Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

FCP (poczatek drogi) resetowanie ustawiem i ciagle renderowanie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 bogdanh

bogdanh
  • 484 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 grudnia 2010 - 16:38

To sa moje (prawie) poczatki z Final Cut. FCP zapamietuje ostatnie ustawienia i nie wiem jak zresetowac go do ustawiem poczatkowych. Np. przy tworzeniu napisow 3D (jako nowy projekt) pamieta efekt, na ktorym skonczylem poprzedni projekt. ------ Ciagle musze renderowac zeby zobaczyc cos w podgladzie. Nawet po drobniutkiej zmianie. Czy da sie to wylaczyc (ewentualnie jak) w ustawieniach?

#2 hubiii

hubiii
  • 1 341 postów
  • Skądwroclaw

Napisano 22 grudnia 2010 - 19:01

Preference Manager for Final Cut Studio - Trash Final Cut Studio, Final Cut Pro Preferences - Restore and backup

tym zresetujesz fcs

#3 bogdanh

bogdanh
  • 484 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 grudnia 2010 - 19:34

Preference Manager for Final Cut Studio - Trash Final Cut Studio, Final Cut Pro Preferences - Restore and backup

tym zresetujesz fcs

Dziekuje - bede probowal, ale czy nie ma sposobu na to aby przy aktywowanie nowego projektu ustawienia byly "zerowe"? Czyli aby dzialaly jedynie ustawienia globalne FCP, bo nie zauwazylem mozliwosci regulowania preferencji projektu osobno?

#4 isztvan

isztvan
  • 323 postów
  • SkądOpolszczyzna

Napisano 22 grudnia 2010 - 20:30

Nie wiem czy dobrze zrozumiałęm ale w FCP nie bardzo jest coś jak preferencje projektu. Każdy Timeline (sequence) może mieć inne ustawienia. Możesz sobie zrobić kilka najczęściej przez ciebie używanych ustawień (create sequence preset) i gotowe. Tworzysz nowy projekt, dajesz (na aktywnej sekwencji) load sequence preset i voila. Jeśli taki sposób ci nie odpowiada, stwórz sobie kilka pustych projektów z gotowymi ustawieniami, potem zapisuj je jako... i już. Ale IMHO to bez sensu jest. Pozdro.

#5 bogdanh

bogdanh
  • 484 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 grudnia 2010 - 20:49

Nie wiem czy dobrze zrozumiałęm ale w FCP nie bardzo jest coś jak preferencje projektu. Każdy Timeline (sequence) może mieć inne ustawienia. Możesz sobie zrobić kilka najczęściej przez ciebie używanych ustawień (create sequence preset) i gotowe. Tworzysz nowy projekt, dajesz (na aktywnej sekwencji) load sequence preset i voila.
Jeśli taki sposób ci nie odpowiada, stwórz sobie kilka pustych projektów z gotowymi ustawieniami, potem zapisuj je jako... i już. Ale IMHO to bez sensu jest. Pozdro.

uuppss - zaskoczyles mnie. Musze siegnac do podstaw, ale...
Robie jedynie wprawki bazujac troche na dokumentacji i troche na roznych poradach z sieci.

Jak wyglada sprawa koniecznosci ciaglego renderowania projektu?
Zapewne istnieje mozliwosc unikniecia tego ale jak?

#6 Laupheer

Laupheer
  • 1 034 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 22 grudnia 2010 - 23:04

To zależy od tego, jakie ustawienia masz na Sequence. Jeśli będziesz miał Sequence np. w ProResie (natywny dla FCP) i materiał w ProResie to chyba nie będzie potrzebował nic renderować. Jak materiał w czymś innym (np. o zgrozo h.264 :P), Sequence w ProResie, to będzie musiał renderować wszystko związane z materiałem, ale np. same napisy (nie nałożone na materiał) nie będą się renderowały. Jak będziesz miał Sequence w h.264... No OK, jeśli materiał też, to nie jest źle. Ale durną planszę kontrolną będziesz musiał renderować :D Mam nadzieję, że nic nie pomieszałem ;)

#7 isztvan

isztvan
  • 323 postów
  • SkądOpolszczyzna

Napisano 23 grudnia 2010 - 10:36

W Finalu jest tak, że jeśli na nową sekwencję wrzucasz klip, program pyta czy dostosować ustawienia sekwencji do klipu. Warto kliknąć OK jeśli nie masz jakiegoś konkretnego powodu aby tego nie robić. Wtedy nic nie będzie głupiego renderował.

#8 bogdanh

bogdanh
  • 484 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 grudnia 2010 - 10:17

W Finalu jest tak, że jeśli na nową sekwencję wrzucasz klip, program pyta czy dostosować ustawienia sekwencji do klipu. Warto kliknąć OK jeśli nie masz jakiegoś konkretnego powodu aby tego nie robić. Wtedy nic nie będzie głupiego renderował.

Lenistwo swiateczne jest super - wszytkim tego zycze. :)
Ale do rzeczy...
W menu Sequence sa wlasciwosci sekwencji (ale odkrywcze). :)
W zakladce Video processing jest Always render in RGB, Render in8-bit... itd. - czy przypadkiem te opcje nie odpowiadaja za renderowanie?
Caly czas meczy mnie to nieustanne renderowanie nawet po wrzuceniu na linie czasu tytulu robionego w FCP.
Sequence mam ustawione jako DV-PAL, material video najczesciej to mpg-dv-pal.
W Premiere, Vegasie itp. jest pelny podglad bez renderowania (takze efektow/przejsc), a tu kiszka...

#9 isztvan

isztvan
  • 323 postów
  • SkądOpolszczyzna

Napisano 25 grudnia 2010 - 18:00

Z mpg-ami może tak być. Podeślij (albo podaj link) do przykładowego pliku, to sprawdzę i coś więcej ci napiszę.

#10 bogdanh

bogdanh
  • 484 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 grudnia 2010 - 19:35

Z mpg-ami może tak być. Podeślij (albo podaj link) do przykładowego pliku, to sprawdzę i coś więcej ci napiszę.

Ok - dziekuje.
Z linkiem bedzie problem, ale wymysle cos pod Windows. Material ma ponad 1GB - musze wyciac kawalek zachowujac parametry, a pod OSX nie wiem czym/jak.

Edit...
Przekonwertowalem mpg do mov. Czasochlonne jak cholera ale sadzilem, ze to cos da na przyszlosc.
Owszem - po przeniesieniu pliku do timeline odtwarzalo sie bez zaciec i potrzeby renderowania (przy still obrazek robil sie czerwony), ale po przycieciu i wprowadzeniu prostego przejscia juz w tym miejscu byla kiszka. Chcialo toto znowu renderowania przejscia. Kurcze - przeciez to jest bez sensu. To tak jakbym sie cofnal w czasie o kilka ladnych lat. Jakos nie wyobrazam sobie sprawdzania materialu przy np. 50-ciu cieciach/przejsciach, czyszczeniu koloru/bieli/itp. Toz to godziny/doby renderowania, poprawek i znowu renderowania.
Na pewno jest sposob, ale nie moge sie nigdzie doczytac...

#11 isztvan

isztvan
  • 323 postów
  • SkądOpolszczyzna

Napisano 25 grudnia 2010 - 21:53

Spróbuj na timeline ustawić sobie RT nie na safe ale na unlimited (lewy górny róg timeline - RT) i przy okazji zobaczysz ile ci komp wyciągnie. Na moim sporo daje radę zrobić przy DV-PAL. A tak przy okazji napisz w swoim profilu jaki masz komputer, będzie łatwiej, bo być może zależy to od kompa właśnie.

#12 bogdanh

bogdanh
  • 484 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 grudnia 2010 - 23:27

Spróbuj na timeline ustawić sobie RT nie na safe ale na unlimited (lewy górny róg timeline - RT) i przy okazji zobaczysz ile ci komp wyciągnie. Na moim sporo daje radę zrobić przy DV-PAL.
A tak przy okazji napisz w swoim profilu jaki masz komputer, będzie łatwiej, bo być może zależy to od kompa właśnie.

Jestes nieoceniony :)
Takie proste i dlatego trudno na to wpasc. W manualach i roznych innych pierdolach nic nie moglem znalezc poza poradami zeby uzyc wlasciwego materialu - hehehehe - jednak amerykance traktuja wszystkich jak idiotow.
Dopisze w stopce - to iMac 8.1 - proc 2,8 - Ram 4GB - OSX 10.6.5

#13 isztvan

isztvan
  • 323 postów
  • SkądOpolszczyzna

Napisano 26 grudnia 2010 - 00:20

Czyli w miarę porządna maszyna i w DV-PAL co nieco pociągnie bez renderowania. Czasem pewnie szarpnie lekko ale to nic. Pozdro.

#14 bogdanh

bogdanh
  • 484 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 grudnia 2010 - 10:43

Podpowiedz jeszcze jaki moze byc powod zaczerwienienia obrazu w oknie podgladu przy zatrzymaniu. Po uruchomieniu kolory sa prawidlowe. Sadze, ze jest to kolejne poklosie ustawienia czegos. Kurcze, ze tez przy tak zaawansowanym programie nie przewidziano mozliwosci _prostego_ reseru ustawien...

#15 isztvan

isztvan
  • 323 postów
  • SkądOpolszczyzna

Napisano 26 grudnia 2010 - 13:22

Szczerze to nie wiem, też tak czasem mam z niektórymi materiałami, nie wiem czym to jest spowodowane, ale mam ten komfort, że nie muszę mieć perfekcyjnie wiernych kolorów i po prostu to olałem. Niemniej przypuszczam, że czeka mnie grzebanie przy tym. Może na creativecow coś jest na ten temat. Jakbyś coś znalazł - daj znać. Pozdro.

#16 bogdanh

bogdanh
  • 484 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 grudnia 2010 - 14:50

Szczerze to nie wiem, też tak czasem mam z niektórymi materiałami, nie wiem czym to jest spowodowane, ale mam ten komfort, że nie muszę mieć perfekcyjnie wiernych kolorów i po prostu to olałem. Niemniej przypuszczam, że czeka mnie grzebanie przy tym. Może na creativecow coś jest na ten temat. Jakbyś coś znalazł - daj znać. Pozdro.

Probowalem z roznymi materialami i faktycznie roznie to bywa. Dla mnie to jest raczej bug programu. Te same materialy byly poprawnie wyswietlane w Avid (Mac), Premiere (Mac,Win), Edius, Vegas.
Ludze sie nadzieja, ze tajemnica kryje sie jednak w ustawieniach FCP. Szkoda by bylo, gdyby jednak...
Dostaje material z roznych typow kamer i pierwsza operacja jest wyrownanie kolorow, jaskrawosci itd. Czyli jednym slowem kilka kawalkow porownuje najpierw w still, a dopiero pozniej w ruchu. :(

#17 isztvan

isztvan
  • 323 postów
  • SkądOpolszczyzna

Napisano 26 grudnia 2010 - 19:52

Być może po Nowym Roku będę miał chwilkę dłuższą żeby poeksperymentować sobie. Jak coś znajdę, dam znać. A może odezwie się w międzyczasie ktoś „wiedzący”. W końcu święta jeszcze jakby nie patrzeć...

#18 bogdanh

bogdanh
  • 484 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 stycznia 2011 - 17:34

Być może po Nowym Roku będę miał chwilkę dłuższą żeby poeksperymentować sobie. Jak coś znajdę, dam znać.
A może odezwie się w międzyczasie ktoś „wiedzący”. W końcu święta jeszcze jakby nie patrzeć...

Wyjasnilo sie czerwone zabarwienie przy still.
To wina patologicznego zapamietywanie ustawien z poprzednich projektow...
Bylo ustawione w podgladzie "alpha+RGB", a nie samo "RGB".

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych