Witam,
Mam pytanie, w momencie gdy przygotowywuje zdjecie do druku w PSie odchaczam opcje RESAMPLE wpisuje rozdzielczosc w polu. PS wg. wpisanej rozdzielczosci nadaje rozmiar zdjeciu. I w tym momencie mam problem. jak nadac inny rozmiar zdjeciu ale z zachowaniem danej rozdzielczosci oraz ilosci pixeli. Czy w przygotowaniu zdjecia do druku mam korzystac z opcji z zaznaczonym polem RESAMPLE IMAGE, czyli zdjecie bedzie mialo odpowiednia rozdzielczosc jaka ustawie, wymiar ale ilosc pixeli juz sie zmniejszy.
Co radzicie, jak najlepiej przygotowywac zdjecia do druku.
Z gory wszystkim za pomoc dziekuje
Marek

Resample a rozmiar fizyczny zdjecia
Started by
MarkoCzyzerro
, 29 Dec 2010 16:58
1 reply to this topic
Posted 29 December 2010 - 16:58
Posted 29 December 2010 - 23:47
Takie "resmplowanie" nic nie daje. Duplikowanie pixeli nie spowoduje dodania informacji w zdjęciu a tylko zwiększa objętość. Zazwyczaj przy takich photoshopowych zmianach wielkości, rozdzielczości traci się ostrość i kontrast. Zwróć uwagę, że w gazetach czasem zamieszcza się fotki gdzie piksel po wydrukowaniu ma 2-4 mm. Zawartość merytoryczna jest ważniejsza niż 300 PPI o którym uczą niedouczeni detepowcy młodych detepowców. Gazeta mogłaby resamplować takie foty ale byłyby to tylko rozmyte plamy.
Wracając do Twojego pytania. Jeśli fotka ma 220-350 PPI to zazwyczaj wystarczające do dobrego offsetu. Na gorszy offset starcza nawet 150-180 PPI. Do bardziej wymagających prac warto przećwiczyć programy resamplujące metodą fraktalową (np. Genuine Fractals itp.). Niby dłuższa zabawa, ale efekt nadspodziewanie dobry. Czasem nawet w powiększeniach powyżej 500%.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users