Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Mac OS nie włącza się. (Zawiesza się na szarym jabłuszku)

• This topic is locked This topic is locked
14 replies to this topic

#1 TheAdi_3GS

TheAdi_3GS
  • 60 posts

Posted 16 December 2010 - 22:45

Witam, Od miesiąca mam najnowszego MacBooka Pro, wszystko ładnie chodziło, zero jakichkolwiek problemów. Jakiś czas temu zainstalowałem sobie windowsa żeby pograć w gta4, problemów nadal nie było, ani z Mac OS ani z Windowsem, do czasu kiedy zainstalowałem jakiś dziadowski program- macdrive na windowsie. Chciałem to przetestować bo niby coś tam on zmienia, że można na windows bezpośrednio z dysku macbook pliki przenosić. Nie działało, sprawę olałem. No i do rzeczy. Od czego zaczęły się problemy?- opalam sobie normalnie Mac OS, wchodzę w MacBook Pro HD, a tam wyskakuje jakiś błąd, że z dyskiem jest coś nie tak, na ale nacisnąłem ok i wszystko działało to sprawę olałem. Zauważyłem że internet nie działa, ani przez wifi ani na modemie PlayOnline. Uruchomiłem więc go ponownie i co? Czekam 5-10-15 min, no i nic! Widzę tylko szare jabłuszko Apple. Więc resetuję go drastycznie. Poczekałem dłużej niż zwykle, ale w końcu odpalił, a internet nadal nie działał. Odstawiłem Mac OS na parę dni i byłem zmuszony używać Windowsa Codziennie włączałem Mac OS, żeby sprawdzić co u niego słychać, no i internet raz działał, a raz nie, poza tym nie mogłem włączyć niektórych rzeczy, np MAIL się zwieszał, a finder pokazywał parasolkę po najechaniu kursorem. Od trzech dni nie mogę włączyć Mac OS wogóle, a robię to kilka razy dziennie i nic, poza jabłuszkiem Apple i animacją ładowania się (to kółeczko co się kręci w kółko ) Resetowałem pram, ale bezskutecznie. Co teraz mogę zrobić? Zdążyłem skopiować najważniejsze programy na przenośny dysk, no ale nie ukrywam, że fajnie by było zachować wszystkie aktualne pliki. Będę wdzięczny za pomocne odpowiedzi.

#2 sympatico

sympatico
  • 66 posts

Posted 17 December 2010 - 10:10

witaj, spróbuj uruchomić osx z wciśniętym klawiszem lewi shift :)

#3 Smoczy

Smoczy
  • 4066 posts
  • SkądPrzemyśl

Posted 17 December 2010 - 10:18

odpal MBP z płyty instalacyjnej i Narzędziem Dyskowym go napraw

#4 cubasz

cubasz
  • 1636 posts
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Posted 17 December 2010 - 10:32

tak, najpierw napraw, potem zrob pelny backup a potem proponuje instalke systemu od nowa (bez formatowania na poczatek)

#5 TheAdi_3GS

TheAdi_3GS
  • 60 posts

Posted 17 December 2010 - 12:41

Z tym ze, kiedy własnie odpalam go z płytki to jest to samo i zwiesza się na szarym jabluszku... Próbowałem już wszystkiego co było w supporcie apple i nic ;(

#6 yahol

yahol
  • 1321 posts
  • Skąd*.#

Posted 17 December 2010 - 12:57

Myślę, ze warto przeczesać dysk za pomocą DiskWarriora.
DiskWarrior 4 - The Disk Utility for Mac Disk Repair, Mac Directory Repair, Mac Disk Recovery, Mac Data Recovery
Jak zdobyć pełną wersje, nie powiem, bo nie wolno :)
Jak to nie pomoże, to dopiero wtedy jest problem.
Można jeszcze powalczyć z TechToolem, ale Warrior wydaje się lepszy.
https://support.appl...luxe/main?id=dl

#7 cubasz

cubasz
  • 1636 posts
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Posted 17 December 2010 - 13:02

w chwili startu przytrzymaj command - V i potem wpisz fsck -yf

#8 TheAdi_3GS

TheAdi_3GS
  • 60 posts

Posted 17 December 2010 - 15:36

Jak mam użyć tych programów skoro nie mogę włączyć systemu? A co co tej komendy powyższej to równiez już próbowałem i wyskakuje info ze MacBook Pro HD could not by repaired...

#9 yahol

yahol
  • 1321 posts
  • Skąd*.#

Posted 17 December 2010 - 15:50

To są płyty bootujace, startują po wciśnięciu "C" lub "lewy ALT" i system nie ma tu nic do gadania. To są samodzielne aplikacje naprawcze.

#10 sproject

sproject
  • 206 posts
  • SkądWrocław

Posted 17 December 2010 - 16:05

Jak zdobyć pełną wersje, nie powiem, bo nie wolno :)

Nie wolno? Coś Ty taki tchórzliwy? Ja się nie boję i powiem, że na stronie starczy kliknąć w "Buy Now" i postępować zgodnie z instrukcjami.

#11 yahol

yahol
  • 1321 posts
  • Skąd*.#

Posted 17 December 2010 - 16:20

Nie wolno? Coś Ty taki tchórzliwy? Ja się nie boję i powiem, że na stronie starczy kliknąć w "Buy Now" i postępować zgodnie z instrukcjami.

No tak! O tej najbardziej oczywistej metodzie, nawet nie pomyślałem :)
Widać, zbyt oczywista.

#12 dirtyhary

dirtyhary
  • 629 posts
  • SkądEłk, PL

Posted 04 May 2012 - 16:49

Odświeżam wątek, mam podobny problem. Czy ktoś wie co z tym zrobić ? Hardware Test nic nie wykazuje, a płytka z systemem się odpala, ale po za tym nic się nie włącza.

#13 renqien

renqien

Koniec...

• 20740 posts

Posted 04 May 2012 - 17:36

No ekstra. Odgrzałeś starego kotleta i nawet nie pokusiłeś się o dokładne opisanie problemu. Może napisz jeszcze raz, ale tym razem jak człowiek, z konkretnymi informacjami, objawami itp.

#14 dirtyhary

dirtyhary
  • 629 posts
  • SkądEłk, PL

Posted 05 May 2012 - 08:15

Przecież piszę że mam ten sam problem co autor tego wątku. Włączam Mac Os'a i staje mi na jabłku, a następnie monitor pokazuje brak sygnału, w macu natomiast wiatraki normalnie chodzą i lampka się świeci. Jak odpalam płytkę tą z systemem to pokazuje mi się ikona dysku i płytki i cokolwiek kliknę pokazuje się jabłko, a następnie brak sygnału. Próbowałem zarówno z Shiftem, zresetowałem PRAM, jak pisałem wcześniej Hardware Test wykazał że wszystko jest ok, więc ma to jakieś podnóże programowe. Dodatkowo powiem że nic ostatnio nie instalowałem, ani nie przypominam sobie żebym pobierał cokolwiek oprócz kilku mp3.

#15 ftpd

ftpd

Nie.

• 24360 posts

Posted 06 May 2012 - 13:27

Masz już osobny wątek o tym, nie spamuj, gdzie popadnie.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users