Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

jak cofnąć z kosza pliki na swoje miejsca ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 robskate24

robskate24
  • 69 postów

Napisano 29 grudnia 2010 - 19:52

Witam mam takie pytanie. Jak cofnąć z kosza pliki które usunąłem z itunes? chciałem sobie zrobić porządek w katalogu z muzyką i usunąłem muzykę z itunes i dałem usuń z itunes media połowa została a połowa jest w koszu jak to cofnąć? jeszcze raz dodam ze chce cofnac usuniete pliki co znajduja sie w koszu na swoje miejsca. Dzieki z gory za pomoc :)

#2 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 29 grudnia 2010 - 19:59

spróbuj nacisnąć cmd/jabłko + z (przy włączonym okienku z koszem), albo po prostu zaznacz te pliki w koszu i przenieś do katalogu, z którego je wywaliłeś.

#3 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 391 postów

Napisano 30 grudnia 2010 - 03:34

W SL wystarczy dać prawoklik i 'put back'.

#4 kummer

kummer
  • 2 002 postów
  • SkądBydgoszcz,Osielsko

Napisano 30 grudnia 2010 - 03:43

Po naszemu odłóż.

#5 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 391 postów

Napisano 30 grudnia 2010 - 03:46

OMG, naprawdę? W życiu nie wpadłbym na to, żeby tłumaczyć to w ten sposób. Przecież to zupełnie nieintuicyjne.

#6 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 30 grudnia 2010 - 05:20

A jak byłoby intuicyjnie? Odstaw na miejsce? ; d Może po windowsowemu "przywróć usunięte elementy" czy coś w ten deseń. Generalnie wszystko po polsku brzmi tak jakoś... dziwnie.

#7 SavvaS

SavvaS
  • 277 postów
  • SkądOlsztyn, Poland

Napisano 30 grudnia 2010 - 08:03

OMG, naprawdę? W życiu nie wpadłbym na to, żeby tłumaczyć to w ten sposób. Przecież to zupełnie nieintuicyjne.

On zawsze bedzie ironiczny i to sie nigdy nie zmieni...

#8 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 391 postów

Napisano 30 grudnia 2010 - 14:25

Ale ja to pisałem bez ironii. A 'przywróć' jest najsensowniejsze.

#9 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 30 grudnia 2010 - 19:48

Ale ja to pisałem bez ironii. A 'przywróć' jest najsensowniejsze.

Pozwolę sobie pociągnąć ten offtopic odrobinę dalej.

Przywróć brzmi "najsensowniej" bo jest wykorzystywane od ponad 20 lat w Windows i po prostu się już osłuchało, podobnie jak słynne "anuluj", które nie ma najmniejszego sensu być używane tak jak jest we współczesnych OS (poniechaj jest dużo dużo bardziej na miejscu).

Odłóż wzięło się stąd, że w Mac OS Apple stara się (i zachęca developerów) do stosowania parabol do istniejących w rzeczywistości przedmiotów i czynności z nimi związanych - vide biurko, dokument czy katalog zamiast pulpitu, pliku i folderu. Stąd też akurat "odłóż", gdyż albowiem *odkładamy* *dokument* na miejsce z którego wyrzuciliśmy go do *kosza*. Dlatego też dokumenty usuwamy w Mac OS, a nie kasujemy pliki.

Jak dla mnie ma to perfekcyjny sens i mam nadzieję, że nie muszę tłumaczyć jak bardzo bez sensu jest układanie plików w folderach i kasowanie ich do kosza, ale to Windows, tam nawet żeby zamknąć system trzeba najpierw kliknąć "start" ;)

#10 robskate24

robskate24
  • 69 postów

Napisano 30 grudnia 2010 - 19:49

dobra dobra poradzilem sobie w koszu zaznaczylem wszystko "cmd+A" nastepnie "cmd+backspace" i done.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych