Instalacja Snow Leopard
Napisano 30 grudnia 2010 - 09:27
wiem że tego typu wątki pojawiał się na forum, ale w żadnym nie satysfakcjonuje mnie odpowiedź.
Mianowicie mam problem z instalacją systemu. Oryginalna płyta jest tak porysowana że niestety napęd jej nie odczytuje. Próbowałem zainstalować system z BOX'owej wersji 10.6.3 - instalator nie uruchamia się (zostaje samo logo jabłka, a płyta przestaje się obracać). Próbowałem również instalować z wersji przeznaczonej dla iMaca (10.6.4) - instalator co prawda się uruchamia, ale wyskakuje komunikat że mogą przywrócić tylko kopie Time Machine. Czy istnieje możliwość że najnowsze MacBooki Pro posiadają dedykowany system 10.6.5 i w tym tkwi problem?
EDIT: MacBook Pro 2.4 Core i5
Poczytałem jeszcze trochę i jestem niemal pewny że jest to wina niezgodności płyty. Czy jest możliwość pobrania/zamówienia płytki dla danego modelu MacBooka?
Napisano 30 grudnia 2010 - 10:14
Inne płyty do innych modeli już nie.
Co prawda zbytnio bym nie liczył na wsparcie, ale zapytać można:
iSource - Autoryzowany Serwis Apple
W innym przypadku, pozostaje:
-ściągnąć odpowiednia wersje z sieci.
-znaleźć kogoś z takim MacBookiem i skopiować płyty.
I przy okazji sprawdzić napęd, czemu wersja BOX sie nie odpala.
Napisano 30 grudnia 2010 - 10:31
Napisano 01 stycznia 2011 - 20:04
Napisano 01 stycznia 2011 - 20:10
witam, a ja kupilem maca i mam w nim te wszystkie rzeczy typu iFoto etc. ale kupilem tez plyte instalacyjna Mac OS X Snow Leopard
moje pytanie czy musze ja instalowac?? tak samo dotyczy to iWork i ILife??
Ale o co tobie chodzi?
Napisano 01 stycznia 2011 - 21:47
Jak kopiłeś Mac`a od dystrybutora, to razem z Mac`iem dostałeś płyty instalacyjne.witam, a ja kupilem maca i mam w nim te wszystkie rzeczy typu iFoto etc. ale kupilem tez plyte instalacyjna Mac OS X Snow Leopard
Jeżeli nie dostałeś w komplecie, a kopiłeś wersje BOX, w której nie ma iLife, iWork itepe, to po instalacji musisz doinstalować.
Jeżeli kopiłeś komplet Mac Box Set to tam są wszystkie płyty, z systemem, iLfe, iWork(?)
Wiec, może uściślij problem.
Napisano 02 stycznia 2011 - 00:38
witam, a ja kupilem maca i mam w nim te wszystkie rzeczy typu iFoto etc. ale kupilem tez plyte instalacyjna Mac OS X Snow Leopard
Człowieku, jeśli masz odmienny problem (a masz) to załóż osobny wątek. Czekam na jakąś pomocną odpowiedz, a Ty robisz śmietnik z mojego tematu...
Napisano 02 stycznia 2011 - 09:53
Napisano 02 stycznia 2011 - 14:49
Napisano 02 stycznia 2011 - 15:33
Gdzie?
Wyczytałem że 10.6.3 BOX na MBP wyprodukowanych po 13 tygodniu 2010 roku nie będzie działać. Nie mam w tej chwili dostępu do sprzętu, więc jeszcze nie wiem czy w tym leży problem.
Pierwszy raz o tym słyszę!
Myślę, ze to nadzwyczaj malo prawdopodobne. A wtedy co ze starszymi BOXami 10.6.3?
Z tego co wiem, to nie.P.S. Czy w iSpot można zamówić płytę dedykowaną?
Najlepiej się zakolegować z kimś mającym takiego samego MBP, i skopiować sobie system razem z dodatkami.
Napisano 02 stycznia 2011 - 15:55
Gdzie?
Pierwszy raz o tym słyszę!
Myślę, ze to nadzwyczaj malo prawdopodobne. A wtedy co ze starszymi BOXami 10.6.3? (...)
Apple - Support - Discussions - Mac OS X can't be installed on this ...
Nie jest to oficjalna informacja, ale patrząc po postach tego człowieka wydaje się, że wie co pisze.
Gdzie?
(...) Z tego co wiem, to nie.
Najlepiej się zakolegować z kimś mającym takiego samego MBP, i skopiować sobie system razem z dodatkami.
Wśród znajomych nie mam takiej możliwości. Napisałem na forum ogłoszenie - czekam na jakiś odzew.
Pozdrawiam,
sesuo
Napisano 02 stycznia 2011 - 16:44

Napisano 02 stycznia 2011 - 18:30
(...) xx013xxxx (13th week of 2010) and later must use the installer that was bundled and labelled for the Mac in question.
O to mi chodziło.
EDIT: 10.6.3 zostało wydane 29 marca 2010 roku. MBP wyprodukowane po tej dacie (tak jak piszesz) mogą mieć inny firmware, a dedykowane płyty prawdopodobnie są uaktualnione. Co ciekawe ściągnąłem 10.6.4 (o ile rzeczywiście było to 10.6.4) i sytuacja przedstawiała się podobnie.
Napisano 03 stycznia 2011 - 17:39
Napisano 03 stycznia 2011 - 20:30
Udało się. Zainstalowałem 10.6.3 BOX na innym MBP (trochę starszym) oraz zaktualizowałem do 10.6.5. System po przełożeniu dysku bez problemu się uruchomił.
Pozdrawiam,
sesuo
Napisano 03 stycznia 2011 - 20:57

Napisano 03 stycznia 2011 - 21:06

Napisano 04 stycznia 2011 - 10:59
Brak uprawnień to np. niemożność zapisania ustawień jakiegoś programu co najwyżej. A i tak mit 'magicznej naprawy uprawnień' nie ma tutaj za wiele do gadania, bo zwykle chodzi o uprawnienia w obrębie katalogu domowego (konkretniej, w ~/Library), których to wychwalane pod niebiosa narzędzie z Disk Utility w ogóle nie dotyka. Na support.apple.com są artykuły pod tytułem 'nie należy przejmować się błędami zgłaszanymi przez opcję naprawy uprawnień'.
Tutaj artykuł, co podczas naprawiania w ogóle jest robione:
http://support.apple...iewlocale=pl_PL
Tutaj artykuł, żeby to olewać:
http://support.apple...iewlocale=pl_PL
Uprzejmie proszę nie wypisywać po raz kolejny bzdur 'jak nie naprawisz uprawnień to Twój komputer wybuchnie a Ty umrzesz'.
Napisano 04 stycznia 2011 - 12:13
Uprzejmie proszę nie wypisywać po raz kolejny bzdur 'jak nie naprawisz uprawnień to Twój komputer wybuchnie a Ty umrzesz'.
Tak miedzy nami: -tylko informacja zdementowana, jest prawdziwa.
(pierwsze, podstawowe prawo prasowe).
Zachowując zdrowy rozsadek, używając odpowiednich narzędzi do konserwacji systemu, 2 letni Mac OS X, jest tylko minimalnie mniej żwawy od świeżo postawionego.
Howg!
Napisano 04 stycznia 2011 - 12:14
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych