Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MacBook PRO-problem z firewire/interfejs audio

• Please log in to reply
10 replies to this topic

#1 acid_smile303

acid_smile303
  • 2 posts

Posted 23 December 2010 - 15:15

Witam serdecznie, od dwóch dni posiadam MacBooka PRO 13 i jest z Nim niestety mały problem.Mianowicie nie działa w nim port firewire tak jak powinien.Próbowałem podłączyc interface audio TC KONNEKT LIVE pod firewire jednak bezskutecznie komputer w ogóle go nie widzi.Mam sciagniete do niego sterowniki, sprawdzałem wszelkie możliwe kompatybilności i wszystko powinna działac jednak tak nie jest.Sprawdzałem również inny interfejs audio firmy Hercules i również jest podobny problem. Dzisiaj byłem w sklep iSpot z tą sprawą ale nie potrafili mi odpowiedziec na to pytanie dlaczego nie działa,oczywiscie umywali rece ze to z interfejsem jest cos nie tak jednak ja wiem że obydwa interfejsy które podpinałem są sprawne i normalnie działają na pacecie gdzie montowany jest port firewire TI(TEXAS INSTRUMENTS) natomiast wiem że z obecnym portem firewire jakie teraz montują sa same problemy, a bezawaryjnosc Apple w tej kwestii to już tylko legenda. Nie mogli stwierdzic w sklepie reklamacji bo rzekomo dysk pod firewire rozpoznał ale pytanie dlaczego nie działa interfejs audio? Wiem ze obecny port firewire jaki jest montowany (Lucent bodajże) ma same problemy własnie z komunikacją ale musi być jakies wyjscie! Co zrobić w tej sytaucji, prosze o pomoc!

#2 iKamil

iKamil
  • 293 posts

Posted 24 December 2010 - 00:05

Spal sobie tego firewire'a i poproś o nowego w ispocie;) Inne wyjście....zainstaluj windowsa i zobacz pod nim czy coś się będzie działo.

#3 Macio

Macio
  • 331 posts

Posted 24 December 2010 - 11:01

CZy karta łączy się z komputerem tzn czy świeci się nebieska dioda w konekcie ? Jeśli śę świeci to moźe to być sprawa niezgodnośći softu na pc i na maca Nie wiem czy drivery karty są identyczne mimo tej samej wersji TC Near

#4 pabloscotty

pabloscotty
  • 109 posts

Posted 24 December 2010 - 11:25

"spal sobie port" - znakomita porada. W twoim kompie jest najprawdopodobniej chip Agere - niestety nie TI. Były z nim problemy, które objawiały się ciągłym rozłączaniem interface-ów - szczególnie RME. Jest na to rada podłącz do tego portu dysk Firewire i przez dysk (szeregowo) dopiero interface audio. Powinno pomóc.

#5 Macio

Macio
  • 331 posts

Posted 24 December 2010 - 12:44

Na maczku masz polską wersję systemu ?

#6 iKamil

iKamil
  • 293 posts

Posted 24 December 2010 - 19:48

pabloscotty-> musisz przyznać, że jest to jakieś wyjście;) . A tak na poważnie, jak nie chcesz problemów, to musisz mieć wersję pro z ExpressCardem (lub kartę na USB). Na ExpressCar'dzie firewire z chipem TI i do dzieła.

#7 Ruczaj

Ruczaj
  • 3528 posts
  • SkądPoznan

Posted 25 December 2010 - 18:27

Dziwne, bo to że interfejsy TC Electronic nie działają z Makiem to prawie norma, ale że nie działa też ten drugi... Chyba najlepsza rada iKamila: dokup sobie firewire na ExpresCard. Od pewnego czasu w Makach jest najtanszy interfejs firewire Agere / Lucent, chłam nad chłamy, posmiewisko świata komputerowego.

#8 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7426 posts

Posted 25 December 2010 - 18:45

TC KONNEKT LIVE MUSI być zasilany zewnętrznym zasilaczem. Zresztą Express Card nie podaje BUS POWER. Najpewniejszym sposobem spalenia poru FW jest podłączanie urządzeń na gorąco.

#9 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 26 December 2010 - 00:12

Spal sobie tego firewire'a i poproś o nowego w ispocie;)
Inne wyjście....zainstaluj windowsa i zobacz pod nim czy coś się będzie działo.

Najpewniejszym sposobem spalenia poru FW jest podłączanie urządzeń na gorąco.

Spal FW, Zainstaluj Windowsa?
Nasuwa się pytanie, po co kupować maka?
Nie lepiej od razu kupić coś lepszego z większymi możliwościami?
Laptopy Apple już od kilku lat nie zasługują na końcówkę PRO.
Obecnie jedynie Mac Pro pozostaje produkowany z najlepszych komponentów.
Mam wielu znajomych, co ostatnio nacięli się także na iMaki.
W nich też stosuje się już od dawna tanie chipy FireWire z którymi są problemy.
Wiadomo, że kolega nie zastosuje ExpressCard, bo ma 13" MBP.
Pozostaje mu zmienić karte muzyczną, albo pozbyć się problematycznego laptopa.

#10 acid_smile303

acid_smile303
  • 2 posts

Posted 27 December 2010 - 00:06

Dzieki za odpowiedzi.A czy podłączenie szeregowo interfejsu do dysku coś pomoże?I jak wygląda w ogóle sytuacja z przejściówkami USB/Firewire? PS Nie posiadam Expresscard ponieważ posiadam 13'

#11 Ruczaj

Ruczaj
  • 3528 posts
  • SkądPoznan

Posted 27 December 2010 - 11:13

O przejściówkach zapomnij, to jest całkiem inny sposób przesyłania danych, było często na forum (usb - pakietowy; fw - strumieniowy).
Moim zdaniem przez dysk to jest rozwiązanie połowiczne, bo i tak się traci na transferze. U mnie dodatkowo (ale znając życie, to tylko u mnie) podłączenie czegokolwiek pod firewire karty wywołuje ciche ale wkur..ce buczenie w głośnikach.

Iro ma rację, to już dawno nie jest sprzęt pro, niestety... Dlatego albo inny laptop albo po prostu karta na usb.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users