Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Archi Cad.... Autocad

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 ewel83

ewel83
  • 5 postów

Napisano 02 stycznia 2011 - 15:45

Witam wszystkich, Mam problem z instalacją Archicada. Program jest oryginalny i w instrukcji jest napisane, ze nie ma problemu z instalacja jego na Macu (10.04), a jednak wszystko pieknie ładnie się instaluje, restartuje i otwieram program i wyskakuje okienko z komunikatem: Problem: Ostatnie Ustawienia Projektu oraz Domyślny Wzorzec Projektu nie zostały odnalezione lub są uszkodzone. Aby uruchomiç ArchiCADa wymagany jest poprawny Wzorzec Projekt. .... O co chodzi? pomożecie? proszę :) A druga sprawa to Autocad - sprawa wydaje sie beznadziejna, bo na 10.04 nie ma bata slyszalam, ale moźe jest ktoś tak sprytny i to obszedł tylnym wejsciem? Dzięki za podpowiedzi Ewelina

#2 cooper69

cooper69
  • 1 035 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 02 stycznia 2011 - 16:04

Takie problemy z czcionkami są przy złym kodowaniu.
Napisz o jaką wersję ArchiCADa chodzi?

Na huk Ci Autocad?
ArchiCAD czyta i zapisuje DWG, a jeżeli potrzebujesz coś na biegu zrobić to masz za darmo Download DraftSight - Dassault Systèmes, który domyślnie działa w DWG.

#3 ewel83

ewel83
  • 5 postów

Napisano 02 stycznia 2011 - 16:12

Heloł,
To jest ArchiCAD Start Edition 2009
A czcionki to chyba pal licho na razie, istotna jest treść i fakt, że nie mogę otworzyć :P

Auto Cad --> na huk puk mi potrzebny :), ale może masz rację. Muszę przemyśleć, nie myślałam w tych kategoriach o których piszesz. Ale to jest raczej kwestia, że przyzwyczaiłam się do tego programu.

Pozdrawiam

#4 equinoxe

equinoxe
  • 4 721 postów
Napisano 02 stycznia 2011 - 19:26

@ewel83 - pisz po polsku

#5 ewel83

ewel83
  • 5 postów

Napisano 02 stycznia 2011 - 21:27

Przepraszam za chwilową niekontrolowaną dysortografię, nie będę! Ale wracając do meritum, to bardzo proszę o pomoc....

#6 cooper69

cooper69
  • 1 035 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 03 stycznia 2011 - 08:48

To masz bardzo drogie przyzwyczajenie (Acad) :) Napisz co to za komputer (PowerPC, Intel)? Może już czas zmienić system np. na 10.5 (Leopard) lub komputer.

#7 ewel83

ewel83
  • 5 postów

Napisano 03 stycznia 2011 - 12:34

No tak, cada w szkole uczyli więc czym skorupka za młodu..... itd... Mam Intel Core 2 Duo Version 10.4.11 memory 2GB A co do systemu to masz rację, teź o tym myslałam, siostra ma maca z nowszym systemem i się zastanawiam czy mogę ten jej system u siebie zainstalować, czy mac na to pozwala - 1 system na dwóch macach??

#8 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 339 postów

Napisano 03 stycznia 2011 - 12:43

Nie. To nie jest pytanie na ten dział. Poza tym odpowiedź jest na forum.

#9 cooper69

cooper69
  • 1 035 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 03 stycznia 2011 - 16:11

Ja też kiedyś używałem MS Office, Corela itd.
Teraz nie używam ich wcale (brak potrzeby lub inne narzędzia). Ale jak to mówią "masz Pan pieniądz, Pan się bawisz".
Jak przypuszczam z opisu masz albo MacBooka albo Maca Mini, a z tego co wiem ani na jednym ani na drugim ACAD pod Mac nie zadziała ze względu na zintegrowaną słabą kartę grafiki (intel GMA950) więc masz "problem" z głowy tym bardziej, że ten problem/przyzwyczajenie kosztuje naście tysięcy zł + 23% VAT, a wersji z crackowa nie polecam.

Najlepiej pierw uaktualnij system za pomocą takiego pakietu Apple MacBoxSet'11 Snow Leopard Family P. MC681Z/A (1396123875) - Aukcje internetowe Allegro
Będziesz miała legalnego Snow Leoparda, iWorka 09, iLife 11.
Tylko nie daj się "zrobić" w zakup Snow Leoparda za ok. 120zł ponieważ jest to legalne TYLKO i WYŁĄCZNIE jako uaktualnienie z OSX Leopard, a nie z Tiger którego jesteś posiadaczką.

Jak coś pisz na PW

#10 ewel83

ewel83
  • 5 postów

Napisano 03 stycznia 2011 - 16:36

@ftpd - ok, to bardzo w takim razie Przepraszam, że zadaję pytania i Przepraszam że piszę nie w tym dziale ale czy mógłbyś mnie oświecić i podać linka gdzie będzie to poprawne zadawać pytanie/pytania jakie zadaje (bo nie wiem o które konkretnie chodzi) gdzie będą one na miejscu, w odpowiednim dziale? @Cooper69 __> jak tylko ogarnę Twoją odpowiedz napiszę n Priv. na razie muszę pracować ;)

#11 horyzont

horyzont
  • 1 345 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 stycznia 2011 - 16:41

ewel83 nie zainstalujesz od siostry z płyt gdyż te płyty są przypisane do konkretnych wersji modeli kompów (systemu z plyt od maca z 2009 nie zainstalujesz na mac'u z 2007)

#12 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 339 postów

Napisano 03 stycznia 2011 - 17:01

@ftpd - ok, to bardzo w takim razie Przepraszam, że zadaję pytania i Przepraszam że piszę nie w tym dziale ale czy mógłbyś mnie oświecić i podać linka gdzie będzie to poprawne zadawać pytanie/pytania jakie zadaje (bo nie wiem o które konkretnie chodzi) gdzie będą one na miejscu, w odpowiednim dziale?

Akurat to pytanie to lepiej nigdzie ;-) W dziale Systemy Operacyjne pojawia się co kilka dni, wystarczy poszukać, a nie od razu pytać.

@horyzont: nie kontynuuj, proszę, offtopa.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych