Panie i Panowie,
Zastanawiam się nad zakupem zewnętrznej macierzy RAID do użytku domowego i do małej firmy. Początkowo myślałem o zakupie tylko macierzy, np. Peryferia :: Dyski twarde :: Macierze :: Promise Technology SmartStor DS4600 - 4HDD SATA, 1 x kontroler. DAS System, eSATA - Cortland - systemy graficzne i używania go obecnie z moim MacBook'iem, a w przyszłości z serwerowym Makiem Mini. Kiedy jednak zauważyłem, że w tej samej cenie można mieć NAS (np. QNAP TS-410), zacząłem się zastanawiać. Serwer chciałbym głównie mieć do backup'u, serwera mail i wydruku, przechowywania i udostępniania plików w sieci LAN i w internecie, do udostępniania multimediów i aplikacji iPhone'owi i iPad'owi. W wypadku połączenia dyski+MM myślałem o korzystaniu z wydzielonej partycji na Time Machine, postawienia normalnego serwera FTP i mail, skonfigurowania udostępniania drukarek i korzystania ze zwykłego klienta BT, AirVideo i VNC. Dodatkowo, Mini mógłby służyć jako całkiem przyzwoity HTPC. Jak wyglądałoby to przy NASie? Które rozwiązanie będzie gwarantowało cichsze działanie i szybszy przesył plików (AirPort Extreme, NAS skrętką do routera, czy dysk po FW800 i MM też skrętką do routera, czy FW800 będzie w tym wypadku wąskim gardłem, czy może prędkość zapisu dysków)?

NAS vs DAS
Rozpoczęty przez
Maciek Stanasiuk
, 16 gru 2010 10:29
5 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 16 grudnia 2010 - 10:29
Napisano 16 grudnia 2010 - 16:33
Witam,
obudowa RAID firmy Promise serii 4600 na 4 dyski w wersji dla FireWire / USB i w wersji sieciowej to praktycznie takie same urządzenia. Oferują podobny transfer i niezawdoność, a różnice polegają niemal wyłącznie na sposobie podłączenia. Cena jest również bardzo zbliżona.
Prędkość, jaką uzyskasz na NS4600 wynosi do ok. 25MB/s przy podłączeniu 1Gbps. Nawet przy zastosowaniu niezbyt wydajnego switcha (takiego poniżej 100 zł) podłączenie nie będzie wąskim gardłem. Za to uniwersalność podłączenia bije na głowę Fire Wire. Sam używam NS4600 od prawie toku do obróbki zdjęć i video oraz jako backup danych, w tym Time Machine pod Mac, Ghost pod Windowsem i nie szukam innych rozwiązań. Włożyłem 4 dyski 2TB Samsunga połączone w RAID 5. Nie polecam RAID 0, ponieważ po awarii jednego dysku lub przy nieszczęśliwym zbiegu okoliczności tracisz wszystkie dane. W RAID 5 problem nie występuje.
Na Allegro kupisz NS4600 w cenie poniżej 2000 PLN, co jest naprawdę bardzo konkurencyjne. Wcześniej miałem QNap tej samej klasy i miałem z nim straszne problemy - odbudowywał wiecznie indeksy.
Jeśli będziesz miał jakieś pytania - pisz.
Napisano 16 grudnia 2010 - 19:12
Osobiście mam doświadczenia z QNAP i Synology. Sprzedawałem wersje 2, 4 i 5 dyskowe. Dla siebie kupiłem ostatnio DS211. Używam z komputerami z MacOsX, z Windows XP, Vista i Windows 7. Według mnie do użytku domowego bardziej nadaje się Synology, a przy okazji jest tańsze. Różnice pomiędzy wersjami, to oprócz ilości dysków, a co za tym idzie możliwości utworzenia odpowiedniego poziomu RAID to jedynie różnice w wydajności - funkcjonalnie wszędzie to samo. Na moim sprzęcie udostępniam dyski przez SMB, AFP i FTP, mam uruchomiony serwer iTunes, DLNA, AudioStation, PhotoStation i Surveillance Station (1 kamera IP). Gdziekolwiek bym nie był, przez PhotoStation mam w iPhone dostęp do moich zdjęć (tunel VPN do domu i mam dostęp do całej bazy zdjęć). Kopii zapasowej z TimeMachine przez sieć nie uruchamiałem - mam do tego osobny dysk - więc nie sprawdziłem jak to działa, ale podobno dobrze. Nie wiem ile dysków potrzebujesz, ale na pewno coś dla siebie znajdziesz - w ofercie mają od 0 (podłącza się dyski na USB) do 15. Bardzo mi się podoba DS1511+ - następca DS1010+ - tylko ta cena...
W każdym razie jako zadowolony użytkownik z czystym sumieniem mogę polecić sprzęt Synology.
Napisano 16 grudnia 2010 - 19:40
Synology świetny jest DS411+ (chcę 4 dyski w RAID5), ale cena już nie ta.
Fajne są też produkty Data Robotics. Zdecydowałem, że chyba jednak poczekam do przyszłego roku (a nuż pojawi się Light Peak) i ew. zakupu dokonam po odświeżeniu linii Maczków.

Napisano 16 grudnia 2010 - 20:04
Przy okazji - tutaj znajdziesz testy różnych serwerów dyskowych: Testy i recenzje nagrywarek, NASow oraz sprzetu - CDRinfo.pl
Napisano 16 grudnia 2010 - 20:37
Dzięki.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych