Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Wolne połączenie WLAN mimo szybkiego łącza - wszystkie ipady tak mają?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 K@M!L

K@M!L
  • 395 postów

Napisano 14 grudnia 2010 - 15:42

Mam Airport Extreme podłączony do modemu z UPC 10 Mb/s. Internet poprzez na kompie śmiga aż miło. Ale iPad działa znacznie wolniej. Przerywa nawet streaming AVI z macbooka poprzez airvideo. Czy ogólnie iPady tak wolno działają czy ja mam coś nie tak w sieci?

#2 xrey

xrey
  • 190 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 grudnia 2010 - 15:52

U mnie działa z pełną przepustowością łącza, czyli 30 Mb/s.

Dołączona grafika

#3 Stivo

Stivo
  • 1 232 postów
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Napisano 15 grudnia 2010 - 12:55

mam to samo. Net na komputerach i iP4 działa przez wifi idealnie nic nie przycina nie muszę czekać itp. A na iPadzie jest masakra. Zanim jakiś film się wczyta muszę czekać 10 minut.

#4 K@M!L

K@M!L
  • 395 postów

Napisano 15 grudnia 2010 - 13:47

A nie masz czasem routere Apple Airport Extreme, albo Time Capsule?

Dziś spędziłem pół nocy na próbie dojścia co jest nie tak. Najprawdopodobniej znalazłem przyczynę. Internet mam w domu poprzez modem UPC. Modem podłączony jest WANem do routera Apple Airport Extreme. Zastąpiłem go na chwilę starym routerem Dlink i wszystko było OK. Zauważyłem że Airport Extreme nie radzi sobie tylko z iOS (ipad iphone), strony chodzą wolno (ale da się wytrzymać), najgorzej jest z filmami i z usługą VPN (dzięki której uzyskuję adres IP z USA). VPN nie działa prawie wcale na urządzeniach iOS, na macbooku wszystko jest ok. Czy mógłbym prosić o wskazówki co należy zmienić by temu zaradzić? Poniżej moje ustawienia Airport Extreme:

Dołączona grafika

Jak wspomniałem powyżej po podłączeniu zwykłego dlinka w miejsce Airport Extreme wszystko jest ok, poniżej jego ustawienia:

Dołączona grafika

#5 demandred

demandred
  • 305 postów

Napisano 15 grudnia 2010 - 13:48

mam to samo. Net na komputerach i iP4 działa przez wifi idealnie nic nie przycina nie muszę czekać itp. A na iPadzie jest masakra. Zanim jakiś film się wczyta muszę czekać 10 minut.

U mnie rowniez to samo. Co prawda lacze tylko 1 Mbit, ale i tak znaczaca roznica widoczna miedzy PC a iPadem. Na tym drugim zapuscic filmik w lepszej jakosci na Youtube to mnooostwo czekania. Soft 3.2.2

#6 szymek

szymek
  • 49 postów
  • Skądszczecin

Napisano 15 grudnia 2010 - 13:55

no właśnie ja również mam podobnie. Wszystkie inne urządzenia z internetem szybko śmigają, a Ipad troche zamula... szczególnie czuć to przy youtube

#7 K@M!L

K@M!L
  • 395 postów

Napisano 15 grudnia 2010 - 14:49

A jakie macie routery?

#8 xrey

xrey
  • 190 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 grudnia 2010 - 19:08

A nie masz czasem routere Apple Airport Extreme, albo Time Capsule?
Dziś spędziłem pół nocy na próbie dojścia co jest nie tak. Najprawdopodobniej znalazłem przyczynę. Internet mam w domu poprzez modem UPC. Modem podłączony jest WANem do routera Apple Airport Extreme. Zastąpiłem go na chwilę starym routerem Dlink i wszystko było OK. Zauważyłem że Airport Extreme nie radzi sobie tylko z iOS (ipad iphone), strony chodzą wolno (ale da się wytrzymać), najgorzej jest z filmami i z usługą VPN (dzięki której uzyskuję adres IP z USA). VPN nie działa prawie wcale na urządzeniach iOS, na macbooku wszystko jest ok. Czy mógłbym prosić o wskazówki co należy zmienić by temu zaradzić? Poniżej moje ustawienia Airport Extreme:

Może to pomoże z tym VPN Apple - Support - Discussions - VPN and Airport Extreme (802.11n) ...

#9 waldusthecyc

waldusthecyc
  • 36 postów

Napisano 16 grudnia 2010 - 10:59

witam, ja mam w domu router ASMAX NEOSURFER, net: Neostrada 1MB. Do routera podłączone są: iPhone, iPad, PowerBook 12, PowerBook 17, PS3 i radio internetowe Freecom i wszystkie działają bardzo dobrze. iPad dane wczytuje szybko, nie ma problemów z zawieszkami. Router przydziela mu IP dynamicznie oraz stoi za firewallem

#10 Turbo

Turbo
  • 526 postów

Napisano 16 grudnia 2010 - 11:46

Internet z UPC 25mb/s, Time Capsule i modem od UPC - Thomson TWG-850. Mam to samo, filmiki na iPadzie ładują się bardzo wolno...

#11 Stivo

Stivo
  • 1 232 postów
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Napisano 18 grudnia 2010 - 10:39

Ja jakiegoś D-Linka za 300pln i net 6m/b z neti

#12 ciejson

ciejson
  • 14 postów
  • SkądKraków

Napisano 21 grudnia 2010 - 21:03

Znam ten ból już to przerabialem na 3.2.2 i jest wyjście z przyspieszeniem yoube wystarczy wpisać jeśli macie upc w dns następujące adresy 62.179.1.63, 62.179.1.62 a w domeny przeszukiwania chello.pl wszystko smiga jak daje dns automatycznie to wolno czyta YouTube. Co ciekawe miało się to poprawić w 4.2.1 lecz dalej czeba dnsy ręcznie zapodawac. Dla tych co nie maja upc proponuje znaleść w Google alternatywny serwer dns Google 8.8.8.8 na forach pisze ze dziala u mnie się nie sprawdził. Mam router netgear co ważne dnsy wpisujemy w ustawieniach ipada nie na routerze mam nadzieje ze pomoglem pozdrowienia.

---------- Wpis dodano o 21:03 ---------- Poprzedni wpis dodano o 20:59 ----------

I jeszcze te możecie sprawdzić piszcie czy dziala 212.2.96.52, 212.2.96.51 ja normalnie oglądam filmy hd przed zabiegiem nie było opcji

#13 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 21 grudnia 2010 - 22:21

Ale co ma DNS to prędkości transferu?

#14 ciejson

ciejson
  • 14 postów
  • SkądKraków

Napisano 22 grudnia 2010 - 17:27

Poczytaj na zagranicznych forach chodzi o YouTube

#15 neo2006a

neo2006a
  • 90 postów

Napisano 23 stycznia 2011 - 10:54

wolne wifi Dokladnie. Problemem są DNSy i problem dotyczy tylko Youtube. Ustawcie sobie np DNSy tpsa albo google (8.8.8.8) i problem zniknie.

#16 Cezner

Cezner
  • 12 postów

Napisano 23 stycznia 2011 - 18:40

Witam wszystkich. Może to co napisze komuś pomoże. Mam router D-Linka di-524.
Net na iPadzie oraz na komórce Nokia E72 chodził jak krew z nosa. Net na laptopach działał doskonale. W końcu poszedłem do znajomka. U niego net na moim iPadzie chodził bez zarzutu, bardzo szybko. Wiec nie był to problem z iPadem. W końcu siadłem nad routerem. Próbowałem zmienić kanały. To nie pomagało. W końcu poszukalem nowego firmware. Po wgraniu nowszego firmware nagle net na iPadzie i komórce działa doskonale. Praktycznie tak samo dobrze jak na laptopie i czy PC.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych