Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Wejście do ustawień zaawansowanych drukarki sieciowej poprzez przegladarke

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 K@M!L

K@M!L
  • 395 postów

Napisano 22 grudnia 2010 - 21:13

Chciałbym dostać się do zaawansowanych ustawień drukarki. Niestety wszystkie sterowniki na to nie pozwalają. W windowsie można dostać się poprzez przeglądarkę. Należy tylko udostępnić drukarkę i wpisać w explorerze:
http://:8190/MainMenu.html
W OS X to tak nie działa, pewnie przez bonjur. Czy można w OS X udostępnić ją poprzez IP? Jeśli tak to jak.

Dołączona grafika

#2 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 22 grudnia 2010 - 21:20

W wypadku mojej drukarki wystarczy sam adres ip (czyli bez portu ani sciezki dostepu)

#3 K@M!L

K@M!L
  • 395 postów

Napisano 22 grudnia 2010 - 21:25

A gdzie mogę znaleźć jaki adres ma drukarka, którą wcześniej oczywiście udostępniłem w sieci?

#4 marcusp

marcusp
  • 362 postów

Napisano 22 grudnia 2010 - 21:43

Z poziomu drukarki powinieneś mieć możliwość wydruku aktualniej konfiguracji - tam znajdziesz adres IP. Albo sprawdź na routerze jaki adres dostała drukarka. A jeśli masz odpowiedni router, to przydzielaj na podstawie MAC adresu zawsze ten sam adres IP i po kłopocie. Przy okazji - na Twoim zdjęciu widać, że drukarka ma adres 192.168.0.2 - może to wystarczy? Na moim Brotherze i HP wystarczy wpisać adres drukarki i mam dostęp do informacji i konfiguracji przez www.

#5 K@M!L

K@M!L
  • 395 postów

Napisano 22 grudnia 2010 - 23:03

Mogę podłączyć ją na 2 sposoby:
1.Drukarka wyposażona jest w kartę sieciową i podłączam wtedy do rutera bezpośrednio. Wtedy po wydruku aktualnej konfiguracji wyskakuje mi aktualna konfiguracja z adresem IP. Po wpisaniu go w przeglądarkę łączę się z drukarką ale nie ma w nim zaawansowanych ustawień. Przy podłączeniu przez kartę sieciową w Windowsie też wchodzi do tego "ubogiego" menu:

Dołączona grafika

2.Do menu zaawansowanego wchodzi tylko jak drukarka podłączona jest poprzez USB + udostępniona sieciowo z komputera. Ale wtedy nie wiem jaki ma adres IP - wydruk strony konfiguracyjnej nie ma wtedy danych. Podejrzewam że to kwestia bonjura. Jak wtedy sprawdzić jej adres IP? Czy bonjur udostępnia ją wtedy nadając jej adres IP?

3.Jest jeszcze 3 sposób podłączenia. Mam router Airport Extreme do którego mogę połączyć poprzez USB drukarkę.

#6 psajcho

psajcho
  • 1 212 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 23 grudnia 2010 - 14:18

jeśli udostępniasz drukarkę podłączoną do usb to ma ona takie samo IP jak komputer, to chyba oczywiste.

#7 marcusp

marcusp
  • 362 postów

Napisano 23 grudnia 2010 - 17:29

Spróbuj połączyć się z drukarką z innej przeglądarki - google chrome lub firefox. Miałem ostatnio problem z połączeniem z routerem cisco z safari, a z innych przeglądarek jest ok.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych