Witam , jestem tu nowy wiec przepraszam jesli napisze cos nie tak jak powinienem.
niedawno zakupilem powerbooka g4 titanium z rozbita matryca kupilem drugiego
wymienilem matryce zakupilem zasilacz a tu nie mila niespodzianka. Laptop sie nie wlacza ani nie laduje bateri
podlaczylem zasilacz do drugiego maca i zasilacz jest w porzadku. jezeli chodiz o restart z klawiszy i tyl to probowalem
ale nic nie dalo , poprostu nie ma w nim napiecia. jestem wsciekly bo mialo mnie to malo kosztowac a cena juz dawno przewyzszyla sprawnego pb ktorego moglbym kupic.
proszę o pomoc i pomysly co moze byc nie tak. pozdrawiam Dj Osiriss.

POWERBOOK G4 PROBLEM !
Rozpoczęty przez
dj osiriss
, 29 gru 2010 13:52
4 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 29 grudnia 2010 - 13:52
Napisano 29 grudnia 2010 - 15:01
witam, brzmi jak problem z układem zasilania ("DC Board"). Jednak z tego co pamiętam z dyskusji w usenecie (grupa G4 Books), w pierwszej kolejności sprawdziłbym wtyczkę zasilacza wchodzącą do gniazda power w TiBooku. Sprawdź czy blaszka zewnętrzna nie jest za bardzo rozgięta tworząc niezamknięty okrąg, czyli mniej więcej "C" zamiast "O", jeśli tak to spróbuj ją dogiąc lekko kombinerkami.
pozdrawiam
Gość_owca666_*
Napisano 29 grudnia 2010 - 23:32
Jeśli to DC board to metoda naprawy zależy od modelu. Modele z wyjściem DVI miały wymienny ten element, pozostałe wlutowany w płytę.
DC-In Board w/Cable PowerBook G4 Titanium DVI - 922-5213 - Mac Recycling - tak to wygląda dla modelu z DVI.
DC-In Board w/Cable PowerBook G4 Titanium DVI - 922-5213 - Mac Recycling - tak to wygląda dla modelu z DVI.
Napisano 01 stycznia 2011 - 22:05
te komputery z reguły muszą mieć naładowaną baterię żeby odpalić. na pustej baterii lub jej braku odpala jeden na dziesięć. Nie ma na to reguły, przynajmniej ja nie zauważyłem. Musisz również mieć mocny zasilacz. Tanie zamienniki albo zasilacz z iBooka - loteria - raz działa, osiem razy nie.
Pozdrawiam
Napisano 04 stycznia 2011 - 18:31
powiem wam ze laptop kilka dni dzialala normalnie i kolejny problem , bateria sie nie laduje
a po podlaczeniu czegokolwiek np usb itp czy po ruszeniu ekranu laptop sie wylacza...
---------- Wpis dodano o 18:31 ---------- Poprzedni wpis dodano o 18:23 ----------
zrobilem tak jak pisal charliefrown i nie dziala wciaz. jakies pomysly co do "zwarcia " dodam ze wymieniana byla matryca ale jakis tydz po wymianie wciaz wsztstko dzialalo poprawnie.
a po podlaczeniu czegokolwiek np usb itp czy po ruszeniu ekranu laptop sie wylacza...
---------- Wpis dodano o 18:31 ---------- Poprzedni wpis dodano o 18:23 ----------
zrobilem tak jak pisal charliefrown i nie dziala wciaz. jakies pomysly co do "zwarcia " dodam ze wymieniana byla matryca ale jakis tydz po wymianie wciaz wsztstko dzialalo poprawnie.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych