Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

uciekająca myszka – ciekawostka

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
22 odpowiedzi w tym temacie

#1 Piotrek S

Piotrek S
  • 4 postów
  • SkądPiaseczno k. Warszawy

Napisano 09 grudnia 2010 - 11:25

witam, sytuacja dość specyficzna, ale może komuś przyda :) Któregoś dnia na imacu myszka zaczęła mi robić nie do końca to co chciałem, znaczy zaczęła sobie uciekać, a to w prawy róg, a to w lewy róg, czasem gdzieś indziej:) ki diabeł! podłączam inną, to samo (obie na MB i na tym samym podłożu działają ok). Żeby było śmieszniej następnego dnia działała ok, ale innym razem już nie. Parę dni zajęło mi znalezienie kiedy działa dobrze, kiedy nie. Problemem okazał się drugi monitor! Zawsze jest podłączony do imaca, ale czasem, jeśli nie jest potrzebny, wyłączam go. Jeśli jest podłączony i wyłączony myszka wariuje, jeśli jest podłączony i włączony jest ok! Tak bajdełejem, mam pytanko do innych użytkowników imac+monitor: czy po wyłączeniu monitora myszka wam wariuje? Czy to problem monitora/nieoryginalnej przejściówki MiniDisplay do DVI, czy błąd systemowy. pzdr Piotrek

#2 vinci

vinci
  • 2 693 postów
  • SkądPoznań

Napisano 09 grudnia 2010 - 11:54

To się nazywa kursor ;)

#3 Chip

Chip
  • 1 571 postów
  • SkądKraków

Napisano 09 grudnia 2010 - 13:10

A nie mogło być czasem tak, że iMac widział monitor i po prostu wjeżdżałeś myszką na drugi (wyłączony) monitor po prostu i dlatego Ci "uciekała"?

#4 Piotrek S

Piotrek S
  • 4 postów
  • SkądPiaseczno k. Warszawy

Napisano 16 grudnia 2010 - 15:39

faktycznie, iMac widzi nawet wyłączony monitor (czyli myszka, czy jak kto woli kursor, grzęźnie w czeluściach wyłączonego monitora), ale problem, który opisałem dotyczy niestabilnego zachowania myszy przy wyłączonym drugim monitorze. pzdr

#5 Laupheer

Laupheer
  • 1 034 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 16 grudnia 2010 - 22:57

Wyłączony ≠ odłączony. Odepnij całą przejściówkę od iMaka i zobacz wtedy ;)

#6 Chip

Chip
  • 1 571 postów
  • SkądKraków

Napisano 17 grudnia 2010 - 05:17

@Laupheer: Piotrek chyba nie chce odpinać monitora, a po prostu go uśpić podczas pracy na głównym. Wiadomym jest też, że problem wariującego kursora nie pojawia się kiedy monitor jest odłączony, bo autor tematu sam to napisał, a nie chodzi mu o to, że kursor znika kiedy wjedzie się na uśpiony monitor (tak można wywnioskować z ostatniej wypowiedzi).

#7 Laupheer

Laupheer
  • 1 034 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 17 grudnia 2010 - 17:29

Zgadza się, problem w tym, że inna opcja nawet jeśli jest, to pewnie ingerująca w system, a lepiej nie kombinować. Właściwie odłączenie DVI powinno wystarczyć. Ja ze swoim monitorem mam to samo, tyle że podłączam go tylko wtedy, kiedy chcę na nim pracować. Jeśli jest wyłączony, mimo to MBP go widzi i przerzuca na niego wszystko (dock, menubar itd.). A odłączenie mDP przecież nie jest takim skomplikowanym zadaniem, nawet w iMaku.

#8 sto8

sto8
  • 177 postów

Napisano 04 stycznia 2011 - 11:01

A da się może ustawić tak aby przy wyłączonym drugim monitorze kursor myszy tam nie wchodził gdy za bardzo się zapędzę;) generalnie aż tak mi to nie przeszkadza, bardziej denerwujące jest to, że jak na drugim monitorze wcześniej miałem np. otwarty jakiś dokument... to gdy wyłączę monitor i znów włączę ten dokument to on się otwiera na tym drugim monitorze nawet gdy jest wyłączony...

#9 Chip

Chip
  • 1 571 postów
  • SkądKraków

Napisano 04 stycznia 2011 - 14:36

Zawsze możesz za pomocą programu typu Optimal Layout przenieść skrótem klawiszowym okno z powrotem na główny monitor. Prawym przyciskiem myszy na ikonę programu, wybierasz okno, które znajduje się na wyłączonym monitorze i naciskasz skrót klawiszowy. Innego rozwiązania chyba nie ma.

#10 sto8

sto8
  • 177 postów

Napisano 04 stycznia 2011 - 15:41

ok dzięki za info ale widzę że "Optimal Layout" niestety płatny $18, ma jakieś tam inne funkcje ale dla mnie chyba raczej nie przydatne. Może znajdzie się jeszcze na to jakaś metoda... gdyby ktoś miał jakiś pomysł to proszę o info. Dzięki:)

#11 Chip

Chip
  • 1 571 postów
  • SkądKraków

Napisano 04 stycznia 2011 - 16:17

Z tego co pamiętam to był jeszcze jakiś inny program, który umożliwiał przerzucanie okien między ekranami, ale niestety nie pamiętam jak się nazywał. Poszukaj trochę to może znajdziesz jakiś tańszy, albo nawet darmowy odpowiednik.

#12 Laupheer

Laupheer
  • 1 034 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 04 stycznia 2011 - 17:30

Czy naprawdę odłączenie kabelka jest tak ogromnym problemem, żeby (kupować i) instalować dodatkowe oprogramowanie..?

#13 sto8

sto8
  • 177 postów

Napisano 04 stycznia 2011 - 19:28

Aż tak wielkim problemem nie jest odłączanie kabelka, ale mam macbooka pro 17'' i jest tam wyjście HDMI (czy jak to się nazywa..) i chyba kilka razy dziennie musiałbym to ustrojstwo wyciągać. To chyba szybciej bym mógł włączyć ten dodatkowy monitor i przeciągnąć okno:) Nie jest to jednak wielki problem, jestem po prostu wygodny...

#14 Chip

Chip
  • 1 571 postów
  • SkądKraków

Napisano 04 stycznia 2011 - 20:39

@Laupheer Jeśli dla Ciebie to nie problem to bardzo się cieszymy, ale niektórym może to przeszkadzać, więc dyskutujemy o tym jak można sobie z tym problemem najlepiej poradzić bez odpinania monitora. Pozwolisz?

#15 Laupheer

Laupheer
  • 1 034 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 05 stycznia 2011 - 00:02

Czy ja Wam czegoś bronię? ;) Po prostu staram się uświadomić, że wg mnie niepotrzebnie kombinujecie ;)

#16 Chip

Chip
  • 1 571 postów
  • SkądKraków

Napisano 05 stycznia 2011 - 01:15

Niektórzy tak jak ja próbują za wszelką cenę wszystko dostosować do swoich potrzeb. Szczerze mówiąc z tym poradziłem sobie odrobinę programem Optimal Layout, ale gdyby istniał jakiś inny, bardziej komfortowy sposób to chętnie bym z niego skorzystał. Wydaje mi się jednak, że w tym temacie rzeczywiście sprawę rozwiąże jedynie wyciągnięcie wtyczki, ale podyskutować zawsze można ;) O tej wtyczce powtórzyłeś już trzeci raz :P

#17 Laupheer

Laupheer
  • 1 034 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 05 stycznia 2011 - 15:57

Hm... No racja, myślałem, że dopiero drugi – ciągnie się ten temat od miesiąca, może dlatego :D

#18 sto8

sto8
  • 177 postów

Napisano 15 stycznia 2011 - 02:06

właśnie widzę że jest obniżka ceny na "optimal layout" w app store 5,99 ojro

#19 mcfrey

mcfrey
  • 424 postów
  • SkądGizycko

Napisano 18 stycznia 2011 - 12:06

No fajnie ale mnie tez myszka ucieka. Tez mam 2 monitory ale zawsze mam oba wlaczone. A to uciekanie jest wkurzajace bo potrafi przewinac np. kilkadziesiat stron dokumentu. Nie wpadlem na to ze to ma jakis zwiazek z 2 monitorami. Wiem natomiast ze u mnie nie bylo tego problemu ze stara myszka, przewodowa. Zaczelo sie kiedy podlaczylem nowa myszke bez kulki. Moze to nie monitory powoduja tylko cos z myszka nie tak? Kurde to troche wkurza:)

#20 Chip

Chip
  • 1 571 postów
  • SkądKraków

Napisano 18 stycznia 2011 - 15:01

Ale my nie mamy problemu z żadnym przewijaniem stron. Nie wiem za bardzo o czym Ty mówisz, ale rzeczywiście wygląda to raczej na problemy z myszką... Chodzi o to, że jak nieświadomie wyjedziesz myszą poza monitor włączony na monitor, który jest wyłączony (a podpięty) to nie wiesz co się z nim stało. Nie wiem jak to opisać, ale chyba nie zrozumiałeś.

#21 mcfrey

mcfrey
  • 424 postów
  • SkądGizycko

Napisano 18 stycznia 2011 - 15:11

No a mi ucieka w czasie pracy ta mutlitouch. I nie tylko mi, mam znajoma ktora tez ma taka z Imackiem nowym i tez jej zwiewa. Fakt ze ona ma tylko jeden monitor. Po prostu w pewnym momencie zaczyna przewijac obraz jak wsciekla i tyle:)

#22 Chip

Chip
  • 1 571 postów
  • SkądKraków

Napisano 18 stycznia 2011 - 16:20

Może to przez nieumiejętne korzystanie z multitouch? Nie widzę innego wyjścia skoro Ty i Twoja znajoma używając takiego samego modelu myszki macie taki sam problem, a w dodatku to nie jest kwestia korzystania z więcej niż jednego monitora (jak sam napisałeś). W związku z tym, że Twój przypadek nie ma żadnego z związku z problemem, który rozważaliśmy w tym temacie (powtórzę: my nie mamy problemu z żadnym przewijaniem stron) jeśli chcesz uzyskać jakąś pomoc to załóż nowy temat, żeby nie mieszać. Ten jest o czym innym.

#23 redman84

redman84
  • 4 postów

Napisano 22 marca 2011 - 20:44

comand + F1 i nic nie ucieka:)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych