Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

hibernacja, gdzie?

• Please log in to reply
19 replies to this topic

#1 tmkszlc

tmkszlc

• 1846 posts
  • SkądSzczecin, PL

Posted 22 December 2010 - 05:11

witam, jak co noc w swoim spracowanym dellu koncze prace a raczej przerywam i hibernuje komputer. rano wlaczam komputer i zastaje go w stanie takim jakim zostawilem otwarte wczesniej okna. dzieki hibernacji jak wiadomo nie zuzywamy pradu poniewaz wszystkie dane sa zrzucane a caly sprzet wylaczony. problem tkwi w tym ze nie wiem gdzie taka opcja jest w mac os X. jest uspij ale to nie to samo. wtedy spada poziom naladowania baterii, nawet przez ta diode ktora mryga z przodu. znajde gdzies normalna opcje hibernacji gdzie wszystko jest zrzucane i podzespoly wylaczane calkowicie? czy uspienie w mac os to to samo co hibernacja w windows tyle ze baterie zjada ta dioda po prawo?

#2 b.milewski

b.milewski
  • 4486 posts
  • SkądGlasgow

Posted 22 December 2010 - 05:48

Zamknij klapę laptopa i komputer sam przejdzie w stan hibernacji. Możesz też dłużej przetrzymać przycisk Power i wybierasz opcje Uśpij.

#3 szad

szad
  • 431 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 22 December 2010 - 08:09

komputer sie uspi a nie zahibernuje przy zamknieciu klapy. by default osx hibernuje sie dopiero kiedy zdechnie mu bateria.. to nie migajaca dioda rozladowywuje baterie a podtrzymanie pamieci do ktorej zostaly zapisane rzeczy podczas usypiania.

#4 N_E_M

N_E_M
  • 1481 posts
  • SkądOne of Banksy's manors

Posted 22 December 2010 - 08:49

Poza tym usypianie i wybudzanie MB jest zdecydowanie szybsze niż hibernacja na Windowsie, a spadek naładowania baterii nie jest duży, chyba, że usypiasz go na kilka dni :D

#5 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 22 December 2010 - 09:55

Poza tym usypianie i wybudzanie MB jest zdecydowanie szybsze niż hibernacja na Windowsie, a spadek naładowania baterii nie jest duży, chyba, że usypiasz go na kilka dni :D

Kolega nie chce szybciej, tylko woli oszczędzać baterię. Myślę, że poniższy widget rozwiąże ten problem.
Apple - Downloads - Dashboard Widgets - Deep Sleep

#6 N_E_M

N_E_M
  • 1481 posts
  • SkądOne of Banksy's manors

Posted 22 December 2010 - 10:03

Kolega nie chce szybciej, tylko woli oszczędzać baterię. Myślę, że poniższy widget rozwiąże ten problem.

Widzę :)
Po prostu twierdzę, że usypianie nie obciąża tak bardzo baterii, przynajmniej w ciągu jednego dnia.

#7 imielski

imielski
  • 373 posts

Posted 22 December 2010 - 10:40

gwoli uzupełnienia informacji. Można przejść do trybu hibernacji z całkowitym shutdownem, mianowicie

mac ma różne tryby zasypiania przełączać mozna się za pomocą polecenia:
sudo pmset -a hibernatemode n gdzie n jest jedna z wartości poniżej

określenie trybu: pmset -g | grep hibernatemode

0 - Old style sleep mode, with RAM powered on while sleeping, safe sleep disabled, and super-fast wake.
1 - Hibernation mode, with RAM contents written to disk, system totally shut down while “sleeping,” and slower wake up, due to reading the contents of RAM off the hard drive.
3 - The default mode on machines introduced since about fall 2005. RAM is powered on while sleeping, but RAM contents are also written to disk before sleeping. In the event of total power loss, the system enters hibernation mode automatically.
5 - This is the same as mode 1, but it’s for those using secure virtual memory (in System Preferences -> Security).
7 - This is the same as mode 3, but it’s for those using secure virtual memory

tak więc odpowiedzia na pierwotne ptanie jest przejśce w tryb 1
defaultowo uzywany jest tryb 3

ten [URL="http://www.jinx.de/SmartSleep.html"]programik[/URL] może byc uzyteczny, aczkolwiek wystarcy terminal

#8 B@rtasMAC

B@rtasMAC
  • 572 posts

Posted 22 December 2010 - 11:14

genialne rozwiązanie, też zawsze szukałem opcji hibernacji ale Stefan widocznie ją gdzieś "pomysłowo" ukrył lub nie dodał wcale, a w rozładowywanie laptopa nie chce mi się bawić

dzięki za linka, pozdro

#9 imielski

imielski
  • 373 posts

Posted 22 December 2010 - 11:23

zależy to od trybu usypiania

#10 Chip

Chip
  • 1571 posts
  • SkądKraków

Posted 22 December 2010 - 12:01

Czy podczas takiej hibernacji (podzespoły wyłączone, RAM na dysku) komputer może być transportowany bez obaw tak jak wyłączony? Wiem, że nie powinno się transportować uśpionego, bo może uszkodzić dysk, ale czy przy takiej hibernacji jest również takie ryzyko?

#11 tmkszlc

tmkszlc

• 1846 posts
  • SkądSzczecin, PL

Posted 22 December 2010 - 12:18

nie ma ryzyka. przeciez nic nie kreci sie. ja codziennie mialem della hibernowanego i jezdzilem z nim do szkoly, w szkole cos robilem i znow hibernowalem i do domu jazda. wlaczal sie troche czasu tam z 15 sekund ale tragedii jakos nie bylo. no i zalezalo mi ze jak bede jechal godzine do szkoly to nie strace procenta z baterii. dzisiaj sobie zmierzylem usypiajac mbp 17 2010 ze w 5h snu stracilem ok. 8 procent baterii. kurcze nie pamietam dokladnie bo bylem zmeczony po pierwszej nocce z mbp ze usnalem zaraz znow xd . ale jakos tak. czas pracy obnizyl sie o 40 minut w kazdym badz razie. bo wylaczylem go to pokazywal 5:44, a gdy wlaczylem pokazal 5:04 jesli mnie wzrok nie mylil. dziekuje za ta komende w terminalu koledze wyzej i rowniez drugiemu koledze za wtyczke ;) //edit usypialem juz komputer kilka razy wczoraj i bardzo mi sie podobalo ze wstaje od razu po otwarciu klapy. dzisiaj zahibernowalem, odhibernowalem i ze 20 sekund szlo. jak widac ma swoje wady i zalety. zobacze czy wytrzyma mi clay dzien na uspieniach i korzystaniu w szkole. bo to bardzo fajna sprawa to uspienie ;) mega szybko wstaje komp dzieki jeszcze raz za pomoc

#12 paparazzi

paparazzi
  • 1006 posts

Posted 22 December 2010 - 12:44

z uśpionym makiem nie można się przemieszczać? to prawda? ja już 16 miesięcy chodzę codziennie z uśpionym i nic mu nie ma?

#13 tmkszlc

tmkszlc

• 1846 posts
  • SkądSzczecin, PL

Posted 22 December 2010 - 12:58

no to chyba dobrze ;d no przeciez w uspieniu ktos powiedzial ze dysk nie pracuje tak? tylko podtrzymywany jest ram. wiec co tu sie bac? nic sie nie kreci, nie chodzi, ram to statyczny element. wiec raczej nie ma sie czego bac :D tak sadze ;d

#14 zzachm

zzachm
  • 347 posts
  • SkądW-w

Posted 22 December 2010 - 15:33

Tylko po co? Przy standardowym uśpieniu (tryb 3) RAM zrzucany jest na dysk i podtrzymywany przez baterię. Gdy się ta wyczerpie (przez parę dni) po włączeniu stan RAM ładowany jest z dysku (jak w trybie 1). Przy DeepSleep aka tryb 1 wolniejsze jest budzenie niż przy trybie 3. Nie widzę sensu stosowania. @Chip Zarówno przy trybie 3 jak i 1 głowica jest parkowana a dysk wyłączany. Dodatkowo dyski w MB mają czujniki przyspieszenia aby przy krytycznej wartości G parkować głowicę przed ewentualnym upadkiem sprzętu.

#15 narkoman

narkoman
  • 4360 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 22 December 2010 - 15:54

O, fajnie, zmieniłem sobie na tryb 0 i teraz komp usypia natychmiastowo - to mi się podoba! :-) Dokładnie w jakieś 3 sekundy :-P

#16 Chip

Chip
  • 1571 posts
  • SkądKraków

Posted 22 December 2010 - 20:54

@Chip
Zarówno przy trybie 3 jak i 1 głowica jest parkowana a dysk wyłączany. Dodatkowo dyski w MB mają czujniki przyspieszenia aby przy krytycznej wartości G parkować głowicę przed ewentualnym upadkiem sprzętu.

W takim razie zostałem kiedyś wprowadzony na tym forum w błąd. Ktoś napisał, że nie powinno się nosić uśpionego MB, bo można dysk uszkodzić. To, że jest czujnik przyspieszenia to wiem bardzo dobrze, ale nie wiedziałem, że dysk jest wyłączany podczas zwykłego uśpienia i nie ma ryzyka uszkodzenia przez igłę przy przypadkowym mocniejszym uderzeniu.

#17 zzachm

zzachm
  • 347 posts
  • SkądW-w

Posted 22 December 2010 - 22:06

Potwierdzone własnym doświadczeniem. Ostatnio do siedziby firmy mam bardzo blisko i chodzę pieszo. Chodzę a raczej ostatnio skaczę przez kałuże i takie tam z uśpionym MB. Bez problemu.

#18 Chip

Chip
  • 1571 posts
  • SkądKraków

Posted 22 December 2010 - 22:20

Dzięki za info ;) Co ja bym zrobił bez tego forum... Wiedziałbym 80% mniej rzeczy o sprzęcie, z którego codziennie korzystam :P

#19 Laupheer

Laupheer
  • 1034 posts
  • SkądWrocław, PL

Posted 22 December 2010 - 22:35

A słyszysz dysk po uśpieniu? Nie można nim rzucać dopóki lampka nie zacznie migać – między zamknięciem, a uśpieniem jest największe ryzyko, bo wtedy dysk dość intensywnie pracuje (zrzucanie RAM-u na dysk). Ale potem możesz nim rzucać ile wlezie, o ile go nie zniszczysz i nic mu się nie powinno stać ;) Hybrydowe uśpienie jest wg mnie najlepszym rozwiązaniem. Fakt, dość długo się usypia, ale przynajmniej jest... no właśnie z tą pewnością różnie bywa. Czy Wam też się zdarza, że system po padnięciu baterii się czasem nie wybudza?

#20 pukko

pukko
  • 229 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 10 March 2011 - 18:41

Zamknąłem Aira z baterią naładowaną na full poprzedniego dnia o 23.30, następnego dnia około 16.00 otwieram klapę i nic. Muskam gładzik, przyciskam jakiś klawisz, wduszam przycisk włączania i nic! Jakby zupełnie wyłączony, bez prądu w bateriach. Podłączam zasilacz, znów przycisk włączania i wtedy się dopiero budzi ze stanem baterii 98%. Czy mam przypadłość o której tu piszą?

http://www.chip.pl/n...nymi-i-ekranami

ustaliłem że dla 10.6.5 była specjalna aktualizacja likwidująca ten problem, a co z 10.6.6?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users