Terminal - jak go zmusic...
Posted 22 December 2010 - 13:05
Posted 22 December 2010 - 16:47
Posted 22 December 2010 - 17:17

Posted 22 December 2010 - 17:20
Posted 22 December 2010 - 18:00
Hehehe - jasne, ze mozna to samo robic z konsoli linuksa, albo stworzyc kilkadziesiat skryptow powloki...0+9 jest szybsze.
Poza tym, nikt nie każe korzystać z mc.

Tylko po co? MC jest standardowo (prawie) na wyposazeniu systemow i jest diablo wygodny, ale "kocha" tylko klawiature PC.
Zreszta nie moge marudzic i musze robic na tym co mam.
Zero+9 nie dziala. Pisze jedynie 0 i 9

Tak czy inaczej - mam do wyboru albo pokonac opor Konsoli OSX, albo szukac innego klienta SSH dla Maczka, albo restartowac sie do Linuksa, co bylo by troche bezsensem.
Posted 22 December 2010 - 18:09
Posted 22 December 2010 - 18:46
Posted 22 December 2010 - 19:58
Hmmm - agentem Tomkiem nie jestem - mam chyba duzo mniejsze IQ.Ale konkretnie to z czym jest problem? Bo z F-ami problem już rozwiązany jest, tak?
No to może kilka skrótów wam się przyda:
ctrl+t - zaznaczanie plików/katalogów.
ctrl+s - wyszukiwanie
shift+fn+strzałka dół/góra - page down/page up
ctrl+x c - chmod
ctrl+x o - chown
ctrl+x p - kopiuje aktualna ścieżkę do 'command line'
esc ctrl+enter - kopiuje zaznaczony plik do 'command line'
Więcej można znaleźć w sieci i jak je się stosuje po Mac OS X.

ctrl+t - dziala (troche jak odpowiednik insert)
ctrl+s - dziala, choc wieloletnie przyzwyczajenia tez dzialaja i sie buntuja.

Reszta nie dziala (oczywiscie mysle o terminalu linuks + MC po ssh z Konsoli OSX)
Mala uwaga - zapewne da sie znalezc jeszcze wiele sposobow, ale pytanie dlaczego mam uzywac 2-ch rak do czegos co powinno sie robic jednym palcem. Uzywam OSX z roznych wzgledow, ale musze wiecej czasu poswiecic zdalnie systemom czytajacym klasyczna klawiature - tzw. pecetowa - laczac sie wlasnie z Apple.
Do Fascik - sprobuje iTerm, choc ostatnio uzywalem go jeszcze chyba pod Windows 3.1 (o ile pamietam).

Posted 22 December 2010 - 20:02
Może jestem wybrańcem, ale u mnie wszystkie działająReszta nie dziala (oczywiscie mysle o terminalu linuks + MC po ssh z Konsoli OSX)

Ale ja w sumie nie rozumiem problemu, też dużo działam zdalnie po ssh i nigdy problemów nie miałem z niczym. A do mc trzeba się troszkę przyzwyczaić do jego odmienności w osx i tyle, zresztą jak go mało używam i może stąd nie rozumiem problemu.
Posted 25 December 2010 - 00:01
Co do dyskusji o zasadności: mnie MC zawsze mierziło. ls/cd/cp/mv jest wygodniejsze.
---------- Wpis dodano o 00:01 ---------- Poprzedni wpis dodano o 00:01 ----------
A ustaw TERM na rxvt-unicode?
Co do dyskusji o zasadności: mnie MC zawsze mierziło. ls/cd/cp/mv jest wygodniejsze.
Posted 25 December 2010 - 11:29
Posted 25 December 2010 - 22:09
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users