Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Terminal - jak go zmusic...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 bogdanh

bogdanh
  • 484 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 grudnia 2010 - 13:05

Jak zmusic terminal do "poszanowania" klawiatury PC. Lacze sie z Linuksami i doprowadza mnie do szalu brak dzialania np. klawisza Insert, PgDown, PgUp, klawiszy funkcyjnych w MC (bez uzywania jablka). Jest jakas szansa?

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 335 postów

Napisano 22 grudnia 2010 - 16:47

Funkcyjnych w MC? Używa się 0+.

#3 bogdanh

bogdanh
  • 484 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 grudnia 2010 - 17:17

Hmmmm - myslalem o obsludze MC w linuksie polaczonym przez ssh terminala w Mac. Od czasu do czasu mozna zastosowac "jablko"+ F9 dla skasowania pliku na serwerze, ale nie np 200 razy, a tak wychodzi przy braku mozliwosci zaznaczenia plikow do kasowania za pomoca Insert, a pozniej F9 + Enter. :)

#4 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 335 postów

Napisano 22 grudnia 2010 - 17:20

0+9 jest szybsze. Poza tym, nikt nie każe korzystać z mc.

#5 bogdanh

bogdanh
  • 484 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 grudnia 2010 - 18:00

0+9 jest szybsze.
Poza tym, nikt nie każe korzystać z mc.

Hehehe - jasne, ze mozna to samo robic z konsoli linuksa, albo stworzyc kilkadziesiat skryptow powloki... :)
Tylko po co? MC jest standardowo (prawie) na wyposazeniu systemow i jest diablo wygodny, ale "kocha" tylko klawiature PC.
Zreszta nie moge marudzic i musze robic na tym co mam.
Zero+9 nie dziala. Pisze jedynie 0 i 9 :)
Tak czy inaczej - mam do wyboru albo pokonac opor Konsoli OSX, albo szukac innego klienta SSH dla Maczka, albo restartowac sie do Linuksa, co bylo by troche bezsensem.

#6 fascik

fascik
  • 626 postów
  • SkądRyki

Napisano 22 grudnia 2010 - 18:09

Mam ten sam problem z klawiszologią pod MC na konsolach linuxa :-( Jedynie pozostaje klikanie w odpowiednie menu myszką. Akurat do ssh używam iTerm. Dla funkcyjnych można zaznaczyć "Używaj wszystkich klawiszy F1, F2 it jako standardowych klawiszy funckyjnych"... ale Insert to już problem :/

#7 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 22 grudnia 2010 - 18:46

Ale konkretnie to z czym jest problem? Bo z F-ami problem już rozwiązany jest, tak? No to może kilka skrótów wam się przyda: ctrl+t - zaznaczanie plików/katalogów. ctrl+s - wyszukiwanie shift+fn+strzałka dół/góra - page down/page up ctrl+x c - chmod ctrl+x o - chown ctrl+x p - kopiuje aktualna ścieżkę do 'command line' esc ctrl+enter - kopiuje zaznaczony plik do 'command line' Więcej można znaleźć w sieci i jak je się stosuje po Mac OS X.

#8 bogdanh

bogdanh
  • 484 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 grudnia 2010 - 19:58

Ale konkretnie to z czym jest problem? Bo z F-ami problem już rozwiązany jest, tak?
No to może kilka skrótów wam się przyda:
ctrl+t - zaznaczanie plików/katalogów.
ctrl+s - wyszukiwanie
shift+fn+strzałka dół/góra - page down/page up
ctrl+x c - chmod
ctrl+x o - chown
ctrl+x p - kopiuje aktualna ścieżkę do 'command line'
esc ctrl+enter - kopiuje zaznaczony plik do 'command line'
Więcej można znaleźć w sieci i jak je się stosuje po Mac OS X.

Hmmm - agentem Tomkiem nie jestem - mam chyba duzo mniejsze IQ. :)
ctrl+t - dziala (troche jak odpowiednik insert)
ctrl+s - dziala, choc wieloletnie przyzwyczajenia tez dzialaja i sie buntuja. ;)
Reszta nie dziala (oczywiscie mysle o terminalu linuks + MC po ssh z Konsoli OSX)

Mala uwaga - zapewne da sie znalezc jeszcze wiele sposobow, ale pytanie dlaczego mam uzywac 2-ch rak do czegos co powinno sie robic jednym palcem. Uzywam OSX z roznych wzgledow, ale musze wiecej czasu poswiecic zdalnie systemom czytajacym klasyczna klawiature - tzw. pecetowa - laczac sie wlasnie z Apple.
Do Fascik - sprobuje iTerm, choc ostatnio uzywalem go jeszcze chyba pod Windows 3.1 (o ile pamietam). :)

#9 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 22 grudnia 2010 - 20:02

Reszta nie dziala (oczywiscie mysle o terminalu linuks + MC po ssh z Konsoli OSX)

Może jestem wybrańcem, ale u mnie wszystkie działają ;)

Ale ja w sumie nie rozumiem problemu, też dużo działam zdalnie po ssh i nigdy problemów nie miałem z niczym. A do mc trzeba się troszkę przyzwyczaić do jego odmienności w osx i tyle, zresztą jak go mało używam i może stąd nie rozumiem problemu.

#10 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 335 postów

Napisano 25 grudnia 2010 - 00:01

A ustaw TERM na rxvt-unicode?
Co do dyskusji o zasadności: mnie MC zawsze mierziło. ls/cd/cp/mv jest wygodniejsze.

---------- Wpis dodano o 00:01 ---------- Poprzedni wpis dodano o 00:01 ----------

A ustaw TERM na rxvt-unicode?
Co do dyskusji o zasadności: mnie MC zawsze mierziło. ls/cd/cp/mv jest wygodniejsze.

#11 bogdanh

bogdanh
  • 484 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 grudnia 2010 - 11:29

Rxvt nic nie zmienilo. Co dzien mam przegladnac zawartosc 200-300 plikow na serwerze linuksowym i po zawartosci albo skasowac albo skorygowac, albo przeniesc do innego katalogu. Przy stosowaniu ls/cd/cp/mv/cat mozna by umrzec z glodu. Przy MC (F3/F4 + ESC + F5/F6/F8 + PgUp/PgDowwn) zajmuje mi to, pi razy oko, 20 min. Tak czy inaczej potrzebny mi jest program (dla OSX) typu terminal/konsola/ssh szanujacy pelna klawiature PC.

#12 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 335 postów

Napisano 25 grudnia 2010 - 22:09

A w Settings -> Advanced masz zaznaczone Strict VT-100 keyboard behavior?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych