Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

ibook G4 pewien problem z systemem:

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 ibookG4

ibookG4
  • 21 postów

Napisano 09 grudnia 2010 - 00:10

Witam, na wstępie wspomnę, że jestem początkowym użytkownikiem "MAC" dla tego też mój problem( co niektórym) może wydać się dość prosty.. Ale przejdę do sedna jakiś czas temu bawiłem się nieco z zakupionym od znajomego komputerkiem ibook G4 proc. 1.3 768ram dysk 40gb.. Próbowałem go nieco wyczyścić z pliczków, programów które w moim mniemaniu nie były potrzebne na moment zabrakło prądu a ,że bateria była odłączona to laptop po prostu się wyłączył.. miałem nieco problemu bo nie chciał się z powrotem włączyć zarówno na baterii jak i bez niej na samym kablu, ale po jakimś czasie udało mi się go uruchomić.. problem polega na tym ze wyskakuje komunikat, że data została cofnięta do 2001r. i niektóre programy mogą nie działać. Jak się okazało prawie wszystko padło(oczywiście z programów) co jeżeli chodzi o sam laptop to sprzętowo wszystko działa.. Próbowałem już różnych sposobów aby go naprawić bez skutecznie.. Obecnie posiadam system mac os x 10.4.6, ale zauważyłem(jeszcze przed moimi zabiegami oczyszczania:P) ,że np. filmiki na "youtube" się przycinały wiec sądzę, że ten system jest jednak za dobry i chciałem wgrać na niego mac os tiger 10.4 ściągnąłem wiec takowy system wypaliłem go na płytke, umieszczam go w napędzie G4 system widzi płyte otwieram instal tiger(czy jakos tak) pokazuje się pieknę okienko z dużym "X" i komunikat aby zresetować kompa. tak też robię ale niestety komputerek po prostu się uruchamia tak jak by niby nic i nadal mam problem z aplikacjami:P próbowałem trzymać klawisz "c" przy restarcie ale to nic nie daje. a kiedy wciskam przy restarcie klawisz "alt" to pokazuje mi się do wyboru tylko dysk twardy. Z tego co mi się wydaje problem jest w wypaleniu płyty(ja wypalam go na Windzie w Nero jako "dysk z danymi") ale nie jestem pewien, dla tego też proszę o pomoc:P a bym zapomniał pliczek z tigerem ma rozszerzenie: ".toast" pozdr. i z góry dziekuję:P

#2 cubasz

cubasz
  • 1 636 postów
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Napisano 09 grudnia 2010 - 00:12

musisz wypalic plyte butowalna. mozesz to zrobic przy uzyciu narzedzia dyskowego. opisy w sieci. np 1. Insert the DVD/CD 2. Open Disk Utility, and select the DVD/CD from the left side list (select the DVD/CD icon on top) 3. from the DU File menu select New | Disk Image from Disk 1 4. Choose to format the disk image as DVD/CD Master, name the disk image and click Save 5. When the .cdr file is finished select it with mouse and press COMMAND-I to open the Get Info and check the box to lock the file 6. Choose the .cdr file from the left side list, click Burn, and insert a new, blank DVD or CD.

#3 ibookG4

ibookG4
  • 21 postów

Napisano 09 grudnia 2010 - 00:17

a czy możesz zasugerować jakiś konkretny program:P? może uważasz, że to czyste lenistwo z mojej strony, ale uwierz na męczyłem się już nieźle aby naprawić poprzedni problem(bez skutecznie) a myślę ,że kliknięcie w kilka klawiszy i podanie konkretnej nazwy to nie dużo roboty:P pozdr. z góry dzięki /edit: a polecany programik to:...?:P aaa zapomniałem dodać, że wypalam plytke na Windzie( w Nero)...

#4 alanx91

alanx91
  • 5 postów
  • SkądWarszawa PL

Napisano 09 grudnia 2010 - 08:49

Jeżeli Sobie nie poradziłeś to zainstaluj na windzie program PowerIso Wchodzisz w nim w otwórz, ustawiasz Wszystkie Pliki *.* i wybierasz plik z rozszerzeniem toast. Płytka powinna śmigać aż miło:P Wypalałem takową 5 godzin temu

#5 horyzont

horyzont
  • 1 345 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 grudnia 2010 - 09:34

Filmy z Youtube Ci się cieły, ponieważ jest problem z Flashem na Mac'u. 10.4 jest najszybszym systemem na Twój komputer. Sam mam podobnego iBooka w domu i u mnie śmiga na 10.5 ale mam 1,5gb ramu. Na youtube przestaw sobie z filmów Flash na HTML5 i wtedy filmy będą działać płynnie. Dodatkowo wąskim gardłem iBooka jest dysk twardy - jak Ci się chce - zainwestuj w dysk ATA 2'5 cala - 5400 obrotów - iBook nabierze kopa - serio!

#6 cubasz

cubasz
  • 1 636 postów
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Napisano 09 grudnia 2010 - 11:40

nie wiem jak wypalic butowalna plytke do os10 na windzie. opisalem ci sposob wypalenia naredziem dyskowym ( Disk Utility) w maku

#7 ibookG4

ibookG4
  • 21 postów

Napisano 09 grudnia 2010 - 11:56

próbuje właśnie sposobem alana, zobaczymy co z tego wyniknie;) wszystkim za pomoc bardzo dziękuję:) co do wymiany dysku to chyba puki co się wstrzymam, laptopa kupiłem za "grosze" i używam go jedynie do celów typowo internetowych, no i wiadomo jako student co jakiś czas jakiś dokument txt się utworzy:P /edit: Alan wielkie dzięki sposób działa w 100%;)!!!!!! tak przy okazji zapytam jeszcze o jedna rzecz bo widzę ,że nie ma wyboru w czasie instalacji do formatowania dysku?! wobec tego moje pytanie brzmi: jak go sformatować? pozdr. i za odp na to pytanie również bardzo dziękuje:D

#8 cubasz

cubasz
  • 1 636 postów
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Napisano 09 grudnia 2010 - 12:13

jest wybor. po starcie z plyty z menu wybiera sie narzedzie dyskowe (jeszcze przezd instalacja)

#9 ibookG4

ibookG4
  • 21 postów

Napisano 09 grudnia 2010 - 12:26

ok jeszcze wnikliwie to sprawdzę, bo szczerze mówiąc tylko rzuciłem okiem i jakoś nie za uwarzyłem tam możliwości wyboru.. puki co dziękuje bardzo za pomoc....:D pozdr.

#10 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 09 grudnia 2010 - 13:32

1. Plik z rozszerzeniem ".toast" to obraz dysku stworzony w płatnym programie do nagrywania Toast i jest to jego format własny. To taki odpowiednik PeCetowego Nero i jego plików .nrg. 2. Cofnięcie się daty sygnalizuje ewentualne problemy z PRAM - zrób jej reset i jeżeli to nie pomoże, to winna jest padnięta bateryjka PRAM.

#11 ibookG4

ibookG4
  • 21 postów

Napisano 09 grudnia 2010 - 14:29

wszystko co pisałem powyżej już naprawione po zmianie systemu:P mam jeszcze inny problem tzn. mac nie chce się połączyć przez wifi z routerem tzn. wykrywa połączenie ale po wpisaniu hasla wyskakuje "error" wspomne ,że posiadam neo, dynamiczne ip. może problem tkwi w wpisaniu adresów DNS? tylko gdzie takowe wpisać... niestety w macu na prawdę sie nie orientuje a ten laptopik praktycznie tylko do netu jest mi potrzebny;) /edit: dodam jeszcze, że przed formatem na laptopie wifi działało bez żadnych problemów wystarczyło, że się połączyłem przez ikonke na pasku narzędzi sys. i wpisałem haslo routera i było git... a teraz niestety wywala: "There was an error joining the Airport network"

#12 horyzont

horyzont
  • 1 345 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 grudnia 2010 - 14:41

a wprowadzasz haslo z wcisnietym z tylu neostrady przyciskiem reg ?

#13 ibookG4

ibookG4
  • 21 postów

Napisano 09 grudnia 2010 - 14:47

posiadam router Pentagram Cerberus p6331-42 wiec chyba nie ma potrzeby wciskania dodatkowych przycisków w routerze?

#14 cubasz

cubasz
  • 1 636 postów
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Napisano 09 grudnia 2010 - 16:18

podlacz sie kablem do sieci i zrob aktualizacje oprogramowania. może pomoże.

#15 ibookG4

ibookG4
  • 21 postów

Napisano 09 grudnia 2010 - 17:52

niestety nic nie pomogło;/ tzn. teraz jedynie dłużej sie zastanawia..:/

#16 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 09 grudnia 2010 - 18:23

wszystko co pisałem powyżej już naprawione po zmianie systemu:P

Wiem, ale udzieliłem jedynie stosownych informacji "zielonemu jabłuszkowi" i nic więcej. :P

#17 ibookG4

ibookG4
  • 21 postów

Napisano 09 grudnia 2010 - 21:11

posiada ktoś może jeszcze jakiś pomysł jak połączyć to nieszczęsne wifi:P przypomnę, że przed formatem wifina leopardzie działało.. Natomiast na tigerku wyskakuje error?!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych