na wstępie powiem że nie jestem zaawansowanym użytkownikiem więc poproszę o proste tłumaczenie

Problem - podłączyłem Time Capsule niby wszystko jest OK bo świeci się zielona diodka, ale nie chce robić backup'ów ani też nie można zapisać danych na tym dysku. Objawy są różne - jak próbuje zrobić Back Up to po jakiś czasie mielenia mówi mi że nie ma zdefiniowanego miejsca na dane, mimo że na Time Capsule pojawił się jakiś "obraz dysku"
A jak np chcę zapisać dane na dysku np jakiś film to po jakimś czasie przerywa połączenie mówiąc że występuje błąd - czasami jest to błąd 39, a czasami tysiąc czterysta coś (nie zanotowałem). A czasami po prostu nie widać dysku w Finderze i w ogóle się nie zgłasza.
Myślę że namieszałem coś w konfiguracji początkowej.
Teraz powiem co mam:
Internet od Neostrady (ADSL), modem Router-Linksys sieć WiFi w standardzie N, do tego mam podpięty NAS Serwer QNAP (ostatnio jest wyłączony bo też coś w nim się dziwnego stało że się nie zgłasza)
Time Capsule podpiąłem kabelkiem do routera i jest ustawiona jako dodatkowy dysk, a nie stacja podstawowa.
Być może nie wszystkie powyższe informacje są precyzyjne więc proszę o zadawanie pytań. Może być na maila: enzo007@vp.pl lub tu na forum.
Dziękuję z góry za Waszą pomoc.
---------- Wpis dodano o 13:58 ---------- Poprzedni wpis dodano o 13:27 ----------
Jeszcze parę informacji:
- teraz nie mogę podłączyć się do Time Capsule (na dysku świeci się zielona diodka) i wyskakuje komunikat : "Nie można znaleźć magazynu dla kopii zapasowych Time Machine" i pojawiają się przyciski ANULUJ i SKONFIGURUJ TIME MACHINE. Ale po naciśnięciu SKONFIGURUJ pojawia się okno TIME MACHINE z Preferencji Systemowych i nie wiem jak tu dokonać jakiejkolwiek konfiguracji. W oknie statusu Time Machine w opisie "Najnowsza kopia zapasowa" pojawia się na czerwono słowo BŁĄD oraz znaczek "i" który po rozwinięciu opisuje błąd : "Błąd Time Machine. Nie można było zamontować woluminu archiwizacyjnego"
Myślę że to wszystko powyższe wynika z błędnego podłączenia Time Capsule do mojej sieci WiFi ale nie wiem jak to poprawić.
Czekam na Waszą pomoc.
Dziękuję
Tomek