Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Nawigacja GPS nie dziala, tylko symulacja

• Please log in to reply
37 replies to this topic

#1 s87

s87
  • 221 posts

Posted 26 December 2010 - 19:51

Witam, Mam iPhone'a 3GS i wgrałem sobie na niego navigon z AppStore i mam problem, poniewaz kompletnie nie dziala. W domu i jak ostatnio jechalem samochodem do rodziny to tez nie nawigowalo. Pisze tylko o symulacji. I symuluje mi cala trase, nastepnie ja konczy,a potem nic. Mam SBSettings i wyłączyłem DATA oraz WIFI,zeby nie było przypadkiem, że działa korzystając z internetu, bo z tego co wiem powinno to chodzic bez problemu, poniewaz 3GS ma GPS. W czym tkwi problem? Bo jest mi ona niezbedna do pracy. Sprobuje tez zakupic TomToma i zobacze czy dziala. Macie jakies pomysly?

#2 krakers

krakers
  • 8135 posts
  • SkądNibylandia

Posted 26 December 2010 - 20:02

A łapie sygnał GPS?

#3 s87

s87
  • 221 posts

Posted 26 December 2010 - 20:07

No wychodzi na to, że nie? Gdzie mam sprawdzić łapanie sygnału GPS? Gdyby złapało w navigonie to by zakończyło symulacje i zaczelo mnie prowadzic,prawda?

#4 PETERSZEF12

PETERSZEF12
  • 25 posts

Posted 26 December 2010 - 20:35

Powinno ci się pokazać, że jak złapie fix' a to zacznie nawigować, ja na swoim (już nie) 3gs nie miałem problemów, wręcz przeciwnie, w budynku mi nawet łapał zasięg. Polecam popytać w serwisach

#5 s87

s87
  • 221 posts

Posted 26 December 2010 - 23:13

No mówię, że przecież robi symulacje trasy,a symulacje trasy robie wtedy jak nie łapie fixa. Informuje mnie, że jak tylko go zlapie to będzie nawigował,no ale nic sie nie dzieje. To jest nowy z salonu Orange iPhone po jailbreaku

#6 dredg

dredg
  • 2452 posts
  • SkądVendin les Béthune

Posted 26 December 2010 - 23:48

Skoro masz jb to wgraj youtube fix 1,2 lub 3 z repo "http://cydia.pushfix.info/"

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Nazawa troche mylaca, ale wyraznie w opisie jest napisane ze moze pomoc w problemach gps na 3gs...

Dołączona grafika

Nie wiem czy to nadal dziala, bo ja tego uzywalem za czasow 3.x

BTW. gps w 3GS jest slaby, w wiekszych miastach (testowalem w paryzu) nie da sie tego uzwyac, dlatego tomtom wydal swoj kit z wlasnym dobrym modulem gps, uzywam i sobie chwale, choc na 4 dziala dobrze i bez niego... ewentualnie skombinuj sygic aura, aktualnie jest za 19,99€, super apli, w porownaniu do tomtom'a i navigon'a dzialala nawet na 3GS w miare dobrze (dlugo nie testowalem)

Siec nie ma znaczenia, gps dziala bez karty sim...

#7 s87

s87
  • 221 posts

Posted 28 December 2010 - 20:20

Chyba to nie pomaga. Wciąż nie łapie fixa. A wyłączyłem usluge lokalizacji.

#8 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 28 December 2010 - 20:49

A wyłączyłem usluge lokalizacji.

Literówka czy żartujesz sobie?

#9 dredg

dredg
  • 2452 posts
  • SkądVendin les Béthune

Posted 28 December 2010 - 23:10

Chyba to nie pomaga. Wciąż nie łapie fixa. A wyłączyłem usluge lokalizacji.

Zakładam ze literowka, probowales wszystkie 3?

Tak w nawiasie, działa ci Google maps poprawnie ? Mi bez YouTube fix'a łapał, ale z kilku kilometrowym błędem...

Możesz tesz spróbować zrobić restore i sprawdzić bez jb (chyba ze z jakiegoś powodu nie możesz, np. simlock)

#10 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 28 December 2010 - 23:28

Tak w nawiasie, działa ci Google maps poprawnie ? Mi bez YouTube fix'a łapał, ale z kilku kilometrowym błędem...

Cytat z Wiki:
Ze względów strategicznych przewidziano dwa poziomy dostępu – dostęp standardowy dla odbiorców cywilnych oraz precyzyjny dla sił zbrojnych Stanów Zjednoczonych. Standardowy dostęp ze względów technicznych daje dokładność rzędu kilku metrów.

Kilkumetrowy błąd to nie wina iPhone :P

#11 s87

s87
  • 221 posts

Posted 30 December 2010 - 18:11

Nie, to nie był żart. Wyłączyłem usługę lokalizacji ponieważ nie chcę,żeby Navigion łączył się poprzez Wifi lub EDGE i tym podobne.

#12 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 30 December 2010 - 19:45

Nie, to nie był żart. Wyłączyłem usługę lokalizacji ponieważ nie chcę,żeby Navigion łączył się poprzez Wifi lub EDGE i tym podobne.

LOL, wylaczyles GPS i sie dziwisz, ze Ci nie dziala nawigacja ? LOL!

Pytanie za 100 punktow jak niby ma sie GPS laczyc z internetem? Poczytaj co to jest GPS, bo chyba mylisz jakies pojecia.

#13 krakers

krakers
  • 8135 posts
  • SkądNibylandia

Posted 30 December 2010 - 19:52

Takie są skutki nie czytania instrukcji obsługi... Klękajcie narody...

#14 s87

s87
  • 221 posts

Posted 30 December 2010 - 20:09

Wiem co to jest GPS i jak dziala. Tylko z tego co kiedys czytalem w necie. Czasami jest tak,ze program GP typu Navigon oraz inne moga laczyc sie przez internet okreslajac moje miejsce polozenia. Dlatego sadzilem,ze usluga lokalizacji odpowiada wlasnie za to(cos niezaleznego od modulu GPS).

#15 krakers

krakers
  • 8135 posts
  • SkądNibylandia

Posted 30 December 2010 - 20:13

Jakbyś przeczytał instrukcję to byś wiedział, że za to odpowiada opcja 'dane sieci komórkowej'. Ale masz rację nie warto instrukcji czytać. Również uważam je za spisek przeciwko ludzkości.

#16 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 30 December 2010 - 20:47

Wiem co to jest GPS i jak dziala. Tylko z tego co kiedys czytalem w necie.

Ja tez czytalem w necie, ze Elvis zyje i że pewna kobieta ma dziecko z Marsjaninem, czy to oznacza, ze jest to prawda?

Czasami jest tak,ze program GP typu Navigon oraz inne moga laczyc sie przez internet okreslajac moje miejsce polozenia. Dlatego sadzilem,ze usluga lokalizacji odpowiada wlasnie za to(cos niezaleznego od modulu GPS).

I dlatego wlasnie lata swietlne temu, ktoś wymyślił taką przydatną rzecz, która się nazywa instrukcja obsługi, abstrahując już od tego nie wiem jak mogła Ci się lokalizacja skojarzyć z internetem, słowo lokalizować ma swoją jasną definicję, w której nie ma ani słowa o internecie i pobieraniu danych, ba słowo to powstało jeszcze przed wynalezieniem internetu...

#17 s87

s87
  • 221 posts

Posted 30 December 2010 - 21:01

No pewnie, że nie. Dlatego też napisałem tutaj i widać nakierowaliście mnie. I przepraszam za taki błąd. Właśnie odpaliłem Navigona z uruchomioną usługą lokalizacji(pokazała sie taka strzałka przy liczbie procentowej baterii). I wciąż mi tylko symuluje. Czy to przez to, że jestem w mieszkaniu? O. Właśnie przesymulowało mi całą trasę. Czy jak u góry pokazuje się w NAvigonie napis GPS na czerwonym tle to znaczy,że złapał fix'a?

#18 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 30 December 2010 - 21:36

No pewnie, że nie. Dlatego też napisałem tutaj i widać nakierowaliście mnie. I przepraszam za taki błąd. Właśnie odpaliłem Navigona z uruchomioną usługą lokalizacji(pokazała sie taka strzałka przy liczbie procentowej baterii).
I wciąż mi tylko symuluje. Czy to przez to, że jestem w mieszkaniu?
O. Właśnie przesymulowało mi całą trasę. Czy jak u góry pokazuje się w NAvigonie napis GPS na czerwonym tle to znaczy,że złapał fix'a?

GPS (znow odsylam np. do wikipedii) musi widziec satelity, w mieszkaniu ich nie zobaczy bo chociazby sufit w tym przeszkadza ;) Wyjdz na zewnatrz.

#19 dredg

dredg
  • 2452 posts
  • SkądVendin les Béthune

Posted 30 December 2010 - 22:22

Mi sygic aura łapie fixa w domu w 2 sekundy :P ale pamietam ze inne w tym navigon miały z tym problem, bylo to za czasów 3GS i starszych wersji teraz nie wiem jak jest ... A co do łączenia się przez net, agps ma to do siebie, wspomagany jest siecią w razie problemów, istnieją tez inne bajery które mogą się łączyć z netem, np. Aura ma wbudowany komunikator, pogodę itp. Co wymaga połączenia z netem, ale nie trzeba się łączyć do nawigowania, mi to zwisa mam neta bez limitów a jak używam za granica to przekladam sim do innego telefonu a ipek robi za GPS :P

#20 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 30 December 2010 - 23:22

Mi sygic aura łapie fixa w domu w 2 sekundy :P ale pamietam ze inne w tym navigon miały z tym problem, bylo to za czasów 3GS i starszych wersji teraz nie wiem jak jest ...

Wszystko zalezy od sufitu i pietra, jezeli ostatnie pietro, to fale radiowe na tyle przejda przez strop, zeby zobaczyl je odbiornik, ale zejdziesz pietro nizej i juz klapa :)

#21 s87

s87
  • 221 posts

Posted 31 December 2010 - 00:21

No, a jak się stanie przy oknie ;) ?

#22 krakers

krakers
  • 8135 posts
  • SkądNibylandia

Posted 31 December 2010 - 00:24

Stań i sprawdź :D

#23 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 31 December 2010 - 01:27

Tylko uwazaj zebys nie wypadl jak bedziesz stal przy oknie ;->

#24 s87

s87
  • 221 posts

Posted 31 December 2010 - 15:58

Za późno :P Dzisiaj przetestuje tak jak trzeba tego GPSa, wsiade w auto i sie przejade gdzies. Jak nie zadziala to moze zakupie jeszcze Sygic Aura skoro taki dobry jest.

#25 czesiek

czesiek
  • 8 posts

Posted 31 December 2010 - 16:20

stań lub połóż stabilnie telefon w jednym miejscu, gdzie nie maw kierunku nieba żadnych murów czy stalowych elementów, daj mu kilka minut i na pewno sie zaloguje do GPS - cierpliwości

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users