Cześć,
mam fatalny obraz z kamery Sony HDR-XR520VE. Film zapisuję w formacie 16:9 SD. Zapisuje się w formacie MPEG-2 (multiplexed MPEG-1/2)
Jak próbuję otworzyć QT plik - wyskakuje info - że to nie jest plik filmu. (!)
Jak otwieram VLC - otwiera ładnie ale jest przeplot, tego się nie da oglądać (choć jakość jest dobra)
Jak otwieram iMovie 11 to jest na ciemnych miejscach taka pikseloza, że o zgrozo.
Pytanie mam, co mam teraz zrobić. Dawniej QT ruszał filmy i było nawet ok. A teraz po jakimś czasie włączyłem kamerę i jest lipa.
Zainstalowałem Periana. Nic nie dało. Czy mam wyciąć QT i zainstalować na nowo?
Już mam dosyć. Bardzo będę wdzięczny za pomoc.
[iMac 20 2008, SL 10.6.5]
Czy ktoś ewentualnie może mi podpowiedzieć jakie biblioteki Video powinienem mieć, aby film nagrany standardową rozdziałą ładnie był odtwarzany na sprzęcie, bądź co bądź, dedykowanym do photo/video?
Będę wdzięczny!

Problem mpg, MPEG-2
Rozpoczęty przez
Mirea
, 12 gru 2010 20:29
4 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 12 grudnia 2010 - 20:29
Napisano 13 grudnia 2010 - 10:23
QT (pewnie w wersji 10.0) nie odtwarza materiałów w MPEG2. Pozostaje Ci albo zdobyć/kupić plugin do QT7 - wtedy działa. Kiedyś można go było kupić, teraz nie wiem, na pewno Final Cut'y mają instalkę w sobie. Ewentualnie otwierasz film w MpegStreamclip i konwertujesz do-czeg-chcesz (w zależności czy do obróbki czy do oglądania), ewentualnie przerabiasz (demuxujesz) do TS i nagrywasz jako zwykła płyta DVD-Video ("konwersja" bezstratna).
Pa.
Napisano 13 grudnia 2010 - 23:18
Niestety też walczyłem z mpeg2 kupno plugina do QT nic nie daje...nie radzi sobie często z dzwiekiem a chca za niego jakieś chore pieniądze. Juz lepiej odpalic virtualduba z wtyczka mpeg2 na xp na maszynie wirtualnej - darmowo i skutecznie
Napisano 13 grudnia 2010 - 23:29
MovieConverter Studio pomoże w konwersji kodeka kamerki do HD: Apple Pro Res albo Apple Intermediate Codec. Uzyskasz jakość bez zarzutu. Tylko musisz mieć dużo miejsca na dysku.
Z mojego doświadczenia wynika to, że kamerki multipleksują sound w formacie np. AC3 w AVCHD, kompletnie rujnując powszechną specyfikację kodeka.
Napisano 14 grudnia 2010 - 01:03
W AVCHD dopuszczony jest zapis dźwięku zarówno w PCMie jak i A/52 (również w systemie 2.0 - dokładniej od 1.0 do 5.1
).
Pa.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych