Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Roaming danych (Play/Plus)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 koralgol

koralgol
  • 160 postów

Napisano 10 grudnia 2010 - 12:35

Czy ktoś może wie dlaczego po wyłączeniu Roamingu danych w Ustawieniach, internet dalej działa gdy jestem w Roamingu Plusa? Sieć Macierzysta to Play. Liczyłem na to, że to będzie prosty sposób na blokowanie danych, gdy jestem poza zasięgiem Play. Oczywiście, jest kod na zablokowanie, ale to byłoby prostsze i szybsze. Niestety, nie działa.

#2 razr

razr
  • 1 664 postów
  • SkądKatowice, SI

Napisano 10 grudnia 2010 - 12:41

Może masz ustawione nie zmieniaj sieci i zaznaczone tylko Plus?

#3 koralgol

koralgol
  • 160 postów

Napisano 10 grudnia 2010 - 12:58

W "Operator" mam "automatyczne". Zresztą to nie powinno mieć znaczenia.

#4 augustyniak

augustyniak
  • 86 postów
  • SkądToruń

Napisano 10 grudnia 2010 - 14:49

Bo roaming w plusie to nie jest to samo co np roaming za granica Polski. Ta blokada dziala tylko wtedy gdy jestes za granica.

#5 koralgol

koralgol
  • 160 postów

Napisano 10 grudnia 2010 - 15:07

Jaka jest różnica od strony technicznej pomiędzy roamingiem play w plus a tym zagranicznym?

#6 Krukct

Krukct
  • 936 postów

Napisano 10 grudnia 2010 - 15:15

Taka, że gry korzystasz z telefonu z kartą Play z nadajników Plusa, to jedyna różnica kosztów użytkowania telefonu to właśnie koszt transmisji danych (pakiety dla zasięgu Play mają korzystniejsze ceny od tych dla zasięgu Plusa). Za granicą wyższe są nie tylko koszty przesyłu danych, ale również rozmów i SMSów.

#7 koralgol

koralgol
  • 160 postów

Napisano 10 grudnia 2010 - 15:30

Chodziło mi o różnicę techniczną, a nie cenową.

#8 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 10 grudnia 2010 - 15:37

Widać różnica cenowa wynika z technicznej.

#9 koralgol

koralgol
  • 160 postów

Napisano 10 grudnia 2010 - 15:41

Myślę, że nie. Roaming to roaming. Korzystasz z infrastruktury innej sieci. W niektórych modelach telefonów pojawia się literka "R" oznaczająca, że jesteś w Roamingu. Dzieje się to nawet gdy wyjedziesz z kartą Play na wieś, a nie za granicę (czyli gdy korzystasz z przekaźnika Plusa).

#10 Krzysztof II

Krzysztof II
  • 96 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 10 grudnia 2010 - 21:53

Ale to taki roaming wewnętrzny, po prostu korzystasz z infrastruktury innej sieci, to sprawa wewnętrzna między Play a Plus, ty nie ponosisz kosztów tego, jak korzystam z Playa w Nokii, to tej zmiany nawet nie widać, a jak korzystam ze swojego Androida to pojawia mi się R, nie ma różnicy w opłacie :)

#11 koralgol

koralgol
  • 160 postów

Napisano 10 grudnia 2010 - 21:56

Różnica w opłacie akurat jest, ale nie o to mi chodzi. iPhonowi nie powinno sprawiać różnicy jaka sieć i czy już jesteśmy za granicą. Roaming to roaming i wydaje mi się, że ten przełącznik powinien w tej sytuacji działać.

#12 Mikel

Mikel
  • 73 postów

Napisano 10 czerwca 2012 - 12:22

witam, wiec do czego służy ten suwak - 'roaming danych'? tam pisze, że 'będąc za granicą, wyłącz roaming danych, aby uniknąć opłat za używanie WWW, poczty, mms-ów i innych usług transmitujących dane.' Ja zawsze mam to wyłączone (będąc w Polsce) ale nie rozumiem tego czy powinienem to włączyć ? skoro Tylko za granicą ma być wyłączony aby 'uniknąć opłat'

#13 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 10 czerwca 2012 - 12:43

Bo normalnie Roaming dotyczy zagranicy, ale są dziadowskie sieci (jak Play), które nie mają własnej ifrastruktury i muszą korzystać z innych operatorów właśnie działając w roamingu. Wyłączenie opcji roaming danych UNIEMOŻLIWIA korzystanie z internetu w innej sieci niż macierzysta, stąd w przypadku Play wyłączenie tego wyłącza internet jak się korzysta z nadajników Orange czy Plus...

#14 Mikel

Mikel
  • 73 postów

Napisano 10 czerwca 2012 - 12:55

a jest jakaś różnica pomiędzy przesyłaniem danych ? ponieważ pisząc iM zużywam np 10kb danych a nalicza mi 100 (co prawda jest naliczanie 100kb a nie od 10kb).

#15 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 10 czerwca 2012 - 13:12

To już pytanie do twojego operatora czy Twoj paiet obejmuje korzystanie z innych sieci czy nie, a nie do nas.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych