Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

15000 maili/rocznie - 3,5GB rocznie - Apple Mail czy Outlook czy ... ?

• Please log in to reply
3 replies to this topic

#1 Bacio

Bacio
  • 91 posts

Posted 15 December 2010 - 15:08

Witam, Świeżo po przesiadce z Win został mi ostatni problem do rozwiązania - zmiana programu pocztowego. Do tej pory używałem The Bat!, gdyż wśród licznych zalet ma oddzielne trzymanie załączników od treści listów, co zapewnia stosunkowo szybkie wyszukiwanie, wygodne szablony podręczne i dobrą dla mnie obsługę kilku kont. Na Macu nie mam The Bat!, a nie chcę korzystać z poczty na Parallels. Rocznie mam 15.000 maili (w tym około 1/2 przychodzących i 1/2 wychodzących) co generuje około 3,5GB rocznie (moi klienci lubią wysyłać ciężkie załączniki). Korzystam z trzech oddzielnych kont pocztowych i nie chcę ich mieszać. W tej chwili wszystko chodzi na serwerze przez POP3/SMTP, ale zapewne przejdę na IMAP (z trzymaniem kopii na laptopie). Chcę mieć dostęp do poczty przez telefon (w tej chwili kopię każdego maila trzymam na koncie GMail i w ten sposób mam dostęp mobilny). Nie wiem, jaki kontakt mobilny będzie właściwy za pół roku - rok - może GMail dla Firm? Może nowe MobileMe? Może coś jeszcze innego? Szukam programu do obsługi takiej poczty. Nie wiem zupełnie jak się sprawuje Apple Mail - czy to dla niego dużo czy mało? Mogę skorzystać z Outlooka, gdyż go dostałem z Officem, ale 4 lata temu korzystałem z Outlooka na Win i skutecznie się dławił (nie ogarniał tej ilości poczty), a wyszukiwanie starych maili było koszmarem. Jakieś rady? Pozdrawiam, Andrzej

#2 rafer666

rafer666
  • 187 posts
  • SkądToruń

Posted 15 December 2010 - 15:44

Moja poczta ma w tej chwili ok 6GB, Mail w moim przypadku się nie sprawdził i szybko dałem sobie z nim spokój. W mojej opinii dobry jest do domowej poczty. Do ogarnięcia firmowej poczty służy mi Thunderbird. Nie skasowałem jeszcze żadnej wiadomości, sprawnie szuka, nie dławi się itp. Do tego mam wszystko skatalogowane w podfolderach. Jako prywatnej skrzynki używam gmaila i twierdzę, że nie ma lepszej poczty. Filtry, etykiety, szybkość działania no i niezawodność.

#3 ftpd

ftpd

Nie.

• 24392 posts

Posted 15 December 2010 - 16:23

U mnie Mail obsługiwał bez problemu ruch 100-200 maili dziennie (czas przeszły, bo teraz nie mam już tylu maili). Tyle, że trzymam tylko z dwóch ostatnich miesięcy, to nie wiem, jak z trzymaniem miliarda gigabajtów cały czas na dysku.

#4 janhalb

janhalb
  • 951 posts

Posted 15 December 2010 - 17:03

Ja także za czasów windowsowych korzystałem z TheBat. Po przesiadce ma Maca zacząłem korzystać z Maila - i jestem bardzo zadowolony. Kilka oddzielnych kont - no problem. Duża ilość maili? Ja w mojej głównej skrzynce mam dobre parę tysięcy wiadomości (nie licząc spamu generalnie nic nie kasuję), część z nich z załącznikami różnych wielkości - nic się nie wiesza, nie muli, a wyszukiwanie działa równie szybko, jak na początku. Nie mam zastrzeżeń.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users