Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

A jednak! [Mac x86]

• Please log in to reply
16 replies to this topic

#1 DoktorNo

DoktorNo
  • 394 posts

Posted 29 September 2005 - 09:14

A jednak!

http://www.pcworld.pl/news/81547.html

Na developerskim Macu x86 nie można uruchamiać innego softu niż tego co życzy sobie Apple. Podejżewam, że w seryjnych Macach ta blokada będzie uniemożliwiała instalacje Windows.

A więc (chyba) miałem racje! :D

#2 BigMac

BigMac
  • 535 posts
  • SkądOlsztyn

Posted 29 September 2005 - 09:20

Re: A jednak! [Mac x86]

A jednak!

Na developerskim Macu x86 nie można uruchamiać innego softu niż tego co życzy sobie Apple. Podejżewam, że w seryjnych Macach ta blokada będzie uniemożliwiała instalacje Windows.

No chyba jednak nie
LINK

#3 Kwiatki

Kwiatki
  • 1096 posts
  • SkądPoznan

Posted 29 September 2005 - 10:31

Re: A jednak! [Mac x86]

A jednak!

w seryjnych makach z intelem bedzie inne zabezpieczenie - leoparda juz nie zainstalujesz na tych maszynach

#4 EnderTKD

EnderTKD
  • 351 posts

Posted 29 September 2005 - 11:12

czyli jednak x86?

#5 krismiszcz

krismiszcz
  • 2414 posts
  • SkądLUBLIN

Posted 29 September 2005 - 11:44

czyli jednak x86?

możliwe że Apple będzie robić 2 linie x86 i PPC.
ciekawe czy przedłużą umowę z Freescal-ą ?

#6 EnderTKD

EnderTKD
  • 351 posts

Posted 29 September 2005 - 12:00

czyli jednak x86?

możliwe że Apple będzie robić 2 linie x86 i PPC.
ciekawe czy przedłużą umowę z Freescal-ą ?

OBY

#7 DoktorNo

DoktorNo
  • 394 posts

Posted 29 September 2005 - 12:58

Jak co dla mnie to Apple kopie sobie grób. A tak przy okazji, to ja nie rozumiem… Leopard ma być dla PCetów??

#8 Kwiatki

Kwiatki
  • 1096 posts
  • SkądPoznan

Posted 29 September 2005 - 13:41

Jak co dla mnie to Apple kopie sobie grób.

A tak przy okazji, to ja nie rozumiem… Leopard ma być dla PCetów??

przyczyna prosta - ani motka ani ibm nie byl w stanie dostarczyc procesorow i zapewnic ich staly mocny rozwoj technologiczny. w takim razie pozostal intel - ktory ma jakiestam procesory dobry rozwoj, lepsze technologie (chodzi mi o upakowanie nie o architekture , zeby nie bylo ;-) ) wiec trza osx przepisac na x86 pierwsze maszyny zeby cokolwiek posiadac zostaly zrobione tak a nie inaczej grzalki z prockami 3GHz itd Tiger napisany zeby pokazac ze zadziala. Mysle ze docelowo Apple bedzie montowalo dodatkowe uklady na plytach ktore beda rozroznialy plyty PC od Jablkowych i ani na PC nie da sie zainstalowac OSX ani na Jablkowych XP czy longhorna.Wg mojego zdania zmienia sie architektura i tylko architektura. Sam fakt pokazania sie osx x86 w sieciach p2p pokazuje jaki jest swiat. Jesli Jobs sie przed tym nie obroni sprzetowo to faktycznie wykopie sobie grob.
Leopard nie wyjdzie na PC - wyjdzie na Maka x86 a to roznica znaczna, jesli przyjac za w 100% prawdziwe to co napisalem wczesniej, ze bedzie blokada sprzetowa.
Niby powermaki x86 maja sie pojawic za 3 lata , 3 lata postepu informatyczno/elektronicznego to przepasc , wiec jeszcze mnostwo moze sie wydarzyc, (czyt. moze freescale cos wymysli lub IBM zdejmie klapy konsolowe z oczu - kto to moze wiedziec co sie stanie) finalnie moze sie okazac ze powermac x86 to kompletna klapa.dzisiaj juz widac ze z ta predkoscia jeszce sa daleko 50pkt na PIV 2.8Ghz to polowa predkosci PM 2.0Ghz.
Oby poszli po rozum do glowy i bylo to jedynie zabezpieczenie albo wstrzasniecie zaspanych firm produkujacych procki

#9 BigMac

BigMac
  • 535 posts
  • SkądOlsztyn

Posted 29 September 2005 - 13:50

[...]
finalnie moze sie okazac ze powermac x86 to kompletna klapa.dzisiaj juz widac ze z ta predkoscia jeszce sa daleko 50pkt na PIV 2.8Ghz to polowa predkosci PM 2.0Ghz.

Chmmm... ale nie bardzo sie z tym zgodze. Nie porownuj Dual z pojedynczym procesorem:
tak dla przykladu MAC/PC

#10 DoktorNo

DoktorNo
  • 394 posts

Posted 29 September 2005 - 13:56

W innym wątku już się rozpisywałem: jeżeli okaże się że te wszystkie zabezpieczenia da się złamać (a na pewno się da) to będziemy mieli sytuacje, w której Windowsy będą chodzić na Macach x86 a Mac OS X na PieCykach. I będziemy mieli powtórkę z Amigi, czyli wysychanie źródeł oprogramowania, bo tylko perspektywa zysku trzyma producentów na danym rynku a nie sentymenty.

#11 krismiszcz

krismiszcz
  • 2414 posts
  • SkądLUBLIN

Posted 29 September 2005 - 13:58

Kwiatki, twoja wypowiedz dodała troche otuchy. Sam jestem ciekaw jak to wszystko się potoczy. Zjednej strony wejście Maców x86 może przewrócić rynek Apple do góry nogami, sądze że np: PowerMac-i znacznie potanieją lub utrzymają się na swoim poziomie cenowym - ponieważ wiele osób będzie chciało kupić ostani model PPC G5 :)

a co do Jobsa to napewno zabezpieczy swoje produkty przed 'czarnym rynkiem" na p2p.

#12 BigMac

BigMac
  • 535 posts
  • SkądOlsztyn

Posted 29 September 2005 - 14:00

ja jestem typowym "miesiarzem" i odwoluje sie tylko do cyferek i suchych benchmarkow. Jesli OSx86 bedzie szybszy od PPC to Apple bedzie musialo cos wykombinowac, zeby przekonac ludzi ze to platforma a nie OS jest wart uwagi i wydatku "paru" zlotych wiecej niz PC. P.S Pomijam walory estetyczno-maniackie :mrgreen:, ktore w duzej mierze tez posiadam

#13 krismiszcz

krismiszcz
  • 2414 posts
  • SkądLUBLIN

Posted 29 September 2005 - 14:03

I będziemy mieli powtórkę z Amigi, czyli wysychanie źródeł oprogramowania, bo tylko perspektywa zysku trzyma producentów na danym rynku a nie sentymenty.

dokładnie, ale firma Apple jest czymś innym niż Commodore w 1994r. Amiga Inc "żyje" do dziś ale sprzedaje tylko sprzęt dla hobbystów w wieku 20-45 lat, a gdzie młodzi ?

teraz jest 2005r, Apple to GURU Marketingu więc tej firmy tak łatwo się nie zniszczy!

#14 PowerbookFiend

PowerbookFiend
  • 619 posts
  • SkądLandsberg/Stettin

Posted 29 September 2005 - 14:25

Ja tam w żadne zabezbieczenia hardware`owe nie wierze. Dlaczego? Spójrzcie na rynek konsol, czego oni tam nie powymyślali żeby nie odpalać piratów - cart, specjalne formaty nośników, sprawdzanie czarności płyty, jakieś czipy i tym podobne i co?I nic, mija dzień od premiery i konsola jest rozgryziona a niby taka sama zamknięta architektura jak MAC. Steve nie ma szans bo naprzeciw jego specjalistą staje cała masa hakerów, piratów i innych entuzjastów. Tu niestety przewaga liczebna jest istotna. Jeśli przejdą na te Pentiumy to wszędzie da się wszystko zainstalować, wspomnicie me słowa. Ja jestem świerzo po zakupie Powerbook`a G4 i uważam ,że to cudowna maszyna i starczy na następne 4 lata dlatego Apple powinno zostać przy PowerPC. TAK NAM DOPOMÓŻ BÓG.

#15 Heidi

Heidi
  • 830 posts
  • SkądWarszawa

Posted 29 September 2005 - 22:26

Mysle ze docelowo Apple bedzie montowalo dodatkowe uklady na plytach ktore beda rozroznialy plyty PC od Jablkowych i ani na PC nie da sie zainstalowac OSX ani na Jablkowych XP czy longhorna.

Owszem, Apple będzie utrudniać instalację Mac OS X na "obcych" maszynach, ale wprost stwierdzono na jednej z konferencji, że nie będą utrudniać instalacji na tych maszynach innych niż Mac OS X systemów. W końcu zarabiają na sprzęcie, więc jeżeli kupujesz go pod Windows to i tak są "do przodu", prawda?

#16 krismiszcz

krismiszcz
  • 2414 posts
  • SkądLUBLIN

Posted 30 September 2005 - 15:35

więc jeżeli kupujesz go pod Windows to i tak są "do przodu", prawda?

ale kto bedzie taki głupi ? kupowanie Mac po to, aby używać Windowsa to paranoja!!

#17 Heidi

Heidi
  • 830 posts
  • SkądWarszawa

Posted 30 September 2005 - 17:57

Dlaczego? Jeżeli dysponujesz bazą windowsowego oprogramowania to taka możliwość pozwala Ci na stopniowe przechodzenie na makowe odpowiedniki - czytaj: mniejszy jednorazowy koszt zmiany platformy.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users