Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Problem z przyciętą kartą SIM

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
25 odpowiedzi w tym temacie

#1 borsuk1

borsuk1
  • 1 450 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 grudnia 2010 - 18:51

Witam! Dzisiaj rano odebrałem od kuriera nowiuśkiego zafoliowanego iPhona 4. Jestem w sieci Plus i telefon był kupowany na wolnym rynku więc nie dostałem do niego karty microSIM, co przyczyniło się do tego, że najpierw spróbowałem kartę zwykłą SIM pociąć. Zrobiłem wszystko (raczej) dobrze, po czym wkładam kartę do iPhona 4 i... no właśnie, i nic. Powinno być, że karta jest włożona, proszę podłączyć do iTunes i aktywować i tak dalej. iPhone ten jest z sieci Era więc nie posiada simlocka. Włożyłem tą pociętą kartę (jakoś) do starego telefonu SE i o dziwo wszystko działa i mogę wykonywać połączenia i wysyłać SMSy. Zrobiłem więc z inną kartą to samo - tutaj jednak karta Orange/starter. Wszystko elegancko wycięte i... i znów nic. Wie ktoś jaka może być tego przyczyna? Na początku zastanwiałem się nad wadą hardware'ową slotu na kartę microSIM, ale w życiu o czymś takim nie słyszałem i w necie na ten temat też nic nie znalazłem, żeby w iPhonie 4 nie działał ten slot. Jest to wina kart (karta Plusa ma 5 lat, a Orange ok. 2 lat), że są po prostu stare i coś może tam nie działać? Czy po prostu lepiej pojechać do salonu i wziąć kartę microSIM. Jeszcze taka mała notka: karty są dosyć porysowane i mają takie dwie, trzy rysy większe, ciemne na złotku. Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam, Adam

#2 Tomzik87

Tomzik87
  • 1 016 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 30 grudnia 2010 - 19:19

obcinałem karty ery, plusa i orange by spr facetime i wszystkie działały. Najwidoczniej źle przycieta albo jak wkładasz do tacki to zobacz czy równo. Zreszta tak jak mowisz jesli masz blisko do salonu to wymien na micro i tak bedzie najlepiej. Popros o wyrobienie duplikatu na micro i tyle

#3 adrianek274

adrianek274
  • 110 postów

Napisano 30 grudnia 2010 - 19:25

Pozwolę sobie dołączyć się do tematu, ponieważ jedna sprawa jest dla mnie niejasna. Czy aby aktywować przez iTunes iPhone 4 włożona karta microSIM musi być wolna od kodu PIN czy nie ma to znaczenia ?

#4 borsuk1

borsuk1
  • 1 450 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 grudnia 2010 - 19:26

Teoretycznie musi być, ale mam napisane, że nie.

#5 mikro123

mikro123
  • 1 274 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 grudnia 2010 - 19:27

Nie ma to znaczenia co prawda jest napisane, że powinna posiadać kod PIN ale jak ja wsadzałem pociętą kartę wystarczyło wpisać PIN :)

#6 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 30 grudnia 2010 - 19:30

Witam!
Włożyłem tą pociętą kartę (jakoś) do starego telefonu SE i o dziwo wszystko działa i mogę wykonywać połączenia i wysyłać SMSy. Zrobiłem więc z inną kartą to samo - tutaj jednak karta Orange/starter. Wszystko elegancko wycięte i... i znów nic.
Wie ktoś jaka może być tego przyczyna? Na początku zastanwiałem się nad wadą hardware'ową slotu na kartę microSIM, ale w życiu o czymś takim nie słyszałem i w necie na ten temat też nic nie znalazłem, żeby w iPhonie 4 nie działał ten slot.

Zle pociales karte SIM, nieraz trzeba ciac po stykach, a ludzie sie boja, tna obok co powoduje, ze tak wycieta karta jest przesunieta wzgledem stykow w slocie i dlatego iPhone jej nie widzi. Na forum byly nie raz podawane linki do PDFa z wzorem do wyciecia, jak przytniesz wg niego nawet tnac po stykach to musi dzialac, jak wycinales na oko albo bez wzornika, to wiecej niz pewne, ze zle obciales.

#7 adrianek274

adrianek274
  • 110 postów

Napisano 30 grudnia 2010 - 19:58

Czyli sugerujesz żebym zanim wymienię SIM na microSIM w Orange spróbował przyciąć mojego leciwego SIMa bez wachania po stykach (zgodnie z tym co wskazuje wzorzec) i ma działać ? :) Moja karta dodam nie jest najświeższej daty :)

#8 Tomeszek

Tomeszek
  • 252 postów
  • SkądPoznań

Napisano 30 grudnia 2010 - 20:06

a ja mam takie pytanie czy karty cięte po stykach działają ? bo mnie sie wydaje że w taki sposób można zniszczyć chip i karta do śmietnika

#9 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 30 grudnia 2010 - 20:08

Również stawiam na źle przyciętą. Pamiętaj, że kartę wsadzasz do tacki to jej fragment jest zasłonięty przez tackę. U mnie właśnie tak było i nie działała. Musiałem przyciąć z drugiej strony i przesunąć ją żeby nic nie było zasłonięte.

#10 pikolo75

pikolo75
  • 341 postów
  • SkądWęgorzewo, Poland

Napisano 30 grudnia 2010 - 20:19

Wycinałem wg wzoru PDF , minuta czasu i śmiga w orange.

#11 adrianek274

adrianek274
  • 110 postów

Napisano 30 grudnia 2010 - 20:22

@pikolo75- kroiłeś po złotej blaszce czy w Twojej karcie SIM nie było to konieczne ?

#12 Tomeszek

Tomeszek
  • 252 postów
  • SkądPoznań

Napisano 30 grudnia 2010 - 20:28

faktycznie po doedukowaniu się jutubem widzę że trzeba robić wg wzoru a nie na "oko" i trzeba czasem styki lekko przyciąć (zależy od karty)

#13 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 30 grudnia 2010 - 20:51

Czyli sugerujesz żebym zanim wymienię SIM na microSIM w Orange spróbował przyciąć mojego leciwego SIMa bez wachania po stykach (zgodnie z tym co wskazuje wzorzec) i ma działać ? :) Moja karta dodam nie jest najświeższej daty :)

Po to chyba jest wzorzec, zeby ciąc wg niego a nie na oko, jezeli z niego wynika, zeby ciac po stykach rżnąć po stykach. Styki są szerokie, sam chip jest wielkosci kilku mm i jego nie uszkodzisz ciąć po stykach. Szczegolnie stare karty SIM maja wiecej stykow niz jest faktycznie potrzebne.

#14 adrianek274

adrianek274
  • 110 postów

Napisano 30 grudnia 2010 - 20:56

I tak też jest z moją kartą- styki są baaardzo szerokie. Dzięki za radę, będę ciął jak leci- wymienić zawsze można a nuż zadziała pocięty SIM i 56zł oraz kontakty z SIM w kieszeni :)

#15 abovePL

abovePL
  • 2 385 postów
  • SkądJaworzno, Poland

Napisano 30 grudnia 2010 - 22:10

Może ktoś dobrym wzorem zarzucić bo mnie szlag trafi. 2 karty (Plus, Play) nie działają, a z O2 działa. Wszystkie ręcznie cięte.

#16 borsuk1

borsuk1
  • 1 450 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 grudnia 2010 - 22:13

Proszę: http://www.ultimobyte.org/MicroSIM.pdf
Ja już nic nie zrobie z tymi kartami bo mam je tak pocięte, że to Template nie pomoże, szok! :D

#17 Tomeszek

Tomeszek
  • 252 postów
  • SkądPoznań

Napisano 30 grudnia 2010 - 22:25

ja swoja z vodafone źle wyciętą poprawiłem (mocniej przyciąłem od góry) i działa :D tak jak plusa (pierwsza moja własnoręcznie robiona) i teraz orange (z tym że już tak jak trzeba - szablonem)

#18 abovePL

abovePL
  • 2 385 postów
  • SkądJaworzno, Poland

Napisano 30 grudnia 2010 - 22:29

Dziwne bo u mnie wywala awaria sim. Co prawda jeszcze mam simlocka na O2 i może dlatego. Nie wiem. A plusa wymienia na microsim osobom korzystającym z MIXPLUS ? Eh 4 dzień i cholera wie kiedy ten simlock.pl zdejmą blokade ;/ Licze na jutro. Bo jak nie jutro to dopiero 2 lub 3. Czy ktoś z Was jest w Plusie - nie firma ani abonament - i wymienialiście na microsima ?

#19 borsuk1

borsuk1
  • 1 450 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 grudnia 2010 - 22:36

Plus z tego co mi powiedziano to ma karty dla Plus GSM (Abo), MixPlus, Simplus, 36i6. Tylko mała uwaga! Wymieniają kartę tylko w Centralach, czyli w np. Warszawie - Al. Jerozolimskie i Marynarska! Mówię tak ponieważ rano dzwoniłem pod 2601 i powiedziano mi, że mogę wymienić wszędzie więc pojechałem do Pruszkowa i powiedzieli, że tylko w centralach!

#20 thms

thms
  • 160 postów
  • SkądWrocław

Napisano 30 grudnia 2010 - 22:38

Probowałeś przyciac jeszcze bardziej? Mialem podobnie z karta Ery. Mocniejsze docięcie pomoglo :)

#21 abovePL

abovePL
  • 2 385 postów
  • SkądJaworzno, Poland

Napisano 30 grudnia 2010 - 22:41

Plus z tego co mi powiedziano to ma karty dla Plus GSM (Abo), MixPlus, Simplus, 36i6.

Tylko mała uwaga! Wymieniają kartę tylko w Centralach, czyli w np. Warszawie - Al. Jerozolimskie i Marynarska!
Mówię tak ponieważ rano dzwoniłem pod 2601 i powiedziano mi, że mogę wymienić wszędzie więc pojechałem do Pruszkowa i powiedzieli, że tylko w centralach!

Do Warszawy nie będę jechał no co ty ;P Licze, że dadzą radę u mnie w mieście bezproblemów. Jutro się wybiorę. Ciekawe ile trzeba czekać na wymianę i jakie koszta bo różnie słyszałem -12, 64 lub 1 zł.

#22 Tomeszek

Tomeszek
  • 252 postów
  • SkądPoznań

Napisano 31 grudnia 2010 - 15:23

hmm w sumie to mam problem z moją kartą orange - przyciąłem wedle schematu i iphone pokazuje mi "awaria sim" tudzież "nieprawidłowa sim" - czy to przez to że mam simlocka czy karta źle styka, bo uszkodzona nie jest - na innym telefonie z adapterem działa

#23 abovePL

abovePL
  • 2 385 postów
  • SkądJaworzno, Poland

Napisano 31 grudnia 2010 - 15:34

Przez to, że masz simlocka. U mnie wczoraj wszystkie karty oprócz O2 - simlock. Wywalały, że nieprawidłowa lub awaria. Dzisiaj simlock zdjęty i wszystkie działają. Nawet z ORANGE, która jest tak pocięta, że cała lata w schowku ;P

Dołączona grafika

od DOŁU Orange, Play, O2

#24 ciekawski

ciekawski
  • 1 100 postów

Napisano 31 grudnia 2010 - 15:34

ja dodam, ze jak docinalem karte z t mobilie, to tam byl taki maly chip, i chyba z dwie godziny sie meczylem, zeby dobrze ja ustawic w tej szufladce na karty, az sie w koncu udalo xD wiec tobie tez tak radze, ale jak masz z plusa, to lepiej wymienic za te pare zlotych na micro i sie nie bawic w przycinanie :P

#25 abovePL

abovePL
  • 2 385 postów
  • SkądJaworzno, Poland

Napisano 31 grudnia 2010 - 15:45

Już obciąłem i wygląda najładniej ;) Poza tym u mnie w mieście dopiero od stycznia będzie wymiana to pójdę, a teraz jadę na pociętej. Działa cacy.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych