Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

FCP export xml

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 ksamus

ksamus
  • 485 postów
  • SkądŁorsoł

Napisano 30 grudnia 2010 - 21:18

Hej Na co dzień zajmuje się dźwiękiem (Logic, ProTools). Materiały z montażu wideo dostaję jako OMF+obrazek. Generalnie nie ma problemu ale: Pracując na Logicu, myślę, że wygodniej byloby korzystać z XML. Poprosiłem montażystę, aby dał mi XML zamiast OMFa. No i dostałem mailem pliczek XLMa bez mediów oczywiście. Montażysta stwierdził, że nie da się wygenerować takiego XMLa, który zawieralby audio. Pytanie1: czy można z FCP wyeksportować XML, który zawieralby audio użyte w danej sekwencji FCP? Lub opcja, ktora spowoduje, że oprócz pliku XML zostaną wyexportowane klipy audio do ktorych XML się odwoluje (z np. 1 sek. zakladkami)? Jeśli tak, to jak? Pytanie 2: czy można wyeksportować/skopować klipy audio użyte w sekwancji?

#2 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2 928 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 grudnia 2010 - 21:53

Nie da się w XML załączyć dźwięku. Co najwyżej montażysta może załączyć katalog z mediami, a ty u siebie zrelinkujesz to. Ad 2. Możesz właśnie wyeksportować audio do OMF lub AIFF.

#3 ksamus

ksamus
  • 485 postów
  • SkądŁorsoł

Napisano 03 stycznia 2011 - 13:11

A czy da się wyeksportować media, a ściślej mówiąc samo audio? Nie chodzi mi o export calej ścieżki/ścieżek jako jednego aiffa, tylko o export wszystkich plikow audio z timeline/danej sekwencji do jakiegoś "zewnętrznego" folderu. Wtedy mając XML powinno dać się zrelinkować, a jak nawet zmieni się reżyserowi "wizja" to mi wystarczyłby pliczek XML zmieniony + nowy obrazek (o ile czegoś nowego na timeline nie wrzycili).

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych