Witam, może nie do końca jest to właściwy dział, ale może ktoś akurat będzie wiedział...
Mam problem z klawiaturą ESI KeyControl 25. Jest to model sprzed kilku lat - nie ten, który teraz jest w sklepach.
Po podłączeniu do komputera kablem USB, na niebieskim wyświetlaczu cały czas zmieniają się cyfry, tak, jakbym kręcił którymś z pokręteł. Klawiatura działa, można co prawda np. wprowadzać nią linię melodyczną, ale czasem zmieniają się niektóre parametry, np. panorama przesuwa się na jeden kanał, zmienia się modulacja lub coś innego.
Jak można to naprawić? Czy są gdzieś w Polsce (najlepiej w Krakowie) serwisy, ktore naprawiają taki sprzęt? A może da się w jakiś sposób odłączyć pokrętła i inne kontrolery, gdyż w zasadzie nie korzystam z nich podczas wprowadzania materiału, robię to później w Logicu (Expres 8).
Dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam!

ESI KeyControl 25 - problem
Rozpoczęty przez
Rav_V3k
, 27 gru 2010 19:48
6 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 27 grudnia 2010 - 19:48
Napisano 27 grudnia 2010 - 20:44
Wygląda na zwarcie na którymś potencjometrze. Robiłem to kiedyś, ale dziś nie mam na to czasu.
Wiem, że jest bardzo dobry fachowiec w Krakowie.
Napisano 28 grudnia 2010 - 01:14
Jeśli klawiatura ma możliwość innego zasilania niż USB + posiada "zwykłe" porty MIDI możesz spróbować podłączyć bez użycia USB (oraz bez podłączania MIDI do portu MIDI IN na klawiaturze, jeśli taki posiada). Spróbuj też wykonać reset urządzenia (w instrukcji powinna być opisana taka procedura). Może na stronie producenta jest też firmware update lub OS do urządzenia. Jeśli żadne z powyższych nie zadziała to i tak powinno się dać naprawić, o ile nie poszla "plyta główna", bo wtedy naprawa się pewnie nie będzie opłacać .... Możesz też spróbować zadzwonić też do polskiego przedstawiciala firmy ESI (o ile pmiętam Sound Import z Chorzowa). Powinni mieć serwis.
Napisano 28 grudnia 2010 - 10:00
Na stronie ESI nie ma niestety żadnych update'ów na Maka do tej klawiatury (ESI - Product Archive), spróbuję więc tego resetu i zadzwonię do Sound Importu. Dzięki!
Napisano 28 grudnia 2010 - 15:33
Wiem ze to moze byc glupi pomysl, ale sprawdz czy jak zmienisz jezyk systemowy na angielski tez tak bedzie. U mnie wariował Edirol, cyfry szalaly po wyswietlaczu, komp sie wieszal itd - zmienilem jezyk z polskiego na angielski i wszystko minęło jak ręką odjął.
Napisano 28 grudnia 2010 - 19:09
Na razie zadziałało zresetowanie klawiatury
Zobaczymy, czy pomoże na stałe, czy będę jednak musiał szukać innych rozwiązań. A tak przy okazji... nie mogę tego znaleźć w Logicu: gdzie ustawia się, żeby program nie reagował na pokrętła, tylko na samą klawiaturę.?
Dzięki jeszcze raz za pomoc!

Napisano 28 grudnia 2010 - 19:56
Project settings>midi. zakladka input filter. zaznaczasz control changes (jeśli chcesz wyeliminowac CC00-127) lub inne, odpowiednie okienko. Jeśli korzysasz jedynie z klawiatury (bez pitc bend. mod.) zaznacz wszystko poza notes i ew. aftertouch. W Lodziu dziala to tak, że kontrolery "wchodzą" do programu (możesz je nadal "zobaczyć" na panelu transportu), ale nie są "dalej przekazywane" do ścieżek istr./midi lub audio (w przypadku pisania automatyki).
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych