie do 70

przestępcą świadomie łamiącym przepisy oraz

dokladnie,w niemieckim prawku nie liczą Ci punktów,wiec prawka Ci nie zabiorą

100zł, 0pkt, a powinienem dostać 8pkt i 400zł

2min wczesniej pytalem na cb i 6 osob powiedzialo ze czysto.

podłym kombinatorem, do tego

pies

obrażającym ludzi, których pracą jest ochronić innych przed takimi, jak Ty.

nie tylko ja tak myslalem bo podczas kiedy jeden pies wypisywal mandaty drugi sciagal caly czas nowych podobnie myslacych do mnie,

stalo 30innych aut

kazdy jedzie [...] (raczej bez wyjatku)

A to jest super argument. Codziennie na świecie ktoś do kogoś strzela ze skutkiem śmiertelnym. To znaczy, że powinienem kupić kałacha i zacząć zabijać randomowych ludzi?
Jedzmy gówno, miliony much nie mogą się mylić? Cudowne podejście.

#20 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 03 January 2011 - 13:49

Dokładnie tak, dobrze to podsumowałeś ftpd. Ja jakoś jeżdżę normalnie i mandatów nie dostaje, fakt "niedzielni kierowcy" mnie troszkę irytują, ale Ci powiem, że nie tak jak takie cwaniaczki jak ty malynowsky (a chyba takim jesteś na drogach jak można wyczytać tutaj) .

#21 malynowsky

malynowsky
  • 706 posts
  • SkądWrocław

Posted 03 January 2011 - 14:06

ftpd dziekuje wzruszylem sie :* zapomniales dodac ze jestem glupi bo odpisuje moderatorowi i sie nie boje ostrzezenia czy bana,bo coz ja w moim zyciu poczne gdy nie bede mogl wejsc na forum myapple ? wkoncu moją ambicją życiową jest to zeby miec pod awatarem napis moderator,bo wtedy bede mogl zgrywac kozaka i wszyscy beda mogli mi naskoczyc,tak jeeeest !

#22 dvcam

dvcam
  • 1845 posts
  • SkądLodz

Posted 03 January 2011 - 14:52

To w takim razie ja Ci z całego serca życzę, żebyś stracił to prawko, bo jesteś:

przestępcą świadomie łamiącym przepisy oraz

podłym kombinatorem, do tego

obrażającym ludzi, których pracą jest ochronić innych przed takimi, jak Ty.

A to jest super argument. Codziennie na świecie ktoś do kogoś strzela ze skutkiem śmiertelnym. To znaczy, że powinienem kupić kałacha i zacząć zabijać randomowych ludzi?
Jedzmy gówno, miliony much nie mogą się mylić? Cudowne podejście.

Przykre ale prawdziwe. Chyba temat się wyczerpał...

#23 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 03 January 2011 - 15:09

zapomniales dodac ze jestem glupi bo odpisuje moderatorowi i sie nie boje ostrzezenia czy bana,bo coz ja w moim zyciu poczne gdy nie bede mogl wejsc na forum myapple ? wkoncu moją ambicją życiową jest to zeby miec pod awatarem napis moderator,bo wtedy bede mogl zgrywac kozaka i wszyscy beda mogli mi naskoczyc,tak jeeeest !

Hę? Ale o co Ci chodzi?

#24 malynowsky

malynowsky
  • 706 posts
  • SkądWrocław

Posted 03 January 2011 - 15:19

niewazne,nie chce mi sie tlumaczyc;)

#25 wojtkow

wojtkow

• 6767 posts

Posted 03 January 2011 - 16:58

Wątek zamykam, ale zostawiam potomnym.