Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

time capsule - problem z dołączeniem do istniejącej sieci WiFi

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 enzo007

enzo007
  • 7 postów

Napisano 26 grudnia 2010 - 13:58

Witam Ekspertów,
na wstępie powiem że nie jestem zaawansowanym użytkownikiem więc poproszę o proste tłumaczenie :)

Problem - podłączyłem Time Capsule niby wszystko jest OK bo świeci się zielona diodka, ale nie chce robić backup'ów ani też nie można zapisać danych na tym dysku. Objawy są różne - jak próbuje zrobić Back Up to po jakiś czasie mielenia mówi mi że nie ma zdefiniowanego miejsca na dane, mimo że na Time Capsule pojawił się jakiś "obraz dysku"
A jak np chcę zapisać dane na dysku np jakiś film to po jakimś czasie przerywa połączenie mówiąc że występuje błąd - czasami jest to błąd 39, a czasami tysiąc czterysta coś (nie zanotowałem). A czasami po prostu nie widać dysku w Finderze i w ogóle się nie zgłasza.
Myślę że namieszałem coś w konfiguracji początkowej.

Teraz powiem co mam:
Internet od Neostrady (ADSL), modem Router-Linksys sieć WiFi w standardzie N, do tego mam podpięty NAS Serwer QNAP (ostatnio jest wyłączony bo też coś w nim się dziwnego stało że się nie zgłasza)
Time Capsule podpiąłem kabelkiem do routera i jest ustawiona jako dodatkowy dysk, a nie stacja podstawowa.

Być może nie wszystkie powyższe informacje są precyzyjne więc proszę o zadawanie pytań. Może być na maila: enzo007@vp.pl lub tu na forum.

Dziękuję z góry za Waszą pomoc.

---------- Wpis dodano o 13:58 ---------- Poprzedni wpis dodano o 13:27 ----------

Jeszcze parę informacji:
- teraz nie mogę podłączyć się do Time Capsule (na dysku świeci się zielona diodka) i wyskakuje komunikat : "Nie można znaleźć magazynu dla kopii zapasowych Time Machine" i pojawiają się przyciski ANULUJ i SKONFIGURUJ TIME MACHINE. Ale po naciśnięciu SKONFIGURUJ pojawia się okno TIME MACHINE z Preferencji Systemowych i nie wiem jak tu dokonać jakiejkolwiek konfiguracji. W oknie statusu Time Machine w opisie "Najnowsza kopia zapasowa" pojawia się na czerwono słowo BŁĄD oraz znaczek "i" który po rozwinięciu opisuje błąd : "Błąd Time Machine. Nie można było zamontować woluminu archiwizacyjnego"

Myślę że to wszystko powyższe wynika z błędnego podłączenia Time Capsule do mojej sieci WiFi ale nie wiem jak to poprawić.

Czekam na Waszą pomoc.
Dziękuję
Tomek

#2 enzo007

enzo007
  • 7 postów

Napisano 26 grudnia 2010 - 16:29

porobiłem kilka screen'ów z poszczególnych etapów konfiguracji w różnych wariantach, więc jakby ktoś chciał pomóc to może to pomoże ? Dziękuję z góry za pomoc. tomek

#3 t.sikora

t.sikora
  • 657 postów

Napisano 26 grudnia 2010 - 16:55

sporo tych błędów :( na Twoim miejscu zresetowałbym TC i skonfigurował na nowo, ale przez ethernet, a dopiero potem próbował przyłączyć się przez wifi pozdro

#4 enzo007

enzo007
  • 7 postów

Napisano 26 grudnia 2010 - 17:03

dzięki. właściwie resetuję TC co jakiś chwila aby na nowo ustawić różne warianty konfiguracji. Na razie niestety bezskutecznie. Bo wydawało mi się do tej pory że urządzenia Apple łatwo konfigurować i podłączenie TC do istniejącej sieci nie powinno być chyba trudne. Jak dotąd nie próbowałem podłączyć jedynie TC kabelkiem do MacBooka - czy to sugerujesz ? Ale jak potem robić back up'y przez WiFi ? Właściwie to kupiłem TC tylko dlatego że nie trzeba podpinać kabelkiem :-) pzdr

#5 t.sikora

t.sikora
  • 657 postów

Napisano 26 grudnia 2010 - 17:12

Jak dotąd nie próbowałem podłączyć jedynie TC kabelkiem do MacBooka - czy to sugerujesz ? Ale jak potem robić back up'y przez WiFi ? Właściwie to kupiłem TC tylko dlatego że nie trzeba podpinać kabelkiem :-)

pzdr

1. nie do końca - spróbuj od strony 15, ale podczas konfiguracji wybierz opcje podłączenia do istniejącej sieci, NIE - tworzenie nowej
2. zwróć uwagę na poprawne zaznaczenie opcji wireless security(WPA/WPA 2 personal albo WPA2 personal)

pozdro

#6 enzo007

enzo007
  • 7 postów

Napisano 26 grudnia 2010 - 17:23

tak właśnie robiłem ... podłączałem się do istniejącej sieci. Również właściwie wybierałem WPA2 i później podawałem hasło. A potem była kiszka. Ale jak resetowałem (odłączałem od prądu) modem to nawet wszystko się układało, TC było znajdowane przez sieć, ale jak próbowałem robić back up to zgłaszał komunikat że nie może znaleźć woluminu archiwizacyjnego. nawet jak w Time Machine wybierałem TC. Jestem chyba za głupi na prawidłowe podłączanie takich urządzeń ... :-( czy jest jakiś serwis który to może zrobić jako usługę ? thx

#7 klokaj

klokaj
  • 5 postów

Napisano 26 grudnia 2010 - 17:46

Tak jak pisał ktoś wyżej, podłącz kapsułę kablem lanowym, pierwszy backup szybciej się zrobi a później możesz robić przez wifi.Sam konfigurowałem to urządzenie 2 dni temu.W sumie obyło się bez większych problemów a konfigurację sprzętu mam podobną. Po kilku próbach dałem jednak opcję - "zastąp obecny router" wifi działa wyraźnie szybciej.Internet(netia) mam podłączony przez dotychczasowy router netgear kablem lan do gniazda wan w kapsule.Tak więc router którego dotychczas używałem służy jedynie jako modem adsl, wifi w netgear wyłączyłem a tajm kapsuła jest primary wifi ap.Narazie śmiga jak talala, time machine również. Spróbuj może tak Ci zadziała. Pozdrawiam

#8 enzo007

enzo007
  • 7 postów

Napisano 26 grudnia 2010 - 18:07

@klokaj: zaraz, zaraz bo ja nie jestem aż tak bystry. Obecnie mam połączony TC (WAN port) z mode-routerem (Ethernet) TC ustaliłem jako - dołącz do obecnej sieci WiFi Sugerujesz aby w Linksys wyłączyć opcję routera (cholera nie wiem jak to zrobić) i podłączyć TV do Linksysa jako router. Dobry pomysł tylko nie wiem jak to pospinać, jak powyłączać WiFi w Linsysie i jak to skonfigurować. :-(

#9 klokaj

klokaj
  • 5 postów

Napisano 26 grudnia 2010 - 18:33

No ja tak to zrobiłem, próbowałem najpierw dołączyć TC do istniejącej sieci.Działało ale powoli - ruch wifi odbyłał się przez "stary" router/ap. Później(podczas konfiguracji TC) wybrałem opcję zastąp dotychczasowy router,ustawienia łącznie z nazwą ssid sieci TC kopiuje automatycznie no i wyłączyłem w starym routerze wifi, w sumie nie wiem czy to ma jakieś znaczenie czy nie.W każdym razie w tej chwili TC działa jako router (do niej przewodowo podłączyłem starego PECA) i jako WiFi AP.Co do wyłączenia opcji wifi w linksysie to musisz wejść w jego ustawienia - wpisujesz w przeglądarke 192.168.1.1 chyba i jazda.Generalnie b.jestem zadowolony z tej kapsuły, podłączyłem do niej jeszcze stary dysk 500GB, śmiga to wszystko naprawde fajnie.Nie bardzo tylko kumam jak jest z dostępem do moich dysków z internetu, przez mobile me? Mógłby ktoś ten temat przybliżyć?

#10 enzo007

enzo007
  • 7 postów

Napisano 27 grudnia 2010 - 09:00

@klokaj: dzięki, spróbuję dziś tak to podłączyć. Ewentualnie zastanawiam się czy nie odkopać modemu, który kiedyś otrzymałem razem z Neostradą :-) Przy okazji czy TC będzie działało z modemem DSL ? Ostatnio dzwonili do mnie z TPSA i oferowali taki dostęp zamiast neostrady. Co sądzicie ?

#11 klokaj

klokaj
  • 5 postów

Napisano 27 grudnia 2010 - 16:17

Modem od neostrady to zapewne jest usb, więc raczej odpada, z dsl będzie działać pod warunkiem że modem ma wyjście sieciowe - trzeba kablem ethernetowym podłączyć do kapsuły.

#12 lubiebardzo

lubiebardzo
  • 187 postów

Napisano 09 marca 2011 - 12:17

Chciałbym podłączyć TC do istniejącej sieci wifi G. TC miałby być jakby przedłużeniem istniejącej sieci. Chodzi mi o podłączenie do TC iMaca kablem ethernetowym do internetu oraz MacBooka źeby robił backupy na dysk. Czy jest moźliwość połączenia w ten sposób? Internet standardem G leci to TC, z TC do 2ch komputerów i TC standardem N robi kopie MacBooka?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych