Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

ReWire Windows - Mac

• Please log in to reply
4 replies to this topic

#1 Echo

Echo
  • 93 posts

Posted 30 December 2010 - 01:17

Witam Proste pytanko - czy ReWire działa pomiędzy Windows na maszynie wirtualnej a MacOS X?

#2 ksamus

ksamus
  • 485 posts
  • SkądŁorsoł

Posted 30 December 2010 - 15:07

Logika nakazuje stwierdzić, że nie. Rewire to przecież "wirtualny" kabelek łączący 2 aplikacje (sterującą-DAW i sterowaną - inne oprogramowanie), które działają na tym samym systemie.

#3 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7426 posts

Posted 30 December 2010 - 16:03

Do synchronizacji dwóch DAW na dwóch kompach trzeba użyć MIDI TIME CODE i MIDI Machine Control. Połączenie można wykonać przez Ethernet ... (chyba, bo nie wiem jaki byłby odpowiednik Mac drajwera sieciowego MIDI w Konfiguratorze Audio MIDI)

#4 ksamus

ksamus
  • 485 posts
  • SkądŁorsoł

Posted 30 December 2010 - 18:28

no tak, to wiadomo, ale tu ale chodzi chyba o to, że mamy Win i OSX odpalonej na TYM SAMYM kompie w TYM SAMYM czasie - o ile dobrze zrozumiałem Echo. Pytanie: czy jak many jednocześnie odpalone OSX i WIN na tej samej maszynie (Parallels), to czy można te dwa systemy łączyć w sieć? Rewire i tak pewnie nie zadziala, ale można by sprobować np. L. na OSX i C. na Win + MMC - tylko co wtedy z urzadzeniami audio-midi? Swoją drogą @ Echo: moglbys wyjaśnić po co Ci taka oryginala konfiguracja?

#5 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7426 posts

Posted 30 December 2010 - 22:21

Właśnie IMHO wirtualna maszyna na tym samym kompie musi być traktowana jak zewnętrzny DAW. Ponieważ interfejs sieciowy jest dobrze dopracowany w Parallelsie, możnaby pokusić się o przesłanie MIDI po sieci miedzy systemami. A pomysł jest niezły, sam zastanawiałem sie nad odpalaniem zwirtualizowanych VI.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users