Witam,
Stala sie rzecz bardzo dziwna, mianowicie po zrestartowaniu kompa haslo do systemu nie wchodzi. Nie wiem jakim cudem do tego doszlo po standardowym restarcie. Pracuje na wersji 10.5.6, nie ma mowy o pomylce hasla cos ewidentnie jest nie tak. Czy jest jakis sposob zeby to ominac poza instalka nowego systemu, sa tam bardzo wazne ktorych nie moge stracic.
Z gory wszystkim dziekuje, pozdrawiam

Ominięcie hasła do systemu. POMOC PILNIE POTRZEBNA!
Rozpoczęty przez
MarkoCzyzerro
, 14 gru 2010 10:22
7 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 14 grudnia 2010 - 10:22
Napisano 14 grudnia 2010 - 10:38
Jako normalny użytkownik mogę poradzić jedną rzecz, po klikukrotnym wpisaniu złego hasła pojawia się prośba o wpisanie hasła głównego, jeżeli takie było ustalone, powinno ono być inne od Twojego hasła do komputera, i to właśnie hasło główne resetuje hasło do konta użytkownika i pozwala ustawić nowe.
Pozdrawiam
Napisano 14 grudnia 2010 - 10:40
Tak wiem, juz prubowalem z tej opcji skorzystac niestety nie pamietam hasla glownego. Sprawa jest o tyle dziwna mialem podpietego MBP do ACD, matryca na MBP byla calkowicie wygaszona. Po odpieciu nie chcial podswietlic matrycy, juz mi sie to zdarzalo wiec zrestartowalem kompa matryca sie podswietlila ale w momencie wejscia do systemu wpisywane haslo nie bylo poprawne. Nie mam pojecia co sie stalo. Czy istnieje jeszcze jakas inna alternatywa?
Dzieki
Napisano 14 grudnia 2010 - 10:54
Dzieki za podpowiedz, ale z tego co tutaj czytam dalej pojawia sie kwestia master passwordu. Niestety ani master ani account haslo u mnie przepadlo. Resetowanie hasla przez wpisanie master passwordu nic nie daje, dostaje okno z podpowiedzia ale to takze nie pomoglo. Ogolnie jestem w kropce.
Napisano 14 grudnia 2010 - 10:58
no to PRZECZYTAJ CO TAM JEST NAPISANE skoro chcesz zresetować hasło admina.
Napisano 18 grudnia 2010 - 20:12
Reset hasła za pomocą płytki instalacyjnej
Wsadź do napędu CD/DVD płytkę instalacyjną Systemu Mac OS X i trzymając wciśnięty klawisz "C" uruchom komputer. Wybierz preferencje językowe, a następnie w górnym pasku wybierz Utilities (Narzedzia) a potem Reset Password (przywróć hasło).
[ATTACH]7438[/ATTACH]
Zostaniesz poproszony o wybranie napędu, wybranie użytkownika i wprowadzenie nowego hasła.
Uruchom w zwykły sposób komputer używając podczas logowania nowego hasła.
Jesli nie masz płytki instalacyjnej to wtedy:
1. Najpierw zrestartuj Maka trzymając wciśnięte klawisze Command+S ( spowoduje to uruchomienie Maka w modzie Single User Mode - Start Maka w modzie pojedynczego użytkownika z interfejsem terminalowym)
2. Wpisz nastepująca komendę:
rm /var/db/ .applesetupdone
i wciśnij Enter
3. Po usunięciu pliku .applesetupdone trzeba zresetować komputer. Można to zrobić wpisując komendę reboot i wciskając Enter
4. Od tego momentu nie będzie potrzebna znajomość komend UNIXA wystarczy znajomość środowiska graficznego Systemu MAC OS X - najtrudniejszą część zadania mamy już za sobą.
Po starcie komputera zostaniemy przywitani ekranem powitalnym, tak jakbyśmy dopiero co kupili naszego Maka i wyjęli go z pudełka.
Należy postępować zgodnie ze wskazówkami wizarda i utworzyć konto nowego uzytkownika, innego niż ten, którego hasło zapomnieliśmy
5. Zrestartuj komputer z nowo utworzonym użytkownikiem. To nowe konto uzytkownika jest kontem administracyjnym Systemu.Zaloguj sie na to konto
6. Teraz należy tylko zresetowac zapomniane haslo uzywając Account control panel w System preferences
7. Teraz możesz zalogować się jako użytkownik, którego hasła poprzednio zapomnieliśmy.
Na koniec dobrze jest ze względów bezpieczeństwa skasować tymczasowe konto uzytkownika, które było pomocne w ustawieniu nowego hasła uzytkownikowi
Wsadź do napędu CD/DVD płytkę instalacyjną Systemu Mac OS X i trzymając wciśnięty klawisz "C" uruchom komputer. Wybierz preferencje językowe, a następnie w górnym pasku wybierz Utilities (Narzedzia) a potem Reset Password (przywróć hasło).
[ATTACH]7438[/ATTACH]
Zostaniesz poproszony o wybranie napędu, wybranie użytkownika i wprowadzenie nowego hasła.
Uruchom w zwykły sposób komputer używając podczas logowania nowego hasła.
Jesli nie masz płytki instalacyjnej to wtedy:
1. Najpierw zrestartuj Maka trzymając wciśnięte klawisze Command+S ( spowoduje to uruchomienie Maka w modzie Single User Mode - Start Maka w modzie pojedynczego użytkownika z interfejsem terminalowym)
2. Wpisz nastepująca komendę:
rm /var/db/ .applesetupdone
i wciśnij Enter
3. Po usunięciu pliku .applesetupdone trzeba zresetować komputer. Można to zrobić wpisując komendę reboot i wciskając Enter
4. Od tego momentu nie będzie potrzebna znajomość komend UNIXA wystarczy znajomość środowiska graficznego Systemu MAC OS X - najtrudniejszą część zadania mamy już za sobą.
Po starcie komputera zostaniemy przywitani ekranem powitalnym, tak jakbyśmy dopiero co kupili naszego Maka i wyjęli go z pudełka.
Należy postępować zgodnie ze wskazówkami wizarda i utworzyć konto nowego uzytkownika, innego niż ten, którego hasło zapomnieliśmy
5. Zrestartuj komputer z nowo utworzonym użytkownikiem. To nowe konto uzytkownika jest kontem administracyjnym Systemu.Zaloguj sie na to konto
6. Teraz należy tylko zresetowac zapomniane haslo uzywając Account control panel w System preferences
7. Teraz możesz zalogować się jako użytkownik, którego hasła poprzednio zapomnieliśmy.
Na koniec dobrze jest ze względów bezpieczeństwa skasować tymczasowe konto uzytkownika, które było pomocne w ustawieniu nowego hasła uzytkownikowi
Napisano 21 grudnia 2010 - 19:34
Mogę Ci polecić sposób, który zaproponował Ci madmax332. Niecały tydzień temu też musiałem tak robić. Nie masz się o co martwić jeśli będziesz postępował tak jak jest napisane w linku.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych